Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(129)
Forma i typ
Książki
(128)
Poradniki i przewodniki
(42)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Publikacje naukowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Proza
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(78)
dostępne
(71)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(5)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(8)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(13)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(12)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(72)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(6)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Berger Stanisław (1923- )
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Brytek-Matera Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Górska Danuta (tłumaczka)
(2)
Mizera Justyna
(2)
Strehle Sandra
(2)
Woynarowska Barbara (1940- )
(2)
Zaremba Marek (dietetyka)
(2)
Żak-Cyran Bożena
(2)
Abey Katie
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Ames Bruce N. (1928- )
(1)
Andruszko Robert (tłumacz)
(1)
Aurich Harald
(1)
Babij Konrad
(1)
Bach Konrad
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Banasiak Elżbieta (1948- )
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barker Helen M
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bazańska Marta
(1)
Beck Judith S
(1)
Best Regina
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Blau Melinda (1943- )
(1)
Blaylock Russell L
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Budzicka Ewa (tłumaczka)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Carper Jean
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chmurzyńska-Rutkowska Dagmara
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chrzanowska Danuta (?-1994)
(1)
Chądzyńska Agnieszka
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Cieślak Piotr (tłumacz)
(1)
Cios Stanisław (1957- )
(1)
Contento Isobel R
(1)
Craggs-Hinton Christine
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Davis Anna (1971- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Depa Joanna
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dubiski Stanisław (1929-2020)
(1)
Duve Karen (1961- )
(1)
Dziewońska Dorota (1964- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawkowski Ireneusz
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata (literatura dziecięca)
(1)
Giełczyńska-Jonika Agata (literatura dziecięca). Edukacyjne baśnie dla przedszkolaków
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Gottlieb Bill (1953- )
(1)
Greenblatt James
(1)
Gröber Uwe (1964- )
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Guzowska-Dąbrowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Gąsowska Anna (tłumaczka)
(1)
Hart Jolene (pisarka)
(1)
Heidböhmer Ellen (1963- )
(1)
Hoffer Abram (1917-2009)
(1)
Hogg Tracy (1960-2004)
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jakóbik Anna
(1)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jasińska-Jastrun Ewa (1972- )
(1)
Jasiński Aleksander (ilustrator)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(78)
2000 - 2009
(15)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(73)
1901-2000
(6)
1989-2000
(5)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(128)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(128)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
6-8 lat
(7)
Dzieci
(7)
0-5 lat
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Rodzice
(3)
Studenci
(3)
9-13 lat
(2)
Dietetycy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Pediatrzy
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kobieta
(3539)
Przyjaźń
(2389)
II wojna światowa (1939-1945)
(2113)
Rodzina
(2107)
Miłość
(1859)
Odżywianie
(-)
Tajemnica
(1712)
Zwierzęta
(1360)
Relacje międzyludzkie
(1314)
Śledztwo i dochodzenie
(1248)
Dzieci
(1048)
Zabójstwo
(1024)
Pisarze polscy
(1009)
Nastolatki
(920)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(861)
Dziewczęta
(858)
Magia
(847)
Życie codzienne
(795)
Sekrety rodzinne
(725)
Psy
(721)
Uczniowie
(710)
Policjanci
(703)
Małżeństwo
(702)
Boże Narodzenie
(665)
Żydzi
(658)
Polacy za granicą
(648)
Ludzie a zwierzęta
(602)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(560)
Osoby zaginione
(558)
Wakacje
(503)
Relacja romantyczna
(493)
Wybory życiowe
(484)
Koty
(471)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(453)
Kultura
(447)
Chłopcy
(446)
Arystokracja
(436)
Matki i córki
(424)
Przestępczość zorganizowana
(417)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(389)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(346)
Dziennikarze
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(338)
Wsie
(336)
Zemsta
(332)
Polityka
(329)
Seryjni zabójcy
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(297)
Samorealizacja
(294)
Lekarze
(289)
Zabawa
(289)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(263)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(259)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Las
(247)
Wojna
(247)
Nauka
(246)
Śmierć
(246)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
2001-
(4)
101-200
(3)
401-500
(3)
501-600
(3)
1101-1200
(2)
1901-2000
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
601-700
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Gatunek
Poradnik
(35)
Przepisy kulinarne
(25)
Podręcznik
(11)
Opracowanie
(10)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik akademicki
(8)
Monografia
(4)
Opowiadania i nowele
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Słownik języka polskiego
(2)
Słownik terminologiczny
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Audiobooki
(1)
Broszura
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Fantastyka
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradnik dla rodziców
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść humorystyczna angielska
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prace popularne
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Synteza
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(49)
Kulinaria
(24)
Psychologia
(6)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Biologia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Historia
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
129 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Let's get well / Adelle Davis. - Wyd. 15. - New York : New American Library, cop.1965. - 580 s. ; 18 cm.
A Signet Book.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-23468 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej to przyjazny poradnik rodzica oparty na skandynawskim modelu zapobiegania otyłości. To zarazem prosty i zgodny z prawami natury system żywienia umożliwiający powrót do zdrowych nawyków, takich jak picie wody, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a nawet planowanie zakupów czy posiłków. Książka opiera się na doświadczeniach dwóch mam – Beaty Dąbrowskiej, która od lat współpracuje z dr Ewą Dąbrowską, oraz Marty Kołakowskiej, przedszkolanki, która prowadzi zajęcia kulinarne z dziećmi.[WAM, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Brak informacji o dostępności: sygn. C-K/HZ/232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wychować zdrowe dziecko / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Łódź : Galaktyka, copyright 2018. - 203 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Rodzice mają bardzo duży wpływ na to, w jaki sposób będzie wyglądała przyszłość ich dziecka. Joanna Dronka-Skrzypczak napisała wyjątkową książkę, dzięki której dowiesz się, co już dziś możesz zrobić, aby twoje dziecko mniej chorowało i prawidłowo się rozwijało. Dzięki lekturze Jak wychować zdrowe dziecko poznamy kluczowe momenty w rozwoju dziecka i nauczymy się, co robić, aby uniknąć błędów. Każdy punkt tego projektu to niewielka zmiana w codziennej pielęgnacji i żywieniu dziecka, tak aby później cieszyć się jego zdrowym, dorosłym życiem. Z książki dowiesz się: jak zadbać o sprawny układ odpornościowy, jak wyposażyć dziecko w oręż do walki z chorobami, jak zadbać o ruch i aktywność w czasie ciąży, czy jedzenie ma znaczenie – co powinna jeść przyszła mama i czy dzieci karmione piersią będą zdrowsze, jak stosować bezpieczną dietę eliminacyjną u alergika, jak powinna wyglądać zindywidualizowana suplementacja na każdym etapie życia dziecka, jak zapewnić dziecku zdrowy rozwój ruchowy, kiedy i do jakiego udać się do specjalisty (pediatra/fizjoterapeuta/osteopata/ dietetyk/doradczyni laktacyjna). [Galaktyka, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka "Jeść przyzwoicie" to zapis ciekawego eksperymentu dietetyczno-etycznego. W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła wyjątkowe noworoczne postanowienie. Zdecydowała się sprawdzić w ciągu najbliższych dziesięciu miesięcy, jak na ludzki organizm, środowisko i gospodarkę wpływają radykalne zmiany żywieniowe. Czy to prawda, że mięso nas truje? Czy człowiek powinien pić krowie mleko? Czemu kurczak w supermarkecie kosztuje jedno euro, a warzywa wyglądają jak z obrazka? Na pierwszy ogień idzie dieta ekologiczna, potem wegetariańska, wegańska, a w końcu najbardziej radykalna - frutariańska. Karen Duve uczy się uważnie czytać etykiety, bierze udział w akcji uwalniania kur z przemysłowej fermy i czyta tony specjalistycznej literatury. Wydaje się, że w ten sposób łatwo popaść w neoficki zapał i przemienić się w "zielonego fanatyka". Jednak Duve opisuje swoją przygodę dowcipnie i z dystansem. "Jeść przyzwoicie" to książka o ideologii, która kryje się za jedzeniem, ale przede wszystkim o tym, że warto myśleć krytycznie i dbać o środowisko. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-61, MgW-26831 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Pierwsze Czytanki : poziom 3 w krainie opowieści )
Jakie jest wymarzone czekoladowe ciastko Matyldy? Pełne przygód opowiadanie + Atrakcyjna szata graficzna + Duża czcionka = Płynne czytanie. Pierwsze Czytanki gwarantują jednocześnie wysoki poziom literacki i artystyczny, wpływając na kształtowanie gustu najmłodszych. Książki z tej serii pomogły już wielu dzieciom rozczytać się w książkach. Jeśli dziecko zna już wszystkie litery, potrafi składać całe wyrazy a nawet całe zdania (radzi sobie z dłuższymi – nie tylko pojedynczymi, lecz także złożonymi), zna dwuznaki i zmiękczenia, ale brakuje mu jeszcze umiejętności doskonałego, płynnego czytania, ta książeczka jest dla niego wprost idealna. [Papilon, 2023].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/Ncz (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała. W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i dlaczego, jaka jest różnica między napadowym objadaniem się a zwykłym przejadaniem się, czy napadowe objadanie się jest uzależnieniem, jakie są emocjonalne i fizyczne skutki napadowego objadania się oraz jakie terapie okazały się skuteczne. Część druga zawiera szczegółowe objaśnienie zastosowania programu Fairburna, zarówno we współpracy z terapeutą, jak i samodzielnie. Można tam znaleźć praktyczne narzędzia i rady, które pomogą dostosować do własnych potrzeb program prowadzący do przezwyciężenia pokusy objadania się, uzyskania kontroli nad tym, co i kiedy się je, uwolnienia się od rygorystycznej diety i innych zwyczajów, które mogą się przyczyniać do napadów objadania się, wprowadzenia stałych, zdrowych wzorców odżywiania, a także poprawy obrazu własnego ciała i ograniczenia ryzyka nawrotu zaburzenia. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychiatria i Psychoterapia)
W tym nowatorskim opracowaniu przygotowanym przez grupę najwybitniejszych badaczy zajmujących się diagnostyką i leczeniem zaburzeń odżywiania omówiono wszystkie kategorie tych zaburzeń, a także stany wykraczające poza uznane obecnie kryteria diagnostyczne. Oparta na solidnej empirycznej podstawie, transdiagnostyczna wzmocniona terapia poznawczo-behawioralna szybko zyska miano najlepszej formy leczenia zaburzeń odżywiania. David H. Barlow, PhD, ABPP, profesor wydziałów psychologii i psychiatrii, Uniwersytet Bostoński Fairburnowi i jego współpracownikom należy się uznanie za przełożenie wyników najnowszych badań na język praktyki. Robert L. Leahy, PhD, wydział psychiatrii, Weill Cornell Medical College, New York Presbyterian Hospital Książka jest pierwszym, wyczerpującym przewodnikiem po wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej (CBT-E), najnowszej wersji podstawowego, potwierdzonego doświadczeniem sposobu leczenia zaburzeń odżywiania. Autorzy podejmują problematykę wykorzystania ujęcia transdiagnostycznego w leczeniu różnych rodzajów zaburzeń odżywania spotykanych w praktyce klinicznej. Christopher Fairburn i współpracownicy szczegółowo opisują, jak dopasować wzmocnioną terapię poznawczo-behawioralną do potrzeb poszczególnych pacjentów oraz jak zaadaptować ją do leczenia nastolatków i pacjentów wymagających hospitalizacji. Ponadto wskazują, jak sobie radzić z częstymi w takich przypadkach zaburzeniami współwystępującymi. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.[https://platon.com.pl/pl/historia-kuchni-polowej--na-kulinarnym-zapleczu-armii-swiata---od-starozytnosci-do-wspolczesnosci/produkt-1153423357]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-355/359 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-355/359/regał 9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autora [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronach V-VIII.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania. [https://pzwl.pl/Dietetyka-sportowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej ISBN wydania oryginalnego: 978-3-943996-73-9.
W książce między innymi: podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych, ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała, rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym, witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców, żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową, jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie. [MedPharm Polska, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka : z zadaniami / Robert Gajda, Anna Kołodziejczyk. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 302 strony : ilustracje ; 24 cm.
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ocena żywienia, problemy żywieniowe , planowanie żywienia. Podręcznik jest oparty na kompletnej i aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Unikatową wartością książki są zadania, dzięki którym czytelnik może sprawdzić i pogłębić swoją wiedzę. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: Ľcele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; Ľfizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; Ľpotrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; Ľskładniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; Ľnormy żywieniowe i planowanie żywienia; Ľocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: Ľzdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, Ľwłaściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, Ľnauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. [ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. [ksiegarnia.pwn.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3721/I, MgC-3717/I (2 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Tom 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.[www.platon.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie 4. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.[www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej