Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(177)
Forma i typ
Książki
(176)
Poradniki i przewodniki
(40)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Publikacje dydaktyczne
(20)
Publikacje naukowe
(17)
Proza
(11)
Publikacje fachowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Poezja
(2)
Czasopisma
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(110)
dostępne
(96)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(10)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(32)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(27)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(4)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(19)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(18)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(100)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(6)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(4)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Jurczak Katarzyna
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Pałacha Zbigniew
(3)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Banaś-Domińska Małgorzata
(2)
Barone Caterina
(2)
Bone Emily (1950- )
(2)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(2)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Cybulska Emilia Barbara
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Klinting Lars (1948-2006)
(2)
Klinting Lars (1948-2006). Kastor
(2)
Konarzewska Małgorzata
(2)
Kowalczyk Roman (technologia żywności)
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Landowska Magdalena (tłumaczka)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(2)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(2)
Ners Anna (1923-2015)
(2)
Oworuszko Monika (1970- )
(2)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Pollan Michael (1955- )
(2)
Reps Arnold
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Abramek Krzysztof
(1)
Adams Mike (1967- )
(1)
Adams Vincanne
(1)
Aker Rupert
(1)
Anderson Warren R. (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Balejko Jerzy
(1)
Ball Stefan
(1)
Baranowska Irena (1943- )
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Biernacka Matylda (tłumaczka)
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Bocian Barbara (1986- )
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bonenberg Czesław (tłumacz)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bressanini Dario
(1)
Brodnicka Elwira (towaroznawstwo)
(1)
Brodnicki Pascal (1976-)
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryła Paweł
(1)
Buresch Bettina (ilustratorka)
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Byra Agata
(1)
Caparrós Martin (1957- )
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Cenkl Jakub (1982- )
(1)
Ching Hai (1950- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Chudzik Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Cross Maria (dietetyczka)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna (tłumacz)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Derkacz-Strybel Maria (tłumaczka)
(1)
Domagała Dorota (tłumaczka)
(1)
Domański Tomasz (marketing)
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Duve Karen (1961- )
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(39)
2010 - 2019
(91)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(101)
1901-2000
(11)
1989-2000
(8)
1945-1989
(4)
Kraj wydania
Polska
(177)
Język
polski
(177)
Odbiorca
Dzieci
(30)
6-8 lat
(23)
0-5 lat
(12)
Szkoły wyższe
(11)
9-13 lat
(10)
Studenci
(5)
Szkoły zawodowe
(4)
Technikum
(4)
Lekarze
(2)
Nauczyciele akademiccy
(2)
Technolodzy żywności
(2)
Chemicy
(1)
Cukiernicy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kadra pracująca w przemyśle
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Menedżerowie
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Pracownicy działów kontroli jakości firm branży spożywczej
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Pracownicy przemysłu spożywczego
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci towaroznawstwa
(1)
Studenci uczelni rolniczych i przyrodniczyc
(1)
Studenci uczelni technicznych
(1)
Studenci zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych
(1)
Szkoły policealne
(1)
Technolodzy
(1)
Towaroznawcy
(1)
Uczniowie
(1)
Uczniowie szkół gastronomicznych
(1)
Weterynarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura szwedzka
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura argentyńska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Żywność
(98)
Zdrowe odżywianie
(36)
Technologia żywności
(18)
Żywność prozdrowotna
(13)
Odżywianie
(12)
Kiszenie żywności
(11)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(10)
Konserwacja żywności
(9)
Kucharstwo
(9)
Fermentacja
(8)
Gotowanie
(8)
Żywność ekologiczna
(8)
Dietetyka
(7)
Jakość żywności
(6)
Biochemia
(5)
Ciasta
(5)
Fizjologia żywienia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Przemysł rolno-spożywczy
(5)
Substancje dodatkowe do żywności
(5)
Gastronomia
(4)
Jajka (żywność)
(4)
Owoce
(4)
Towaroznawstwo
(4)
Wpływ na zdrowie ludzi
(4)
Żywność transgeniczna
(4)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(3)
Chemia
(3)
Kultura stołu
(3)
Magazynowanie żywności
(3)
Marnotrawstwo żywności
(3)
Mikrobiologia
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Toksykologia żywności
(3)
Warzywa
(3)
Wegetarianizm
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Biotechnologia
(2)
Bóbr europejski
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Głód
(2)
Higiena
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kastor (postać fikcyjna)
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Potrawy z jaj
(2)
Produkcja żywności
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Przyprawy
(2)
Rolnictwo
(2)
Rośliny uprawne
(2)
Skład chemiczny substancji
(2)
Sport
(2)
Suszarnictwo
(2)
Technologia
(2)
Toksyny i antytoksyny
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Warzywa i owoce kiszone
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Witaminy
(2)
Zarządzanie jakością
(2)
Zboże
(2)
Zwierzęta
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergeny
(1)
Alkohol
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Artykuły gospodarstwa domowego
(1)
Banki żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biofilmy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chemia w żywności
(1)
Chemikalia i wyroby chemiczne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
DNA (kwas)
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dinozaury
(1)
Duve, Karen (1961- )
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Iowa (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(29)
Przepisy kulinarne
(26)
Podręcznik akademicki
(24)
Opracowanie
(22)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Książka kucharska
(17)
Podręcznik
(16)
Broszura
(10)
Opowiadania i nowele
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Encyklopedia
(4)
Książka obrazkowa
(4)
Książka-zabawka
(4)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(3)
Książka z naklejkami
(2)
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Raport z badań
(2)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Komentarz prawny
(1)
Komiks
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przemysł
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Reportaż
(1)
Rymowanki
(1)
Synteza
(1)
Słownik
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Tablice i wzory
(1)
Thriller
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(40)
Medycyna i zdrowie
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Chemia
(10)
Biologia
(5)
Edukacja i pedagogika
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Historia
(4)
Inżynieria i technika
(4)
Nauka i badania
(2)
Religia i duchowość
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
177 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka "Jeść przyzwoicie" to zapis ciekawego eksperymentu dietetyczno-etycznego. W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła wyjątkowe noworoczne postanowienie. Zdecydowała się sprawdzić w ciągu najbliższych dziesięciu miesięcy, jak na ludzki organizm, środowisko i gospodarkę wpływają radykalne zmiany żywieniowe. Czy to prawda, że mięso nas truje? Czy człowiek powinien pić krowie mleko? Czemu kurczak w supermarkecie kosztuje jedno euro, a warzywa wyglądają jak z obrazka? Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu najbardziej radykalna - frutariańska. Karen Duve uczy się uważnie czytać etykiety, bierze udział w akcji uwalniania kur z przemysłowej fermy i czyta tony specjalistycznej literatury. Wydaje się, że w ten sposób łatwo popaść w neoficki zapał i przemienić się w "zielonego fanatyka". Jednak Duve opisuje swoją przygodę dowcipnie i z dystansem. "Jeść przyzwoicie" to książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem, ale przede wszystkim o tym, że warto myśleć krytycznie i dbać o środowisko. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-61, MgW-26831 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autora [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: jak żywność przetworzona przyczynia się do epidemii chorób przewlekłych i co rodzice (oraz lekarze) mogą z tym zrobić.
Alergie pokarmowe, astma, wrzodziejące zapalenie jelit, celiaklia, refluks, cukrzyca, to tylko nieliczne, bardzo trudne do wyleczenia choroby przewlekłe, na które zapada coraz większa liczba dzieci w Europie i na świecie. Jeśli chcesz uchronić swoją pociechę przed cierpieniem oraz skomplikowanym, często trwającym bardzo długo procesem rekonwalescencji, koniecznie zajrzyj do książki "Dlaczego nasze dzieci chorują?". Autorki – dr Michelle Perro oraz Vincanne Adams – starają się obiektywnie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: „Co wpędza nasze dzieci w choroby?”. Przestawiają naukowe, kliniczne dowody na to, jak bardzo negatywny wpływ na zdrowie ludzi ma wciąż postępująca industrializacja rolnictwa i chemizacja przemysłu produkcji żywności. Popierają je wieloma przykładami z własnej praktyki.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Z Wagą)
Tristram Stuart ukazuje w swojej - nomen omen - rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem, a co określa nie tylko sposób odżywiania się czy postawę etyczną, ale także sposób postrzegania świata. Śledzi oddziaływanie filozofii Wschodu i wielkich religii Indii, które odcisnęło się już na myśli Pitagorasa czy Sokratesa. Analizuje interpretacje chrześcijaństwa, wedle których człowiek nie został stworzony, by jeść mięso („Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem" - tak ujął to, choć z innych pozycji, Albert Einstein). Bada pisma wielkich myślicieli i twórców: Francisa Bacona, Isaaca Newtona, Kartezjusza, Woltera czy Percy'ego Shelleya i znajduje w nich tę samą niechęć do zabijania zwierząt i to samo przekonanie o dobroczynnym wpływie bezmięsnej diety, które podziela jakże wielu współczesnych. Bezkrwawa rewolucja zyskała wielką popularność w USA i Wielkiej Brytanii. Zawdzięcza ją nie tylko skrupulatności Tristrama Stuarta i jego imponującej wiedzy, ale także niebagatelnemu talentowi literackiemu autora, dzięki czemu książkę czyta się z niebywałą przyjemnością. Zrozumienie dziejów naszych idei stawia współczesną kulturę w uderzająco nowym świetle i pozwala zrewidować nasze najgłębiej zakorzenione przekonania. Wczesna historia wegetarianizmu ujawnia, jak starożytna etyka abstynencji, nauki medyczne u swoich początków oraz filozofia indyjska głęboko i w nieoczekiwany sposób wpłynęły na zachodnią cywilizację. (fragment)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Od...Do)
Dzieci pytają: co? jak? dlaczego? Seria "Od...do" odpowiada. Skąd się bierze chleb? Jak powstaje samochód? Co trzeba zrobić, żeby zbudować dom? Skąd się biorą książki? Pokazujemy i objaśniamy, jak powstają rzeczy, które otaczają nas na co dzień. Pytajcie śmiało! Samochód * samolot * szkło * dom *krzesło * książka * klocki * spodenki * plaster * chleb * żółty ser * czekolada * lody. Pełne szczegółów ilustracje, na których dziecko odnajdzie fascynujące elementy. Przystępnie napisany, zrozumiały tekst. Do tego trwałe, kartonowe strony. Książka, z którą trudno się rozstać. [Publicat, 2022].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-0 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.[www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka kucharska Kubusia Puchatka / tłumaczył Mariusz Arno Jaworowski ; Walt Disney's. - Warszawa : Egmont American, copyright 1991. - 45 stron : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Z tej książki dowiecie się jak zrobić: ciasteczka, sałatki, kanapki, gorące przekąski, desery, napoje, a nawet ukochane Kubusiowe co nieco. Sposób wykonania każdej potrawy jest pokazany na obrazkach tak, że trudno się pomylić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadzia Pętelka piecze pierniki / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Warszawa :Zielona Sowa, copyright 2021. - [24] strony : kolorowe ilustracje ; 20 cm.
(Jadzia Pętelka / Barbara Supeł)
Z cyklu "Jadzia Pętelka".
Zbliżają się święta i mama Jadzi cały czas siedzi w kuchni. Jadzia uwielbia pierniczki, dlatego też postanowiła pomóc mamie w ich pieczeniu. Przecież to nie może być trudne. Ale czy na pewno? Okazuje się jednak, że podczas pieczenia małych pierniczków może się zrobić naprawdę duuuuży bałagan! [Wydawnictwo Zielona Sowa, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-I/N (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(The Amazing World of Gumball)
Na okładce: 41 pysznych dań!
Opis według okładki.
Książka kulinarna dla miłośników zabawnego Gumballa. Znajdziemy w niej aż 40 przepisów na dania, które dzieci mogą przygotować samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców, w tym pomysły na śniadania, obiady, kolacje i desery. W każdym wydaniu także porady „ABC” gotowania. [Edipresse Polska, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej/ Karolina Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracja, fotografie ; 25 cm.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce "Zdrowa tarczyca" znajdziesz: kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mały Kucharz)
Na okładce: 48 naklejek.
W naszej książce znajdziecie pomysły na pyszne i niebanalne kanapki, tosty, wrapy, muffinki i inne przekąski. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest arkusz kolorowych naklejek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. Dzieci uwielbiają gotować – pod warunkiem, że nie są krytykowane. Niech dekorują, wycinają i lepią. Bawiąc się gotowaniem, odkryją, jak komponować zdrowe posiłki, rozwiną swoje poczucie smaku i nabiorą apetytu. Nie martwcie się, że trochę nabrudzą w kuchni. Wybierzcie coś z proponowanych smakołyków i do dzieła! [Olimp Media, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Żywność, Jakość, Technologia)
Pierwsze profesjonalne opracowanie, w którym zarządzanie jakością żywności zostało przedstawione w ujęciu technologiczno-menedżerskim. Głównym elementem tego ujęcia jest nowoczesne zastosowanie technologicznych i menedżerskich teorii jakości tak, aby można było prognozować funkcjonowanie systemów kontroli jakości oraz je doskonalić. Ten unikatowy podręcznik będzie przydatny zarówno pracownikom naukowym, jak i kadrze pracującej w przemyśle oraz nauczycielom akademickim i studentom interesującym się, w szerokim zakresie, zagadnieniami produkcji żywności i polityki żywnościowej. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-658 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Książka z okienkami, 32 otwierane okienka.
Proste opowieści o sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Świat jest wielki, piękny i ciągle się zmienia. Mali geniusze o tym wiedzą. Dzieci zadają pytania, na które warto odpowiedzieć w sposób dostosowany do ich możliwości i jednocześnie zaspokajający naturalną ciekawość. Żadne dziecko nie jest za małe, żeby opowiadać mu o szanowaniu środowiska naturalnego i trosce o planetę Ziemię. Jak segregować śmieci? Co zrobić, żeby wokół nas było mniej odpadków? Jak dbać o zabawki i ubrania, żeby służyły nam dłużej? Dlaczego lasy są takie cenne? Na te i inne dziecięce pytania odpowiada ta książka. [Papilon, 2023].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2dz-502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest?)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Zdrowa i naturalna kuchnia na co dzień.
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste![www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Zdrowy mózg" to najnowsza książka dr. Stevena Masleya, autora bestsellerowych poradników medycznych. Tym razem Masley skupia się na tym, jakie skutki dla naszego mózgu ma podwyższony poziom cukru we krwi – od zaburzeń funkcji poznawczych do utraty pamięci. Współczesne dieta i styl życia sprawiają, że z roku na rok wzrasta liczba chorych na cukrzycę oraz osób zagrożonych demencją. Obydwa te problemy są ze sobą ściśle powiązane – ich występowanie to skutek wyborów życiowych, które prowadzą do zwiększenia odporności na insulinę. Wykorzystując najnowsze wyniki badań oraz lata doświadczeń z pacjentami, Steven Masley opracował program, który wskaże drogę do odzyskania kontroli nad własnym organizmem. "Zdrowy mózg" to: proste i przystępne wyjaśnienie tego, jak poziom cukru we krwi wpływa na choroby serca i utratę pamięci, naukowo udowodniony plan powstrzymania czynników zwiększających ryzyko utraty pamięci, oparty na wiedzy medycznej program ulepszający działanie mózgu, 50 przepisów na łatwe do przyrządzenia potrawy, które pomogą twojemu mózgowi oraz sercu, Codziennie czynności, które poprawią twoją sprawność umysłową i fizyczną oraz przyspieszą metabolizm. [Wydawnictwo Czarna Owca, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak "Supermocni kontra złodzieje zdrowia" chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P.Dz. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciekawostki o życiu na wsi w zajmującym i pouczającym ilustrowanym przewodniku po farmie autorstwa Julii Rothman. Jej rysunki, diagramy, przedstawione krok po kroku czynności i przekroje pomogą zrozumieć wszystko - od budowy dojarki przez anatomię konia po naukę orki i strzyżenia owiec. Zachwycające, jak wiele jest do odkrycia! [Wydawnictwo Entliczek, 2023].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [PIW, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-94(438).083 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 94(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej