Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(116)
Forma i typ
Książki
(111)
Poradniki i przewodniki
(32)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(82)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(38)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(18)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(17)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(50)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Krygier Tomasz
(4)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Białas Wojciech (tłumacz)
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Galloway Jeff (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Józefowicz-Pacuła Joanna (tłumaczka)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Szostak Wiktor Bogdan (1933- )
(2)
Trybulska Aneta (tłumaczka)
(2)
Waltermyer Christine
(2)
Wyrick Jason (1973- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Robert M. (medycyna)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Sa'eed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Berger Amy
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biernat Monika (nauki medyczne)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broadhurst Leigh C
(1)
Brudny Marta
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Budkiewicz Tomasz
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Celejowa Irena (1917-2024)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chace Daniella
(1)
Cher (1946- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna (1982-)
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Cybulska Barbara. (1939-)
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dinan Ted
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dorfman Kelly
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(1)
Dwojewska Iwona
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Efiong Liz
(1)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Gerhard Ingrid (ginekolog)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Golak Mariusz (dziennikarz)
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917-2020)
(1)
Gromny Iga
(1)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Haas Robert (1948- )
(1)
Hagman Bette
(1)
Hennig-Kruk Marta (1993- )
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holford Patrick
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(64)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(47)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(116)
Język
polski
(116)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Temat
Dietetyka
(112)
Zdrowe odżywianie
(34)
Odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(7)
Nowotwór
(6)
Żywność
(6)
Otyłość
(5)
Choroby wątroby
(4)
Cukrzyca
(4)
Higiena
(4)
Jelita
(4)
Rak (choroba)
(4)
Sportowcy
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Żywienie chorych
(4)
Cholesterol
(3)
Choroby ludzi
(3)
Mózg
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Biegi
(2)
Celiakia
(2)
Choroba Alzheimera
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Choroby serca
(2)
Chorzy na celiakię
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena kobiety
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie wspomagające
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Metabolizm
(2)
Odchudzanie
(2)
Owoce
(2)
Post
(2)
Suplementy diety
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Warzywa
(2)
Witaminy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Autyzm
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby układu trawiennego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Galloway, Jeff (1945- )
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety
(1)
Koktajle
(1)
Kolagen
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kwaśniewski, Jan (1937-2019)
(1)
Kłamstwo
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietetyczne
(1)
Macierzyństwo
(1)
Masa ciała
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mięso
(1)
Mięśniaki macicy
(1)
Motywacja
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Napary roślinne
(1)
Niemowlę
(1)
Temat: czas
101-200
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Przepisy kulinarne
(25)
Wydawnictwa popularne
(25)
Podręcznik
(11)
Podręcznik akademicki
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(5)
Opracowanie
(5)
Kasety magnetofonowe
(3)
Książka kucharska
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Monografia
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Synteza
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(18)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
116 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Jedność Zdrowie)
Na okładce: Poradnik zdrowie.
Medyczne aspekty choroby Alzheimera i trudne pojęcia opisane łatwym w odbiorze językiem, trafiającym do szerokiego grona odbiorców. Przekazana w poradniku wiedza daje możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na tę chorobę oraz utrzymania sprawności umysłowej nawet w bardzo zaawansowanym wieku czy też poprawić stan zdrowia przy już występującej wczesnej demencji. Książka prezentuje pasjonujące wyniki badań o znaczeniu tłuszczu kokosowego dla mózgu oraz odpowiedź, dlaczego wielu naukowców jest zdania, że choroba Alzheimera jest chorobą przemiany materii podobnie jak cukrzyca typu 2. Dodatkowo, zawiera ponad 75 przepisów kulinarnych z zastosowaniem tłuszczu kokosowego, który utrzymuje szare komórki w stanie aktywności przez 24 godziny. Tytuł należy do serii książek „Poradniki zdrowie”. Przygotowano je we współpracy z największym niemieckim wydawnictwem poradnikowym Gräfe und Unzer z Monachium. Ich misją jest pomoc i inspiracja do podjęcia dobrych zmian w nawykach żywieniowych. Wszystkie informacje są starannie dobrane i poddane wnikliwej redakcji merytorycznej przez naszych renomowanych partnerów. [Jedność, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie z Natury)
Główną przyczyną cukrzycy typu II (insulinoniezależnej) jest niewłaściwa dieta oraz brak ćwiczeń fizycznych, dlatego przy pomocy odpowiedniego żywienia można zapobiec cukrzycy, można ją kontrolować, a nawet można odwrócić jej przebieg. Jeżeli masz cukrzycę typu I (insulinozależną), stosując wskazówki opisane w tej publikacji, zdołasz obniżyć dawki insuliny, zredukować powikłania i, dzięki temu, poprawić jakość swego życia. Autorka książki, którą trzymasz w rękach, podpowiada: Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na cukrzycę? Dlaczego warto zadbać o to, by regularnie ćwiczyć, jeśli jesteś cukrzykiem? Co zrobić, by wydostać się z błędnego koła węglowodanowego zagrożenia? Jakie pierwiastki śladowe, witaminy, przeciwutleniacze i zioła mogą pomóc diabetykom w kontrolowaniu choroby? W książce znajdziesz również wiele skomponowanych specjalnie dla cukrzyków przepisów na pyszne dania i napoje. Jeśli jesteś chory na cukrzycę, koniecznie spróbuj zastosować specjalną dietę, ćwiczenia i suplementy – jesteś to winien sobie i swojej rodzinie. Nie masz nic do stracenia poza nadmiarem tłuszczu, a możesz zyskać wiele zdrowych lat życia! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okł. z wyd. 2.
Czy chorzy na cukrzyce nie mogą jeść słodyczy? Nic bardziej mylnego. Obowiązuje ich ta sama zasada co ludzi zdrowych: wszystko można jeść, ale z umiarem. Jednak na całym świecie chorzy na cukrzycę zadręczają się wyrzutami sumienia po zjedzeniu kawałka ciasta czy tortu. Z pomocą śpieszą im dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i Tina Schlag, autorki nowej książki kucharskiej dla diabetyków. Do ciasta z pełnoziarnistej mąki, tłuszczów roślinnych i owoców dodają one odrobinę cukru, tworząc w ten sposób wspaniałe nowe przepisy lub wariacje tradycyjnych. Muffiny, strudle, ciasta drożdżowe, kruche i biszkoptowe przypadną do gustu całej rodzinie. Z myślą o cukrzykach typu 1. przy każdym przepisie podano też wartość ciasta w przeliczeniu na wymienniki węglowodanowe. [empik.com, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Psychodietetyka" to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami, metody leczenia otyłości, metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą? : naturalny program, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
W tej książce poznasz całą prawdę o cholesterolu i dowiesz się, co zrobić, żeby nie dopuścić do zablokowania i stwardnienia tętnic, które mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca oraz udaru, a także przedwcześnie zrujnować ci życie. Tysiące ludzi umiera każdego roku na choroby układu krążenia, a zachorowalność na serce nieustannie wzrasta. A wszystko to dzieje się, mimo że lekarze wydają coraz więcej recept na leki obniżające poziom cholesterolu. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 7795.
Naukowcy niemieccy stwierdzili, że ograniczenie ilości cukru w pożywieniu hamuje lub wręcz zabija komórki rakowe. Prezentowana dieta pozbawia raka pokarmu i utrudnia mu rozprzestrzenianie się. Chroni też przed rozwojem cukrzycy, chorób serca i układu krążenia czy choroby Alzheimera. Książka zawiera szczegółowy jadłospis na 28 dni, ponad 100 przepisów na zdrowe dania, przekąski, desery oraz oznakowaną kolorami listę produktów żywnościowych: zakazanych, dozwolonych z umiarem i zalecanych. [www.amazonka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Czy zdajesz sobie sprawę, że nawet 75% zawałów i udarów mózgu można było uniknąć, wprowadzając w życie kilka prostych zmian? Doktor Joel Kahn - światowej sławy specjalista kardiologii metabolicznej - zdradza wskazówki, które mogą uratować życie tobie lub twoim bliskim. "Zdrowe serce" to wyjątkowa książka, dzięki której dowiesz się, jak zapobiegać chorobom układu krążenia i efektywnie je leczyć. Autor przedstawia w niej aż 75 sposobów na rozpoznanie niepokojących objawów i uniknięcie zawału. Szczegółowo opisuje czynniki, które pomagają utrzymać serce w dobrej kondycji. Porady dotyczące diety, odpowiednich ćwiczeń fizycznych oraz metod uwalniania się od stresu, zamieszczone w tej książce, mogą okazać się bardziej skuteczne niż leki czy inwazyjna terapia. "Zdrowe serce" to jedyna pozycja oferująca tak holistyczne podejście do kwestii dbania o ten najważniejszy mięsień naszego ciała. Dowiesz się z niej m.in.: jak we wczesnej fazie wykrywać nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu krążenia, w jaki sposób obniżyć ciśnienie tętnicze, co jeść i jak ćwiczyć, by usprawnić swoje serce, jak wyeliminować zachowania i czynniki, które „postarzają” układ krążenia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz dobrze i nie tyj : Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Warsaw Apartments Sadyba Wilanów, copyright 2020. - 132 strony : ilustracje ; 24 cm.
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia. Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości. Zbigniew Młynarski Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków. Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†) [https://dobreksiazki.pl/jedz-dobrze-i-nie-tyj-mlynarski-zbigniew-kolodziejczyk-katarzyna,p637]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Energia życia, energia pożywienia : praktyczne sposoby wzmocnienia zdrowia / Bożena Żak-Cyran. - Wydanie 2, dodruk. - Łódź : Galaktyka, 2015. - 189, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień". [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów.[PWN]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronach V-VIII.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania. [https://pzwl.pl/Dietetyka-sportowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zespół jelita nadwrażliwego / redakcja naukowa dr n. med. Mirosława Gałęcka. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 159, [1] strona : ilustracje, tabele ; 24 cm.
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet co piątej osoby w Polsce. Wielu pacjentów szuka odpowiedzi na pytania czy za diagnozą tej choroby może kryć się coś więcej, czy muszą przyzwyczaić się do życia z IBS i czy mogą sobie jakoś pomóc? Publikacja jest znakomitym przewodnikiem, w którym znajdziesz zarówno porady lekarza, dietetyka jaki i innych specjalistów. Autorki, dzięki swojej wieloletniej praktyce naukowej oraz pracy z pacjentami dzielą się swoim doświadczeniem i wiedzą na temat zespołu jelita nadwrażliwego, pokazując właściwą drogę postępowania i zintegrowanego podejścia do terapii. Z tej książki dowiesz się: czym jest IBS, jak przebiega proces diagnostyki IBS, jak wygląda pogłębiona ścieżka diagnozy i jakie są możliwości diagnostyczne dla pacjentów z podejrzeniem lub stwierdzonym IBS, jak dobrać dietę i suplementację w IBS, jakie są kluczowe elementy terapii IBS, jak dobrać dietę i suplementację w IBS, jak jest rola psychiki w IBS. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naukowcy oceniają, że przyczyną śmierci ponad 40% pacjentów z nowotworem jest niedożywienie. Coraz większa liczba lekarzy zaczyna doceniać, jak ważne dla zwiększenia szansy wyleczenia jest prawidłowe odżywianie. Przybywa dowodów wskazujących na to, że odpowiednia terapia odżywcza w połączeniu z tradycyjnym postępowaniem medycznym może:: * Zapobiec niedożywieniu lub je powstrzymać * Zmniejszyć toksyczność chemioterapii i radioterapii * Zredukować inne skutki uboczne terapii przeciwnowotworowej * Ułatwić rekonwalescencję po operacji * Zwolnić proces rozprzestrzeniania się nowotworu * Zmniejszyć ryzyko ponownego pojawienia się nowotworu Książka Dieta w chorobach nowotworowych jest przewodnikiem ułatwiającym wprowadzenie terapii odżywczej do tradycyjnych metod leczenia nowotworów. Zawiera informacje na temat wpływu nowotworu na organizm, wiadomości z zakresu prawidłowego odżywiania, propozycje posiłków oraz porady na temat skutecznych sposobów walki ze skutkami ubocznymi chemioterapii, radioterapii i operacji. Jest to niezbędna lektura dla pacjenta i jego opiekunów. [www.medbook.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta : #hormony kobiece i styl życia / Marzena Rojek-Ledwoch. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2021. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
"O tym, jak ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu odgrywają hormony, wie każda kobieta. Zmiany ich stężeń na różnych etapach życia, zaczynając od dojrzewania przez okres miesiączkowania, ciążę po menopauzę, wpływają m.in. na samopoczucie, nastrój, masę ciała, libido, kondycję skóry. Jednym z czynników istotnych dla pracy układu hormonalnego jest odpowiednia podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz styl życia. Książka Dieta # hormony kobiece i styl życia zawiera ogólne zasady żywienia wspierającego pracę hormonów na poszczególnych etapach życia kobiety wraz z gotowymi jadłospisami tygodniowymi oraz obszernym zbiorem inspirujących przepisów."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Badania naukowe potwierdzają, że lecznicze głodówki nie tylko ułatwiają odchudzanie, ale też poprawiają ogólny stan zdrowia. Sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu, wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy, a także redukują tłuszcz brzuszny i hamują rozwój nowotworów. Dają również dobre rezultaty jako dieta przeciwzapalna. Czytając tę książkę, dowiesz się, jak stosować post przerywany 16/8 i zasady zdrowego odżywiania, które podniosą jakość twojego życia. Dzięki tej prostej, ale skutecznej terapii znajdziesz odpowiedź na pytanie – jak szybko schudnąć i zachować sprawność fizyczną przez długie lata. Post przerywany – bez wyrzeczeń, z korzyścią dla zdrowia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Bieganie jest dziś jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Jeśli jesteś zapalonym biegaczem lub właśnie przymierzasz się do rozpoczęcia treningów, nie możesz przegapić tej książki. To poradnik napisany przez dwójkę wybitnych profesjonalistów: Jeffa Gallowaya, znakomitego biegacza, członka kadry olimpijskiej USA, oraz Nancy Clark, kreatywną dietetyczkę, zawodowo zajmującą się odżywianiem sportowców. Znajdziesz tu mnóstwo informacji na temat diety optymalnej dla biegaczy. Dowiesz się, co jeść, a czego unikać, jak stworzyć swój dzienny bilans kaloryczny i dlaczego tak trudno pozbyć się tłuszczu. Nauczysz się odczytywać potrzeby swojego organizmu i dostarczać mu właściwych składników. A potem zaczniesz biegać lekko jak piórko! • Co powinni jeść biegacze? • Odpowiedni poziom cukru we krwi = motywacja • Składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i odbudowy • Zdrowe zalecenia żywieniowe • Śniadanie — posiłek mistrzów • Spalanie i Twój arsenał do walki z tłuszczem • Plan odżywiania — posiłek za posiłkiem • Odżywianie i mity na temat treningu • Metoda marszobiegu Gallowaya • Kluczowe koncepcje i przepisy Nancy Clark • Rozwiązywanie problemów treningowych • Zapobieganie kontuzjom [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Insulinooporność nie jest chorobą, ale może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, wprowadź zmiany w codziennym menu, w czym pomoże Ci książka „Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla całej rodziny, z niskim IG”. Zaburzenie to jest plagą naszych czasów i może dotyczyć dosłownie każdego - osób w sile wieku, a nawet dzieci. Nie ma znaczenia płeć. Dowiedz się, dlaczego warto się badać i wykonywać diagnostykę w tym kierunku. Jeśli okaże się, że problem ten dotyka również Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny, możesz działać! Książka pomoże Ci skonstruować jadłospis, który będzie smaczny dla wszystkich domowników, ale jednocześnie obejmie produkty o niskim indeksie IG (glikemicznym). Kuchnia przy tym zaburzeniu nie musi oznaczać monotonnych posiłków pozbawionych smaku. Nie musi też być ani restrykcyjna, ani głodowa. Dieta zdrowa i atrakcyjna? To możliwe! Sprawdź, jak przygotować potrawy tradycyjnej kuchni polskiej przy insulinooporności. To nie wyrok – ten problem może być bodźcem do rozpoczęcia nowego życia. Możesz jeść smacznie i zdrowo! Nie wierzysz? Wykorzystaj nasze doświadczenia! [JK, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej