Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(98)
Forma i typ
Książki
(97)
Publikacje dydaktyczne
(16)
Publikacje naukowe
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Poradniki i przewodniki
(8)
Proza
(7)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Czasopisma
(1)
Poezja
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(65)
dostępne
(52)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(15)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(15)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(7)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(11)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(8)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(59)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(5)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Barone Caterina
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bone Emily (1950- )
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(2)
Oworuszko Monika (1970- )
(2)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pałacha Zbigniew
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Abramek Krzysztof
(1)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Adams Mike (1967- )
(1)
Aker Rupert
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Baranowska Irena (1943- )
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brodnicka Elwira (towaroznawstwo)
(1)
Brodnicki Pascal (1976-)
(1)
Bryła Paweł
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martin (1957- )
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Cenkl Jakub (1982- )
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
Cross Maria (dietetyczka)
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna (tłumacz)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Domański Tomasz (marketing)
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(1)
Elford Sally
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Falarz Aniela
(1)
Feng Qing
(1)
Feng Qing. Pierwsze zagadki
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipiak-Szok Anna
(1)
Fornal Łucja (1939-2011)
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Giaufret Benedetta
(1)
Godlewska-Byliniak Ewelina (1982- )
(1)
Goldsmith Ellen
(1)
Gołembowicz Wacław
(1)
Grodzicka Sylwia (tłumaczka)
(1)
Grudowski Piotr
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(1)
Głowińska Anita (literatura dziecięca). Kicia Kocia i Nunuś
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jarosz Mirosław Jerzy
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna witamin
(1)
Jastrzębska Aneta
(1)
Jaśiński Maciej (1977- )
(1)
Jędrych Katarzyna (adwokat)
(1)
Jędrychowski Lucjan
(1)
Karoń Małgorzata (1983- )
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kauc Jarosław
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Konarzewska Małgorzata
(1)
Kowalak Adam
(1)
Kowalczyk Roman (technologia żywności)
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kowalewska-Piontas Jadwiga
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor (1949- )
(1)
Kunachowicz Hanna (techologia żywności)
(1)
Kunicka Anna (tłumacz)
(1)
Kurzawa Marzanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(56)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(51)
1901-2000
(4)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(98)
Język
polski
(98)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(14)
Szkoły wyższe
(10)
0-5 lat
(6)
9-13 lat
(4)
Studenci
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
Technikum
(3)
Lekarze
(2)
Technolodzy żywności
(2)
Chemicy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Menedżerowie
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy działów kontroli jakości firm branży spożywczej
(1)
Pracownicy przemysłu spożywczego
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci towaroznawstwa
(1)
Studenci uczelni rolniczych i przyrodniczyc
(1)
Studenci uczelni technicznych
(1)
Studenci zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych
(1)
Szkoły policealne
(1)
Uczniowie
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Kobieta
(3525)
Przyjaźń
(2381)
II wojna światowa (1939-1945)
(2110)
Rodzina
(2101)
Miłość
(1856)
Żywność
(-)
Tajemnica
(1699)
Zwierzęta
(1359)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Śledztwo i dochodzenie
(1243)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1020)
Pisarze polscy
(1008)
Nastolatki
(916)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(857)
Dziewczęta
(855)
Magia
(846)
Życie codzienne
(793)
Psy
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Uczniowie
(709)
Małżeństwo
(700)
Policjanci
(697)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(646)
Ludzie a zwierzęta
(601)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(556)
Osoby zaginione
(554)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(482)
Koty
(469)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(451)
Kultura
(446)
Chłopcy
(444)
Arystokracja
(433)
Matki i córki
(423)
Polityka międzynarodowa
(411)
Przestępczość zorganizowana
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(341)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(336)
Wsie
(335)
Zemsta
(332)
Polityka
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(295)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(289)
Lekarze
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(262)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(258)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Wojna
(247)
Śmierć
(246)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Sieroty
(234)
Wychowanie
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(15)
Podręcznik
(12)
Opracowanie
(10)
Poradnik
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Broszura
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Encyklopedia
(4)
Książka obrazkowa
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Książka-zabawka
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komentarz prawny
(1)
Komiks
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przemysł
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Rymowanki
(1)
Synteza
(1)
Słownik
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Kulinaria
(14)
Chemia
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Historia
(3)
Inżynieria i technika
(3)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Fizyka i astronomia
(1)
Nauka i badania
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
98 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
U góry strony tytułowej i okadce: Zdrowy sukces.
Zadbaj o swoje zdrowie, tak aby pomagało Ci osiągać sukces i cieszyć się nim na długo Jak mieć więcej energii, żyć zdrowiej i nie pozbawić się radości z osiągnięcia przyszłych sukcesów? Skoro czytasz ten tekst, to znaczy, że jesteś osobą, która chce osiągnąć sukces i podejmuje ku temu konkretne działania. Jednak czy kiedykolwiek przeszło Ci przez myśl: Co warta będzie Twoja wiedza, sukces, osiągnięcia, gdy zbraknie Ci zdrowia? Co się stanie, jeśli wreszcie osiągniesz sukces, ale przy tym zrujnujesz sobie zdrowie? Co się stanie z Twoimi marzeniami, jeśli nie masz do ich spełnienia energii i siły? Zdrowe odżywianieWidzisz, zdrowie i prawidłowe odżywianie to nie tylko sposób na to, aby nie chorować, dłużej żyć i być w dobrej formie. Właściwa dieta i dbanie o to, co jesz, pozwala przede wszystkim czuć się lepiej, mieć więcej energii i siły witalnej. A to bezpośrednio przekłada się na Twoją motywację, chęci do działania i wewnętrzną energię, która jest przecież najważniejszym czynnikiem pozwalającym osiągnąć sukces. Jeśli brakuje Ci energii do działania, to automatycznie nic Ci się nie chce, nie rozwijasz się i nie potrafisz także wytrwale dążyć do osiągnięcia swoich celów. Krótko mówiąc - nie masz siły osiągać swoich osobistych sukcesów. Druga sprawa: jeśli nie masz zdrowia, źle się czujesz, to żadne bogactwo Ci tego nie zwróci. Sukces okupiony kosztem zniszczonego zdrowia na pewno nie da Ci satysfakcji, a co gorsze - może sprawić, że w ogóle nie poczujesz radości ze swoich osiągnięć. Spójrzmy prawdzie w oczy: jeśli nie zadbasz o zdrowie, to… Nie chodzi tutaj już tylko o to, czy masz kilka kilogramów nadwagi, bo to nie jest taki problem. Dużo ważniejsze jest to, jak się czujesz i jak Twój organizm jest wspierany przez Ciebie w codziennym dążeniu do sukcesu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce : Nikt, komu zależy na własnym zdrowiu i zdrowiu swojej rodziny, nie potraktuje obojętnie treści zawartych w tej książce.
Amerykański naukowiec Mike Adams przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę faszerują nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek, kosmetyków i karmy dla zwierząt. Wielkie koncerny, środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam jedzenia, zmówiły się, aby ignorować dowody naukowe i zatajać przed opinią publiczną prawdę, którą można znaleźć w niniejszej książce. Co wielkie koncerny chciały za wszelką cenę przed nami zataić? [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej. Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijających się dziedzinach współczesnej bionauki w ramach genomiki, proteomiki, metabolomiki, lipidomiki i innych. Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych etapów jak i całości badań. Duże zainteresowanie bioanalityką, w tym kształcenie na poziomie przedmiotów podstawowych i specjalnościowych, jak również funkcjonowanie specjalności „Bioanalityka” na wielu uczelniach, potrzeby laboratoriów klinicznych czy medycyny sądowej, czy kontroli jakości produktów spożywczych i żywności, skłoniły redaktorów naukowych do przygotowania niniejszej książki. Przedstawione w niej zagadnienia będą przydatne studentom i pracownikom naukowym, pracownikom laboratoriów badawczych również z pokrewnych dziedzin. Książka ta jest opracowaniem zbiorowym, w którym znakomici specjaliści z różnych ośrodków naukowych i badawczych w Polsce przedstawili - potencjał, aplikacje kliniczne i środowiskowe oraz perspektywy dalszego rozwoju bioanalityki. Drugi tom składa się z dwóch części: CZĘŚĆ C Nowe rozwiązania metodyczne i aparaturowe w bioanalityce CZĘŚĆ D Metody analityczne w biomonitoringu. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronie przytytułowej.
Na stronie tytułowej, okładce i grzbiecie także: "Wydawnictwo WNT".
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności. Podręcznik Biotechnologia żywności jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 59/Podr. (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 63 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 63/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okładki.
Czy wiesz, skąd się biorą pokarmy, które zjadasz? Otwórz okienka i dowiedz się, jak rosnąca na polu pszenica zmienia się w bochenki chleba, gdzie rosną różne rodzaje warzyw i owoców oraz jak powstaje czekolada. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64, M-0/KZ (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Wielka Księga Wiedzy)
Najbardziej obrazkowe encyklopedie, jakie widziałeś! W wielkiej księdze wiedzy o nasionach dowiesz się, która roślina potrzebuje wiatru aby wyrosła, która rośnie w ciemności, a która tylko pod wodą. Poznaj rośliny i ich owoce, sposoby sadzenia i wyrastania. Z tej księgi dowiesz się, jak i dlaczego twoje jedzenie wyrasta z ziemi. [www.empik.com, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-63 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeść!!! / Jerzy Bralczyk. - Olszanica : Bosz Szymanik i wspólnicy, 2014. - 200 stron : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
„Jeść!!!” – W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt jeden „smacznych słów”. Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. [Wydawnictwo Bosz, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-80/81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka poświęcona jest wybranym, charakterystycznym problemom zarządzania jakością, od podstaw teoretycznych po uwarunkowania aplikacyjne. Autorzy odnoszą się do konkretnych przykładów w obszarze jakości, bezpieczeństwa i towaroznawstwa produktów żywnościowych. Publikacja zainteresuje przedstawicieli przemysłu spożywczego, doktorantów i studentów specjalizujących się w obszarach zarządzania, zarządzania inżynierskiego, zarządzania produkcją, zarządzania jakością oraz towaroznawstwa. [platon.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia z pomysłem / Pascal Brodnicki. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okł. podtyt.: kupuj mądrze, przechowuj sprytnie, gotuj pysznie.
Jak gotować prosto, smacznie, sezonowo? I przede wszystkim tak, by nic się nie zmarnowało? Pascal Brodnicki, autor bestsellerowych książek kucharskich, radzi, jak przygotowywać posiłki z sercem i głową: mądrze kupować, odpowiednio przechowywać i zużywać, to co zostaje. Ponad 70 pysznych, nowoczesnych przepisów, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze! Spróbuj cappuccino z zielonego groszku z wędzonym halibutem, domowego majonezu, chrupiącego tiramisu, paprykowych brownies i wiele innych potraw! Dzięki publikacji: będziesz kupować racjonalnie ; zorganizujesz idealną spiżarnię ; od razu rozpoznasz świeże produkty ; stworzysz niezwykłe połączenia smaków przestaniesz wyrzucać jedzenie . [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód / Martin Caparrós ; przełożyła Marta Szafrańska-Brandt. - Wydanie 1, dodruk. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2021. - 713, [2] strony ; 25 cm.
Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Niemal połowa dzieci, które kończą życie przed piątymi urodzinami, umiera z powodu niedożywienia – 3 miliony każdego roku. „Większość głodujących to ubodzy mieszkańcy krajów rozwijających się. Wciąż jest na świecie 1,4 miliarda ubogich […]. Miliard czterysta milionów ubogich, czyli ludzi, którzy nie mają niczego z rzeczy uznawanych przez nas za tak codzienne, tak oczywiste – domu, jedzenia, ubrania, światła, wody, perspektyw, nadziei, przyszłości – nie mają teraźniejszości”. Argentyński dziennikarz i pisarz Martín Caparrós zjeździł świat, próbując zrozumieć, dlaczego nawet dzisiaj dla dużej liczby z nas największym wyzwaniem pozostaje znalezienie odrobiny jedzenia. Przemierza Niger, Sudan Południowy, Madagaskar, Bangladesz, Indie, Stany Zjednoczone, Argentynę. Pisze o Chinach i Barcelonie, w której, w momencie kiedy pisarz kończy pracę nad książką, przybywa ludzi szukających resztek jedzenia w śmietnikach. Caparrós w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z, a może nawet najważniejszym czynnikiem, kształtującym naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka – u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo. Głód. Dlaczego zatem współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu? Caparrós, jak na rasowego dziennikarza przystało, unika prostych odpowiedzi. Odwiedza wielkie biurowce, siedziby światowych firm i przeludnione slumsy. Na kilkuset stronach bezlitośnie obnaża mechanizmy pogłębiające problem niedożywienia. Eksplozja demograficzna, nierówności społeczne, spekulacje cenami żywności, masowy wykup gruntów, korupcja, fundusze walutowe, wielkie korporacje – to wszystko tworzy złożony system, w starciu z którym jednostka nie ma żadnych szans. Ogromna część książki to rozmowy: z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, pracownikami korporacji, lekarzami i przede wszystkimi tymi, którzy każdego dnia całą swoją energię poświęcają na znalezienie czegoś do zjedzenia. „Głód” Caparrósa wytrąca z równowagi, zmusza do myślenia, a często nawet do zrewidowania swoich poglądów. To imponujący rozmachem reportaż oddający głos tym, którzy na ogół milczą. [Wydawnictwo Literackie, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-621.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli chcesz wreszcie poczuć pełnię zdrowia, powinnaś wreszcie przestać TO jeść! Co? To, co sprawia, że twoje ciało choruje, a ty czujesz się po prostu źle. Nie tylko fast foody i wysokoprzetworzone jedzenie są szkodliwe, również produkty, które uważane są za zdrowe mogą szkodzić. Maria Cross, dyplomowana dietetyczka, podczas swojej praktyki zawodowej zauważyła 20 symptomów, na które najczęściej skarżyli się jej pacjenci i na ich podstawie opracowała listę typowych przypadłości powodowanych przez spożywanie szkodliwych produktów. Pisząc „Nie powinnaś tego jeść” stworzyła łatwe w użyciu narzędzie do autodiagnozy i indywidualnego dobrania odpowiedniej diety. Jak to działa? Wybierasz z listy powszechnych objawów te, które zaobserwowałaś u siebie i sprawdzasz, dla którego problemu zdrowotnego taki właśnie zestaw symptomów jest typowy. Znajdziesz wówczas zarówno opis przypadłości, jak i listę pokarmów, które możesz wyeliminować ze swojej diety, by czuć się lepiej. Autorka podaje również możliwe zastępniki produktów, które ci szkodzą oraz propozycje posiłków, jakie możesz spożywać. Brak energii, częste przeziębienia, łagodna depresja, słaba pamięć i koncentracja, huśtawki nastrojów, wysypki skórne, sucha skóra lub oczy, zaburzenia odżywiania, wzdęcia, zespół napięcia przedmiesiączkowego – zaobserwowałaś u siebie któryś z tych symptomów? Ta publikacja, niczym profesjonalna konsultacja terapeuty żywieniowego, krok po kroku pomoże ci zidentyfikować przyczynę problemu z dietetycznej perspektywy i sposób, na jego uzdrowienie. Dowiedz się, co szkodzi twojemu ciału i wkrocz na ścieżkę prowadząca do pełni zdrowia, dokonując prostych zmian w swoim jadłospisie [Illuminatio, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-339.13 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dżemy, nalewki, marynaty i inne specjały w słoikach, butelkach czy beczce. Znajdziesz tu receptury m.in. na powidła śliwkowe, nalewkę żurawinową czy gruszki w occie. Ponadto radzimy, jak przygotowywać oraz przechowywać przetwory, aby pozostały smaczne i zdrowe przez wiele miesięcy. Książka ta przyda się zarówno osobom dopiero zaczynającym przygodę z przetworami, jak i tym wszystkim, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie rozmaitymi pysznościami. [www.eksiegarnia.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Od...Do)
Dzieci pytają: co? jak? dlaczego? Seria "Od...do" odpowiada. Skąd się bierze chleb? Jak powstaje samochód? Co trzeba zrobić, żeby zbudować dom? Skąd się biorą książki? Pokazujemy i objaśniamy, jak powstają rzeczy, które otaczają nas na co dzień. Pytajcie śmiało! Samochód * samolot * szkło * dom *krzesło * książka * klocki * spodenki * plaster * chleb * żółty ser * czekolada * lody. Pełne szczegółów ilustracje, na których dziecko odnajdzie fascynujące elementy. Przystępnie napisany, zrozumiały tekst. Do tego trwałe, kartonowe strony. Książka, z którą trudno się rozstać. [Publicat, 2022].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-0 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej