Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(116)
Forma i typ
Książki
(111)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(81)
tylko na miejscu
(56)
wypożyczone
(10)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(38)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(18)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(17)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(50)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Krygier Tomasz
(4)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Białas Wojciech (tłumacz)
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Galloway Jeff (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Józefowicz-Pacuła Joanna (tłumaczka)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Szostak Wiktor Bogdan (1933- )
(2)
Trybulska Aneta (tłumaczka)
(2)
Waltermyer Christine
(2)
Wyrick Jason (1973- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Robert M. (medycyna)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Sa'eed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Berger Amy
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biernat Monika (nauki medyczne)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broadhurst Leigh C
(1)
Brudny Marta
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Budkiewicz Tomasz
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Celejowa Irena (1917-2024)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chace Daniella
(1)
Cher (1946- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna (1982-)
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Cybulska Barbara. (1939-)
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dinan Ted
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dorfman Kelly
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(1)
Dwojewska Iwona
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Efiong Liz
(1)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Gerhard Ingrid (ginekolog)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Golak Mariusz (dziennikarz)
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917-2020)
(1)
Gromny Iga
(1)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Haas Robert (1948- )
(1)
Hagman Bette
(1)
Hennig-Kruk Marta (1993- )
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holford Patrick
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(64)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(47)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(116)
Język
polski
(115)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Temat
Dietetyka
(112)
Zdrowe odżywianie
(34)
Odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(7)
Nowotwór
(6)
Żywność
(6)
Otyłość
(5)
Choroby wątroby
(4)
Cukrzyca
(4)
Higiena
(4)
Jelita
(4)
Rak (choroba)
(4)
Sportowcy
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Żywienie chorych
(4)
Cholesterol
(3)
Choroby ludzi
(3)
Mózg
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Biegi
(2)
Celiakia
(2)
Choroba Alzheimera
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Choroby serca
(2)
Chorzy na celiakię
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena kobiety
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie wspomagające
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Metabolizm
(2)
Odchudzanie
(2)
Owoce
(2)
Post
(2)
Suplementy diety
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Warzywa
(2)
Witaminy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Autyzm
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby układu trawiennego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Galloway, Jeff (1945- )
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety
(1)
Koktajle
(1)
Kolagen
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kwaśniewski, Jan (1937-2019)
(1)
Kłamstwo
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietetyczne
(1)
Macierzyństwo
(1)
Masa ciała
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mięso
(1)
Mięśniaki macicy
(1)
Motywacja
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Napary roślinne
(1)
Niemowlę
(1)
Temat: czas
101-200
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Przepisy kulinarne
(25)
Wydawnictwa popularne
(25)
Podręcznik
(11)
Podręcznik akademicki
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(5)
Opracowanie
(5)
Kasety magnetofonowe
(3)
Książka kucharska
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Monografia
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Synteza
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(18)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
116 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Badania naukowe potwierdzają, że lecznicze głodówki nie tylko ułatwiają odchudzanie, ale też poprawiają ogólny stan zdrowia. Sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu, wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy, a także redukują tłuszcz brzuszny i hamują rozwój nowotworów. Dają również dobre rezultaty jako dieta przeciwzapalna. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak stosować post przerywany 16/8 i zasady zdrowego odżywiania, które podniosą jakość twojego życia. Dzięki tej prostej, ale skutecznej terapii znajdziesz odpowiedź na pytanie – jak szybko schudnąć i zachować sprawność fizyczną przez długie lata. Post przerywany – bez wyrzeczeń, z korzyścią dla zdrowia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Bieganie jest dziś jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Jeśli jesteś zapalonym biegaczem lub właśnie przymierzasz się do rozpoczęcia treningów, nie możesz przegapić tej książki. To poradnik napisany przez dwójkę wybitnych profesjonalistów: Jeffa Gallowaya, znakomitego biegacza, członka kadry olimpijskiej USA, oraz Nancy Clark, kreatywną dietetyczkę, zawodowo zajmującą się odżywianiem sportowców. Znajdziesz tu mnóstwo informacji na temat diety optymalnej dla biegaczy. Dowiesz się, co jeść, a czego unikać, jak stworzyć swój dzienny bilans kaloryczny i dlaczego tak trudno pozbyć się tłuszczu. Nauczysz się odczytywać potrzeby swojego organizmu i dostarczać mu właściwych składników. A potem zaczniesz biegać lekko jak piórko! • Co powinni jeść biegacze? • Odpowiedni poziom cukru we krwi = motywacja • Składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i odbudowy • Zdrowe zalecenia żywieniowe • Śniadanie — posiłek mistrzów • Spalanie i Twój arsenał do walki z tłuszczem • Plan odżywiania — posiłek za posiłkiem • Odżywianie i mity na temat treningu • Metoda marszobiegu Gallowaya • Kluczowe koncepcje i przepisy Nancy Clark • Rozwiązywanie problemów treningowych • Zapobieganie kontuzjom [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Insulinooporność nie jest chorobą, ale może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, wprowadź zmiany w codziennym menu, w czym pomoże Ci książka „Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla całej rodziny, z niskim IG”. Zaburzenie to jest plagą naszych czasów i może dotyczyć dosłownie każdego - osób w sile wieku, a nawet dzieci. Nie ma znaczenia płeć. Dowiedz się, dlaczego warto się badać i wykonywać diagnostykę w tym kierunku. Jeśli okaże się, że problem ten dotyka również Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny, możesz działać! Książka pomoże Ci skonstruować jadłospis, który będzie smaczny dla wszystkich domowników, ale jednocześnie obejmie produkty o niskim indeksie IG (glikemicznym). Kuchnia przy tym zaburzeniu nie musi oznaczać monotonnych posiłków pozbawionych smaku. Nie musi też być ani restrykcyjna, ani głodowa. Dieta zdrowa i atrakcyjna? To możliwe! Sprawdź, jak przygotować potrawy tradycyjnej kuchni polskiej przy insulinooporności. To nie wyrok – ten problem może być bodźcem do rozpoczęcia nowego życia. Możesz jeść smacznie i zdrowo! Nie wierzysz? Wykorzystaj nasze doświadczenia! [JK, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama! Autorki w łatwy i przystępny sposób opisują mechanizm laktacji, to, skąd bierze się mleko w piersiach oraz jak postępować po urodzeniu dziecka, by z powodzeniem karmić je piersią przez długie miesiące. Po przeczytaniu tej książki będziesz świadomą kobietą, która znając wartość swojego pokarmu, jest odporna na wszelką pojawiającą się krytykę. Pytania: „Czy masz wystarczająco dużo mleka w piersiach?”, „Czy Ania/Jaś się najada?”, „Dlaczego dziecko nie przesypia całej nocy?” już nie podadzą w wątpliwość twoich matczynych umiejętności. Sercem książki są rozdziały poświęcone wpływie diety mamy na powstający pokarm. Temat, na którym rzekomo zna się każda babcia, ciocia, każdy wujek i każda sąsiadka. Koniec z tym! Teraz to ty będziesz wiedziała najlepiej, co z twojej diety naprawdę może zaszkodzić dziecku, a co jest zaleceniem wyssanym z palca. Autorki – jako matki i jako dietetyczki – wspierają, radzą i dzielą się swoim doświadczeniem z tego niesamowitego okresu. W książce znajdziesz też smaczne i – co najważniejsze – szybkie i proste w wykonaniu przepisy na posiłki dla mamy oraz całej rodziny.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Bieganie jest dziś jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Jeśli jesteś zapalonym biegaczem lub właśnie przymierzasz się do rozpoczęcia treningów, nie możesz przegapić tej książki. To poradnik napisany przez dwójkę wybitnych profesjonalistów: Jeffa Gallowaya, znakomitego biegacza, członka kadry olimpijskiej USA, oraz Nancy Clark, kreatywną dietetyczkę, zawodowo zajmującą się odżywianiem sportowców. Znajdziesz tu mnóstwo informacji na temat diety optymalnej dla biegaczy. Dowiesz się, co jeść, a czego unikać, jak stworzyć swój dzienny bilans kaloryczny i dlaczego tak trudno pozbyć się tłuszczu. Nauczysz się odczytywać potrzeby swojego organizmu i dostarczać mu właściwych składników. A potem zaczniesz biegać lekko jak piórko! Ľ Co powinni jeść biegacze? Ľ Odpowiedni poziom cukru we krwi = motywacja Ľ Składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i odbudowy Ľ Zdrowe zalecenia żywieniowe Ľ Śniadanie — posiłek mistrzów Ľ Spalanie i Twój arsenał do walki z tłuszczem Ľ Plan odżywiania — posiłek za posiłkiem Ľ Odżywianie i mity na temat treningu Ľ Metoda marszobiegu Gallowaya Ľ Kluczowe koncepcje i przepisy Nancy Clark Ľ Rozwiązywanie problemów treningowych Ľ Zapobieganie kontuzjom [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-796/799 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chorujesz na insulinooporność i nie możesz schudnąć? Twoja chora tarczyca nie pozwala Ci zrzucić zbędnych kilogramów? Jeśli przeczytasz tę książkę, schudniesz! Nie będzie łatwo. Twój organizm jako pierwszy stanie z tobą do walki. Twoi bliscy będą robić wszystko, byś przegrała. Nie dlatego, że cię nie kochają, wręcz odwrotnie, będą to robić z miłości. Ale dasz radę. Wiesz dlaczego…? Bo tak naprawdę, to bardzo proste. Anna Powierza, znana aktorka serialowa i filmowa dzieli się swoim doświadczeniami w walce ze zbędnymi kilogramami. Po urodzeniu córeczki ważyła 95 kilogramów. Mimo codziennych wysiłków, restrykcyjnej diety i godzin spędzanych na siłowni waga stała w miejscu. Dlaczego? Odpowiedzi udzielił jej pewien mądry lekarz… Jak schudnąć, gdy dieta nie działa… to praktyczny i dowcipny poradnik, jak znaleźć sposób na pozbycie się nadwagi. Sprawdzone zasady, podpowiedzi dietetyczne, a przede wszystkim potężna dawka motywacji, by znaleźć odwagę do zmiany. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.[www.pzwl.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616/regał (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chcesz zmienić swój tryb życia, ale nie wiesz, od czego zacząć Z tą książką to nie będzie problem. Przekonasz się, jak być fit, niezależnie od tego, ile masz lat, pieniędzy w portfelu czy wolnego czasu i to bez ścisłych diet, wielkich wyrzeczeń i rygoru! Ta książka podpowie ci: jak przygotować się do treningów co i jak ćwiczyć jak skutecznie schudnąć lub zdrowo przytyć co, ile i kiedy jeść jak się zmotywować do działania. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szkodliwa medycyna / Ben Goldacre ; przełożył Aleksander Wojciechowski. - Wydanie 1. w tej edycji. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 421 stron : wykresy ; 22 cm.
Fałszywe terapie. Szkodliwe leki. Kłamliwe statystyki. Oszustwa farmaceutycznych koncernów Dr Ben Goldacre w swojej kolumnie na łamach „Guardiana” od lat demaskuje manipulacje podejrzanymi danymi medycznymi i pseudomedyczne metody leczenia, odkrywa ponure tajemnice stojące za praktykami producentów leków, bierze pod lupę medyczne mistyfikacje, np. tę rozpętaną wokół szczepionki trójskładnikowej MMR, a także analizuje robiące wodę z mózgu reklamy kosmetyków, akupunkturę i homeopatię, witaminy i wywołujący wśród społeczeństwa poruszenie temat „toksyn”. Ta pełna goryczy i sarkazmu, choć przy tym przezabawna, książka, stanowiąca plon jego wieloletniego śledztwa dziennikarskiego, jest niezwykle fascynującą i otrzeźwiającą podróżą po obszarze szkodliwej niby-medycyny, którą codziennie karmią nas przeróżne media i pozujący na autorytety szarlatani. „Począwszy od eksperta z doktoratem zdobytym na kursie korespondencyjnym, na obalaniu mitów homeopatii skończywszy, Ben Goldacre opowiada czytelnikowi o kilku ważnych sprawach i pokazuje, że nie potrzeba stopnia naukowego, aby samemu dostrzec niebezpieczeństwa złej medycyny”. [Zysk i S-ka, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.[www.ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom. [www.empik.com, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.[www.platon.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 16)
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samop- szę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni. z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL) [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 19)
Cz. 1. pod hasłem: Kokoszko, Maciej.
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (…) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (…) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (…) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM) [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekretne życie jelit : 21 sposobów na zdrowe odżywianie / [przekład z angielskiego Barbara Wnęk]. - Kraków : M Wydawnictwo, copyright 2017. - 254, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Wszystkie składniki odżywcze przechodzą do organizmu przez układ trawienny stąd jest on pierwszą linią obrony organizmu przeciwko szkodliwym substancjom przedostającym się z zewnątrz. Według najnowszych badań jelita stanowią swoiste centrum dowodzenia naszego zdrowia. Od ich funkcjonowania zależy nasza kondycja fizyczna, ale także dobre samopoczucie. Korzystając z wiedzy i doświadczenia takich ekspertów jak: Don Colbert, Janet Maccaro, Cherie Calbom, Reginald Cherry, i innych książka przedstawia przyczyny i metody leczenia takich schorzeń jak: stany zapalne, choroba refluksowa, zespół jelita wrażliwego, zaparcia, choroba Leśniewskiego-Crohna, celiakia oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta optymalna / Jan Kwaśniewski, Marek Chyliński. - Wydanie 2. - Katowice : Wydawca Prasa Śląska, 1996. - 316, [3] strony ; 21 cm.
Zawiera także przepisy na potrawy oraz przykładowe jadłospisy J. Kwaśniewskiego.
Wydawnictwo WGP ma przyjemność oddać do rąk Czytelników nowe, uzupełnione, zaktualizowane i poszerzone wydanie książki, która stała się niekwestionowanym przebojem polskiego rynku księgarskiego ostatnich lat, zajmując pierwsze miejsce we wszystkich niemal rankingach wydawniczych. Od czasu ukazania się pierwszego wydania "Diety optymalnej" wiele się zmieniło. Pojawiły się nowe fakty, a wiedza na temat optymalnego żywienia znacznie się wzbogaciła. Nadszedł więc czas na nowe wydanie tej pozycji, wzbogacone m. in. o: - ciąg dalszy wywiadu-rzeki z dr. Janem Kwaśniewskim ("Pięć lat później, czyli przerwana rozmowa"), - nową "Księgę cudów" (listy od pacjentów, opisujące ustępowanie różnych chorób po zastosowaniu żywienia optymalnego), - całkowicie nowy, nigdzie dotąd nie publikowany wywód na temat przyczyn powstawania chorób i degeneracji jednostek i społeczeństw. Czytelników, którzy już zetknęli się z pierwszym wydaniem "Diety optymalnej" autorzy i wydawca pragną zachęcić do ponownej lektury, gdyż w obecnej pozycji znajdą wiele nowych informacji, a także rozwinięcie wielu zasygnalizowanych wcześniej myśli dr. Kwaśniewskiego. Zarówno im, jak i tym, którzy sięgną po książkę po raz pierwszy, życzymy, aby znaleźli w niej, to, co było zamysłem autorów - logiczny, zwięzły, napisany przystępnym językiem wykład na temat dla wszystkich zasadniczy: "jak żyć?" Bo żywienie optymalne to nie tylko dieta - to sposób na życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Super laska / Anna Gruszczyńska. - Kraków : Sine Qua Non, 2018. - 218, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Na okładce i stronie redakcyjnej podtytuł: skończ z dietetyczną recydywą!.
Cześć! Tu Ania! Jestem Super Laską! Skąd to wiem? Bo skończyłam z recydywą! Jak to zrobiłam? Po latach walki ze swoim ciałem i z zaburzeniami wyrzuciłam z głowy diety. Teraz prowadzę bloga "Wilczo Głodna", gdzie uczę kobiety samoakceptacji. Do tego jem jak najwięcej nieprzetworzonych produktów – przecież takie jedzenie jest dla nas naturalne od tysiącleci. Dopiero przez ostatnie sto lat my, ludzie, wywróciliśmy nasze jadłospisy do góry nogami. Ale czas wrócić do tego, co dla nas najlepsze! Nie jest Ci potrzebna żadna dieta, tylko zdrowe podejście. Chcesz zostać Super Laską taką jak ja? Zajrzyj do środka. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zrobić szybką sałatkę, muffinki i zapiekanki dla diabetyków? Czym zastępować "zakazane" produkty, nie tracąc smaku ulubionych potraw? Co wybierać w supermarkecie, w barze lub restauracji? Książka znanej amerykańskiej autorki zawiera: - kluczowe informacje o cukrzycy typu 2: przyczyny, metody leczenia, profilaktyka - 10 "przykazań" dla cukrzyków - kilkadziesiąt przepisów na dania główne, zupy, słodkie i pikantne wypieki: z łatwo dostępnych składników, proste, sprawdzone - specjalny rozdział o przekąskach o rady, jak schudnąć, gdy ma się cukrzycę. [www.slowianin.de]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce, drogi Czytelniku, dowiesz się, jak niezwykłe właściwości mają naturalne produkty, które znajdują się w zasięgu naszej ręki.Poza tym w książce znajdują się receptury i przepisy, dzięki którym możemy złagodzić rozmaite dolegliwości wielu chorób. Poznamy produkty, które pozwolą poprawić nam nastrój i wygląd, dodać sił witalnych, pozbyć się stresu, poprawić wzrok i koncentrację. [https://dobreksiazki.pl/naturalne-leczenie-w-2018-praca-zbiorowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej