Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(112)
Forma i typ
Książki
(107)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(72)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(37)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(10)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(16)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(14)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(50)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Krygier Tomasz
(4)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Białas Wojciech (tłumacz)
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Galloway Jeff (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Szostak Wiktor Bogdan (1933- )
(2)
Trybulska Aneta (tłumaczka)
(2)
Waltermyer Christine
(2)
Wyrick Jason (1973- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Robert M. (medycyna)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Sa'eed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Berger Amy
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biernat Monika (nauki medyczne)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brudny Marta
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Budkiewicz Tomasz
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Celejowa Irena (1917-2024)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chace Daniella
(1)
Cher (1946- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna (1982-)
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Cybulska Barbara. (1939-)
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dinan Ted
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dorfman Kelly
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(1)
Dwojewska Iwona
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Efiong Liz
(1)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Gerhard Ingrid (ginekolog)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Golak Mariusz (dziennikarz)
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917-2020)
(1)
Gromny Iga
(1)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Haas Robert (1948- )
(1)
Hagman Bette
(1)
Hennig-Kruk Marta (1993- )
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holford Patrick
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Jurga Anna (tłumaczka)
(1)
Józefowicz-Pacuła Joanna (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(61)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(47)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(112)
Język
polski
(111)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Temat
Kobieta
(3525)
Przyjaźń
(2381)
II wojna światowa (1939-1945)
(2110)
Rodzina
(2101)
Miłość
(1856)
Dietetyka
(-)
Tajemnica
(1699)
Zwierzęta
(1359)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Śledztwo i dochodzenie
(1243)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1020)
Pisarze polscy
(1008)
Nastolatki
(916)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(857)
Dziewczęta
(855)
Magia
(846)
Życie codzienne
(793)
Psy
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Uczniowie
(709)
Małżeństwo
(700)
Policjanci
(697)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(646)
Ludzie a zwierzęta
(601)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(556)
Osoby zaginione
(554)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(482)
Koty
(469)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(451)
Kultura
(446)
Chłopcy
(444)
Arystokracja
(433)
Matki i córki
(423)
Polityka międzynarodowa
(411)
Przestępczość zorganizowana
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(341)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(336)
Wsie
(335)
Zemsta
(332)
Polityka
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(295)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(289)
Lekarze
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(262)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(258)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Wojna
(247)
Śmierć
(246)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Sieroty
(234)
Wychowanie
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
101-200
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Wydawnictwa popularne
(25)
Przepisy kulinarne
(23)
Podręcznik
(11)
Podręcznik akademicki
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(5)
Opracowanie
(5)
Kasety magnetofonowe
(3)
Książka kucharska
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Monografia
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Synteza
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(18)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
112 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W tej książce autorzy wywracają do góry nogami (dosłownie) obowiązujące schematy. Ujawniają, jakie znaczenie dla zdrowia, w tym psychicznego, ma praca jelit i to, co jesz oraz jak działa oś mózgowo-jelitowa. Pomagają w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. Prezentują produkty spożywcze najwłaściwsze dla jelit, w tym psychobiotyki, dzięki którym możesz wieść szczęśliwsze i zdrowsze życie. Bo porządek w brzuchu potrafi nie tylko zapewnić ci lepszy humor, ale także usprawnić myślenie, poprawić pamięć oraz rozprawić się z depresjami i stanami lękowymi, a także szeregiem schorzeń, jak choroby Parkinsona i Alzheimera, nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, otyłość, łuszczyca, egzema, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy autyzm.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej: Septem.
Aby dobrze się czuć i świetnie wyglądać, trzeba zdrowo jeść. Rzadko jednak wiemy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie. Zalecenia w tym zakresie zmieniają się dynamicznie - dotyczy to zarówno oficjalnej dietetyki, jak i modnych diet lansowanych przez celebrytów. Ostatnio szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen. Jest to białko charakteryzujące się specyficznym połączeniem aminokwasów - niezwykle istotne dla zdrowia. Funkcjonowanie mięśni, stawów, skóry, jelit, układu odpornościowego i wielu innych organów jest od niego uzależnione. Czy warto więc systematycznie wzbogacać dietę w kolagen? Owszem, warto! Jak zrobić to dobrze, dowiesz się z tej książki. Dzięki niej zrozumiesz, jak działa kolagen i dlaczego jest tak ważny dla organizmu. Dowiesz się, co mówi nauka o bezpiecznym odzyskiwaniu witalności, przywracaniu równowagi hormonalnej i poprawianiu odporności za pomocą diety kolagenowej. Nauczysz się także dostarczać sobie kluczowych składników i wykonywać odpowiednie ćwiczenia, dzięki którym Twoje ciało będzie sprawnie produkować kolagen. Zapoznasz się z dwoma różnymi planami dietetycznymi i mnóstwem sprawdzonych przepisów. Książka zawiera wiele praktycznych porad i konkretnych wskazówek, dzięki którym już niedługo będziesz się cieszyć sprawnością, zdrowiem i urodą! [Helion, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz brudniej i czuj się lepiej / Josh Axe ; przekł. Dariusz Rossowski. - Łódź : JK-Feeria, 2016. - 413, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: pięć typów diety dla pięciu typów jelit.
„Jedz brudniej” to szokujące zalecenie, szczególnie gdy pada z ust specjalisty medycznego. Okazuje się jednak, że dr Axe się nie przejęzyczył. Szczególnie jeśli dodamy: „Jedz brudniej, zadbaj o jelito”. Jeżeli nigdy nie słyszałeś o jelicie nieszczelnym, mogłeś poświęcić całe lata na tropienie poszczególnych objawów czy dolegliwości, szukając pomocy u alergologa, kardiologa, reumatologa, endokrynologa, neurologa, czy nawet psychologa. Czy wszystkie te objawy mają się brać z jednego źródła? Czy rozwiązanie może być aż tak proste? A skoro zapadalność na te choroby wzrasta tak szybko i drastycznie, w jaki sposób możemy się chronić? Trzeba świadomie zapewnić sobie wielokrotne „mikroekspozycje” na brud, zawierający bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, które mogą działać jak naturalne szczepionki; wzmocnić i rozkrzewić pożyteczne bakterie, które nasz organizm utracił w zmasowanym ataku produktów antybakteryjnych na środowisko; bardziej świadomie podążać za rytmami przyrody i korzystać z uzdrawiającej mocy, która otacza nas na co dzień. O ile skutki jelita nieszczelnego mogą być wyniszczające, o tyle rozwiązania problemu są proste, niedrogie i szeroko dostępne, absolutnie w zasięgu każdego, kto czyta te słowa. Dr Axe daje przejrzysty program postępowania, pozwalający odbudować integralność błony jelitowej oraz odzyskać energię i zdrowie dzięki odpowiedniej diecie i stylowi życia – program, który sprawdził się w przypadku setek jego pacjentów. Musimy jeść brudniej… [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów.[PWN]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Poznań : Rebis, 2011. - 116, [4] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Na okł. i s. tyt.: Autor "Kodów młodości", twórca diety strukturalnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Wyd. 2. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2015. - 116 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Nałóg jedzenia" to pierwsze profesjonalne i kompleksowe opracowanie na temat najbardziej rozpowszechnionego obecnie nałogu, jakim jest uzależnienie od jedzenia. Czy odruchowe sięganie po ulubione przysmaki w celu poprawy samopoczucia, słabość do słodyczy, problemy z kontrolowaniem kaloryczności spożywanych posiłków, rozwijająca się nadwaga i otyłość, to jedynie rezultaty zwykłych błędów żywieniowych lub chwilowego pogorszenia nastroju, czy...nałóg jedzenia? Dowiedz się jak rozpoznać i pokonać najbardziej podstępne uzależnienie, z którego istnienia większość nałogowców w ogóle nie zdaje sobie sprawy. Odzyskaj pełną kontrolę nad swoim apetytem i przekonaj się jak niewiele potrzebujesz, aby znów cieszyć się doskonałym samopoczuciem, młodzieńczą energią i idealną sylwetką. Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach Kody młodości (REBIS 2006), Odchudzanie weekendowe (REBIS 2007), Odchudzająca książka kucharska (Rebis 2008), przedstawia niezwykle prostą i skuteczną kurację odwykową, dzięki której jedzenie przestanie działać, jak narkotyk. Rebis, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-26600 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.empik.com, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cała prawda o Alzheimerze! Dzięki tej publikacji poznasz: prawdziwe przyczyny choroby Alzheimera, wpływ diety na rozwój dolegliwości neurodegeneracyjnych, fakty i mity zawarte w zaleceniach żywieniowych, źródła chorób układu nerwowego, paliwo dla mózgu, znaczenie neuronów i mitochondriów, podstawy diety niskowęglowodanowej, tłuszcze do zadań specjalnych, białkowych bohaterów, naprawdę i tylko pozornie zdrowe produkty, sposoby na wsparcie zdrowego trawieni [www.czytam.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
POTRAWY LECZĄ... ... albo szkodzą. Pożywienie bywa lekiem, ale może być także trucizną. To co jemy i jak przyrządzamy posiłki w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a nawet, jak dowiedziono, na sprawność ciała i umysłu, na nastrój, a więc również na życie zawodowe i osobiste. Gusty i upodobania dietetyczne kształtuje tradycja. Jemy to, do czego przywykliśmy od dzieciństwa i w taki sposób, w jaki nas uczono, niechętnie przyjmując nowe potrawy i z trudem zmieniając zwyczaje żywieniowe. Niestety, nasza polska tradycja kulinarna raczej zdrowiu nie sprzyja - jadamy na ogół dużo tłuszczu, zbyt często pojawiają się na naszych stołach potrawy smażone i pieczone, zaś mało jest surówek, warzyw i owoców. Zwyczaje żywieniowe są wręcz obezwładniające. Pamiętam pewnego pacjenta oddziału kardiologicznego, o nadmiernie obfitych kształtach, leczonego na zawał mięśnia sercowego. Podawano mu lekko strawne posiłki w skromnych porcjach, by go nieco odchudzić i w ten sposób zmniejszyć obciążenie chorego serca. Na nic, bo troskliwa żona, zresztą na jego wyraźne żądanie, przynosiła mu z domu, wbrew zaleceniom lekarza, kotlety schabowe i pieczone kaczki, w przekonaniu, że jest to najlepszy sposób na odzyskiwanie sił i zdrowia. Właściwa dieta zapobiega wielu chorobom, również nowotworowym, a także pomaga leczyć już występujące. Leczenie dietetyczne, w przypadku wielu schorzeń, uchodzi za równorzędne z chirurgicznym, farmakologicznym, a bywa, że udaje się uniknąć, dzięki właściwej diecie, innych przykrych terapii. W książce tej zamieściliśmy najważniejsze zasady dietetyczne i przykładowe przepisy kulinarne polecane w chorobach wymagających szczególnej diety. Opracowała je wiceprezes Z. G. Polskiego Towarzystwa Dietetyki mgr Helena Ciborowska - dietetyczka dyplomowana. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Brak okładki
Audiobook
Kaseta
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM-395/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koktajle dla zdrowia i urody / Katarzyna Błażejewska. - Warszawa : Zwierciadło, cop. 2015. - 223, [1] s. : il. ; 22 cm.
Na okł.: 10 tygodniowych kuracji, detoks, regeneracja, piękna cera i wiele innych. Tyt. okł.: Jak zamieszać w swoim życiu, czyli Koktajle dla zdrowia i urody.
Od kilku lat na świecie zapanowała prawdziwa moda na koktajle - z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Czy w Twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Jesz w pośpiechu? Czy odżywiasz się racjonalnie? A może pragniesz schudnąć? Podkręcić metabolizm? Wygrać ze stresem? Jeśli tak, ta książka jest właśnie dla Ciebie! Koktajle dodają energii, dostarczają składników odżywczych, można je tworzyć z ulubionych składników na wiele sposobów. Zamieszczone w tej książce przepisy pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem oraz doskonałym, odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw. Smaczne, niewymagające dużych nakładów energii czy finansów, dostarczające konkretnych składników do naszej diety - wszystkie zalety koktajli zostały ujęte w łatwe do przygotowania przepisy. Znajdziesz w niej kuracje detoksykacyjne, przyspieszające metabolizm, odstresowujące oraz inne, wszystkie ułożone w proste do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Potrzebujesz tygodnia dla pięknej cery - nic prostszego. Smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania koktajle dostarczą Twojej skórze wszystkich niezbędnych składników. [www.merlin.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Ta dieta naprawdę działa. Katarzyna Bosacka opisuje dzień po dniu i tydzień po tygodniu swoją walkę o wymarzoną sylwetkę.
Znana dziennikarka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. O swojej walce z nadprogramowymi kilogramami systematycznie opowiadała w programie "Dzień Dobry TVN". Pożegnanie z pulpetem nie przyszło łatwo. Kasia musiała się nieźle namęczyć, by osiągnąć upragnioną wagę. Jak jej się to udało? Poprzez zdrowe, mądre odchudzanie, dietę opartą na ogólnodostepnych i tanich produktach oraz rozsądne ćwiczenia. Jeśli należysz do osób, którym kilogramy wymknęły się spod kontroli, dzięki książce "Żegnaj, pulpecie" dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć. [www.merln.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Psychodietetyka" to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami, metody leczenia otyłości, metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą? : naturalny program, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
W tej książce poznasz całą prawdę o cholesterolu i dowiesz się, co zrobić, żeby nie dopuścić do zablokowania i stwardnienia tętnic, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca oraz udaru, a także przedwcześnie zrujnować ci życie. Tysiące ludzi umiera każdego roku na choroby układu krążenia, a zachorowalność na serce nieustannie wzrasta. A wszystko to dzieje się, mimo że lekarze wydają coraz więcej recept na leki obniżające poziom cholesterolu. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Wyd. 1, (dodr.). - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012. - 295, [1] s. : il. ; 24 cm.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych. Książka jest przeznaczona dla sportowców, trenerów i studentów AWF. [merlin.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redakcja Anne Payne, Helen Barker ; [tumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki et al.] - Wydanie 1 polskie / red. Jan Chojnacki. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2013. - XII, 323, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Na stronie redakcyjnej: ISBN oryginalny: 978-0-443-06786-0.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia. Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej