Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(35)
Forma i typ
Książki
(34)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
tylko na miejscu
(13)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(16)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(7)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(12)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(2)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bury Magdalena
(1)
Butturini Paula (dziennikarka)
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chojnowski Karol (tłumacz)
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Granville Adam (poradnictwo)
(1)
Grudzińska Zofia (tłumaczka)
(1)
Gruszecka Karolina
(1)
Holland Sławomir (1958- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Korniluk Taisa
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Król Marek (1965- )
(1)
Kłodecki Mateusz (tłumacz)
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lewandowski Henryk Jan (1945-2021)
(1)
Ley Amadeusz
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska Dorota (1956 -)
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Moriyama Naomi (1947- )
(1)
Morka Ewa (tłumaczka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Neel Douglas E. (1954- )
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Plewiński Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pugh Joel A. (1949- )
(1)
Ružinskaâ Tat'âna
(1)
Siemaszkiewicz Wit
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena (tłumaczka)
(1)
Turnau Grzegorz (1967- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(8)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(34)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(34)
nieznany (0 p)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kobieta
(3525)
Przyjaźń
(2381)
II wojna światowa (1939-1945)
(2110)
Rodzina
(2101)
Miłość
(1856)
Kultura stołu
(-)
Tajemnica
(1699)
Zwierzęta
(1359)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Śledztwo i dochodzenie
(1243)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1020)
Pisarze polscy
(1008)
Nastolatki
(916)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(857)
Dziewczęta
(855)
Magia
(846)
Życie codzienne
(793)
Psy
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Uczniowie
(709)
Małżeństwo
(700)
Policjanci
(697)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(646)
Ludzie a zwierzęta
(601)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(556)
Osoby zaginione
(554)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(482)
Koty
(469)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(451)
Kultura
(446)
Chłopcy
(444)
Arystokracja
(433)
Matki i córki
(423)
Polityka międzynarodowa
(411)
Przestępczość zorganizowana
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(341)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(336)
Wsie
(335)
Zemsta
(332)
Polityka
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(295)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(289)
Lekarze
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(262)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(258)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Wojna
(247)
Śmierć
(246)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Sieroty
(234)
Wychowanie
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1918-1939
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Japonia
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(1)
Palestyna
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Opracowanie
(10)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Poradnik
(2)
Szkice literackie francuskie
(2)
Audiobooki
(1)
Encyklopedia
(1)
Fotografia polska
(1)
Kasety magnetofonowe
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura polska
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Historia
(6)
Kulinaria
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Krwawa historia smaku / Piotr Adamczewski. - Warszawa : Nowy Świat, 2006. - 127 s., [16] s. tabl. kolor. : il. ; 21 cm.
(Adamczewscy.pl : tylko sprawdzone przepisy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-25841 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-930.85 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
Kaseta
W koszyku
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień ľ ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. [www.cartablanca.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM -I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 8121.
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem - z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch. [www.swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze. [Wydawnictwo Tuli Mama Tuli Tata, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni![www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej apetyczna książka tego sezonu! Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-913(4), MgW-25290 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.2 - 913(4) (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 91 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman [Dokument dźwiękowy] : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Olszanica] : Wydawnictwo Bosz ; [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty audio (CD) (32 godziny) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Miejsce i data wydania wg strony internetowej wydawcy.
Czas trwania: 32 godziny
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę „podręcznika dla klas wyższych”. To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM - 3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej obok wydawcy: litera nova.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nim rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to komplikacja trzech uwielbianych książek: "Gawęda o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęda o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitury czy przygotowaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po litewsku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historię spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.04/.05 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. [www.rm.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat opilców i oźralców / Andrzej Kozioł. - Kraków : Petrus, copyright 2018. - 263, [2] strony ; 20 cm.
Ta niezwykła książka bucha zapachem wołowych i wieprzowych pieczeni, wonią skwierczącego na rożnie ptactwa, pachnie egzotycznymi przyprawami i swojskim ciastem, upaja aromatem wina oraz piwa, skrzy się kolorami szlachetnych nalewek. Historia - opowiadana ze swadą i niezwykle ciekawie - toczy się w niej nie na polach bitew, nie w izbach parlamentów, ale przy biesiadnych stołach, przy dźwięku szkła i wtórze toastów. Bo historia to także opowieść o miłych nam, ludziom, przypadłościach – obżarstwie i opilstwie. I hańba temu, kto o tym źle myśli, bowiem nie należy ufać ludziom, którzy mało jedzą: w ogólności są to zazdrośni albo złośnicy. Wstrzemięźliwość jest cnotą nietowarzyską. [www.nieprzeczytane.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnice kultury salonów gdańskich / Henryk Jan Lewandowski. - Pelplin : Bernardinum, 2015. - 224 strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Gastronomia zawsze odgrywała znaczącą rolę w historii Gdańska. Choć jadłospis gdańszczanina w ciągu wieków ulegał zmianie, każdy mieszkaniec miasta, bez względu na przynależność stanową, lubił dobrze zastawiony stół. Jednocześnie to, co spożywali ludzie, było nierozerwalnie związane z ich przynależnością do warstwy społecznej. Inaczej jadali patrycjusze, inaczej pospólstwo, a najskromniej plebs. Podobnie uroczystości rodzinne różniły się stopniem przepychu, liczbą zaproszonych gości i zawartością talerzy. Dość wcześnie ukształtował się w mieście system rzemiosł spożywczych i sieć zakładów wyspecjalizowanych w żywieniu zbiorowym. Taka sytuacja ma miejsce do dziś. Na przestrzeni wieków zmienił się częściowo zestaw surowców spożywczych, udoskonalono techniki ich przetwarzania, zmieniły się nawyki żywieniowe społeczeństwa, powstały nowe rodzaje zakładów wytwarzających żywność. Kultura spożywania posiłków zależy od danej społeczności, która posiada swoiste wymagania, tworzy tradycje i obyczaje obowiązujące wszystkich gromadzących się przy stole. A spotkania takie służyły niegdyś i nadal służą nie tylko zaspokajaniu głodu, ale także chęci przebywania w towarzystwie ludzi podobnych do siebie w zachowaniu i zainteresowaniach, potrzebie nawiązywania kontaktów towarzyskich i biznesowych. O tym, jak wyglądały dawne gdańskie salony, o czym rozmawiały elity kulturalne i w jakich daniach gustowali zamożni rajcowie, kupcy czy patrycjusze, by pokazać dostatek i różnorodność wykwintnych potraw królujących w Grodzie nad Motławą, przeczytamy w książce Henryka Jana Lewandowskiego. Dowiemy się, jaką rolę podczas eleganckich przyjęć odgrywała piwniczka, jak organizowano ogromne bale, uroczyste, bogate przyjęcia oraz wiele towarzyskich rozgrywek, które zajmowały czas i gromadziły osoby liczące się w danej społeczności. Odwiedzając gdańskie salony poznamy ich wystrój, woń i atmosferę, by przekonać się, ile z tego świata przetrwało do dziś. [ksiegarnia.bernardinum.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie 2, zmienione. - Warszawa: PWN, 2021. - 294, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 21 cm.
„Historia polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-39/regał 5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-667 (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej