Kucharstwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(123)
Forma i typ
Książki
(117)
Poradniki i przewodniki
(25)
Proza
(8)
Audiobooki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(141)
tylko na miejscu
(23)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(47)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(13)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(7)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(12)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(12)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(28)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(32)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(6)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Autor
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(5)
Brodnicki Pascal (1976-)
(3)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Reda Anna
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Adori Laura (pisarka)
(2)
Adori Laura (pisarka). Lukrecja
(2)
Berezowska Maja (1898-1978)
(2)
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Cieślik Donata (lektorka)
(2)
Czerni Anna
(2)
Groń Stanisław (1960- )
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Przypkowska Stefania (1907-1983)
(2)
Przypkowski Tadeusz (1905-1977)
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Pyszkowska Kazimiera
(2)
Samozwaniec Magdalena (1894-1972)
(2)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Anderson Ed
(1)
Andrasik Roman
(1)
Andrzejczyk Jarosław
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Barecki Andrzej (1952- )
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Berger Joe
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Brown Diane
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(1)
Celczyńska Jadwiga
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Collister Linda
(1)
Crawford Elaine
(1)
Crawford Kelly
(1)
Czerwiński Szymon
(1)
Czubówna Krystyna (1954- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Dobrakowska-Kopecka Zofia
(1)
Donnelly Karen
(1)
Dries Inge
(1)
Dries Jan
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dębska Danuta
(1)
Endress Angela Francisca
(1)
Fajkowska Helena
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Futyma Agata
(1)
Fürst Werner
(1)
Fąferek Ilona
(1)
Garecka Aniela
(1)
Gradzińska Agata (1982- )
(1)
Grimpe Elke
(1)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Herrmann F. Jürgen
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Hix Mark
(1)
Holland Sławomir (1958- )
(1)
Hrycak-Domke Beata (tłumaczka)
(1)
Jachowska Halina
(1)
Janczarek Piotr (dziennikarz)
(1)
Jatowska Magdalena (tłumaczka)
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(1)
Joachim David
(1)
Kabachenko Sergiy
(1)
Kauka Mascha
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Kucaba-Pogońska Magdalena (1982- )
(1)
Kulakowski Andrej. Il
(1)
Kunicka Anna (tłumacz)
(1)
Kwaśniewski Tomasz (1973- )
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Lang Coco (1974- )
(1)
Lavenda Alexa (pisarka)
(1)
Lavenda Alexa (pisarka). Kontynenty przyjemności
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika (tłumaczka)
(1)
Lewkowicz-Mosiej Teresa
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malina Dorota (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(44)
2000 - 2009
(31)
1990 - 1999
(13)
1980 - 1989
(15)
Okres powstania dzieła
2001-
(42)
1901-2000
(3)
1945-1989
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(123)
Język
polski
(123)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
14-17 lat
(1)
Młodzież
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura angielska
(2)
Literatura australijska
(1)
Temat
Kobieta
(3550)
Przyjaźń
(2395)
Rodzina
(2114)
II wojna światowa (1939-1945)
(2113)
Miłość
(1862)
Kucharstwo
(-)
Tajemnica
(1721)
Zwierzęta
(1362)
Relacje międzyludzkie
(1321)
Śledztwo i dochodzenie
(1258)
Dzieci
(1049)
Zabójstwo
(1034)
Pisarze polscy
(1009)
Nastolatki
(925)
Rodzeństwo
(870)
Uczucia
(864)
Dziewczęta
(862)
Magia
(849)
Życie codzienne
(796)
Sekrety rodzinne
(731)
Psy
(723)
Uczniowie
(711)
Policjanci
(709)
Małżeństwo
(704)
Boże Narodzenie
(665)
Żydzi
(660)
Polacy za granicą
(650)
Ludzie a zwierzęta
(603)
Trudne sytuacje życiowe
(564)
Osoby zaginione
(563)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Wakacje
(504)
Relacja romantyczna
(496)
Wybory życiowe
(488)
Koty
(474)
Podróże
(473)
Uprowadzenie
(453)
Kultura
(449)
Chłopcy
(447)
Arystokracja
(438)
Matki i córki
(425)
Przestępczość zorganizowana
(420)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Dziadkowie i wnuki
(387)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(363)
Dziennikarze
(352)
Zakochanie
(347)
Ojcowie i córki
(344)
Pisarze
(343)
Zdrowe odżywianie
(343)
Katolicyzm
(339)
Wsie
(336)
Zemsta
(333)
Polityka
(330)
Seryjni zabójcy
(330)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Regionalizm
(321)
Mężczyzna
(311)
Filozofia
(304)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(297)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(290)
Lekarze
(289)
Szlachta
(282)
Szkoły
(276)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(269)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Pomaganie
(264)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Walka dobra ze złem
(264)
Władza
(264)
Ludzie bogaci
(262)
PRL
(261)
Źródła historyczne
(257)
Spisek
(256)
Przyroda
(255)
Zabójstwo seryjne
(255)
Kradzież
(254)
Kościół katolicki
(252)
Las
(250)
Wojna
(247)
Śmierć
(247)
Nauka
(246)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(246)
Zarządzanie
(245)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(236)
Ojcowie i synowie
(234)
Sieroty
(234)
Temat: czas
2001-
(4)
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1945-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Częstochowa (woj. śląskie)
(2)
Bialowieża
(1)
Białowieski Park Narodowy (obszar)
(1)
Biebrza (dopływ Narwi ; rzeka)
(1)
Bojanów (woj. podkarpackie, pow. stalowowolski, gm. Bojanów ; okolice)
(1)
Bug (dolina)
(1)
Hajnówka (woj. podlaskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Narew (dolina)
(1)
Narwiański Park Narodowy (obszar)
(1)
Ojców (woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Skała)
(1)
Peru
(1)
Podlasie
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(46)
Wydawnictwa popularne
(14)
Dokumenty dźwiękowe
(8)
Książka kucharska
(8)
Publikacje dla dzieci
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Poradnik
(6)
Opracowanie
(5)
Audiobooki
(4)
Encyklopedia
(4)
Kasety magnetofonowe
(4)
Powieść obyczajowa
(3)
Publicystyka polska
(3)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(3)
Biografia
(2)
Esej
(2)
Gry i zabawy
(2)
Komedia kryminalna
(2)
Opowiadanie polskie
(2)
Powieść satyryczna
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Szkice literackie francuskie
(2)
Anegdoty
(1)
Antologia
(1)
Atlasy roślin
(1)
Fotografia polska
(1)
Kryminał
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pamiętniki włoskie
(1)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poezja polska
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Powieść
(1)
Powieść erotyczna
(1)
Powieść historyczna
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Romans
(1)
Satyra polska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(36)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Historia
(5)
Hobby i czas wolny
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
123 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Poznaj nowe smaki : mieszanki przyprawowe / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2007. - 85, [1] s., [24] s. tabl. kolor. ; 24 cm.
Rok wyd. wg:www.proszynski.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia kuchni / Reay Tannahill ; przeł. Anna Kunicka. - Warszawa : Aletheia, 2014. - 477 s. : il. ; 21 cm.
Reay Tannahill (1929-2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała Historią kuchni badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie. [wydawnictwo aletheia, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mistrz cukiernictwa Mark Tilling, dwukrotny laureat zawodów UK Chocolate Masters i zwycięzca pierwszej serii programu Bake Off: Creme de la Creme stacji BBC2, zdradza przepisy na swoje popisowe wyroby w tym nowoczesnym, inspirującym i starannie przygotowanym poradniku. Opisuje proces powstawania czekolady od ziarna do tabliczki. Początkujący cukiernik znajdzie tu wszystko, czego potrzebuje – od wykazu podstawowego sprzętu kuchennego po sposoby temperowania czekolady. Dwadzieścia wypróbowanych przepisów, zilustrowanych krok po kroku zdjęciami, jest na tyle łatwych, że każdy z łatwością zrealizuje je w domu, tym samym dorównując repertuarem i kreatywnością zawodowym szefom kuchni. To już czwarta książka Marka Tillinga, głównego wykładowcy w Squires Kitchen International School. [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie)
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. [Astrum, 2003]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: rozmowa o smakach z Beatą Tyszkiewicz
Z każdym daniem łączy się cały szereg opowieśći, czas, którego już nie ma, a który powraca za sprawą zapachu i smaku. Tak wspominamy razem z Beatą nasze spotkania, które zawsze łączyły się z jakimś dobrym jedzeniem, bo wśród wielu przyjemności, dobra kolacja w radosnym miejscu i czasie jest wspaniałym kluczem do wspomnień, do tego, co było i na zawsze pozostaje. Książka nosi tytuł Trzy pory dnia, gdyż jedzenie to czynność, którą wykonujemy co najmniej trzy razy dziennie i to całe życie, jak mawiał mój wujcio Henio Wołowski. Ta publikacja przeznaczona jest nie tylko dla dorosłych, gdyż na podstawie zawartych w niej przepisów mogą gotować także dzieci i młodzież. Z tego względu prostota i łatwość wykonania potraw jest naczelną zasadą tego zbioru receptur i kulinarnych gawęd. Gotowanie nie jest takie trudne! [www.merlin.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst również na wyklejkach.
Żadne danie w historii nie ma tak wielu wariantów, kolorów, kształtów, smaków i konsystencji jak zwykły makaron. Przygotuj samodzielnie aksamitne farfalle lub cieniutkie jak jedwab ravioli. Zaskocz znajomych, podając czarny jak węgiel makaron z atramentem kałamarnic lub orzechowe gnocchi z grzybowym ragoût. Marc Vetri, utalentowany mistrz włoskiej kuchni, zdobywca „kulinarnego Oscara”, czyli nagrody Fundacji im. Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni, pokaże ci, jak własnymi rękami zrobić makaron pachnący toskańską trattorią. Bazując na ogromnym doświadczeniu, dzieli się swoją historią, radami, technikami i ponad setką przepisów. Tajniki wyrabiania ponad trzydziestu różnych typów ciasta i całej gamy makaronów smakowych. Przepisy na wspaniałe makarony nadziewane i pieczone oraz idealnie skomponowane sosy Inspirujące eksperymenty z różnymi rodzajami mąki Zostań mistrzem makaronu w swojej kuchni. [Znak, 2021].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedzmy Zdrowo)
Masz mało energii, często czujesz się zmęczony i zdenerwowany? Masz napięte mięśnie i obolałe stawy? Przyczyną może być zakwaszenie organizmu, efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne. Przepisy z książki "Dieta odkwaszająca organizm. Przepisy. Żyj w równowadze kwasowo-zasadowej" to recepta na lepsze samopoczucie i poprawę równowagi kwasowo-zasadowej twojego organizmu. Niezależnie od posiłku i pory dnia ‒ śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne i desery ‒ wszystkie potrawy wspierają równowagę kwasowo-zasadową. Nic prostszego! Sprawdź, jak uniknąć zakwaszenia organizmu! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ewa gotuje : ulubione / Ewa Wachowicz. - Kraków : Ewa Wachowicz-Promiss, 2012. - 214, [6] s. : fot. kolor. ; 24 cm.
Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem „Ewa gotuje”. Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które określam wspólnym mianem „ulubione”. Znalazły się w niej przepisy na znakomite przystawki, zupy, dania główne i desery. Życzę nie tylko miłej lektury, ale też- a może powinnam napisać przede wszystkim- smacznego. Ewa Wachowicz [ksiazki.wp.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera ponad czterdzieści prostych przepisów na przepyszne dania z całego świata. Jest tu mnóstwo informacji o kulinarnych tradycjach różnych narodów i używanych przez nie produktach. Znajdziesz w niej także wiele fascynujących zdjęć z najodleglejszych zakątków - od pływającego targu w Tajlandii po włoskie delikatesy i meksykański bazar. Urzekające fotografie egzotycznych owoców i przypraw. Przepisy są tak proste, że potrawy mogą przyrządzać dzieci, a jeśli zrobią to mamy, to dzieciom będą na pewno bardzo smakować. [Grupa Wydawnicza Bertelsmann Media, 2002]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kuchni / Angela Wilkes ; z angielskiego przełożyła Małgorzata Samborska. - Warszawa : BGW, copyright 1991. - 48 stron : ilustracje kolorowe ; 34 cm.
(Moja Pierwsza Książka)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wędliny tradycyjne oraz sous vide / Robert Winckiewicz. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, copyright 2020. - 223 [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Robert Winckiewicz, dobrze już znany wielu czytelnikom, w swojej najnowszej książce zamieszcza przepisy na nowe pyszne i zdrowe produkty. W tym opracowaniu obok wcześniejszych przepisów czytelnik znajdzie opis coraz bardziej popularnej obróbki mięsa metodą sous vide. Jest ona zazwyczaj stosowana przez szefów kuchni renomowanych restauracji. Zaadaptowana została na potrzeby domowych wędlin, aby były jeszcze znakomitsze. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgM-2478, MgM-3527 (2 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zapach truskawek : rodzinne opowieści / Anna Włodarczyk. - Wołowiec : Czarne, 2014. - 347, [2] strony, [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam też o nim pisać, a nawet je fotografować. Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zbiór opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, ale i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz oraz piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowieść staje się kompletna, a książkę można traktować jako zbiór historii o przeszłości, ale również jako źródło inspiracji w kuchni. "Zwierzęta się wypasają; człowiek je, ale umie jeść tylko człowiek inteligentny”. Pisząc te słowa, cesarz europejskich smakoszy Anthelme Brillat-Savarin chyba nie przewidywał, że ponad dwieście pięćdziesiąt lat później pojawi się na naszej planecie osoba, która jak nikt inny będzie wierna tej zasadzie. Nie mógł też przypuszczać, że Anna Włodarczyk pójdzie krok dalej - autorka „Zapachu truskawek” bowiem nie tylko umie jeść, ale potrafi także o tym wspaniale opowiadać. Jej rodzinne historie są pełne ciepła, mądrości, miłości, a także apetytu… na życie. A proste i smakowite przepisy spełniają całkowicie kolejny wymóg francuskiego mistrza, który celnie stwierdził, że „odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Buszujemy więc w tym gwiazdozbiorze z wielką frajdą i nadzieją, że takich jak my poszukiwaczy nowych smaków będą całe rzesze. Życzymy im smacznej lektury!" Barbara i Piotr Adamczewscy [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
Kaseta
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM-755/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 335, [1] s. : il. kolor., fot. ; 25 cm.
Na okł.: Gotuj zdrowo! Oczyść organizm w 7 dni!
Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana. Dowiedz się jak przeprowadzić bezglutenowy detoks o każdej porze roku. W książce znajdziesz sprawdzony sposób na pozbycie się trapiących cię problemów. Dzięki proponowanej diecie oczyścisz swój organizm, a przede wszystkim poprawisz jakość swojego życia. Już dziś możesz rozpocząć odkwaszanie i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dowiesz się, jak w dzisiejszym, szybkim świecie odnaleźć spokój wewnętrzny. Program „Jaglany detoks” jest inspiracją do odbycia podróży w głąb siebie – do poszukiwania tego, co dla nas najważniejsze. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Większośc produktów dostępnych współcześnie w sklepach nie należy niestety do najzdrowszych. Konserwanty, sztuczne aromaty, słodziki, wzmacniacze smaku i spulchniacze znajdują się dosłownie wszędzie. Jak się w tym wszystkim połapać? Na szczęście nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, wszyscy wiemy, że zdrowie zaczyna się na talerzu, warto zatem sięgnąć po przepisy, które pomogą nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. "Smakoterapia" to idealna pozycja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Chcesz ograniczyć w swojej diecie produkty przetworzone? Ktoś z Twoich bliskich albo Ty zmagasz się z alergią, która wyklucza wiele składników z pożywienia? Nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić coś smacznego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli, któreś z tych pytań dotyczy Ciebie to znak, że "Smakoterapia" musi koniecznie znaleźć się nie na Twojej półce, a najlepiej na kuchennym blacie. Nieważne, czy szukasz przepisu na pożywne śniadanie, sycący obiad, czy lekkie przekąski. Z tą książką z pewnością znajdziesz inspirację na każdy posiłek w ciągu dnia. W “Smakoterapii” znajdziesz przepisy na bazie kaszy jaglanej oraz dania bez glutenu i nabiału. Dzięki niej przygotujesz także przekąski na bazie naturalnych składników i produktów roślinnych, dowiesz się również czego używać zamiast cukru. Pasta z pieczonego buraka, placki gryczane z bananami, sos tzatziki, jogurt wegański, pierogi z jagodami, czy sałatka z burakami to tylko niektóre przepisy, które tu znajdziesz. "Smakoterapia" to propozycja napisana przez mamę, której syn jest alergikiem i która z miłości do dziecka oraz pasji do eksperymentowania w kuchni zebrała swoje receptury w formie książki. Wszystko to na bazie naturalnych składników roślinnych, ograniczając gluten, nabiał i cukier. Dzięki temu zyskasz nie tylko zdrowie, zapobiegniesz infekcjom, ale też będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem. Bez względu na to, czy jesz wszystko, jesteś wegetarianinem lub weganinem, czy cierpisz na jakąkolwiek nietolerancję pokarmową nie musisz się martwić pomysłami na pełnowartościowe danie. Możesz wykorzystać owoce i warzywa występujące w danym sezonie oraz niezastąpione kasze, z których możesz skomponować aromatyczny i zdrowy posiłek. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa. Cz. 1 / Zofia Zawistowska. - Warszawa : Ostoja, [1997]. - 87 s. : il. ; 21 cm.
(Kuchnia Polska i Zamorska ; 3-4)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Polska i Zamorska ; 2-3)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-652, C-613 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leszcz bojanowski, gulasz z dziczyzny, roladki znad Łęgu i żeberka z miodem - to tylko niektóre z potraw, jakie znajdziemy w wydanej właśnie książce „Kuchnia bojanowska wczoraj i dziś”. [archiwum13.sztafeta.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-Reg (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej