Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(61)
Forma i typ
Książki
(61)
Poradniki i przewodniki
(33)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(63)
tylko na miejscu
(18)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(34)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(14)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(16)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Autor
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Maciesowicz Zofia
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cosson Audrey
(1)
Cuthbert Pippa
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Garecka Aniela
(1)
Garnier Virginie
(1)
Gasik Anna
(1)
Godlewska Anna (1971- )
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Hever Julieanna
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Just Nicole
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Klimek Marek (fotografia)
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kozińska Dorota (1964- )
(1)
Kozłowska Martyna (tłumaczka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mikos Jarosław (tłumacz)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pytlowany Marcin
(1)
Riis René
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Siemaszko Ewa
(1)
Skibicka Emilia
(1)
Sobczak Maia (blogerka)
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Stopa Marcin (tłumacz)
(1)
Stuart Tristram (1977- )
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wieszczeczyńska Ewa (tłumacz)
(1)
Wilson Lindsay Cameron
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wróbel Monika
(1)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(1)
Łyszkowski Stanisław Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(60)
Szwecja
(1)
Język
polski
(61)
Temat
Kuchnia wegetariańska
(61)
Zdrowe odżywianie
(10)
Weganizm
(8)
Wegetarianizm
(8)
Warzywa
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dietetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Mleko
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Ciasta
(1)
Cukier
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Kasza
(1)
Kolonializm
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mitologia mongolska
(1)
Norma żywienia
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoce
(1)
Pizza
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Religia
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Soczewica
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tarta
(1)
Terapia manualna
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(2)
Grecja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(32)
Książka kucharska
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Poradnik
(9)
Książki
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(31)
Medycyna i zdrowie
(3)
Filozofia i etyka
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Soczewica / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 311 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Książki)
Na okładce: Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni
Soczewica. Jest znakomitym źródłem białka, ma dużo zdrowego błonnika, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera witaminy i jest bogata w pierwiastki, szczególnie magnez i żelazo. Wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność, dodaje siły, a poza tym jest prostu pyszna! W tej książce znajdziesz przepisy na biblijny chleb z soczewicą, podlaskie soczewiaki, marokańską zupę harira, typowe nepalskie danie dhal, a także wiele moich własnych ulubionych przepisów. Gulasze, dania jednogarnkowe, sałaty i aromatyczne curry. Ponad sto nowych potraw wypróbowanych w mojej kuchni. Smacznego! [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pieczenie bez jajek i mleka – La Veganista (Nicole Just) zebrała w swojej książce ponad 90 wegańskich przepisów na ciasta. Wegańskie muffinki, pyszny placek lub wegańskie torty z kremem – każda miłośniczka pieczenia znajdzie tu z pewnością swój ulubiony przepis. Czy wiecie, że La Veganista nie tylko pysznie gotuje, ale też piecze? W swojej nowej książce udowadnia, że wegańska kuchnia nie oznacza rezygnacji z radości jedzenia. Bez dodatku jajek, mleka i masła możesz bowiem wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Dzięki odpowiedniej zamianie składników powstaną rozpływające się w ustach ciasta czekoladowe, sycące torty z kremem, kolorowe cake pops czy chrupiące bułeczki. Wszystko to przygotujesz bez zbędnej gonitwy za wyszukanymi składnikami, bo La Veganista jak zwykle podaje nieskomplikowane i łatwe do przygotowania przepisy. Produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić zwykłymi wegańskimi składnikami dostępnymi w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach. La Veganista gwarantuje, że każde ciasto według jej przepisu się uda i będzie po prostu pyszne. Obiecuje też, że nikt nie będzie już tęsknił za słodyczami z dodatkiem produktów pochodzenia zwierzęcego. [www.empik.com, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Qmam kasze : do ostatniego okruszka / Maia Sobczak. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 311, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Zakoleguj kawałek kalafiora z ziemniakiem z wczorajszego obiadu, dodaj im odrobiny pikanterii końcówką marynowanego pieprzu i stwórz najcudowniejszy, kosmicznie kremowy sos do pietruszkowego makaronu. Naszykuj kiszone liście kalafiora, chrupiące wspomnieniami z babcinej kuchni albo gęste od gorących uczuć kakao z kurkumą dźwięczące pamiętnym latem. Zakochaj się na nowo, zachwyć tym, co już masz, i zobacz jak zmieni to ciebie, twoich najbliższych i przyjaciół. Kreatywna kuchnia to najprawdziwszy czad czadów i mistrz mistrzów, to jest dopiero przygoda. Przed wami moja osobista odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking - mieliśmy go zawsze w sercach, bo tak gotowały nasze mamy i babcie. To nic nowego, tylko nareszcie nauczyliśmy się czerpać z tego potencjału siłę! [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolorowa kuchnia roślinna : uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu / Magdalena Gembacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2016. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 29 cm.
W pięknie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje do zdrowego odżywia się. Książka składa się z 3 rozdziałów: I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywiania II Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potraw III Część Przepisy Wśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się. Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałami Smarowidła do chleba - pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem Sałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinami Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką. W swoich przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania.„Kolorowa kuchnia roślinna” to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców.Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele zmian w naszym codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania.Gorąco zachęcam do przeczytania tej części. Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”. [www.bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege w kwadrans : 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej + ekstra porady dla wege ciąży / Katarzyna Gubała. - Wydanie II rozszerzone. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, copyright 2019. - 279, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
(Septem)
Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku. Daj się przekonać. Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender — i jesteś najedzony! Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć. Wege w kwadrans to aż 125 zdrowych przepisów, które można wykonać w 15 minut lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Z warzyw można zrobić wszystko – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania czas zmienić swoje przyzwyczajenia – na warzywne! [SBM, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odnowa na talerzu / Bożena Żak-Cyran. - Wyd. rozszerzone i uaktualnione. Dodruk 2016. - Łódź : Galaktyka, copyright 2014. - 206 stron : ilustracje ; 24 cm.
Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia. Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie przekąski, zupy, mięsa, ciasta, desery... Smaczne, że aż palce lizać! Nasza książka jest przeznaczona zarówno dla doświadczonych gospodyń, jak też dla tych początkujących. zapraszamy do wspólnego gotowania po polsku i życzymy smacznego! [Arti, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste danie, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. To świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni! [https://platon.com.pl/pl/kuchnia-towarzyska-i-uczuciowa/produkt-778252867]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i żyj zgodnie z porami roku : kuchnia roślinna według Pięciu Przemian / Bożena Żak-Cyran. - Wydanie 3, dodruk. - Łódź : Galaktyka, 2009. - 230, [4] s., [1] k. tabl. złoż. luz. : rys., tab. ; 24 cm.
(Kuchnia Zdrowia i Młodości)
Bożena Cyran - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: przepisy moich rodziców.
Książka kucharska dla całej rodziny. Znajdziecie w niej ponad 100 przepisów. Książka kucharska podzielona na 4 działy: dziecięcy, codzienny, imprezowy, ze słodyczami. Ponad 100 przepisów, 152 strony, na każdej stronie kolorowe zdjęcie. Poza przepisami w książce znalazły się krótkie historie o jedzeniu i działy z przyprawami i wybranymi produktami . [osdw.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W. - 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto, pysznie, do pudełka / [tekst i zdjęcia] Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 319, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie. Przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze! [Pascal, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Większośc produktów dostępnych współcześnie w sklepach nie należy niestety do najzdrowszych. Konserwanty, sztuczne aromaty, słodziki, wzmacniacze smaku i spulchniacze znajdują się dosłownie wszędzie. Jak się w tym wszystkim połapać? Na szczęście nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, wszyscy wiemy, że zdrowie zaczyna się na talerzu, warto zatem sięgnąć po przepisy, które pomogą nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. "Smakoterapia" to idealna pozycja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Chcesz ograniczyć w swojej diecie produkty przetworzone? Ktoś z Twoich bliskich albo Ty zmagasz się z alergią, która wyklucza wiele składników z pożywienia? Nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić coś smacznego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli, któreś z tych pytań dotyczy Ciebie to znak, że "Smakoterapia" musi koniecznie znaleźć się nie na Twojej półce, a najlepiej na kuchennym blacie. Nieważne, czy szukasz przepisu na pożywne śniadanie, sycący obiad, czy lekkie przekąski. Z tą książką z pewnością znajdziesz inspirację na każdy posiłek w ciągu dnia. W “Smakoterapii” znajdziesz przepisy na bazie kaszy jaglanej oraz dania bez glutenu i nabiału. Dzięki niej przygotujesz także przekąski na bazie naturalnych składników i produktów roślinnych, dowiesz się również czego używać zamiast cukru. Pasta z pieczonego buraka, placki gryczane z bananami, sos tzatziki, jogurt wegański, pierogi z jagodami, czy sałatka z burakami to tylko niektóre przepisy, które tu znajdziesz. "Smakoterapia" to propozycja napisana przez mamę, której syn jest alergikiem i która z miłości do dziecka oraz pasji do eksperymentowania w kuchni zebrała swoje receptury w formie książki. Wszystko to na bazie naturalnych składników roślinnych, ograniczając gluten, nabiał i cukier. Dzięki temu zyskasz nie tylko zdrowie, zapobiegniesz infekcjom, ale też będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem. Bez względu na to, czy jesz wszystko, jesteś wegetarianinem lub weganinem, czy cierpisz na jakąkolwiek nietolerancję pokarmową nie musisz się martwić pomysłami na pełnowartościowe danie. Możesz wykorzystać owoce i warzywa występujące w danym sezonie oraz niezastąpione kasze, z których możesz skomponować aromatyczny i zdrowy posiłek. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Z Wagą)
Tristram Stuart ukazuje w swojej - nomen omen - rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem, a co określa nie tylko sposób odżywiania się czy postawę etyczną, ale także sposób postrzegania świata. Śledzi oddziaływanie filozofii Wschodu i wielkich religii Indii, które odcisnęło się już na myśli Pitagorasa czy Sokratesa. Analizuje interpretacje chrześcijaństwa, wedle których człowiek nie został stworzony, by jeść mięso („Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem" - tak ujął to, choć z innych pozycji, Albert Einstein). Bada pisma wielkich myślicieli i twórców: Francisa Bacona, Isaaca Newtona, Kartezjusza, Woltera czy Percy'ego Shelleya i znajduje w nich tę samą niechęć do zabijania zwierząt i to samo przekonanie o dobroczynnym wpływie bezmięsnej diety, które podziela jakże wielu współczesnych. Bezkrwawa rewolucja zyskała wielką popularność w USA i Wielkiej Brytanii. Zawdzięcza ją nie tylko skrupulatności Tristrama Stuarta i jego imponującej wiedzy, ale także niebagatelnemu talentowi literackiemu autora, dzięki czemu książkę czyta się z niebywałą przyjemnością. Zrozumienie dziejów naszych idei stawia współczesną kulturę w uderzająco nowym świetle i pozwala zrewidować nasze najgłębiej zakorzenione przekonania. Wczesna historia wegetarianizmu ujawnia, jak starożytna etyka abstynencji, nauki medyczne u swoich początków oraz filozofia indyjska głęboko i w nieoczekiwany sposób wpłynęły na zachodnią cywilizację. (fragment)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie. 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie. [www.empikc.om]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 3. - Kraków : Otwarte, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm
Na okładce: Nowe wydanie bestsellera.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! Z miłością Agnieszka [https://platon.com.pl/pl/smak-zycia/produkt-1017184111]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 148 przepisów, zdrowa dieta na całe życie.
Najlepiej sprzedający się poradnik o wyjściu z uzależnienia od cukru. Rezygnacja z cukru nie jest dietą. To sposób na życie bez przetworzonej żywności i odżywianie się tym, co mieli na talerzach nasi pradziadkowie przed erą szkodliwych produktów i towarzyszących im chorób. Dzięki bestsellerowej pierwszej książce Rzucam cukier Sarah Wilson pomogła setkom tysięcy ludzi wyjść z nałogu pochłaniania cukru. W 365 dni bez cukru pokazuje, jak już do niego nie wrócić. Sarah doradza, jak: * zyskać młodszy wygląd, niższą wagę i zdrowsze jelita * zwalczyć apetyt na słodkie i radzić sobie z niedoborami, jedząc warzywa, zdrowe tłuszcze i białka * mniej ćwiczyć, ale uzyskiwać lepsze efekty * rzucić cukrowy nałóg bezpiecznie i skutecznie... a nie tylko na chwilę! * jeść w sposób zrównoważony i etyczny w domu i poza domem * gotować i piec bez cukru: desery, ciasta, dania do dziecięcych lunchboxów, proste kolacje, obiady i śniadania. W sumie aż 148 przepisów dla rodzin i singli! 365 dni bez cukru nie tylko uczy, jak pokonać nałóg. To kompletna filozofia odnowy biologicznej, prowadząca do najzdrowszej, najspokojniejszej i najszczęśliwszej wersji siebie. 365 dni bez cukru pokazuje, jak prowadzić prosty, naturalny styl życia, bez odczucia i to jest najważniejsze, że w ten sposób cokolwiek tracisz. The Sydney Morning Herald [Pascal, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej