Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(203)
Forma i typ
Książki
(203)
Poradniki i przewodniki
(167)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(172)
tylko na miejscu
(43)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(79)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(9)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(35)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(57)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(13)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(12)
Pustelnik Anastazja
(7)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Bardi Carla
(2)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(2)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Machla Dariusz
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Piszczek Anna (pedagożka)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Art Piotr (tłumacz)
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Banach Magdalena
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bottari Cristina
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Comella M. Ángels
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Adam (tłumacz)
(1)
Danielson Lisa
(1)
Delicka Żaneta (tłumacz)
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Dobrowolska Agata (graficzka)
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Drzazga Joanna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(1)
Dębska Danuta
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Ellgen Pamela
(1)
Ellison Sheila (psycholog dziecięcy)
(1)
Emmerich Maria (blogerka)
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Francuz Sabina (kulinaria)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Glynn Smith Georgia
(1)
Gojowy Piotr (1959- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Gray Judith Anne (1939- )
(1)
Grazia Mario
(1)
Guerrier Pauline
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hata Lara
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(56)
2010 - 2019
(139)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(173)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(203)
Język
polski
(203)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(6)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Kuchnia wegetariańska
(19)
Ciasta
(17)
Kuchnia polska
(14)
Potrawy dietetyczne
(14)
Desery
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Weganizm
(9)
Kucharstwo
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Gotowanie
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Fermentacja
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Ryby
(3)
Wegetarianizm
(3)
Śniadania
(3)
Chleb
(2)
Cukrzycy
(2)
Dieta
(2)
Dieta pH
(2)
Kasza
(2)
Kasza jaglana
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Owoce
(2)
Pizza
(2)
Pomidory
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Proso
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
Soki
(2)
Słowianie
(2)
Tarta
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Blogerzy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Etnografia
(1)
Gofry
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hamburger
(1)
Jajka (żywność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jęczmień
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Grecja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(202)
Publikacja bogato ilustrowana
(101)
Przepisy kulinarne
(41)
Poradnik
(28)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książka z naklejkami
(2)
Album
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(180)
Medycyna i zdrowie
(20)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
203 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Krok po Kroku)
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu. To w niej ze zwykłych składników powstają nadzwyczajne smakołyki. Dzieci lubią pomagać w gotowaniu i chętnie jadają potrawy, w których przygotowaniu uczestniczyły. "Mały kuchcik" i "Mały cukiernik" to seria książek kucharskich dla dzieci. Każda z nich zawiera 10 sprawdzonych przepisów na łatwe do przyrządzenia i lubiane przez dzieci potrawy. Ich przygotowanie wymaga ścisłej współpracy dzieci i dorosłych – a to dobra okazja do wspólnego spędzenia czasu. Tekturowe podstawki oraz spirale ułatwiają korzystanie z książek podczas gotowania – można je postawić na kuchennym blacie i na bieżąco sprawdzać przepis. Na fotografiach zostały pokazane poszczególne etapy przyrządzania potraw. W "Małym kuchciku" znalazły się m.in. przepisy na: domową pizzę, francuskie zawijańce, pesto i kaszotto, a w "Małym cukierniku" na: maślane serduszka, marchewkowe babeczki, deser bezowy i domowe lody. [Wydawnictwo Aksjomat, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem orzechem i wcynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym anilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Detoks w 8 tygodni oraz: 108 bezcukrowych przepisów.
Przecież cukier jest naturalny! – To prawda. Zupełnie jak ropa naftowa. I arszenik. Współcześnie pochłaniamy ponad kilogram cukru tygodniowo! Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a skokami wagi, huśtawkami nastroju, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. TO NIE OD TŁUSZCZU TYJEMY, TYLKO OD CUKRU! Książka Rzucam cukier wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci: · pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu; · zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek; · schudnąć i wypięknieć; · gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających. Rzucam cukier to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa. [Pascal, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Warszawa : Interpress, 1979. - 327, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10512 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej logo i nazwa szkoły "Le Cordon Bleu".
W tym przepięknie wydanym albumie najlepsi szefowie kuchni prezentują przepisy na bagietki, chleby żytnie, orkiszowe czy razowe, ciabatty, brioszki, rogaliki i wiele innych piekarniczych wypieków. Prestiżowa szkoła Le Cordon Bleu odkrywa przed Czytelnikiem wszystkie techniki przygotowania i wypiekania chleba! W książce zebrano receptury na pieczywo z całego świata, nie brakuje też praktycznych porad dotyczących różnych metod wyrabiania i formowania ciasta. Dodatkowo przepisy opatrzono zdjęciami prowadzącymi adeptów piekarnictwa krok po kroku aż do pysznego bochenka. [www.platon.com.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64/regał 9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 przepisów dla diabetyków / Aleksandra Cichocka. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o., 2021. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów. Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.[www.dobreksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 przemian w kuchni i w życiu : radość gotowania + kosmetyki domowej roboty / Ewa Dobek. - Łódź : JK, 2010. - 308 [4] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
To książka skierowana do tych osób, które chcą spojrzeć inaczej na odżywianie i poszerzyć kuchenne perspektywy, ukazująca prawdziwą radość gotowania, bo gotowanie to proces radosny i twórczy! Autorka od wielu lat prowadzi warsztaty z gotowania i podstaw medycyny chińskiej. W książce proste i zdrowe przepisy na potrawy na każdą porę roku oraz na kosmetyki własnej roboty. W książce poza przepisami i zdjęciami potraw garść teorii i szczypta poezji. książka ku radości! Radości gotowania! Zawiera 30 kolorowych wkładek. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25883, W-641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Pomidor : celebryta wśród warzyw / [redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media Spółka, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Book Cook)
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałatek i na kanapki. Jest pyszny także po obróbce cieplnej, np. w postaci gęstego sosu czy zupy kremu. Do tego ma dużo wartości odżywczych, zawiera m.in. potas i likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem.Zapraszamy na jedyny w swoim rodzaju festiwal dań z pomidorem w roli głównej. Proponujemy świeże sałatki, zimne i ciepłe przekąski, zupy, sosy oraz napoje, np. sałatkę caprese w nowej odsłonie, gazpacho, makaron z sosem arrabiata i domowy keczup. Zapewniamy, że dzięki naszym przepisom pomidor nigdy ci się nie znudzi. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla kobiet 50+ / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [3] strony : fotografie ; 20 cm.
(Smaki Zdrowia)
Po 50. roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające większą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG. Powyższy opis pochodzi od wydawcy. [Olimp Media, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach. [Olimp Media, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Batch cooking. Tak dziś gotuje świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie.
Indeks.
"Batch cooking – tak dziś gotuje cały świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie. Domowe posiłki dla rodziny, zdrowe i pyszne, możliwe do przygotowania raz w tygodniu, to marzenie wielu z nas. Wszyscy wiemy, że należy się dobrze i zdrowo odżywiać… Ale kto ma czas codziennie biegać po zakupy i gotować po całym dniu wypełnionym pracą i innymi obowiązkami? Dzięki tej książce teraz będzie to możliwe: możesz przygotować wszystkie posiłki na cały tydzień jednego dnia i to w maksymalnie 2 godziny! W tygodniu tylko podgrzewasz i podajesz: wszystko gotowe w 15 minut! Metoda ta, zwana z angielskiego batch cooking, „gotowanie zestawami”, dotarła do nas z Ameryki i oznacza gotowanie z wyprzedzeniem i tworzenie zestawów według menu na cały tydzień. I robi furorę na całym świecie! Nic dziwnego. Bo pozwala oszczędzić czas i pieniądze. Podaje gotowe listy zakupów (więc nie musisz samodzielnie podejmować decyzji ani planować). Radzi, jak przygotować i przechowywać produkty. I jak nie marnować jedzenia wykorzystując wszystko, co zostaje. Oto 15 jadłospisów dla 4 osobowej rodziny, czyli 75 potraw. Spróbuj, a pokochasz tę metodę i tę książkę, bo jest nie tylko przyjazna i praktyczna, ale piękna, oryginalnie zakomponowana, pełna wspaniałych zdjęć.[Amber, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Krok po Kroku)
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu. To w niej ze zwykłych składników powstają nadzwyczajne smakołyki. Dzieci lubią pomagać w gotowaniu i chętnie jadają potrawy, w których przygotowaniu uczestniczyły. "Mały kuchcik" i "Mały cukiernik" to seria książek kucharskich dla dzieci. Każda z nich zawiera 10 sprawdzonych przepisów na łatwe do przyrządzenia i lubiane przez dzieci potrawy. Ich przygotowanie wymaga ścisłej współpracy dzieci i dorosłych – a to dobra okazja do wspólnego spędzenia czasu. Tekturowe podstawki oraz spirale ułatwiają korzystanie z książek podczas gotowania – można je postawić na kuchennym blacie i na bieżąco sprawdzać przepis. Na fotografiach zostały pokazane poszczególne etapy przyrządzania potraw. W "Małym kuchciku" znalazły się m.in. przepisy na: domową pizzę, francuskie zawijańce, pesto i kaszotto, a w "Małym cukierniku" na: maślane serduszka, marchewkowe babeczki, deser bezowy i domowe lody. [Wydawnictwo Aksjomat, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP.Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym.Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols - fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.JADŁOSPIS NA 7 DNI, z listami zakupów, narzędziem monitorowania objawów i przydatnymi wskazówkami pomagającymi utrzymać motywację,PONAD 75 PRZEPISÓW NA BEZGLUTENOWE DANIA O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FODMAP z informacjami na temat ich wartości odżywczej oraz przydatnym oznaczeniem potraw,5 ŁATWYCH KROKÓW pomoże ci dostosować spiżarnię i nauczyć się przygotowywać posiłki podczas przechodzenia na dietę,WPROWADZENIE do diety ubogiej w FODMAP, doskonałe źródło wiedzy na temat jej skuteczności oraz wpływu na organizm. [www.megaksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
MasterChef Junior : druga polska edycja programu / [redakcja Paweł Wielopolski]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2017. - [2], 206 stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Bohaterowie 2. edycji programu Masterchef Junior z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów! [www.czytam.pl, 2107]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.4/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Leczy cukrzycę, insulinooporność i otyłość.
To nie tajemnica – powinniśmy jeść mniej węglowodanów Znajdziesz tu ponad 120 przepisów opracowanych specjalnie z myślą o diecie ketogenicznej, które pomagają osiągnąć wyznaczone cele bez rezygnowania ze smacznych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Insulinooporność nie jest chorobą, ale może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, wprowadź zmiany w codziennym menu, w czym pomoże Ci książka „Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla całej rodziny, z niskim IG”. Zaburzenie to jest plagą naszych czasów i może dotyczyć dosłownie każdego - osób w sile wieku, a nawet dzieci. Nie ma znaczenia płeć. Dowiedz się, dlaczego warto się badać i wykonywać diagnostykę w tym kierunku. Jeśli okaże się, że problem ten dotyka również Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny, możesz działać! Książka pomoże Ci skonstruować jadłospis, który będzie smaczny dla wszystkich domowników, ale jednocześnie obejmie produkty o niskim indeksie IG (glikemicznym). Kuchnia przy tym zaburzeniu nie musi oznaczać monotonnych posiłków pozbawionych smaku. Nie musi też być ani restrykcyjna, ani głodowa. Dieta zdrowa i atrakcyjna? To możliwe! Sprawdź, jak przygotować potrawy tradycyjnej kuchni polskiej przy insulinooporności. To nie wyrok – ten problem może być bodźcem do rozpoczęcia nowego życia. Możesz jeść smacznie i zdrowo! Nie wierzysz? Wykorzystaj nasze doświadczenia! [JK, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Większośc produktów dostępnych współcześnie w sklepach nie należy niestety do najzdrowszych. Konserwanty, sztuczne aromaty, słodziki, wzmacniacze smaku i spulchniacze znajdują się dosłownie wszędzie. Jak się w tym wszystkim połapać? Na szczęście nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, wszyscy wiemy, że zdrowie zaczyna się na talerzu, warto zatem sięgnąć po przepisy, które pomogą nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. "Smakoterapia" to idealna pozycja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Chcesz ograniczyć w swojej diecie produkty przetworzone? Ktoś z Twoich bliskich albo Ty zmagasz się z alergią, która wyklucza wiele składników z pożywienia? Nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić coś smacznego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli, któreś z tych pytań dotyczy Ciebie to znak, że "Smakoterapia" musi koniecznie znaleźć się nie na Twojej półce, a najlepiej na kuchennym blacie. Nieważne, czy szukasz przepisu na pożywne śniadanie, sycący obiad, czy lekkie przekąski. Z tą książką z pewnością znajdziesz inspirację na każdy posiłek w ciągu dnia. W “Smakoterapii” znajdziesz przepisy na bazie kaszy jaglanej oraz dania bez glutenu i nabiału. Dzięki niej przygotujesz także przekąski na bazie naturalnych składników i produktów roślinnych, dowiesz się również czego używać zamiast cukru. Pasta z pieczonego buraka, placki gryczane z bananami, sos tzatziki, jogurt wegański, pierogi z jagodami, czy sałatka z burakami to tylko niektóre przepisy, które tu znajdziesz. "Smakoterapia" to propozycja napisana przez mamę, której syn jest alergikiem i która z miłości do dziecka oraz pasji do eksperymentowania w kuchni zebrała swoje receptury w formie książki. Wszystko to na bazie naturalnych składników roślinnych, ograniczając gluten, nabiał i cukier. Dzięki temu zyskasz nie tylko zdrowie, zapobiegniesz infekcjom, ale też będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem. Bez względu na to, czy jesz wszystko, jesteś wegetarianinem lub weganinem, czy cierpisz na jakąkolwiek nietolerancję pokarmową nie musisz się martwić pomysłami na pełnowartościowe danie. Możesz wykorzystać owoce i warzywa występujące w danym sezonie oraz niezastąpione kasze, z których możesz skomponować aromatyczny i zdrowy posiłek. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej