Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(44)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(37)
dostępne
(20)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(3)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(33)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(2)
Autor
Baj Jadwiga (1951- )
(5)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(4)
Nicklin Jane (biologia)
(3)
Błaszczyk Mieczysław K
(2)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(2)
Heczko Piotr Bogumił (1942- )
(2)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Salyers Abigail A. (1942- )
(2)
Szewczyk Eligia
(2)
Whitt Dixie D
(2)
Zdzitowiecka Hanna (1909-1973)
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Ala'Aldeen Dlawer A. A
(1)
Anusz Zbigniew (1925-2011)
(1)
Baker Simon (1966- )
(1)
Balcerczak Ewa
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Barone Caterina
(1)
Basta Maria (mikrobiologia)
(1)
Berezowicz Paweł S
(1)
Beylin Karolina (1899-1977)
(1)
Bogen Hans Joachim (1912-2002)
(1)
Borowski Jerzy (1929-1995)
(1)
Boswell Tim
(1)
Bukowski Kazimierz (mikrobiolog)
(1)
Bulanda Małgorzata (medycyna)
(1)
Byczkowska-Smyk Wanda
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Chomik Anna
(1)
Cichosz Marcin (1979- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Filipiak-Szok Anna
(1)
Giedrys-Kalemba Stefania
(1)
Glensk Urszula
(1)
Golachowska-Poleszczuk Magdalena
(1)
Gospodarek Eugenia
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Griffiths Caroline
(1)
Hammes Ernst
(1)
Hołdys Andrzej
(1)
Irving William
(1)
Jabłoński Leon (1931-2008)
(1)
Jastrzębska Aneta
(1)
Junka Adam
(1)
Kamińska Beata
(1)
Karpiński Tomasz M
(1)
Kańtoch Mirosław (1928-2007)
(1)
Killington R
(1)
Korzekwa Kamila
(1)
Krzyściak Paweł
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław (1916-1995)
(1)
Kurzawa Marzanna
(1)
Kłuciński Piotr
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Ledakowicz Stanisław (1950- )
(1)
Ledakowicz Stanisław. (1950- )
(1)
Macura Anna B
(1)
Martin Charles-Noël (1923- )
(1)
Martirosian Gayane (1954-2023)
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Meisel Henryk (1894-1981)
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Mikucka Agnieszka
(1)
Murray Patrick R
(1)
Nowacki Bartosz (tłumacz)
(1)
Nowaczyk Piotr (kosmetolog)
(1)
Onstott Tullis C
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pfaller Michael A
(1)
Pliszka Anna (1910-1999)
(1)
Przondo-Mordarska Anna
(1)
Rosenthal Ken S
(1)
Różalski Antoni (1952- )
(1)
Schlegel Hans Günter (1924- )
(1)
Schulte Adrian (1963- )
(1)
Skóra Magdalena (mikrobiologia)
(1)
Sonnenburg Erica
(1)
Sonnenburg Justin (1973- )
(1)
Szelichowska-Kiziniewicz Marta (1969- )
(1)
Szkaradkiewicz Andrzej (1947- )
(1)
Szostek Sława Ludwika
(1)
Szynkiewicz Zbigniew (1926-1999)
(1)
Szłyk Edward (1951- )
(1)
Thiele Susanne (1970-)
(1)
Uniechowski Antoni (1903-1976)
(1)
Van den Höövel Gisela
(1)
Virella Gabriel (1943- )
(1)
Zaremba Maria Lucyna (1942- )
(1)
Zinserling Zofia (1933- )
(1)
Łozińska Maria (1930- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(44)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Szkoły zawodowe
(2)
Analitycy medyczni
(1)
Biolodzy
(1)
Chemicy
(1)
Epidemiolodzy
(1)
Lekarze mikrobiolodzy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Technikum
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Weterynarze
(1)
Temat
Mikrobiologia
(27)
Mikrobiologia lekarska
(11)
Drobnoustroje
(5)
Mikrobiologia przemysłowa
(5)
Biotechnologia
(4)
Biologia molekularna
(3)
Jelita
(3)
Wirusy
(3)
Żywność
(3)
Bakterie
(2)
Choroby zakaźne ludzi
(2)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(2)
Higiena
(2)
Inżynieria genetyczna
(2)
Kosmetologia
(2)
Odżywianie
(2)
Środowisko człowieka
(2)
Adaptacja (biologia)
(1)
Alergologia
(1)
Bakteriologia
(1)
Biochemia
(1)
Biofilmy
(1)
Bioreaktory
(1)
Chemia
(1)
Chemicy francuscy
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby wirusowe
(1)
Dietetyka
(1)
Efektywne mikroorganizmy
(1)
Enzymy
(1)
Epidemiologia
(1)
Fizyka atomowa
(1)
Genomika
(1)
Grzybica
(1)
Grzyby chorobotwórcze
(1)
Hirszfeld, Ludwik (1884-1954)
(1)
Hirszfeldowa, Hanna (1884-1964)
(1)
Hirszfeldowie (rodzina)
(1)
Immunologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelito a mikrobiologia
(1)
Kosmobiologia
(1)
Krystalografia
(1)
Metabolizm
(1)
Mieszkania
(1)
Mikologia
(1)
Mikrobiolodzy francuscy
(1)
Mikrobiologia rolnicza
(1)
Mikroskop elektronowy
(1)
Parazytologia lekarska
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Pałeczki okrężnicy
(1)
Pediatrzy
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Proteomika
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(18)
Podręcznik
(10)
Wydawnictwa popularne
(4)
Biografia
(2)
Atlas grzybów
(1)
Encyklopedia
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(10)
Medycyna i zdrowie
(8)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Kulinaria
(2)
Nauka i badania
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Ochrona środowiska
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W twoich jelitach żyją miliardy dobrych bakterii, które bezustannie rozmawiają z systemem odpornościowym. Jeśli zadbasz o nie, będą się mnożyć, rosnąć i bronić cię przed złymi bakteriami, które wywołują nietolerancje, alergie i inne problemy jelitowe. Dowiedz się, jak zapewnić przyjaznym mikrobom komfort i poczuj się zdrowo! W tej książce znajdziesz niezbędne do tego odpowiedzi na kluczowe dla zdrowia twoich jelit pytania: – jakie pokarmy lubią dobre bakterie; – czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć; – jak intensywny sport wpływa na pracę jelit; – czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita; – co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych; – jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu. Pobudź swoje życie wewnętrzne do zdrowia! __ O autorze Dr Marie-Andrée Auquier – doktor medycyny ogólnej, homeopatka i akupunkturzystka. Na co dzień wykłada w Akademii Sofrologii w Paryżu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hirszfeldowie : zrozumieć krew / Urszula Glensk. - Wydanie 2. poprawione. - Kraków : Towarzystwo Autorów i Wydawców Prac Naukowych Universitas, copyright 2019. - 495, [2] strony : faksymilia, fotografie, portrety, tablice genealogiczne ; 21 cm.
Hirszfeldowie mieli kilka wspólnych cech – byli nadzwyczajnie zdolni, pracowici i stabilni. Ale ich życie wciąż ulegało dewastacji. Przetoczyły się przez nie dwie wojny, Holokaust i stalinizm, dobrobyt i getto, kariera i dyskryminacja. Wierzyli w medycynę. Odkrywanie szczepień i antybiotyków, grup krwi i procesów dziedziczenia to wszystko przypadło na lata ich aktywnej działalności naukowej i lekarskiej. Mieli w tym swój udział. Każdy człowiek ma grupę krwi. Jej nazwę zaproponował ponad wiek temu Ludwik Hirszfeld. [TAiWPN Universitas Kraków, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-929/regał 1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej