Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(98)
Forma i typ
Książki
(97)
Publikacje dydaktyczne
(16)
Publikacje naukowe
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Poradniki i przewodniki
(8)
Proza
(7)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Czasopisma
(1)
Poezja
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(65)
dostępne
(51)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(15)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(15)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(7)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(11)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(8)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(59)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(5)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Barone Caterina
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily (1950- )
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(2)
Oworuszko Monika (1970- )
(2)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pałacha Zbigniew
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Abramek Krzysztof
(1)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Adams Mike (1967- )
(1)
Aker Rupert
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Baranowska Irena (1943- )
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brodnicka Elwira (towaroznawstwo)
(1)
Brodnicki Pascal (1976-)
(1)
Bryła Paweł
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martin (1957- )
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Cenkl Jakub (1982- )
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
Cross Maria (dietetyczka)
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna (tłumacz)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Domański Tomasz (marketing)
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(1)
Elford Sally
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Falarz Aniela
(1)
Feng Qing
(1)
Feng Qing. Pierwsze zagadki
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipiak-Szok Anna
(1)
Fornal Łucja (1939-2011)
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Godlewska-Byliniak Ewelina (1982- )
(1)
Goldsmith Ellen
(1)
Gołembowicz Wacław
(1)
Grodzicka Sylwia (tłumaczka)
(1)
Grudowski Piotr
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(1)
Głowińska Anita (literatura dziecięca). Kicia Kocia i Nunuś
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jarosz Mirosław Jerzy
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna witamin
(1)
Jastrzębska Aneta
(1)
Jaśiński Maciej (1977- )
(1)
Jędrych Katarzyna (adwokat)
(1)
Jędrychowski Lucjan
(1)
Karoń Małgorzata (1983- )
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kauc Jarosław
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Konarzewska Małgorzata
(1)
Kowalak Adam
(1)
Kowalczyk Roman (technologia żywności)
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kowalewska-Piontas Jadwiga
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor (1949- )
(1)
Kunachowicz Hanna (techologia żywności)
(1)
Kunicka Anna (tłumacz)
(1)
Kurzawa Marzanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(56)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(51)
1901-2000
(4)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(98)
Język
polski
(98)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(14)
Szkoły wyższe
(10)
0-5 lat
(6)
9-13 lat
(4)
Studenci
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
Technikum
(3)
Lekarze
(2)
Technolodzy żywności
(2)
Chemicy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Menedżerowie
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy działów kontroli jakości firm branży spożywczej
(1)
Pracownicy przemysłu spożywczego
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci towaroznawstwa
(1)
Studenci uczelni rolniczych i przyrodniczyc
(1)
Studenci uczelni technicznych
(1)
Studenci zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych
(1)
Szkoły policealne
(1)
Uczniowie
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Kobieta
(3550)
Przyjaźń
(2406)
II wojna światowa (1939-1945)
(2118)
Rodzina
(2115)
Miłość
(1862)
Żywność
(-)
Tajemnica
(1723)
Zwierzęta
(1363)
Relacje międzyludzkie
(1323)
Śledztwo i dochodzenie
(1258)
Dzieci
(1051)
Zabójstwo
(1035)
Pisarze polscy
(1011)
Nastolatki
(925)
Rodzeństwo
(875)
Dziewczęta
(867)
Uczucia
(864)
Magia
(860)
Życie codzienne
(801)
Sekrety rodzinne
(731)
Psy
(724)
Uczniowie
(715)
Policjanci
(709)
Małżeństwo
(705)
Boże Narodzenie
(667)
Żydzi
(660)
Polacy za granicą
(650)
Ludzie a zwierzęta
(604)
Trudne sytuacje życiowe
(564)
Osoby zaginione
(563)
Władcy
(562)
Język polski
(561)
Wakacje
(505)
Relacja romantyczna
(496)
Wybory życiowe
(488)
Podróże
(476)
Koty
(475)
Uprowadzenie
(455)
Kultura
(449)
Chłopcy
(448)
Arystokracja
(439)
Matki i córki
(425)
Przestępczość zorganizowana
(420)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Dziadkowie i wnuki
(388)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(364)
Dziennikarze
(352)
Zakochanie
(347)
Ojcowie i córki
(344)
Zdrowe odżywianie
(344)
Pisarze
(343)
Katolicyzm
(339)
Wsie
(336)
Zemsta
(333)
Polityka
(330)
Seryjni zabójcy
(330)
Duchowieństwo katolickie
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Regionalizm
(322)
Mężczyzna
(311)
Filozofia
(304)
Wojsko
(301)
Dojrzewanie
(299)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(291)
Lekarze
(289)
Szlachta
(283)
Szkoły
(278)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(269)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(265)
Walka dobra ze złem
(265)
Pomaganie
(264)
Władza
(264)
Ludzie bogaci
(262)
PRL
(262)
Źródła historyczne
(257)
Spisek
(256)
Przyroda
(255)
Zabójstwo seryjne
(255)
Kradzież
(254)
Kościół katolicki
(252)
Las
(250)
Wojna
(247)
Śmierć
(247)
Nauka
(246)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(246)
Zarządzanie
(245)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Sieroty
(237)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(236)
Czarownice i czarownicy
(234)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(15)
Podręcznik
(12)
Opracowanie
(10)
Poradnik
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Broszura
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Encyklopedia
(4)
Książka obrazkowa
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Książka-zabawka
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komentarz prawny
(1)
Komiks
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przemysł
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Rymowanki
(1)
Synteza
(1)
Słownik
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Kulinaria
(14)
Chemia
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Historia
(3)
Inżynieria i technika
(3)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Fizyka i astronomia
(1)
Nauka i badania
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
98 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Leksykon sztuki kulinarnej / Maciej E. Halbański. - Wyd. 2. - Warszawa : Watra, 1986. - 218, [6] s., VIII s. tabl. kolor. : il. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27620 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3722 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz.- 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vademecum żywienia człowieka / Marcin Jabłoński. - Warszawa : Medyk Sp z oo., copyright 2016. - 108 stron : ilustracje ; 24 cm.
„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P.Dz. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-1044, C-615 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Komentarze Praktyczne)
Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011, zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar. Znalazły się w niej objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny. Autorki zawodowo zajmują się doradztwem w zakresie prawa żywnościowego. Wspierają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, śledzą aktualne zmiany, interpretacje organów administracyjnych i praktyczne trudności przedsiębiorców dotyczące stosowania przepisów regulujących produkcję oraz dystrybucję żywności. Mają wieloletnie doświadczenie praktyczne w tym zakresie, poparte odpowiednim warsztatem naukowym. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-346 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! [Illuminatio, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 11. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1996. - 352, [4] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4959 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 5. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1976. - 359, [1] s. : il., tab., wykr. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski ; [red. Edyta Ładna]. - Wyd. 15., (2. dodr.). - Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2012. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
W podręczniku przedstawiono podstawowe wiadomości o składzie i funkcjach komórki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych oraz o koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych. Przedstawiono w nim, w ujęciu zgodnym ze współczesną wiedzą, budowę, przemiany i funkcje kwasów nukleinowych wraz z regulacją syntezy białka i elementami inżynierii genetycznej, a także etapy i regulację utleniania biologicznego. Omówiono też budowę, funkcje oraz metabolizm aminokwasów i białek, sacharydów (wraz z ich wytwarzaniem w fotosyntezie) i lipidów. Wiele miejsca poświęcono przemianom biochemicznym w magazynowanych i przetwarzanych surowcach, jak również w środkach żywnościowych. W książce przedstawiono również zagadnienia dotyczące integracji procesów komórkowych. Omówiono transport przez błony biologiczne, procesy przekazywania informacji warunkujące poprawność przebiegu procesów metabolicznych, a także niezbędne do trwania życia mechanizmy obronne. Ze względu na dynamiczny rozwój niektórych kierunków biochemii, wydanie XIV uaktualniono o informacje dotyczące m.in. o struktury oraz metabolizm RNA i DNA, mechanizm przepływu informacji genetycznej i jego regulacji, oraz substancji sygnałowych i alergicznego działania niektórych białek. Wydanie XV jest niezmienione w stosunku do treści wydania poprzedniego. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów biologicznych, chemicznych i rolniczych wyższych szkół pedagogicznych, akademii rolniczych, uniwersytetów, a także studentów akademii medycznych oraz kierunków biotechnologicznych politechnik. Mogą z niego korzystać uczniowie starszych klas szkół średnich, którzy w programie nauczania mają biochemię. [Wydawnictwo WNY, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha [www.wuj.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik składa się z trzech części, jest przeznaczony dla techników i szkół policealnych kształcących w zawodzie kucharz. Jest poświęcony potrawom półmięsnym, jarskim, zakąskom zimnym i gorącym, deserom i napojom. Zaprezentowano w nim kuchnie różnych narodów oraz zasady przyrządzania potraw dietetycznych i organizowania przyjęć okolicznościowych. Liczne zdjęcia i schematy, tabele oraz receptury ułatwią przyswojenie wiedzy teoretycznej. Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz, uwzględniono obowiązujące akty prawne, trendy, standardy i techniki stosowane w branży gastronomicznej. [www.empik.com, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26981, MgW-26768, MgW-26893 (3 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje ; 24 cm.
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.” Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów - tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych. Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.: -mięso, podroby i przetwory, -drób, jaja i przetwory, -tłuszcze roślinne i zwierzęce -warzywa i owoce czy -przetwory zbożowe. Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków - technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia. [ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka : Zwyczaje Zwierząt)
Opis według okładki.
Na okładce nazwa oryginalnego wydawcy: S&S Alliance.
Nowa seria bestsellerowej Akademii Mądrego Dziecka „Zwyczaje Zwierząt” to książeczki z zagadkami dla najmłodszych. Każda strona zawiera barwną ilustrację oraz pytanie co na niej jest. Po rozłożeniu strony dostajemy odpowiedź. Zadawanie pytań dziecku, pobudza jego wyobraźnie. Książeczki są bogato ilustrowane, a dzięki rozkładanym stronom dziecko ćwiczy małą motorykę. [HarperCollins Polska, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym. Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Brak informacji o dostępności: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-667 (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej