Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(37)
dostępne
(21)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(3)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(33)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(2)
Autor
Baj Jadwiga (1951- )
(5)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(4)
Nicklin Jane (biologia)
(3)
Błaszczyk Mieczysław K
(2)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(2)
Heczko Piotr Bogumił (1942- )
(2)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Salyers Abigail A. (1942- )
(2)
Szewczyk Eligia
(2)
Whitt Dixie D
(2)
Zdzitowiecka Hanna (1909-1973)
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Ala'Aldeen Dlawer A. A
(1)
Anusz Zbigniew (1925-2011)
(1)
Baker Simon (1966- )
(1)
Balcerczak Ewa
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Barone Caterina
(1)
Basta Maria (mikrobiologia)
(1)
Berezowicz Paweł S
(1)
Beylin Karolina (1899-1977)
(1)
Bogen Hans Joachim (1912-2002)
(1)
Borowski Jerzy (1929-1995)
(1)
Boswell Tim
(1)
Bukowski Kazimierz (mikrobiolog)
(1)
Bulanda Małgorzata (medycyna)
(1)
Byczkowska-Smyk Wanda
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chomik Anna
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Filipiak-Szok Anna
(1)
Giedrys-Kalemba Stefania
(1)
Glensk Urszula
(1)
Golachowska-Poleszczuk Magdalena
(1)
Gospodarek Eugenia
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Griffiths Caroline
(1)
Hammes Ernst
(1)
Hołdys Andrzej
(1)
Irving William
(1)
Jabłoński Leon (1931-2008)
(1)
Jastrzębska Aneta
(1)
Junka Adam
(1)
Kamińska Beata
(1)
Karpiński Tomasz M
(1)
Kańtoch Mirosław (1928-2007)
(1)
Killington R
(1)
Korzekwa Kamila
(1)
Krzyściak Paweł
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław (1916-1995)
(1)
Kurzawa Marzanna
(1)
Kłuciński Piotr
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Ledakowicz Stanisław (1950- )
(1)
Ledakowicz Stanisław. (1950- )
(1)
Macura Anna B
(1)
Martin Charles-Noël (1923- )
(1)
Martirosian Gayane (1954-2023)
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Meisel Henryk (1894-1981)
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Mikucka Agnieszka
(1)
Murray Patrick R
(1)
Nowacki Bartosz (tłumacz)
(1)
Nowaczyk Piotr (kosmetolog)
(1)
Onstott Tullis C
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pfaller Michael A
(1)
Pliszka Anna (1910-1999)
(1)
Przondo-Mordarska Anna
(1)
Rosenthal Ken S
(1)
Różalski Antoni (1952- )
(1)
Schlegel Hans Günter (1924- )
(1)
Schulte Adrian (1963- )
(1)
Skóra Magdalena (mikrobiologia)
(1)
Sonnenburg Erica
(1)
Sonnenburg Justin (1973- )
(1)
Szelichowska-Kiziniewicz Marta (1969- )
(1)
Szkaradkiewicz Andrzej (1947- )
(1)
Szostek Sława Ludwika
(1)
Szynkiewicz Zbigniew (1926-1999)
(1)
Szłyk Edward (1951- )
(1)
Thiele Susanne (1970-)
(1)
Uniechowski Antoni (1903-1976)
(1)
Van den Höövel Gisela
(1)
Virella Gabriel (1943- )
(1)
Zaremba Maria Lucyna (1942- )
(1)
Zinserling Zofia (1933- )
(1)
Łozińska Maria (1930- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(44)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Szkoły zawodowe
(2)
Analitycy medyczni
(1)
Biolodzy
(1)
Chemicy
(1)
Epidemiolodzy
(1)
Lekarze mikrobiolodzy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Technikum
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Weterynarze
(1)
Temat
Mikrobiologia
(27)
Mikrobiologia lekarska
(11)
Drobnoustroje
(5)
Mikrobiologia przemysłowa
(5)
Biotechnologia
(4)
Biologia molekularna
(3)
Jelita
(3)
Wirusy
(3)
Żywność
(3)
Bakterie
(2)
Choroby zakaźne ludzi
(2)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(2)
Higiena
(2)
Inżynieria genetyczna
(2)
Kosmetologia
(2)
Odżywianie
(2)
Środowisko człowieka
(2)
Adaptacja (biologia)
(1)
Alergologia
(1)
Bakteriologia
(1)
Biochemia
(1)
Biofilmy
(1)
Bioreaktory
(1)
Chemia
(1)
Chemicy francuscy
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby wirusowe
(1)
Dietetyka
(1)
Efektywne mikroorganizmy
(1)
Enzymy
(1)
Epidemiologia
(1)
Fizyka atomowa
(1)
Genomika
(1)
Grzybica
(1)
Grzyby chorobotwórcze
(1)
Hirszfeld, Ludwik (1884-1954)
(1)
Hirszfeldowa, Hanna (1884-1964)
(1)
Hirszfeldowie (rodzina)
(1)
Immunologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelito a mikrobiologia
(1)
Kosmobiologia
(1)
Krystalografia
(1)
Metabolizm
(1)
Mieszkania
(1)
Mikologia
(1)
Mikrobiolodzy francuscy
(1)
Mikrobiologia rolnicza
(1)
Mikroskop elektronowy
(1)
Parazytologia lekarska
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Pałeczki okrężnicy
(1)
Pediatrzy
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Proteomika
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(18)
Podręcznik
(10)
Wydawnictwa popularne
(4)
Biografia
(2)
Atlas grzybów
(1)
Encyklopedia
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(10)
Medycyna i zdrowie
(8)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Kulinaria
(2)
Nauka i badania
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Ochrona środowiska
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Mikrobiologia / Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Michael A. Pfaller. - Wydanie 2. / redakcja naukowa 2. wydania polskiego Anna Przondo-Mordarska, Gayane Martirosian, Andrzej Szkaradkiewicz ; tłumaczenie z języka angielskiego 2. wydania Stefania Giedrys-Kalemba, Adam Junka, Tomasz Karpiński, Piotr Kłuciński, Gayane Martirosian. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2018. - X, 914 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 27 cm.
Wydanie 8. odnosi się do oryginału.
Z pewnością istnieje wiele teorii na temat zakresu wiedzy potrzebnej studentowi i metod nauczania, co prawdopodobnie uzasadnia obfitość podręczników mikrobiologii, która w ostatnich latach zagościła na księgarskich półkach. Nie twierdzimy, że reprezentujemy jedyne skuteczne podejście do nauczania mikrobiologii medycznej (naprawdę nie istnieje jeden idealny sposób przekazywania wiedzy medycznej), jednak we wszystkich kolejnych wydaniach niniejszej książki opieraliśmy się na swoim doświadczeniu, zdobytym podczas wieloletniego nauczania studentów medycyny, rezydentów i lekarzy specjalistów chorób zakaźnych, a także przy pracy nad poprzednimi edycjami. Stawialiśmy sobie za cel przedstawienie podstawowych zagadnień mikrobiologicznych w sposób przejrzysty i zwięzły, zrozumiały dla różnego rodzaju odbiorców. Tekst ma przystępną formę; mamy też nadzieję, że wyjaśnienia nawet trudnych pojęć okażą się nieskomplikowane. W niniejszym wydaniu postanowiliśmy jeszcze bardziej wyjść naprzeciw potrzebom uczących się: • Na początku poszczególnych rozdziałów poświęconych drobnoustrojom znalazły się podsumowania rozdziałów. • Wiele rycin zyskało nową formę, która zwiększa ich przejrzystość. Liczne szczegóły podsumowano w postaci tabel, zastępujących drobiazgowe opisy. Dodano też kolorowe ilustracje, z pewnością istotne dla wzrokowców. • Przypadki kliniczne pozwalają odnieść podstawy teoretyczne do rzeczywistych zastosowań. • Najważniejsze informacje uwypuklono w ramkach, pomocnych studentom, zwłaszcza przy powtórkach. • Pytania sprawdzające umieszczone w poszczególnych rozdziałach, obejmujące także przypadki kliniczne, odnoszą się do aspektów o największym znaczeniu. Każda z części (dotyczących bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów) rozpoczyna się rozdziałem opisującym choroby wywoływane przez omawiane drobnoustroje, w którym podano również materiał do powtórek. • Na końcu podręcznika znajdują się odpowiedzi na pytania zamieszczone w poszczególnych rozdziałach, dzięki którym studenci będą mogli ocenić stopień opanowania materiału oraz przygotować się do egzaminów zaliczeniowych i końcowych. [Edra Urban & Partner, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jest to nowe, zaktualizowane wydanie jedynego na polskim rynku tak obszernego podręcznika praktycznej diagnostyki mikrobiologicznej. Książka prezentuje aktualny stan wiedzy na temat identyfikacji bakterii. W obecnym drugim wydaniu: uaktualniono systematykę bakterii na podstawie klucza Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, nie burząc przyjętych schematów identyfikacyjnych przedstawiono charakterystykę prawie wszystkich drobnoustrojów związanych z człowiekiem (patogeny, patogeny oportunistyczne, flora naturalna), uwzględniając - obok powszechnie spotykanych gatunków - także te rzadziej identyfikowane w laboratoriach wyznaczono miejsca bytowania bakterii i źródła zakażeń; scharakteryzowano patogenezę, wskazując możliwości diagnostyczne na różnych etapach choroby omówiono diagnostykę, biorąc pod uwagę już wyizolowane drobnoustroje, a także z punktu widzenia chorób dotyczących poszczególnych narządów człowieka dodano nowe rozdziały poświęcone fizjologicznej mikroflorze człowieka, diagnostyce chorób infekcyjnych układu kostno-stawowego, chorób przenoszonych przez kleszcze i wektory owadzie, a także metodom molekularnym w rutynowej praktyce laboratoryjnej. Podobnie jak w poprzednim wydaniu, na końcu książki znajdują się: aneks zawierający podłoża, metody diagnostyczne i testy, których oferta handlowa znacznie się powiększyła w ostatnim czasie, a także zaktualizowane schematy identyfikacyjne i słowniczek. Zamieszczono też rozszerzony indeks ułatwiający poszukiwanie potrzebnych danych. Publikacja jest przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, zwłaszcza studiujących medycynę laboratoryjną, a także wydziałów: lekarskiego, pielęgniarstwa i farmacji; studentów mikrobiologii, biotechnologii i ochrony środowiska innych uczelni; pracowników laboratoriów mikrobiologicznych, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz lekarzy, zwłaszcza specjalizujących się w mikrobiologii. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - VII, [1], 399, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Pierwszy polski podręcznik z zakresu mikrobiologii różnych środowisk (environmental microbiology), uwzględniający środowiska skrajne. Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii (microbial community), podał jej klasyfikację i metody identyfikacji. Książka omawia także: wpływ wybranych czynników środowiskowych na jej skład, związki mutualistyczne pomiędzy bakteriami oraz bakteriami a eukariotami, udział poszczególnych grup fizjologicznych wspólnoty bakterii w beztlenowym rozkładzie materii organicznej oraz ich rolę w obiegu pierwiastków w biosferze, skład wspólnot bakterii różnych ekosystemów: wodnych (jeziora, morza, oceany), lądowych (gleby niewykorzystywane rolniczo, gleby pustynne, arktyczne, głębiny skorupy ziemskiej); środowisk skrajnych (m.in. termofilne, psychrofilne, silnie kwaśne, alkaliczne, napromieniowane, oligotroficzne); przewodów pokarmowych ludzi i zwierząt, mikrobiologię powietrza. [ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 53 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie zaczyna się w brzuchu / Justin Sonnenburg, Erica Sonnenburg ; przekład Magdalena Golachowska. - Wydanie 1, dodruk. - Łódź : Galaktyka, copyright 2016. - XX, [2], 280, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Zdrowie zaczyna się w brzuchu Justina i Erici Sonnenbergów to książka, która uczula nas na zależność między dobrymi bakteriami a odpornością. Mikroflora jelit jest niepowtarzalna i wpływa na nasze samopoczucie i odporność. Zwyczaje żywieniowe w połączeniu ze zmianami cywilizacyjnymi, powodują, że wystawiamy mikroflorę jelit na niełatwą próbę. Jak powinniśmy się odżywiać, by pomóc bakteriom pracującym dla naszego organizmu? Lektura tej pozycji to pierwszy krok do bardziej świadomych decyzji żywieniowych, które z pewnością przysłużą się naszemu zdrowiu. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-II/Pf (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inżynieria biochemiczna / Stanisław Ledakowicz. - Wyd. 1., dodr. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, cop. 2012. - 470 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Książka "Inżynieria biochemiczna" wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk transportowych, reakcji enzymatycznych oraz wzrostu drobnoustrojów i proliferacji komórek zwierzęcych. Omówiono w niej wykorzystanie osiągnięć biochemii i biologii molekularnej w modelowaniu bioreaktorów i biosystemów. Treść podzielono na trzy części, w których poszczególne zagadnienia przedstawiono kolejno na trzech poziomach ujęcia tematu: molekularnym, mikroskopowym i makroskopowym. W pierwszej części (poziom molekularny) podano podstawy biochemii i biologii molekularnej, m.in. wiadomości o enzymach komórki, reakcjach metabolicznych w niej zachodzących, inżynierii genetycznej z elementami genomiki i proteomiki, a także inżynierii metabolicznej. W drugiej części (poziom mikroskopowy) opisano zagadnienia mikrobiologii różnych drobnoustrojów, grzybów, komórek roślinnych i zwierzęcych, hodowli drobnoustrojów oraz modelowania ich biosystemów. W trzeciej części (poziom makroskopowy) przedstawi wpływ środowiska na przebieg hodowli komórek roślinnych i zwierzęcych w bioreaktorach lub w naturalnych bioukładach, a także zasady modelowania i projektowania bioreaktorów. Wydawnictwo WNT poleca tę książkę studentom wydziałów: chemii, inżynierii chemicznej i procesowej, biotechnologii uczelni technicznych, rolniczych oraz uniwersytetów, a także pracownikom naukowym tych wydziałów, inżynierom zatrudnionym w przemyśle chemicznym, spożywczym i biotechnologicznym. [www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produktów żywnościowych i surowców stosowanych w produkcji środków spożywczych. Poznanie podstawowych metod analizy oraz ich zastosowanie w późniejszej pracy zawodowej jest niezbędną umiejętnością absolwenta kierunku chemicznego o specjalności żywność lub technologia żywności. Cenne informacje znajdą tu także pracownicy laboratoriów przemysłu spożywczego lub placówek zajmujących się kontrolą jakości żywności. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wirusologia lekarska / Mirosław Kańtoch. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998. - 419, [1] s. : fot., mapa, rys., wykr. ; 21 cm.
Publikacja charakteryzuje się jasnością i przejrzystością układu, zawiera najnowsze wiadomości umożliwiające wszechstronne zrozumienie biologii wirusów i ich znaczenie w patologii, immunologii i epidemiologii. Szczególnie wiele uwagi poświęcono omówieniu nowoczesnych metod diagnostycznych. Książka ta może być cennym źródłem informacji dla studentów, lekarzy i naukowców, nie tylko zajmujących się medycyną, ale również weterynarią i biologią roślin. [PZWL, 1998]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3318 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Na Ścieżkach Nauki)
Na okładce i stronie tytułowej dawna nazwa wydawcy: Prószyński i S-ka.
Nauka wciąż nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób na naszej planecie pojawiło się życie. Nie wiemy również, jakie warunki muszą być spełnione, by życie mogło powstać, w związku z czym poszukiwanie go poza Ziemią staje się trudnym wyzwaniem. "Podziemne życie" zabiera czytelnika w podróż w głębiny skorupy ziemskiej, do świata niezwykłych żywych organizmów, które miliony lat temu skolonizowały to ekstremalne środowisko, a także świata badających je naukowców - geomikrobiologów, których odkrycia mogą nam pomóc w poszukiwaniach życia na innych planetach. Łącząc badania laboratoryjne z ekscytującą przygodą naukową, Tullis C. Onstott odkrywa przed nami egzotyczne formy życia, egzystujące w warunkach, w których jeszcze niedawno nikt nie spodziewałby się znaleźć biosfery. Wspólnie z autorem docieramy do absolutnych granic ziemskiego życia, gdzie naukowcy mają nadzieję znaleźć odpowiedź na pytanie o jego początki. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kupa, stolec czy jakkolwiek byśmy nie nazwali finalnego produktu przemiany materii, zwykle wzbudza w nas negatywne odczucia i obrzydzenie. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, jak wiele możemy wyczytać z niej informacji o stanie naszych jelit, nie bez powodu nazywanych drugim mózgiem. Za sprawą tej książki może się to jednak zmienić. Dbając o siebie często zapominamy o jednym z kluczowych organów w naszym ciele, czyli jelitach. Jest to nie tylko miejsce odpowiedzialne za właściwe trawienie i przyswajanie składników odżywczych, ale także wpływa znacząco na nasze samopoczucie oraz zdrowie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Teraz każdy może zrekompensować sobie lata lekceważenia stanu jelit. Wszystko za sprawą tej książki. [www.gandalf.com.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bez mikroorganizmów nie istnieje życie. Ludzie od tysiącleci stosują mikroorganizmy w przetwórstwie żywności. Dzięki nim żywność ma dłuższą trwałość i jest bardziej odżywcza. Jednakże nawet w obecnej dobie mikroorganizmy nie zostały wystarczająco zbadane przez naukowców. Jeszcze mniej zbadano ich współdziałanie ze sobą. Fascynujące jest to, jak często Efektywne Mikroorganizmy stanowią rozwiązanie problemów. Są dla nas również inspiracją, by patrzeć na problemy w sposób nowatorski, rozmyślać nad nimi i wypracowywać nowe rozwiązania z EM-1. Ernst Hammes i Gisela van den Höövel podają w tym podręczniku praktyczne wskazówki dotyczące stosowania Efektywnych Mikroorganizmów (EM) w domu i ogrodzie. Szczegółowe instrukcje, wskazówki, aktualne doświadczenia i kontakty dają początkującym użytkownikom wgląd w koncepcję i różnorodne możliwości zastosowania EM. Natomiast znawcy przedmiotu znajdą tu wiele nowych inspiracji do zastosowania EM w codziennym życiu. [www.aros.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Wobec wzrastającego zainteresowania grzybami chorobotwórczymi człowieka, nie tylko ze strony lekarzy lub pacjentów, ale przede wszystkim diagnostów laboratoryjnych, zaistniała potrzeba wydania atlasu z barwnymi rycinami, który umożliwiłby łatwe i szybkie oznaczenie najczęściej spotykanych u człowieka patogenów grzybiczych.” Atlas grzybów chorobotwórczych człowieka to kompendium wiedzy z tego zakresu, atrakcyjnie wydane. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Epidemie budzą w nas lęk. Dlatego przywiązujemy tak wielką wagę do higieny, nieustannie sięgamy po środki dezynfekujące, wszystkie produkty opatrzone etykietą "antybakteryjne" cieszą się nieustającym zainteresowaniem klientów. Jednak nie wszystko, co małe jest złe! Tak naprawdę, tylko bardzo niewielka część mikrobów jest dla nas groźna. Całej reszty potrzebujemy di życia - gdyby ich nie było, nie było również nas. Mikrobiolog Susanne Thiele wprowadza czytelnika w fascynujący świat mikroorganizmów. Chce, byśmy go zrozumieli, a dzięki temu lepiej chronili się przed zagrożeniami, ale też lepiej wykorzystywali potencjał kryjący się w otaczających nas mikrobach. Jej książka to instrukcja obsługi mikroświata, z którą powinien zapoznać się każdy z nas. [Prószyński Media, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 57 A/Z, F.2 - 57 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie 2. - Warszawa : PWN, 2023. - X, 502 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Podręcznik Mikrobiologii środowisk z zakresu mikrobiologii różnych środowisk, uwzględniający środowiska skrajne. Autor scharakteryzował wspólnotę bakterii, podał jej klasyfikację i metody identyfikacji. Drugie wydanie zawiera pewne elementy, które zostały w tym czasie publikowane, a mianowicie nieco precyzyjniej i szczegółowiej opisywane wspólnoty mikroorganizmów zwane jako mikrobiomy siedliska, środowiska, ekosystemu. Obok bakterii często w analizach metagenomicznych uwzględniano grzyby, a w nielicznych Protista. Poszukiwano również w ekosystemowych i globalnych analizach metagenomicznych mikroorganizmów rdzennych (core microorganisms), występujących zawsze w tego typu środowiskach, a nawet w nielicznych publikacjach opisywano konstrukty mikrobiomu, w skład których wchodziły nieliczne, ale istotne ekologicznie mikroorganizmy. Wyniki tych badań zaprezentowano zgodnie z ówczesną klasyfikacją i nomenklaturą mikroorganizmów.[www.platon.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inżynieria biochemiczna / Stanisław Ledakowicz. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo WNT : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - 470 stron : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 24 cm.
Książka wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk transportowych, reakcji enzymatycznych oraz wzrostu drobnoustrojów i proliferacji komórek zwierzęcych. [Wydawnictwo Naukowe PWN , 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W twoich jelitach żyją miliardy dobrych bakterii, które bezustannie rozmawiają z systemem odpornościowym. Jeśli zadbasz o nie, będą się mnożyć, rosnąć i bronić cię przed złymi bakteriami, które wywołują nietolerancje, alergie i inne problemy jelitowe. Dowiedz się, jak zapewnić przyjaznym mikrobom komfort i poczuj się zdrowo! W tej książce znajdziesz niezbędne do tego odpowiedzi na kluczowe dla zdrowia twoich jelit pytania: – jakie pokarmy lubią dobre bakterie; – czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć; – jak intensywny sport wpływa na pracę jelit; – czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita; – co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych; – jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu. Pobudź swoje życie wewnętrzne do zdrowia! __ O autorze Dr Marie-Andrée Auquier – doktor medycyny ogólnej, homeopatka i akupunkturzystka. Na co dzień wykłada w Akademii Sofrologii w Paryżu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hirszfeldowie : zrozumieć krew / Urszula Glensk. - Wydanie 2. poprawione. - Kraków : Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych Universitas, copyright 2019. - 495, [2] strony : faksymilia, fotografie, portrety, tablice genealogiczne ; 21 cm.
Hirszfeldowie mieli kilka wspólnych cech – byli nadzwyczajnie zdolni, pracowici i stabilni. Ale ich życie wciąż ulegało dewastacji. Przetoczyły się przez nie dwie wojny, Holokaust i stalinizm, dobrobyt i getto, kariera i dyskryminacja. Wierzyli w medycynę. Odkrywanie szczepień i antybiotyków, grup krwi i procesów dziedziczenia to wszystko przypadło na lata ich aktywnej działalności naukowej i lekarskiej. Mieli w tym swój udział. Każdy człowiek ma grupę krwi. Jej nazwę zaproponował ponad wiek temu Ludwik Hirszfeld. [TAiWPN Universitas Kraków, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-929/regał 1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej