Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(61)
Forma i typ
Książki
(61)
Poradniki i przewodniki
(33)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(63)
tylko na miejscu
(18)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(34)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(14)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(16)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Autor
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Maciesowicz Zofia
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cosson Audrey
(1)
Cuthbert Pippa
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Garecka Aniela
(1)
Garnier Virginie
(1)
Gasik Anna
(1)
Godlewska Anna (1971- )
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Hever Julieanna
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Just Nicole
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Klimek Marek (fotografia)
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kozińska Dorota (1964- )
(1)
Kozłowska Martyna (tłumaczka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mikos Jarosław (tłumacz)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pytlowany Marcin
(1)
Riis René
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Siemaszko Ewa
(1)
Skibicka Emilia
(1)
Sobczak Maia (blogerka)
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Stopa Marcin (tłumacz)
(1)
Stuart Tristram (1977- )
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wieszczeczyńska Ewa (tłumacz)
(1)
Wilson Lindsay Cameron
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wróbel Monika
(1)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(1)
Łyszkowski Stanisław Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(60)
Szwecja
(1)
Język
polski
(61)
Temat
Kuchnia wegetariańska
(61)
Zdrowe odżywianie
(10)
Weganizm
(8)
Wegetarianizm
(8)
Warzywa
(5)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dietetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Mleko
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Ciasta
(1)
Cukier
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Kasza
(1)
Kolonializm
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mitologia mongolska
(1)
Norma żywienia
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoce
(1)
Pizza
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Religia
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Soczewica
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tarta
(1)
Terapia manualna
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(2)
Grecja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(32)
Książka kucharska
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Poradnik
(9)
Książki
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(31)
Medycyna i zdrowie
(3)
Filozofia i etyka
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta wyjątkowa książka wprowadza całą rodzinę – w przypadku dzieci już od najwcześniejszego dzieciństwa – w najatrakcyjniejszą i najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji. To propozycja dla wegetarian, a także dla każdego, kto chce ubogacić swoją dietę mięsną. W książce tej znajdziemy: • duży wybór przepisów na potrawy wegetariańskie, • jasne i ciekawe informacje dotyczące podstawowych składników diety, takich jak owoce, warzywa, rośliny liściaste, zboża, rośliny strączkowe, bakalie, algi, jajka i nabiał; • potrawy dobrane do poszczególnych etapów rozwoju dziecka; • zabawne dania do przyrządzania razem z dziećmi, • przewodnik po codziennym jadłospisie. Odbiorcy – wegetarianie i wszyscy, którzy chcą ubogacić swoją dietę o potrawy wegetariańskie. – rodzice, nauczyciele i opiekunowie przygotowujący posiłki z dziećmi; wreszcie profesjonaliści, tacy jak dietetycy czy restauratorzy. Dlaczego warto nabyć tę książkę – to kopalnia pomysłów na potrawy wegetariańskie i zbiór ciekawych informacji dotyczących zdrowej diety. – promuje dietę warzywną i zdrowy tryb życia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jarska kuchnia siostry Anieli /Aniela Garecka. - Wydanie 2. - Kraków : Salwator, 2013. - 150 stron ; 19 cm.
(Klasztorne Specjały Siostry Anieli ; 2)
Zbiór przepisów na potrawy jarskie, praktyczne rady. Zawiera przepisy na sałatki ; surówki ; przekąski ; przetwory. [Wydawnictwo Salwator].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-28915 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co zrobić z marchewki? Jak przygotować buraka? Czy gruszka dobrze smakuje z serem? Ta książka to prawdziwa kopalnia przepisów z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Przepisów na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz podpowiedzi, które pomogą ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną. Proponujemy dania na pasztety warzywne, potrawki, zupy oraz warzywa faszerowane. Oczywiście w takiej książce nie może zabraknąć sałatek. To jest duży i pyszny dział. Dla wielbicieli słodkości przygotowaliśmy specjalnie desery skomponowane z warzyw lub owoców. Autorzy polecają dania na śniadania, obiady i kolacje. Każdy przepis ma podaną wartość kaloryczną, liczbę porcji oraz zawartość cholesterolu, białka i tłuszczu. [xlm.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.4/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska : polskie przepisy / Katarzyna Rozmyslowicz. - Poznań : Publicat, cop. 2014. - 127 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Na okł.: Radość jedzenia i pasja gotowania przez cały rok. Apetyczne i zdrowe potrawy nie tylko dla jaroszów.
Dla wegetarian, osób gotujących dla wegetarian i wszystkich którzy chcieliby spróbować dań bezmięsnych. Kuchnia wegetariańska oparta na polskich tradycjach kulinarnych, z polskich składników. Dania są proste i nie wymagają długiego procesu przygotowania. Ważne są w nich świeże, sezonowe owoce, warzywa i zioła. Autorka prowadzi pensjonat w Bieszczadach. Na co dzień gotuje jarskie dania, które serwuje rodzinie i gościom. Bogate doświadczenie oraz zachwyt stołowników przeniosła do książki, pokazując nietypowe połączenia produktów i smaków. W książce między innymi: placki z cukinii, babka ponczowa, melony z miodem, zupa ziemniaczana z bobem, nalewka z owoców tarniny. Dzięki książce "Kuchnia wagetariańska": - ugotujesz pyszne i zdrowe wegetariańskie dania - wykorzystasz sezonowe owoce, warzywa i zioła - łatwo odnajdziesz przepis idealny na każdą porę roku Książka podzielona została na pory roku. W każdym dziale znajdziemy przepisy na dania główne, zupy, przystawki i przekąski, desery i napoje a latem i jesienią dodatkowo na przetwory. Każdy spośród 145 przepisów przepis składa się z listy produktów oraz opisu krok po kroku, jak go przygotować. Jest czas przygotowania i wskazanie liczby porcji. Większość gotowych potraw została pokazana na fotografiach dołączonych do przepisów. Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści, a na końcu alfabetyczny indeks potraw. Zintegrowana oprawa sprawia, że książka łatwo się otwiera, jest lekka i przyjazna w użytkowaniu. [ksiegarnia.poltax.ww.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedr. fotooffs., oryg. : Warszawa : Wydaw. M. Arcta, 1929. - Na s. przedtyt. nazwa serii oryginału : Książki dla Wszystkich nr 747-761.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27905, MgW-22107 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia roślinna dla każdego / Eryk Wałkowicz. - Kraków : Flow Books, 2017. - 240 stron : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce i karcie tytułowej logo bloga Eryka Wałkowicza: erVegan.
Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów o kuchni roślinnej w Polsce – erVegan.com. Zamień marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy! Z tej książki dowiesz się, dlaczego urozmaicone posiłki to podstawa diety roślinnej oraz jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać nie tylko smaczne i sycące potrawy, ale również w pełni zbilansowane posiłki. A to wszystko z punktu widzenia faceta i dyplomowanego dietetyka. [www.merlin.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27764, MgW-3268 (2 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wyd. 6. - Warszawa : Watra, 1979. - 111, [1] s. : il. ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-3274, MgW-10464, MgW-27766 (3 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywo : 100 sposobów na jarzynę / Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 287 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Wege kuchnia zwyciężczyni trzeciej edycji MasterChefa! Dominika Wójciak, pasjonatka kulinarnych podróży po świecie i miłośniczka eksperymentów w kuchni, swoją książkę podzieliła na warzywne rozdziały: od buraka i ziemniaka, przez rabarbar i bób po dynię, fasolę i cukinię. Wybierz warzywo i zacznij działać w kuchni! Sezonowo, lokalnie, a przede wszystkim smacznie! Od wydawcy: To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru beżowego, a botwinka - curry z bakłażanem. Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z dobrze ci znanych warzyw. Dominika Wójciak stosuje łatwo dostępne składniki i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa. Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach. Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo rabarbarowego tiramisu. Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki. Poznaj smak burgerów z fasoli, buraka po burgundzku i hummusu z bobem. Poczuj prawdziwą radość gotowania i ogromną przyjemność jedzenia! [Pascal, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ogólnie wiadomo, że wegetarianizm to bezmięsny sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Źródłosłów tej nazwy jest jednak bogatszy i bardziej obiecujący, wyraża wiele skojarzonych z nią postulatów i oczekiwań. Łacińskie słowo vegetare znaczy rosnąć, kwitnąć, vegetus - zdrowy, silny, ochoczy vegetator zaś to ten, który daje życie, a vegetamen - siła życiodajna. [bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Kryszny : indyjskie potrawy wegetariańskie : adiraja dasa. - Vaduz : The Bhaktivedanta Book Trust, copyright 1993. - 268, [4] s., [16] s. tabl. ; 22 cm.
Ostatnia data w tekście 1993.
Ta książka kucharska to coś więcej niż zbiór 130 przepisów na indyjskie potrawy wegetariańskie. Niesie ona ze sobą posmak dawnych Indii - niepowtarzalne połączenie wiedzy i piękna. Przepisy są tak proste, że będziesz się dziwić, jak to możliwe, że przygotowane według nich potrawy mają taki wspaniały smak. Jeśli raz ich spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego podbiły one serca przyjaciół i gości odwiedzających świątynie ruchu Hare Kryszna na całym świecie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4386 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 223 strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł .: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27682, MgW-23076 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem orzechem i wcynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym anilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 przemian w kuchni i w życiu : radość gotowania + kosmetyki domowej roboty / Ewa Dobek. - Łódź : JK, 2010. - 308 [4] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
To książka skierowana do tych osób, które chcą spojrzeć inaczej na odżywianie i poszerzyć kuchenne perspektywy, ukazująca prawdziwą radość gotowania, bo gotowanie to proces radosny i twórczy! Autorka od wielu lat prowadzi warsztaty z gotowania i podstaw medycyny chińskiej. W książce proste i zdrowe przepisy na potrawy na każdą porę roku oraz na kosmetyki własnej roboty. W książce poza przepisami i zdjęciami potraw garść teorii i szczypta poezji. książka ku radości! Radości gotowania! Zawiera 30 kolorowych wkładek. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25883, W-641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 1321.
Poznaj świat od strony kuchni! Owoce i warzywa zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Dieta oparta na warzywach, ziarnach zbóż i roślinach strączkowych ułatwia panowanie nad waga ciała, ponieważ warzywa, dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek, nie dostarczając zbyt wielu kalorii. Autorki zebrały smakowite przepisy z całego świata na sałatki jarzynowe, pieczone i gotowane potrawy z warzyw. A do tego smakowite sosy! [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej