Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(112)
Forma i typ
Książki
(107)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(37)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(10)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(16)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(14)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(50)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Krygier Tomasz
(4)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Białas Wojciech (tłumacz)
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Galloway Jeff (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Szostak Wiktor Bogdan (1933- )
(2)
Trybulska Aneta (tłumaczka)
(2)
Waltermyer Christine
(2)
Wyrick Jason (1973- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Robert M. (medycyna)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Sa'eed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Berger Amy
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biernat Monika (nauki medyczne)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brudny Marta
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Budkiewicz Tomasz
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Celejowa Irena (1917-2024)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chace Daniella
(1)
Cher (1946- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna (1982-)
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Cybulska Barbara. (1939-)
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dinan Ted
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dorfman Kelly
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(1)
Dwojewska Iwona
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Efiong Liz
(1)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Gerhard Ingrid (ginekolog)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Golak Mariusz (dziennikarz)
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917-2020)
(1)
Gromny Iga
(1)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Haas Robert (1948- )
(1)
Hagman Bette
(1)
Hennig-Kruk Marta (1993- )
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holford Patrick
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Jurga Anna (tłumaczka)
(1)
Józefowicz-Pacuła Joanna (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(61)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(7)
Okres powstania dzieła
2001-
(47)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(112)
Język
polski
(112)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Temat
Kobieta
(3550)
Przyjaźń
(2410)
II wojna światowa (1939-1945)
(2118)
Rodzina
(2116)
Miłość
(1864)
Dietetyka
(-)
Tajemnica
(1725)
Zwierzęta
(1364)
Relacje międzyludzkie
(1324)
Śledztwo i dochodzenie
(1259)
Dzieci
(1052)
Zabójstwo
(1035)
Pisarze polscy
(1011)
Nastolatki
(925)
Rodzeństwo
(875)
Dziewczęta
(869)
Uczucia
(865)
Magia
(861)
Życie codzienne
(802)
Sekrety rodzinne
(731)
Psy
(724)
Uczniowie
(715)
Policjanci
(709)
Małżeństwo
(705)
Boże Narodzenie
(667)
Żydzi
(660)
Polacy za granicą
(650)
Ludzie a zwierzęta
(604)
Trudne sytuacje życiowe
(564)
Osoby zaginione
(563)
Władcy
(563)
Język polski
(561)
Wakacje
(505)
Relacja romantyczna
(496)
Wybory życiowe
(488)
Podróże
(478)
Koty
(477)
Uprowadzenie
(455)
Chłopcy
(449)
Kultura
(449)
Arystokracja
(439)
Matki i córki
(425)
Przestępczość zorganizowana
(421)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Dziadkowie i wnuki
(389)
Aktorzy polscy
(371)
Prywatni detektywi
(365)
Dziennikarze
(352)
Zakochanie
(347)
Ojcowie i córki
(344)
Zdrowe odżywianie
(344)
Pisarze
(343)
Katolicyzm
(339)
Wsie
(336)
Zemsta
(333)
Polityka
(330)
Seryjni zabójcy
(330)
Duchowieństwo katolickie
(328)
Polityka wewnętrzna
(328)
Regionalizm
(322)
Mężczyzna
(311)
Filozofia
(304)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(299)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(291)
Lekarze
(289)
Szlachta
(283)
Szkoły
(278)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(269)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Pomaganie
(265)
Powstanie warszawskie (1944)
(265)
Walka dobra ze złem
(265)
Władza
(265)
Ludzie bogaci
(262)
PRL
(262)
Źródła historyczne
(257)
Spisek
(256)
Kradzież
(255)
Przyroda
(255)
Zabójstwo seryjne
(255)
Kościół katolicki
(252)
Las
(250)
Wojna
(249)
Śmierć
(247)
Nauka
(246)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(246)
Zarządzanie
(245)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Sieroty
(237)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(236)
Ojcowie i synowie
(235)
Temat: czas
101-200
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Wydawnictwa popularne
(25)
Przepisy kulinarne
(23)
Podręcznik
(11)
Podręcznik akademicki
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(5)
Opracowanie
(5)
Kasety magnetofonowe
(3)
Książka kucharska
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Monografia
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Synteza
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(18)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
112 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. [www.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.[www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1188.
Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym. Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych. [www.merlin.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-25840 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27623 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chcesz zmienić swój tryb życia, ale nie wiesz, od czego zacząć Z tą książką to nie będzie problem. Przekonasz się, jak być fit, niezależnie od tego, ile masz lat, pieniędzy w portfelu czy wolnego czasu i to bez ścisłych diet, wielkich wyrzeczeń i rygoru! Ta książka podpowie ci: jak przygotować się do treningów co i jak ćwiczyć jak skutecznie schudnąć lub zdrowo przytyć co, ile i kiedy jeść jak się zmotywować do działania. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. W przewodniku znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała. [www.illuminatio.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vademecum żywienia człowieka / Marcin Jabłoński. - Warszawa : Medyk Sp z oo., copyright 2016. - 108 stron : ilustracje ; 24 cm.
„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy zdajesz sobie sprawę, że nawet 75% zawałów i udarów mózgu można było uniknąć, wprowadzając w życie kilka prostych zmian? Doktor Joel Kahn - światowej sławy specjalista kardiologii metabolicznej - zdradza wskazówki, które mogą uratować życie tobie lub twoim bliskim. "Zdrowe serce" to wyjątkowa książka, dzięki której dowiesz się, jak zapobiegać chorobom układu krążenia i efektywnie je leczyć. Autor przedstawia w niej aż 75 sposobów na rozpoznanie niepokojących objawów i uniknięcie zawału. Szczegółowo opisuje czynniki, które pomagają utrzymać serce w dobrej kondycji. Porady dotyczące diety, odpowiednich ćwiczeń fizycznych oraz metod uwalniania się od stresu, zamieszczone w tej książce, mogą okazać się bardziej skuteczne niż leki czy inwazyjna terapia. "Zdrowe serce" to jedyna pozycja oferująca tak holistyczne podejście do kwestii dbania o ten najważniejszy mięsień naszego ciała. Dowiesz się z niej m.in.: jak we wczesnej fazie wykrywać nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu krążenia, w jaki sposób obniżyć ciśnienie tętnicze, co jeść i jak ćwiczyć, by usprawnić swoje serce, jak wyeliminować zachowania i czynniki, które „postarzają” układ krążenia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nigdy nie była łatwiejsza! Możesz zacząć lepiej się odżywiać, nie zmieniając przy tym radykalnie swojego stylu życia, a do tego nadal jeść smaczne i zdrowe posiłki bez poczucia, że cokolwiek tracisz. W książce znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, sprytnych rozwiązań i pysznych bezmięsnych przepisów. [Lingea, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naukowcy oceniają, że przyczyną śmierci ponad 40% pacjentów z nowotworem jest niedożywienie. Coraz większa liczba lekarzy zaczyna doceniać, jak ważne dla zwiększenia szansy wyleczenia jest prawidłowe odżywianie. Przybywa dowodów wskazujących na to, że odpowiednia terapia odżywcza w połączeniu z tradycyjnym postępowaniem medycznym może:: * Zapobiec niedożywieniu lub je powstrzymać * Zmniejszyć toksyczność chemioterapii i radioterapii * Zredukować inne skutki uboczne terapii przeciwnowotworowej * Ułatwić rekonwalescencję po operacji * Zwolnić proces rozprzestrzeniania się nowotworu * Zmniejszyć ryzyko ponownego pojawienia się nowotworu Książka Dieta w chorobach nowotworowych jest przewodnikiem ułatwiającym wprowadzenie terapii odżywczej do tradycyjnych metod leczenia nowotworów. Zawiera informacje na temat wpływu nowotworu na organizm, wiadomości z zakresu prawidłowego odżywiania, propozycje posiłków oraz porady na temat skutecznych sposobów walki ze skutkami ubocznymi chemioterapii, radioterapii i operacji. Jest to niezbędna lektura dla pacjenta i jego opiekunów. [www.medbook.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu krótki przewodnik po interwencjach dietetycznych i środowiskowych, wskazanych w przypadku dzieci i dorosłych, cierpiących na zaburzenia ze spektrum autystycznego. Z książki można dowiedzieć się, jakich substancji zawartych w produktach spożywczych i środkach czystości należy unikać, jak sprawdzić skład danego produktu i w jaki sposób rozpocząć stosowanie diety. Znaczna część książki poświęcona jest praktycznym wskazówkom, dotyczącym funkcjonowania dziecka autystycznego poza domem. Autorzy przedstawiają sprawdzone sposoby zadbania o to, by wszyscy dorośli, opiekujący się dzieckiem, byli świadomi możliwych zagrożeń i potrafili właściwie zareagować w przypadku niepożądanej reakcji alergicznej. Przewodnik ten stanowi nieocenione źródło skondensowanej wiedzy dla rodziców, opiekunów i nauczycieli, którzy pragną stworzyć dzieciom autystycznym bezpieczne warunki zarówno w domu, jak i w szkole. [Wydawnictwo Fraszka Edukacyjna, 2012]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4784, MgC-4784/a (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 16)
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni. z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL) [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 19)
Cz. 1. pod hasłem: Kokoszko, Maciej.
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (…) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (…) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (…) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM) [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na początku był głód / Marek Konarzewski. - Wyd. 2. rozsz. i uaktualnione. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2015. - 235, [5] s. ; 21 cm.
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom. [www.empik.com, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612/regał 8 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej