Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(470)
Forma i typ
Książki
(465)
Poradniki i przewodniki
(205)
Publikacje popularnonaukowe
(37)
Publikacje naukowe
(19)
Proza
(18)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Audiobooki
(2)
Czasopisma
(2)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(353)
tylko na miejscu
(239)
wypożyczone
(44)
nieokreślona
(12)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(163)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(11)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(48)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(67)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(86)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(193)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(49)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(9)
Autor
Gumowska Irena (1912-1991)
(15)
Gawęcki Jan (1944- )
(13)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(7)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(7)
Zaremba Marek (dietetyka)
(7)
Szaciłło Karolina (2003- )
(6)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(5)
Jarosz Mirosław (1957- )
(5)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Żak-Cyran Bożena
(5)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(4)
Banaś-Domińska Małgorzata
(4)
Bator Julita (blogerka)
(4)
Chodakowska Ewa (1982- )
(4)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(4)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(4)
Kunachowicz Hanna (techologia żywności)
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(4)
Oworuszko Monika (1970- )
(4)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(4)
Paciorkowska Marta
(4)
Rossowski Dariusz (tłumacz)
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Berger Stanisław (1923- )
(3)
Campbell T. Colin (1934- )
(3)
Campbell Thomas M
(3)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(3)
Oberbeil Klaus (1935- )
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(3)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(3)
Sokołowska Beata (psycholog)
(3)
Tessmer Kimberly A. (dietetyczka)
(3)
Wilson Sarah (1974- )
(3)
Żywina Joanna (tłumaczka)
(3)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(2)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Carper Jean
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chomik Anna
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Cichoń Waldemar (1974- )
(2)
Cichoń Waldemar (1974- ). Kot Cukierek
(2)
Cieślak Piotr (tłumacz)
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Drozd Dorota (pieleniarka)
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gasik Anna
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Grodzicka Sylwia (tłumaczka)
(2)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(2)
Górska Danuta (tłumaczka)
(2)
Gąsowska Anna (tłumaczka)
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza (tłumaczka)
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Kowalska Iwona (tłumacz)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lewandowska Anna (1988- )
(2)
Masley Steven
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mijakoska Urszula
(2)
Mizera Justyna
(2)
Moriyama Naomi (1947- )
(2)
Nadolna Irena
(2)
Negrońska Aleksandra (pisarka)
(2)
Negrońska Aleksandra (pisarka). Friends
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(2)
Ogińska-Bulik Nina
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pinnock Dale (1977- )
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Pregenzer Brigitte
(2)
Przygoda Beata
(2)
Rogulska Anna (dietetyka)
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(87)
2010 - 2019
(278)
2000 - 2009
(57)
1990 - 1999
(20)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(4)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(267)
1901-2000
(9)
1989-2000
(7)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(468)
nieznany (0pl)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(466)
angielski
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(21)
6-8 lat
(16)
0-5 lat
(11)
Rodzice
(8)
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(7)
9-13 lat
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Młodzież
(3)
Studenci
(3)
14-17 lat
(2)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Kobieta
(2)
6+ lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Dietetycy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pediatrzy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psycholodzy kliniczni
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Terapeuci
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura belgijska
(1)
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(343)
Odżywianie
(129)
Dietetyka
(54)
Potrawy dietetyczne
(30)
Zdrowy styl życia
(28)
Żywność
(25)
Dieta oczyszczająca
(15)
Dzieci
(15)
Leczenie dietą
(14)
Medycyna niekonwencjonalna
(13)
Otyłość
(13)
Kuchnia wegetariańska
(12)
Leczenie
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Aktywność fizyczna
(10)
Ciąża
(10)
Dieta bezglutenowa
(10)
Insulinooporność
(9)
Kucharstwo
(9)
Witaminy
(9)
Zaburzenia odżywiania
(9)
Choroby ludzi
(8)
Higiena
(8)
Kobieta
(8)
Niemowlę
(8)
Żywność prozdrowotna
(8)
Jelita
(7)
Odchudzanie
(7)
Osoby w wieku starszym
(7)
Profilaktyka zdrowotna
(7)
Sportowcy
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Cukier
(6)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kobieta ciężarna
(6)
Leczenie żywieniowe
(6)
Metabolizm
(6)
Rośliny lekarskie
(6)
Uczucia
(6)
Układ pokarmowy
(6)
Weganizm
(6)
Wpływ na zdrowie ludzi
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Ajurweda
(5)
Choroby dziecięce
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Fizjologia żywienia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kosmetyka
(5)
Medycyna
(5)
Mózg
(5)
Post
(5)
Warzywa
(5)
Zdrowie publiczne
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Choroby cywilizacyjne
(4)
Dieta odchudzająca
(4)
Dziecko
(4)
Gimnastyka
(4)
Gimnastyka kobieca
(4)
Menopauza
(4)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(4)
Samopoznanie
(4)
Starzenie się
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zdrowie psychiczne
(4)
Ćwiczenia siłowe
(4)
Żywność ekologiczna
(4)
Bulimia
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Fermentacja
(3)
Fizjologia człowieka
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(3)
Hormony
(3)
Kasza jaglana
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia pięciu przemian
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Ludzie a zwierzęta
(3)
Młodzież
(3)
Norma żywienia
(3)
Nowotwór
(3)
Odporność
(3)
Owoce
(3)
Przyjaźń
(3)
Psychoterapia
(3)
Rak (choroba)
(3)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(3)
Sen
(3)
Skóra (anatomia)
(3)
Stres
(3)
Trawienie (fizjologia)
(3)
Żywienie chorych
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Temat: czas
2001-
(11)
101-200
(3)
1901-2000
(3)
401-500
(3)
501-600
(3)
1101-1200
(2)
1989-2000
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
601-700
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Japonia
(2)
Londyn (Wielka Brytania)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Francja
(1)
Górny Śląsk
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(190)
Przepisy kulinarne
(147)
Wydawnictwa popularne
(50)
Publikacja bogato ilustrowana
(37)
Książka kucharska
(30)
Opracowanie
(20)
Podręcznik
(18)
Podręcznik akademicki
(13)
Opowiadania i nowele
(11)
Broszura
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(4)
Monografia
(4)
Poradnik dla rodziców
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka obrazkowa
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Tablice i wzory
(3)
Audiobooki
(2)
Informator
(2)
Kasety magnetofonowe
(2)
Komiks
(2)
Książki dla małych dzieci
(2)
Literatura dla dzieci
(2)
Powieść
(2)
Powieść dziecięca
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publicystyka polska
(2)
Słownik języka polskiego
(2)
Słownik terminologiczny
(2)
Antologia
(1)
Atlas anatomiczny
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Fantastyka
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść humorystyczna angielska
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Prace popularne
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisykulinarne
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Synteza
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(185)
Kulinaria
(129)
Styl życia, moda i uroda
(18)
Psychologia
(10)
Kultura fizyczna i sport
(9)
Biologia
(4)
Edukacja i pedagogika
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Chemia
(2)
Historia
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
470 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Let's get well / Adelle Davis. - Wyd. 15. - New York : New American Library, cop.1965. - 580 s. ; 18 cm.
A Signet Book.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-23468 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie a zdrowie / Czesław Kierebiński, Zofia Godlewska. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1986. - 127, [2] s., [22] s. tabl. : il. ; 21 cm.
W wyd. 1 podtyt. : (racjonalizacja żywienia kadry w kasynach oraz w sanatoriach wojskowych).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana. [pzwl.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-61 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 61/Podr. (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612, MgC-4498 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem. Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia. Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych, medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a pacjentem. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-2072, C-613 (2 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2- 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 28)
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu. Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Wyd. 2. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2015. - 116 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Nałóg jedzenia" to pierwsze profesjonalne i kompleksowe opracowanie na temat najbardziej rozpowszechnionego obecnie nałogu, jakim jest uzależnienie od jedzenia. Czy odruchowe sięganie po ulubione przysmaki w celu poprawy samopoczucia, słabość do słodyczy, problemy z kontrolowaniem kaloryczności spożywanych posiłków, rozwijająca się nadwaga i otyłość, to jedynie rezultaty zwykłych błędów żywieniowych lub chwilowego pogorszenia nastroju, czy...nałóg jedzenia? Dowiedz się jak rozpoznać i pokonać najbardziej podstępne uzależnienie, z którego istnienia większość nałogowców w ogóle nie zdaje sobie sprawy. Odzyskaj pełną kontrolę nad swoim apetytem i przekonaj się jak niewiele potrzebujesz, aby znów cieszyć się doskonałym samopoczuciem, młodzieńczą energią i idealną sylwetką. Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach Kody młodości (REBIS 2006), Odchudzanie weekendowe (REBIS 2007), Odchudzająca książka kucharska (Rebis 2008), przedstawia niezwykle prostą i skuteczną kurację odwykową, dzięki której jedzenie przestanie działać, jak narkotyk. Rebis, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychologia)
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała. W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i dlaczego, jaka jest różnica między napadowym objadaniem się a zwykłym przejadaniem się, czy napadowe objadanie się jest uzależnieniem, jakie są emocjonalne i fizyczne skutki napadowego objadania się oraz jakie terapie okazały się skuteczne. Część druga zawiera szczegółowe objaśnienie zastosowania programu Fairburna, zarówno we współpracy z terapeutą, jak i samodzielnie. Można tam znaleźć praktyczne narzędzia i rady, które pomogą dostosować do własnych potrzeb program prowadzący do przezwyciężenia pokusy objadania się, uzyskania kontroli nad tym, co i kiedy się je, uwolnienia się od rygorystycznej diety i innych zwyczajów, które mogą się przyczyniać do napadów objadania się, wprowadzenia stałych, zdrowych wzorców odżywiania, a także poprawy obrazu własnego ciała i ograniczenia ryzyka nawrotu zaburzenia. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. [ksiegarnia.pwn.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3721/I, MgC-3717/I (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4784, MgC-4784/a (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek. [www.rehabilitacji.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesteś szczęśliwy? A może potrzebujesz pocieszenia? Nosi cię z głodu? Dopadło cię zmęczenie? Wszystko cię nudzi? Wypróbuj 100 przepisów na nudę, lęk i stres, dokuczliwy głód i smutny nastrój. Każdy ma czasem ochotę zamknąć się w pokoju z pudełkiem lodów. Jeśli doskwierają ci smutek, stres, wyczerpanie, irytacja czy nuda, nic nie stoi na przeszkodzie, by szukać pocieszenia w jedzeniu, na które akurat masz ochotę. Zamiast jednak sięgać po przetworzone składniki, możesz wybrać to, co ci poprawi nastrój, a przy okazji dostarczy twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Lindsey Smith pokazuje, że to możliwe. I że smakuje wyśmienicie. Autorka, samozwańcza „dietetyczka emocjonalna”, proponuje lekką i pełną humoru książkę o diecie. Masz ochotę na brownie? Czemu nie! Ostatecznie lepiej zjeść jeden kawałek ciasta niż pięć przypadkowych przekąsek "w zamian". Smith podpowiada, jak zmienić styl życia, aby dobierać posiłki odpowiednio do nastroju i zaspokajać swoje kulinarne zachcianki. Oprócz zagadnień psychologicznych, opisujących burzliwy związek emocji i jedzenia, dietetyczka serwuje solidną dawkę wiedzy na temat warzyw, owoców, ziół i innych produktów. Nie walczy z zachciankami, za to proponuje na przykład: ciasteczkową kontrabandę, smoothie wspomagające powrót na ziemię, kokosowe curry na kiepski humor, lody na złamane serce, hummus (a do tego kilka nachosów). Po przeczytaniu tej książki zobaczysz, jak szybko i łatwo w zdrowy sposób można zaspokoić pragnienia, które pojawiają się w stanach poruszenia emocjonalnego. W takich sytuacjach Lindsey Smith nie mówi: „nie jedz”, tylko proponuje przepisy na to, na co wszyscy mamy wtedy ochotę: coś chrupiącego, coś kremowego, coś słodkiego i coś słonego [MT Biznes, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Psychodietetyka" to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami, metody leczenia otyłości, metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znajdziecie w niej soczyście kolorowe, ciekawe podejście do kwestii edukacji żywieniowej dzieci, a co za tym idzie - także ich rodziców. Podoba mi się prostota jej formy, a także to, że uwzględnia zabawę jedzeniem i odpowiednie dobieranie produktów. Dziecko na pewno chętniej zje posiłek, jeśli samo go przygotuje. Zabawa i edukacja w jednym - bardzo dobry pomysł! Ja od zawsze lubiłem gotować i taka książka pomagałaby mi w rozwijaniu moich pasj
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P.Dz. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Be Active Dietetyka &Fitness)
Opis wg okł., 3 cz. bestsellera gotuj z nami.
Na okł.: Dania na dowolną porę dnia i okazje: smaczne, efektowne i zdrowe ; Dla każdego coś dobrego! potrawy wefetariańskie, mięsne i z owocami morza.
Uwielbiasz woń przypraw wydobywającą się z każdego posiłku? Uważasz, że zioła mogą nadać całkiem nowego charakteru przygotowanej przez Ciebie potrawie? Jakkolwiek brzmi Twoja odpowiedź, to musisz wiedzieć, że "Kuchnia pełna ziół" to aromatyczny zakątek, do którego musisz się udać. Nieważne, czy szukasz kulinarnych inspiracji, czy jesteś kuchennym laikiem warto spróbować receptur, którymi zaskoczysz nie tylko swoje podniebienie, ale także Twoich bliskich i znajomych. Od teraz żadne danie nie będzie nudne, bowiem z dodatkiem ziół wydobędziesz z niego obłędny smak, a przy tym dzięki ich naturalnym właściwościom przygotujesz zdrowe posiłki. "Kuchnia pełna ziół" to kuchnia, której bogactwo tkwi w zielonych, świeżych i aromatycznych roślinach. Z książki dowiesz się, jak stworzyć niepowtarzalne kompozycje smaków i podarować sobie dawkę zdrowia na talerzu pełnym cennych składników odżywczych. Autorzy zadbali by receptury nie ograniczały się wyłącznie do pomysłów na obiad, bo w książce możesz znaleźć również przepisy na śniadania, przekąski i desery. Bez znaczenia, czy jesteś wegetarianinem, czy wielbicielem owoców morza. Każdy z nich opatrzony jest w informację o wartości energetycznej, jak i odżywczej, dlatego łatwo będzie dopasować posiłki do diety. Ich przygotowanie z całą pewnością nie przysporzy Ci problemów, ponieważ przepisy wzbogacone są w ilustracje, a każdy etap opisany jest przejrzyście tak, że przyjemność sprawi Ci nie tylko konsumowanie posiłków, ale również ich wykonanie. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Brak informacji o dostępności: sygn. C-K/HZ/232 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia pod chmurką / Irena Gumowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo PTTK, 1986. - 179, [1] s., [4] s. rys. kolor. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27762 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27646 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej