Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(470)
Forma i typ
Książki
(465)
Poradniki i przewodniki
(205)
Publikacje popularnonaukowe
(37)
Publikacje naukowe
(19)
Proza
(18)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Audiobooki
(2)
Czasopisma
(2)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(355)
tylko na miejscu
(239)
wypożyczone
(43)
nieokreślona
(12)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(163)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(11)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(48)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(67)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(86)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(193)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(49)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(9)
Autor
Gumowska Irena (1912-1991)
(15)
Gawęcki Jan (1944- )
(13)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(7)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(7)
Zaremba Marek (dietetyka)
(7)
Szaciłło Karolina (2003- )
(6)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(5)
Jarosz Mirosław (1957- )
(5)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Żak-Cyran Bożena
(5)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(4)
Banaś-Domińska Małgorzata
(4)
Bator Julita (blogerka)
(4)
Chodakowska Ewa (1982- )
(4)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(4)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(4)
Kunachowicz Hanna (techologia żywności)
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(4)
Oworuszko Monika (1970- )
(4)
Oworuszko Monika (1970- ). Kryminał dietetyczny
(4)
Paciorkowska Marta
(4)
Rossowski Dariusz (tłumacz)
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Berger Stanisław (1923- )
(3)
Campbell T. Colin (1934- )
(3)
Campbell Thomas M
(3)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(3)
Oberbeil Klaus (1935- )
(3)
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(3)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(3)
Sokołowska Beata (psycholog)
(3)
Tessmer Kimberly A. (dietetyczka)
(3)
Wilson Sarah (1974- )
(3)
Żywina Joanna (tłumaczka)
(3)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(2)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Carper Jean
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chomik Anna
(2)
Chutkan Robynne
(2)
Cichoń Waldemar (1974- )
(2)
Cichoń Waldemar (1974- ). Kot Cukierek
(2)
Cieślak Piotr (tłumacz)
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Drozd Dorota (pieleniarka)
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gasik Anna
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Grodzicka Sylwia (tłumaczka)
(2)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Górnicka Jadwiga (1921-2021)
(2)
Górska Danuta (tłumaczka)
(2)
Gąsowska Anna (tłumaczka)
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza (tłumaczka)
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Kowalska Iwona (tłumacz)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lewandowska Anna (1988- )
(2)
Masley Steven
(2)
McKeith Gillian
(2)
Mijakoska Urszula
(2)
Mizera Justyna
(2)
Moriyama Naomi (1947- )
(2)
Nadolna Irena
(2)
Negrońska Aleksandra (pisarka)
(2)
Negrońska Aleksandra (pisarka). Friends
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(2)
Ogińska-Bulik Nina
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pinnock Dale (1977- )
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Pregenzer Brigitte
(2)
Przygoda Beata
(2)
Rogulska Anna (dietetyka)
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(87)
2010 - 2019
(278)
2000 - 2009
(57)
1990 - 1999
(20)
1980 - 1989
(19)
1970 - 1979
(4)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(267)
1901-2000
(9)
1989-2000
(7)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(469)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(467)
angielski
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(21)
6-8 lat
(16)
0-5 lat
(11)
Rodzice
(8)
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(7)
9-13 lat
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Młodzież
(3)
Studenci
(3)
14-17 lat
(2)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Kobieta
(2)
6+ lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Dietetycy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pediatrzy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psycholodzy kliniczni
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Terapeuci
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura belgijska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(343)
Odżywianie
(129)
Dietetyka
(54)
Potrawy dietetyczne
(30)
Zdrowy styl życia
(28)
Żywność
(25)
Dieta oczyszczająca
(15)
Dzieci
(15)
Leczenie dietą
(14)
Medycyna niekonwencjonalna
(13)
Otyłość
(13)
Kuchnia wegetariańska
(12)
Leczenie
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Aktywność fizyczna
(10)
Ciąża
(10)
Dieta bezglutenowa
(10)
Insulinooporność
(9)
Kucharstwo
(9)
Witaminy
(9)
Zaburzenia odżywiania
(9)
Choroby ludzi
(8)
Higiena
(8)
Kobieta
(8)
Niemowlę
(8)
Żywność prozdrowotna
(8)
Jelita
(7)
Odchudzanie
(7)
Osoby w wieku starszym
(7)
Profilaktyka zdrowotna
(7)
Sportowcy
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Cukier
(6)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kobieta ciężarna
(6)
Leczenie żywieniowe
(6)
Metabolizm
(6)
Rośliny lekarskie
(6)
Uczucia
(6)
Układ pokarmowy
(6)
Weganizm
(6)
Wpływ na zdrowie ludzi
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Ajurweda
(5)
Choroby dziecięce
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Fizjologia żywienia
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kosmetyka
(5)
Medycyna
(5)
Mózg
(5)
Post
(5)
Warzywa
(5)
Zdrowie publiczne
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Choroby cywilizacyjne
(4)
Dieta odchudzająca
(4)
Dziecko
(4)
Gimnastyka
(4)
Gimnastyka kobieca
(4)
Menopauza
(4)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(4)
Samopoznanie
(4)
Starzenie się
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zdrowie psychiczne
(4)
Ćwiczenia siłowe
(4)
Żywność ekologiczna
(4)
Bulimia
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Fermentacja
(3)
Fizjologia człowieka
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(3)
Hormony
(3)
Kasza jaglana
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia pięciu przemian
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Ludzie a zwierzęta
(3)
Młodzież
(3)
Norma żywienia
(3)
Nowotwór
(3)
Odporność
(3)
Owoce
(3)
Przyjaźń
(3)
Psychoterapia
(3)
Rak (choroba)
(3)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(3)
Sen
(3)
Skóra (anatomia)
(3)
Stres
(3)
Trawienie (fizjologia)
(3)
Żywienie chorych
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Temat: czas
2001-
(11)
101-200
(3)
1901-2000
(3)
401-500
(3)
501-600
(3)
1101-1200
(2)
1989-2000
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
601-700
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Japonia
(2)
Londyn (Wielka Brytania)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Francja
(1)
Górny Śląsk
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Gatunek
Poradnik
(190)
Przepisy kulinarne
(147)
Wydawnictwa popularne
(50)
Publikacja bogato ilustrowana
(37)
Książka kucharska
(30)
Opracowanie
(20)
Podręcznik
(18)
Podręcznik akademicki
(13)
Opowiadania i nowele
(11)
Broszura
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(4)
Monografia
(4)
Poradnik dla rodziców
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka obrazkowa
(3)
Powieść obyczajowa
(3)
Tablice i wzory
(3)
Audiobooki
(2)
Informator
(2)
Kasety magnetofonowe
(2)
Komiks
(2)
Książki dla małych dzieci
(2)
Literatura dla dzieci
(2)
Powieść
(2)
Powieść dziecięca
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publicystyka polska
(2)
Słownik języka polskiego
(2)
Słownik terminologiczny
(2)
Antologia
(1)
Atlas anatomiczny
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Fantastyka
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść humorystyczna angielska
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Prace popularne
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisykulinarne
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Synteza
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(185)
Kulinaria
(129)
Styl życia, moda i uroda
(18)
Psychologia
(10)
Kultura fizyczna i sport
(9)
Biologia
(4)
Edukacja i pedagogika
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Chemia
(2)
Historia
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
470 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zawiera także wybrane fragmenty innych książek z serii Zdrowie.
Wrodzone mechanizmy ludzkiego ciała odpowiadające za odporność i regenerację, wykraczają daleko poza gojenie się ran czy zrastanie złamanych kości lub dochodzenie do siebie po przeziębieniu i grypie. Otrzymawszy pożywienie, na którym rozwijaliśmy się w toku ewolucji, a które dobrze znali nasi przodkowie, nasz organizm może naturalnie zapobiegać i przezwyciężać szereg patogennych warunków oraz przewlekłych chorób, od alergii, egzem i artretyzmu po próchnicę i zawał serca, a nawet nowotwory. Ten swoisty przewodnik bardzo różni się od innych, na jakie mogłeś natrafić, ponieważ został oparty na biologicznych prawach odkrytych nie przez współczesnych naukowców, lecz rdzenne plemiona z całego świata. Dr Schmid jasno tłumaczy, dlaczego zrozumienie i wprowadzenie pradawnych zasad odżywiania przedstawionych w zarysie przez Dr. Westona A. Price’a podczas jego podróży po całym świecie jest kluczowe dla pokonania wielu dzisiejszych problemów zdrowotnych. Mądrość rdzennych społeczności polegająca na zrozumieniu praw przyrody i życiu w zgodzie z nimi jest skarbem, którego ludzkość nie może zatracić, jeżeli pragnie kiedykolwiek odzyskać utraconą siłę i odporność na choroby. Dr Ronald F. Schmid ukończył National College of Naturopathic Medicine (NCNM) w 1981 roku. W 2000 roku został pierwszym w historii dyrektorem kliniki i naczelnym lekarzem University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine, gdzie sprawował swój urząd przez dwa lata. Prowadził wykłady na National College of Naturopathic Medicine oraz Southwest College of Naturopathic Medicine. W 2015 roku przeszedł na emeryturę po 35 latach prywatnej praktyki lekarskiej. On i jego żona Elly mieszkają w Watertown, w stanie Connecticut, gdzie prowadzą małe gospodarstwo rolne. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor udowadnia, że odpowiednie ilości zdrowych produktów, witamin i minerałów, a także właściwie dobranych suplementów diety znacząco zwiększają szanse pacjenta na pełne wyzdrowienie. To w żywienmiu kryje się bowiem klucz do skutecznego pokonania choroby. Dzięki właściwemu jadłospisowi można również zminimalizować trudności, z jakimi zmagają się chorzy na raka, takie jak uczucie zmęczenia, wypadanie włosów i chudnięcie czy problemy z trawieniem. Ksiązka zawiera porady jak wzmocnić układ immunologiczny, zachować siłę i witalność, zminimalizować efekty uboczne chemioterapii i radioterapii, wzmocnic korzyści płynące z konwencjonalnego programu leczenia. [www.studioastropsychologii.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psychiatria i Psychoterapia)
W tym nowatorskim opracowaniu przygotowanym przez grupę najwybitniejszych badaczy zajmujących się diagnostyką i leczeniem zaburzeń odżywiania omówiono wszystkie kategorie tych zaburzeń, a także stany wykraczające poza uznane obecnie kryteria diagnostyczne. Oparta na solidnej empirycznej podstawie, transdiagnostyczna wzmocniona terapia poznawczo-behawioralna szybko zyska miano najlepszej formy leczenia zaburzeń odżywiania. David H. Barlow, PhD, ABPP, profesor wydziałów psychologii i psychiatrii, Uniwersytet Bostoński Fairburnowi i jego współpracownikom należy się uznanie za przełożenie wyników najnowszych badań na język praktyki. Robert L. Leahy, PhD, wydział psychiatrii, Weill Cornell Medical College, New York Presbyterian Hospital Książka jest pierwszym, wyczerpującym przewodnikiem po wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej (CBT-E), najnowszej wersji podstawowego, potwierdzonego doświadczeniem sposobu leczenia zaburzeń odżywiania. Autorzy podejmują problematykę wykorzystania ujęcia transdiagnostycznego w leczeniu różnych rodzajów zaburzeń odżywania spotykanych w praktyce klinicznej. Christopher Fairburn i współpracownicy szczegółowo opisują, jak dopasować wzmocnioną terapię poznawczo-behawioralną do potrzeb poszczególnych pacjentów oraz jak zaadaptować ją do leczenia nastolatków i pacjentów wymagających hospitalizacji. Ponadto wskazują, jak sobie radzić z częstymi w takich przypadkach zaburzeniami współwystępującymi. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta przyszłej matki / Heidi Murkoff z Sharon Mazel ; przełożyła Monika Rozwarzewska. - Wydanie 2. poszerzone i uzupełnione (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2021. - XVI, 432 strony : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: poradnik dla kobiet w ciąży. Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie. Na okładce: 175 zdrowych i szybkich przepisów!.
Poradnik dla kobiet w ciąży. Wspaniałe uzupełnienie serii "W oczekiwaniu na dziecko", "Pierwszy rok życia dziecka", "Drugi rok życia dziecka". 175 zdrowych i szybkich przepisów![www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dr Beck. Myślenie wyszczuplające nie jest kolejnym spisem potraw dozwolonych i zakazanych, instruktażem ćwiczeń fizycznych ani zbiorem tabel z kaloriami. Zamiast tego proponuje nowy sposób myślenia o odżywianiu. To zupełnie naturalne, że w czasie stosowania diety zdarzają się niepowodzenia - kluczem do sukcesu jest umiejętność przetrwania tych trudności. Sześciotygodniowy kurs opracowany przez Judith Beck przeprowadza krok po kroku przez techniki radzenia sobie z głodem, zachciankami, stresem i oszukiwaniem samego siebie. Ten efektywny program psychologiczny, wykorzystujący metody terapii kognitywnej, oparty jest na dwudziestoletnim doświadczeniu autorki. Badania statystyczne wykazały, że niemal wszystkie osoby stosujące się do jego zasad nie tylko uniknęły efektu jo-jo, ale także sukcesywnie zbliżały się do upragnionej sylwetki. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka omawia: Ľcele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; Ľfizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; Ľpotrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; Ľskładniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; Ľnormy żywieniowe i planowanie żywienia; Ľocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: Ľzdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, Ľwłaściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, Ľnauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. [ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł.: Reforma 2012.
Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie technik usług kosmetycznych. Prezentuje wiedzę z zakresu podstaw anatomii człowieka (budowa komórki, tkanki, skóry, rodzaje cery, układy:: hormonalny, kostny, mięśniowy, nerwowy, krwionośny, chłonny, oddechowy, pokarmowy, moczowo-płciowy) oraz podstaw dermatologii i wpływu odżywiania na organizm człowieka. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania. [www.medbook.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-646.7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na początku był głód / Marek Konarzewski. - Wyd. 2. rozsz. i uaktualnione. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2015. - 235, [5] s. ; 21 cm.
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Znak, 2006. - 149, [3] s. : il. (gł. kolor.) ; 23 cm.
(Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łowcy smaków / Ina Rybarczyk ; [fotografie Marek Pawlik]. - Poznań : Dom WydawniczyRebis, 2017. - 311, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Na okładce podtytuł : roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
Na stronie tytułowej nazwa bloga: tth true taste hunters.
Otwórz okno na kulinarny świat, pełen nowych smaków i zapachów. Świat kuchni roślinnej, bez glutenu i rafinowanego cukru. Kuchni, która zmieni jakość twojego życia i pozwoli cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie pełnią zdrowia. Wyczarowuje się tu burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera ani grama masła. Na deser przyrządzamy ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z... batatów. W kuchni roślinnej nie ma ograniczeń! Jest za to smak pysznej zdrowej wolności. Pokaże ci go Ina Rybarczyk, autorka znanego bloga roślinnego True Taste Hunters. [www.gandalf.com.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój brzuch mówi glutenowi: NIE! Niezależnie od przyczyny, dla której musisz zrezygnować w swojej diecie z produktów zawierających gluten, teraz możesz z powodzeniem zmienić składniki swojej kuchni. Ta książka pomoże rozszyfrować i odnaleźć w sklepie listę „bezpiecznych” składników, z użyciem których upieczesz chrupiący chleb, wyborne ciasta lub ugotujesz pyszne knedle. Nasi eksperci nie tylko dostarczą najlepsze przepisy, ale również obrazowo wyjaśnią, co warto wiedzieć i jak to wykorzystać w praktyce. A nawet jeśli wcale nie musisz się przejmować glutenem, zapraszamy do podróży kulinarnych i odkrywania nowych smaków! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień. Od Autora [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redakcja Anne Payne, Helen Barker ; [tumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki et al.] - Wydanie 1 polskie / red. Jan Chojnacki. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2013. - XII, 323, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Na stronie redakcyjnej: ISBN oryginalny: 978-0-443-06786-0.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia. Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: Anoreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne, zaburzenia obrazu własnego ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-22384 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 616 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W objętej obsesją dietetycznego jedzenia Ameryce książka ta wywołała prawdziwą rewolucję. Choć Francuzki nie przestrzegają żadnych wymyślnych diet, napychając się potrawami zawierającymi węglowodany w najróżniejszych postaciach i nie stroniąc od dużych ilości wina, są znacznie szczuplejsze i zdrowsze niż Amerykanki. W swojej książce Guiliano nie proponuje żadnych systematycznych planów, ani list produktów, których wolno lub nie wolno spożywać. Zamiast tego oferuje proste recepty sprowadzające się do jedzenia produktów sezonowych, aktywności fizycznej i odrzuceniu myślenia, że konsumpcja potraw dla przyjemności musi wiązać się z poczuciem winy. Jej metody są nie tylko skuteczniejsze, ale łatwiejsze do stosowania, co więcej - nie wymagają specjalnych wyrzeczeń. [www.empik.com, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Emocje na talerzu : jak odbudować zdrową relację z jedzeniem / Elżbieta Lange. - Warszawa : Słowne, copyright 2021. - 195, [11] stron : fotografia, ilustracje ; 22 cm.
Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: klucz do młodości, zdrowia i wymarzonej sylwetki.
W Polsce, gdzie z powodu klimatu klasyczny koktajlowy detoks nie zawsze może być stosowany, ponieważ koktajle wyziębiają organizm, zupy są idealnym rozwiązaniem. W zależności od pory roku możemy jeść zupy ogrzewające albo chłodzące przygotowywane z sezonowych produktów. Zupy w menu stają się naturalnym detoksem, czyli oczyszczaniem organizmu z toksyn przez cały rok, a nie tylko okresową dietą. Zupy nie tylko doskonale wpisują się w polską tradycję, ale i odpowiadają współczesnym wyzwaniom: można je przygotować wcześniej i szybko odgrzać. Warto też pamiętać, że zupy można przyrządzić praktycznie z każdego warzywa - są tanim, nieskomplikowanym i bardzo wartościowym posiłkiem. W książce znajdują się propozycje zup oczyszczających na 4 pory roku (wraz z podstawowymi przepisami) i innych zalecanych posiłków sezonowych oraz gotowy siedmiodniowy program detoksykacji. [www.empik.com, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej