Mikrobiologia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(27)
Forma i typ
Książki
(27)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(21)
dostępne
(18)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(3)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(2)
Autor
Baj Jadwiga (1951- )
(5)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(4)
Nicklin Jane (biologia)
(3)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(2)
Salyers Abigail A. (1942- )
(2)
Whitt Dixie D
(2)
Zdzitowiecka Hanna (1909-1973)
(2)
Baker Simon (1966- )
(1)
Barone Caterina
(1)
Basta Maria (mikrobiologia)
(1)
Beylin Karolina (1899-1977)
(1)
Bukowski Kazimierz (mikrobiolog)
(1)
Bulanda Małgorzata (medycyna)
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chomik Anna
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Filipiak-Szok Anna
(1)
Glensk Urszula
(1)
Golachowska-Poleszczuk Magdalena
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Griffiths Caroline
(1)
Heczko Piotr Bogumił (1942- )
(1)
Hołdys Andrzej
(1)
Jastrzębska Aneta
(1)
Killington R
(1)
Korzekwa Kamila
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław (1916-1995)
(1)
Kurzawa Marzanna
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Ledakowicz Stanisław (1950- )
(1)
Ledakowicz Stanisław. (1950- )
(1)
Martin Charles-Noël (1923- )
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Meisel Henryk (1894-1981)
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Nowacki Bartosz (tłumacz)
(1)
Nowaczyk Piotr (kosmetolog)
(1)
Onstott Tullis C
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pliszka Anna (1910-1999)
(1)
Schlegel Hans Günter (1924- )
(1)
Schulte Adrian (1963- )
(1)
Sonnenburg Erica
(1)
Sonnenburg Justin (1973- )
(1)
Szostek Sława Ludwika
(1)
Szynkiewicz Zbigniew (1926-1999)
(1)
Szłyk Edward (1951- )
(1)
Thiele Susanne (1970-)
(1)
Uniechowski Antoni (1903-1976)
(1)
Zinserling Zofia (1933- )
(1)
Łozińska Maria (1930- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(3)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Język
polski
(27)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Analitycy medyczni
(1)
Chemicy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Technikum
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Weterynarze
(1)
Temat
Kobieta
(3549)
Przyjaźń
(2392)
Rodzina
(2114)
II wojna światowa (1939-1945)
(2113)
Miłość
(1862)
Mikrobiologia
(-)
Tajemnica
(1721)
Zwierzęta
(1362)
Relacje międzyludzkie
(1321)
Śledztwo i dochodzenie
(1256)
Dzieci
(1049)
Zabójstwo
(1032)
Pisarze polscy
(1009)
Nastolatki
(924)
Rodzeństwo
(869)
Uczucia
(864)
Dziewczęta
(862)
Magia
(849)
Życie codzienne
(796)
Sekrety rodzinne
(731)
Psy
(723)
Uczniowie
(711)
Policjanci
(709)
Małżeństwo
(704)
Boże Narodzenie
(665)
Żydzi
(660)
Polacy za granicą
(650)
Ludzie a zwierzęta
(603)
Trudne sytuacje życiowe
(564)
Osoby zaginione
(563)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Wakacje
(504)
Relacja romantyczna
(496)
Wybory życiowe
(488)
Koty
(474)
Podróże
(473)
Uprowadzenie
(453)
Chłopcy
(447)
Kultura
(447)
Arystokracja
(438)
Matki i córki
(425)
Przestępczość zorganizowana
(419)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Dziadkowie i wnuki
(387)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(363)
Dziennikarze
(351)
Zakochanie
(347)
Ojcowie i córki
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Pisarze
(341)
Katolicyzm
(339)
Wsie
(336)
Zemsta
(333)
Polityka
(330)
Seryjni zabójcy
(330)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(311)
Filozofia
(304)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(297)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(290)
Lekarze
(289)
Szlachta
(282)
Szkoły
(276)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Pomaganie
(264)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Walka dobra ze złem
(264)
Władza
(263)
Ludzie bogaci
(262)
PRL
(261)
Źródła historyczne
(257)
Spisek
(256)
Przyroda
(255)
Zabójstwo seryjne
(255)
Kradzież
(254)
Kościół katolicki
(252)
Las
(250)
Wojna
(247)
Śmierć
(247)
Nauka
(246)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(246)
Zarządzanie
(245)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(236)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(11)
Podręcznik
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Biografia
(2)
Kompendia i repetytoria
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(8)
Medycyna i zdrowie
(4)
Chemia
(2)
Nauka i badania
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Dom i ogród
(1)
Kulinaria
(1)
27 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-23100 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 57 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-1409 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inżynieria biochemiczna / Stanisław Ledakowicz. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo WNT : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - 470 stron : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 24 cm.
Książka wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk transportowych, reakcji enzymatycznych oraz wzrostu drobnoustrojów i proliferacji komórek zwierzęcych. [Wydawnictwo Naukowe PWN , 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inżynieria biochemiczna / Stanisław Ledakowicz. - Wyd. 1., dodr. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, cop. 2012. - 470 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Książka "Inżynieria biochemiczna" wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk transportowych, reakcji enzymatycznych oraz wzrostu drobnoustrojów i proliferacji komórek zwierzęcych. Omówiono w niej wykorzystanie osiągnięć biochemii i biologii molekularnej w modelowaniu bioreaktorów i biosystemów. Treść podzielono na trzy części, w których poszczególne zagadnienia przedstawiono kolejno na trzech poziomach ujęcia tematu: molekularnym, mikroskopowym i makroskopowym. W pierwszej części (poziom molekularny) podano podstawy biochemii i biologii molekularnej, m.in. wiadomości o enzymach komórki, reakcjach metabolicznych w niej zachodzących, inżynierii genetycznej z elementami genomiki i proteomiki, a także inżynierii metabolicznej. W drugiej części (poziom mikroskopowy) opisano zagadnienia mikrobiologii różnych drobnoustrojów, grzybów, komórek roślinnych i zwierzęcych, hodowli drobnoustrojów oraz modelowania ich biosystemów. W trzeciej części (poziom makroskopowy) przedstawi wpływ środowiska na przebieg hodowli komórek roślinnych i zwierzęcych w bioreaktorach lub w naturalnych bioukładach, a także zasady modelowania i projektowania bioreaktorów. Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom wydziałów: chemii, inżynierii chemicznej i procesowej, biotechnologii uczelni technicznych, rolniczych oraz uniwersytetów, a także pracownikom naukowym tych wydziałów, inżynierom zatrudnionym w przemyśle chemicznym, spożywczym i biotechnologicznym. [www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 53 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Kolejna książka z serii Krótkie wykłady, przedstawiająca w sposób jasny, przystępny i wyczerpujący stan współczesnej wiedzy w dziedzinie mikrobiologii. Sekcje są podzielone na tematy, a te z kolei na hasła kluczowe - krótko opisane na początku, rozwinięte w zasadniczej części tekstu. Najważniejsze zmiany obecnego, zaktualizowanego wydania to m.in.: nowa taksonomia mikroorganizmów i osiągnięcia biologii molekularnej, uaktualniona klasyfikacja wirusów oraz opis nowych, które pojawiły się niedawno. [ksiazki.wp.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Kolejna książka tej serii, w której przedstawiony jest w sposób jasny, przystępny i wyczerpujący stan współczesnej wiedzy w dziedzinie mikrobiologii. Podzielona na 11 sekcji, w których omówiono: świat drobnoustrojów, gromadzenie i przechowywanie informacji, budowę, funkcje i genetykę bakterii, eukariotyczne jednokomórkowe drobnoustrojowe, grzyby i typy pokrewne, glony, pierwotniaki i wirusy. Sekcje są podzielone na tematy, a te z kolei na hasła kluczowe - krótko opisane na początku, rozwinięte w zasadniczej części tekstu. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas mikrobiologii kosmetyków = Atlas of cosmetics microbiology / Piotr Nowaczyk, Kamila Korzekwa. - Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf, copyright 2017. - 96 stron, [1] karta tablic : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Pierwszy w Polsce i Europie ATLAS MIKROBIOLOGII KOSMETYKÓW. wydanie polsko - angielskie ponad 70 kolorowych zdjęć (morfologia kolonii, preparaty mikroskopowe, testy identyfikacyjne) charakterystyka mikroorganizmów, opis pożywek mikrobiologicznych i testów identyfikacyjnych schematy identyfkacyjne Adresatami są pracownicy działów kontroli jakości przedsiębiorstw, w tym laboratoriów mikrobiologicznych, którzy w swojej codziennej pracy zajmują się badaniami kosmetyków, a także technolodzy produkcji oraz działy badań i wdrożeń, jak również naukowe laboratoria badawcze, studenci uczelni wyższych kierunku „Mikrobiologia”, „Kosmetologia” i kierunków pokrewnych, kosmetolodzy, dermatolodzy i osoby zainteresowane problematyką czystości mikrobiologicznej kosmetyków. [archiwum.allegro.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-646.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Na Ścieżkach Nauki)
Na okładce i stronie tytułowej dawna nazwa wydawcy: Prószyński i S-ka.
Nauka wciąż nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób na naszej planecie pojawiło się życie. Nie wiemy również, jakie warunki muszą być spełnione, by życie mogło powstać, w związku z czym poszukiwanie go poza Ziemią staje się trudnym wyzwaniem. "Podziemne życie" zabiera czytelnika w podróż w głębiny skorupy ziemskiej, do świata niezwykłych żywych organizmów, które miliony lat temu skolonizowały to ekstremalne środowisko, a także świata badających je naukowców - geomikrobiologów, których odkrycia mogą nam pomóc w poszukiwaniach życia na innych planetach. Łącząc badania laboratoryjne z ekscytującą przygodą naukową, Tullis C. Onstott odkrywa przed nami egzotyczne formy życia, egzystujące w warunkach, w których jeszcze niedawno nikt nie spodziewałby się znaleźć biosfery. Wspólnie z autorem docieramy do absolutnych granic ziemskiego życia, gdzie naukowcy mają nadzieję znaleźć odpowiedź na pytanie o jego początki. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-2143 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Doskonały podręcznik z mikrobiologii ľ nauki, która ukształtowała i kształtuje współczesny świat! Nietypowy sposób przedstawiania wiedzy mikrobiologicznej powoduje, że jest to pozycja unikatowa, która uzmysławia znaczenie bakterii dla istnienia wyższych form życia i dla kształtowania środowiska człowieka. Książka obejmuje: większość zagadnień mikrobiologii ogólnej elementy mikrobiologii lekarskiej elementy mikrobiologii weterynaryjnej zagadnienia mikrobiologii środowiskowej. Podręcznik składa się z 4 działów: Dział 1 opisuje pochodzenie mikroorganizmów, zróżnicowanie, siedlisko, budowę komórkową, możliwość identyfikacji oraz ich genetykę. Dział 2 poświęcony jest współżyciu bakterii i człowieka. Dział 3 dotyczy zaburzeń równowagi między zespołami drobnoustrojów a organizmem człowieka. Dział 4 opisuje mikroorganizmy w środowisku oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii. [www.techniczna.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57, MgW-23147 (2 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3899 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 57/Podr. (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 57/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka daje przede wszystkim ogólny przegląd aktualnej wiedzy, dostarcza dokładnych informacji, ale jednocześnie wzbudza zainteresowanie tą dziedziną nauki. Oprócz biologii, może także zainteresować czytelnika pokrewnymi dziedzinami nauki, przede wszystkim biochemią ogólną. Dlatego podano w niej podstawowe reakcje chemiczne zachodzące w procesach przemiany materii, dokładniej zaś opisano zasadnicze reakcje przemian charakterystycznych dla mikroorganizmów. Obszerniej przedstawiono też fizjologię bakterii. Cechą tego podręcznika jest uwypuklenie powiązania mikrobiologii z innymi dziedzinami nauk przyrodniczych. Ważną rolę w zrozumieniu wielu skomplikowanych procesów i szlaków metabolicznych pełnią liczne rysunki, wykresy, schematy. Ujęcie i sposób przedstawienia tematu powoduje, że jest to podręcznik przydatny nie tylko dla mikrobiologów, lecz również dla studentów botaniki, zoologii, farmacji, rolnictwa, medycyny, fizyki i chemii. W obecnym wydaniu dokonano pewnych zmian, mających na celu uwzględnienie współczesnych poglądów na systematykę, wyróżniających trzy tzw. domeny organizmów żywych – Bacteria, Archaea i Eukarya. Tak, więc w całym tekście stosowana wcześniej nazwa archebakterie została zastąpiona określeniem archeony. Ponieważ zmiany w klasyfikacji organizmów nie objęły niższych taksonów systematycznych, nazwy wielu archeonów nadal kojarzą się z bakteriami, np. Methanobacterium wolfei, co czasem może być mylące. [Wydawnictwo Naukowe PWN]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 57 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 57/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4684, C-579 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 57 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kupa, stolec czy jakkolwiek byśmy nie nazwali finalnego produktu przemiany materii, zwykle wzbudza w nas negatywne odczucia i obrzydzenie. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, jak wiele możemy wyczytać z niej informacji o stanie naszych jelit, nie bez powodu nazywanych drugim mózgiem. Za sprawą tej książki może się to jednak zmienić. Dbając o siebie często zapominamy o jednym z kluczowych organów w naszym ciele, czyli jelitach. Jest to nie tylko miejsce odpowiedzialne za właściwe trawienie i przyswajanie składników odżywczych, ale także wpływa znacząco na nasze samopoczucie oraz zdrowie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Teraz każdy może zrekompensować sobie lata lekceważenia stanu jelit. Wszystko za sprawą tej książki. [www.gandalf.com.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie zaczyna się w brzuchu / Justin Sonnenburg, Erica Sonnenburg ; przekład Magdalena Golachowska. - Wydanie 1, dodruk. - Łódź : Galaktyka, copyright 2016. - XX, [2], 280, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Zdrowie zaczyna się w brzuchu Justina i Erici Sonnenbergów to książka, która uczula nas na zależność między dobrymi bakteriami a odpornością. Mikroflora jelit jest niepowtarzalna i wpływa na nasze samopoczucie i odporność. Zwyczaje żywieniowe w połączeniu ze zmianami cywilizacyjnymi, powodują, że wystawiamy mikroflorę jelit na niełatwą próbę. Jak powinniśmy się odżywiać, by pomóc bakteriom pracującym dla naszego organizmu? Lektura tej pozycji to pierwszy krok do bardziej świadomych decyzji żywieniowych, które z pewnością przysłużą się naszemu zdrowiu. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Epidemie budzą w nas lęk. Dlatego przywiązujemy tak wielką wagę do higieny, nieustannie sięgamy po środki dezynfekujące, wszystkie produkty opatrzone etykietą "antybakteryjne" cieszą się nieustającym zainteresowaniem klientów. Jednak nie wszystko, co małe jest złe! Tak naprawdę, tylko bardzo niewielka część mikrobów jest dla nas groźna. Całej reszty potrzebujemy di życia - gdyby ich nie było, nie było również nas. Mikrobiolog Susanne Thiele wprowadza czytelnika w fascynujący świat mikroorganizmów. Chce, byśmy go zrozumieli, a dzięki temu lepiej chronili się przed zagrożeniami, ale też lepiej wykorzystywali potencjał kryjący się w otaczających nas mikrobach. Jej książka to instrukcja obsługi mikroświata, z którą powinien zapoznać się każdy z nas. [Prószyński Media, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - Mag.2388, F.2 - 2389, F.2 - Mag.2390, F.2 - 57 (4 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-II/Pf (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej