Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(62)
Forma i typ
Książki
(62)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(61)
tylko na miejscu
(18)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(34)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(4)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(14)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(16)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Autor
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Maciesowicz Zofia
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cosson Audrey
(1)
Cuthbert Pippa
(1)
Danielson Lisa
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Garecka Aniela
(1)
Garnier Virginie
(1)
Gasik Anna
(1)
Godlewska Anna (1971- )
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Hever Julieanna
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Just Nicole
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Klimek Marek (fotografia)
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kozińska Dorota (1964- )
(1)
Kozłowska Martyna (tłumaczka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mikos Jarosław (tłumacz)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pytlowany Marcin
(1)
Riis René
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Siemaszko Ewa
(1)
Skibicka Emilia
(1)
Sobczak Maia (blogerka)
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Stopa Marcin (tłumacz)
(1)
Stuart Tristram (1977- )
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wieszczeczyńska Ewa (tłumacz)
(1)
Wilson Lindsay Cameron
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wróbel Monika
(1)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(1)
Łyszkowski Stanisław Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
Kraj wydania
Polska
(62)
Język
polski
(62)
Temat
Kuchnia wegetariańska
(62)
Zdrowe odżywianie
(10)
Weganizm
(8)
Wegetarianizm
(8)
Warzywa
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dietetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Mleko
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Ciasta
(1)
Cukier
(1)
Dieta paleo
(1)
Kasza
(1)
Kolonializm
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mitologia mongolska
(1)
Norma żywienia
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoce
(1)
Pizza
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Religia
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Soczewica
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tarta
(1)
Terapia manualna
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(2)
Grecja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(32)
Książka kucharska
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Poradnik
(9)
Książki
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(32)
Medycyna i zdrowie
(3)
Filozofia i etyka
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
62 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27764, MgW-3268 (2 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wyd. 6. - Warszawa : Watra, 1979. - 111, [1] s. : il. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-3274, MgW-10464, MgW-27766 (3 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywo : 100 sposobów na jarzynę / Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 287 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Wege kuchnia zwyciężczyni trzeciej edycji MasterChefa! Dominika Wójciak, pasjonatka kulinarnych podróży po świecie i miłośniczka eksperymentów w kuchni, swoją książkę podzieliła na warzywne rozdziały: od buraka i ziemniaka, przez rabarbar i bób po dynię, fasolę i cukinię. Wybierz warzywo i zacznij działać w kuchni! Sezonowo, lokalnie, a przede wszystkim smacznie! Od wydawcy: To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru beżowego, a botwinka - curry z bakłażanem. Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z dobrze ci znanych warzyw. Dominika Wójciak stosuje łatwo dostępne składniki i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa. Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach. Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo rabarbarowego tiramisu. Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki. Poznaj smak burgerów z fasoli, buraka po burgundzku i hummusu z bobem. Poczuj prawdziwą radość gotowania i ogromną przyjemność jedzenia! [Pascal, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogólnie wiadomo, że wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Źródłosłów tej nazwy jest jednak bogatszy i bardziej obiecujący, wyraża wiele skojarzonych z nią postulatów i oczekiwań. Łacińskie słowo vegetare znaczy rosnąć, kwitnąć, vegetus - zdrowy, silny, ochoczy vegetator zaś to ten, który daje życie, a vegetamen - siła życiodajna. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Kryszny : indyjskie potrawy wegetariańskie : adiraja dasa. - Vaduz : The Bhaktivedanta Book Trust, copyright 1993. - 268, [4] s., [16] s. tabl. ; 22 cm.
Ostatnia data w tekście 1993.
Ta książka kucharska to coś więcej niż zbiór 130 przepisów na indyjskie potrawy wegetariańskie. Niesie ona ze sobą posmak dawnych Indii - niepowtarzalne połączenie wiedzy i piękna. Przepisy są tak proste, że będziesz się dziwić, jak to możliwe, że przygotowane według nich potrawy mają taki wspaniały smak. Jeśli raz ich spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego podbiły one serca przyjaciół i gości odwiedzających świątynie ruchu Hare Kryszna na całym świecie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4386 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta ketogeniczna nie tylko dla mięsożerców? Tak! Poznaj aż 100 prostych keto przepisów na dania bez mięsa! Wegańskie curry kokosowe, zapiekanka z tofu i fasolką szparagową, dyniowe muffinki, keto sernik, naleśniki z masłem migdałowym. To tylko kilka keto dań, które będziesz kosztował. Autorka, dietetyczka i trenerka fitness, odkryje przed tobą zasady wegetariańskiej diety ketogenicznej, a także udzieli ci wielu prostych wskazówek dotyczących wprowadzenia organizmu w stan ketozy. 14-dniowy plan posiłków oraz listy zakupów pozwolą ci łatwo przeprowadzić keto adaptację. Jak szybko schudnąć? Jak zlikwidować stany zapalne i mgłę mózgową? Odpowiedzią jest wegetariańska dieta ketogeniczna! Dieta keto bez mięsa – spróbuj, zakochaj się i chudnij! [https://platon.com.pl/pl/keto-dla-wegetarian-schudnij-i-popraw-zdrowie-dzieki-roslinnej-diecie-ketogenicznej/produkt-1046972725]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 223 strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł .: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27682, MgW-23076 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem orzechem i wcynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym anilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 przemian w kuchni i w życiu : radość gotowania + kosmetyki domowej roboty / Ewa Dobek. - Łódź : JK, 2010. - 308 [4] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
To książka skierowana do tych osób, które chcą spojrzeć inaczej na odżywianie i poszerzyć kuchenne perspektywy, ukazująca prawdziwą radość gotowania, bo gotowanie to proces radosny i twórczy! Autorka od wielu lat prowadzi warsztaty z gotowania i podstaw medycyny chińskiej. W książce proste i zdrowe przepisy na potrawy na każdą porę roku oraz na kosmetyki własnej roboty. W książce poza przepisami i zdjęciami potraw garść teorii i szczypta poezji. książka ku radości! Radości gotowania! Zawiera 30 kolorowych wkładek. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25883, W-641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 1321.
Poznaj świat od strony kuchni! Owoce i warzywa zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Dieta oparta na warzywach, ziarnach zbóż i roślinach strączkowych ułatwia panowanie nad waga ciała, ponieważ warzywa, dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek, nie dostarczając zbyt wielu kalorii. Autorki zebrały smakowite przepisy z całego świata na sałatki jarzynowe, pieczone i gotowane potrawy z warzyw. A do tego smakowite sosy! [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: - nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, - poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, - zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, - w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie. Przekonaj się, że kuchnia wegetariańska to nie tylko strączkowe zastępniki mięsa: przetestuj przepisy na pyszne dania, bez konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa w codziennej diecie. Rozsmakuj się w grzankach z kalafiorem, chińskich pierożkach z imbirem lub czerwonym barszczu zabielanym jogurtem o smaku pomarańczowym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki i dania z warzyw siostry Marii / [Maria Goretti]. - Kraków : Martel, [2013]. - 300 s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Siostra Maria)
Sałatki i dania z warzyw siostry Marii to znakomita książka, w której znajduje się wiele wyśmienitych i sprawdzonych przepisów nie tylko na zdrowe i bogate w witaminy sałatki, ale także na pożywne potrawy z warzyw, które mogą stanowić samodzielny posiłek. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, każda surówka, sałatka czy inna potrawa warzywna zawsze się uda. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [www.merlin.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekonomiczna, ekologiczna kuchnia : 65 przepisów na miarę / Monika Mrozowska. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2017. - 209, [15] stron : fotografie ; 22 cm.
Przekonaj się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią. I fantastycznymi smakami! „Na zdrowiu nie oszczędzamy" takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Tymczasem robiąc przemyślane zakupy, kierując się wskazówkami zawartymi w książce Moniki Mrozowskiej, czytelnik szybko przekona się, że zdrowa i ekologiczna może być niedroga. W wielu przypadkach dużo tańsza od dań z kuchni wysoko przetworzonej. Znajdą się tu przepisy na wszystkie główne posiłki, desery oraz drobne przekąski. W książce udowodniono, że szybki obiad dla całej rodziny można przygotować za kilkanaście złotych. Znajdzie się w niej również lista niedrogich nieprzetworzonych produktów wysokiej jakości łącznie z orientacyjnymi cenami za 1 kg lub 1 litr, które później posłużą do przygotowania 65 przepisów. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Soczewica / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 311 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Książki)
Na okładce: Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni
Soczewica. Jest znakomitym źródłem białka, ma dużo zdrowego błonnika, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera witaminy i jest bogata w pierwiastki, szczególnie magnez i żelazo. Wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność, dodaje siły, a poza tym jest prostu pyszna! W tej książce znajdziesz przepisy na biblijny chleb z soczewicą, podlaskie soczewiaki, marokańską zupę harira, typowe nepalskie danie dhal, a także wiele moich własnych ulubionych przepisów. Gulasze, dania jednogarnkowe, sałaty i aromatyczne curry. Ponad sto nowych potraw wypróbowanych w mojej kuchni. Smacznego! [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pieczenie bez jajek i mleka – La Veganista (Nicole Just) zebrała w swojej książce ponad 90 wegańskich przepisów na ciasta. Wegańskie muffinki, pyszny placek lub wegańskie torty z kremem – każda miłośniczka pieczenia znajdzie tu z pewnością swój ulubiony przepis. Czy wiecie, że La Veganista nie tylko pysznie gotuje, ale też piecze? W swojej nowej książce udowadnia, że wegańska kuchnia nie oznacza rezygnacji z radości jedzenia. Bez dodatku jajek, mleka i masła możesz bowiem wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Dzięki odpowiedniej zamianie składników powstaną rozpływające się w ustach ciasta czekoladowe, sycące torty z kremem, kolorowe cake pops czy chrupiące bułeczki. Wszystko to przygotujesz bez zbędnej gonitwy za wyszukanymi składnikami, bo La Veganista jak zwykle podaje nieskomplikowane i łatwe do przygotowania przepisy. Produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić zwykłymi wegańskimi składnikami dostępnymi w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach. La Veganista gwarantuje, że każde ciasto według jej przepisu się uda i będzie po prostu pyszne. Obiecuje też, że nikt nie będzie już tęsknił za słodyczami z dodatkiem produktów pochodzenia zwierzęcego. [www.empik.com, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej