Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(66)
Forma i typ
Książki
(65)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Poradniki i przewodniki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(59)
tylko na miejscu
(34)
nieokreślona
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(25)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(12)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(14)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(28)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(5)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(3)
Autor
Borodziej Włodzimierz (1956-2021)
(4)
Garlicki Andrzej (1935-2013)
(4)
Sołtysiak Grzegorz (1961- )
(3)
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Brzostek Błażej (1977- )
(2)
Galewski Jacek
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Osęka Piotr (1973- )
(2)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(2)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bilicka-Jaranowska Alicja
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bruno Fanny
(1)
Bury Magdalena
(1)
Butturini Paula (dziennikarka)
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chojnowski Karol (tłumacz)
(1)
Codogni Paulina (1978- )
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Dubiński Krzysztof (1951- )
(1)
Endress Angela Francisca
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Gierchatowski Rafał
(1)
Granville Adam (poradnictwo)
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Gruca Magdalena (pedagog). Miejsca
(1)
Gruca Magdalena (pedagog). Przygody Fenka
(1)
Grudzińska Zofia (tłumaczka)
(1)
Gruszecka Karolina
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo). Kuchenne inspiracje
(1)
Gędek Marek (1965-2018)
(1)
Holland Sławomir (1958- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jabłońska Teresa (muzealnik)
(1)
Janowska-Michnowska Barbara (tłumaczka)
(1)
Jatowska Magdalena (tłumaczka)
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Karnowski Michał (1976- )
(1)
Karpiński Jakub (1940-2003)
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Kofman Jan (1941- )
(1)
Korniluk Taisa
(1)
Kosiba Aneta
(1)
Kowal Paweł (1975- )
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Król Marek (1965- )
(1)
Kłodecki Mateusz (tłumacz)
(1)
Kłosińska Kinga
(1)
Le Pezennec Marie-Anne (1959- )
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lewandowski Henryk Jan (1945-2021)
(1)
Ley Amadeusz
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malczyk Małgorzata
(1)
Malinowska Dorota (1956 -)
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Meier-Ebert Karen
(1)
Mielke Rita (1957- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Moriyama Naomi (1947- )
(1)
Morka Ewa (tłumaczka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Neel Douglas E. (1954- )
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Plewiński Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pugh Joel A. (1949- )
(1)
Raczek Zofia (tłumaczka)
(1)
Reynolds Peter (1961- )
(1)
Rigg Jo
(1)
Rokita Jan Maria (1959- )
(1)
Rosen Lynn
(1)
Rosen Walter
(1)
Ružinskaâ Tat'âna
(1)
Saby Catherine
(1)
Salomonowicz Witold
(1)
Sawicka Ewa (dziennikarka)
(1)
Siemaszkiewicz Wit
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(25)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(36)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(66)
Język
polski
(66)
Odbiorca
Dzieci
(4)
0-5 lat
(3)
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kultura stołu
(36)
Konferencja Okrągłego Stołu
(14)
Nakrycie i dekoracja stołu
(14)
Kucharstwo
(9)
Polityka wewnętrzna
(7)
Źródła historyczne
(6)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kuchnia polska
(5)
Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność"
(4)
Savoir-vivre
(3)
Żywność
(3)
Gastronomia
(2)
Komunizm
(2)
Kwaśniewski, Aleksander (1954- )
(2)
Obyczaje
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
PRL
(2)
Praca
(2)
Relacje międzyludzkie
(2)
Stan wojenny w Polsce (1981-1983)
(2)
Tematy i motywy
(2)
Wałęsa, Lech (1943- )
(2)
Władza państwowa
(2)
Zdobnictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Afera Rywina (2002)
(1)
Amerykanie za granicą
(1)
Antykomunizm
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bakuła, Hanna (1950- )
(1)
Biolato, Luca (1939-2009)
(1)
Blikle, Andrzej (1939- )
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Butturini, Paula
(1)
Chorzy
(1)
Chotecka, Dorota (1966- )
(1)
Cinkciarze
(1)
Czarzasty, Włodzimierz (1960- )
(1)
Czernicka, Zofia (1949- )
(1)
Czubówna, Krystyna (1954- )
(1)
Damięcki, Maciej (1943-2023)
(1)
Damięcki, Mateusz (1981- )
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Deląg, Paweł (1970- )
(1)
Dzieci
(1)
Dzienisiewicz, Monika (1939-2016)
(1)
Englert, Jan (1943- )
(1)
Eris, Irena (1950- )
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Friedmann, Stefan (1941- )
(1)
Fronczewski, Piotr (1946- )
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gierchatowski, Rafał (pisarz)
(1)
Gierek, Edward (1913-2001)
(1)
Gomułka, Władysław (1905-1982)
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Grabarczyk, Andrzej (1953- )
(1)
Gruza, Jerzy (1932-2020)
(1)
Hanuszkiewicz, Adam (1924-2011)
(1)
Holoubek, Gustaw (1923-2008)
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(1)
Jaruzelski, Wojciech (1923-2014)
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kisielewska-Sławińska, Krystyna
(1)
Kobieta
(1)
Kolberger, Krzysztof (1950-2011)
(1)
Komorowski, Bronisław (1952- )
(1)
Kondrat, Marek (1950- )
(1)
Kopiczyński, Andrzej (1934-2016)
(1)
Korupcja
(1)
Krakowska, Emilia (1940- )
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kultura
(1)
Lothe, Jolanta (1942-2022)
(1)
Makaron
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Mazurówna, Krystyna (1939- )
(1)
Michnik, Adam (1946- )
(1)
Milicja Obywatelska (MO)
(1)
Miller, Leszek (1946- )
(1)
Moda męska
(1)
Mężczyzna
(1)
Młynarska, Agata (1965- )
(1)
Młynarski, Wojciech (1941-2017)
(1)
NSZZ "Solidarność"
(1)
Naruszewicz, Dorota (1971- )
(1)
Nowicki, Jan (1939-2022)
(1)
Obrusy i serwetki
(1)
Odżywianie
(1)
Okólska, Krystyna (1964- )
(1)
Olbrychski, Daniel (1945- )
(1)
Temat: dzieło
Okrągły stół
(1)
Temat: czas
1901-2000
(22)
1989-2000
(8)
2001-
(8)
1945-1989
(6)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1918-1939
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Japonia
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(1)
Palestyna
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(16)
Opracowanie
(13)
Poradnik
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publicystyka
(2)
Publicystyka polska
(2)
Szkice literackie francuskie
(2)
Audiobooki
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Encyklopedia
(1)
Fotografia polska
(1)
Kasety magnetofonowe
(1)
Kryminał
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura polska
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Powieść
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(8)
Kulinaria
(6)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(5)
Podróże i turystyka
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
66 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-667 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Biuletynu IPN ; t. 2)
Ta książka przeznaczona jest dla wszystkich zainteresowanych najnowszą historią Polski. Jej lektura nie wymaga wcześniejszych dogłębnych studiów historycznych. Rozmowy, z natury rzeczy, mają formę przystępną dla każdego czytelnika. Osoby, które nie zajmują się badaniem historii znajdą w tym tomie wiele cennych wiadomości na temat losów Polski w XX stuleciu. Profesjonaliści natomiast odkryją zapewne niejedną oryginalną interpretację znanych im faktów, wyrażoną przez wybitnych historyków, zapraszanych do biuletynowych dyskusji. [ipn.gov.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 94(438).083 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi - od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków - od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu - omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społecznogospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności. Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-39 (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. [www.rm.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W niniejszej książce znajdują się odpowiedzi na pytania: jak udekorować stół na specjalne okazje? jaki styl wybrać? jakie dobrać kolory i dodatki? jak zapakować prezent? jakie oświetlenie wybrać? ...i wiele innych, aby stylowy dom zapraszał nas nie tylko od święta. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 8121.
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem - z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch. [www.swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: sekrety najzdrowszych dzieci świata.
W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama oraz Williama Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku praktycznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, by zadbać o zdrowie swojego dziecka. Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, lecz w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień. Dzięki tej książce odkryjesz: w jaki sposób, za pomocą drobnych zmian zamiast wielkich rewolucji, zmienić rodzinne posiłki i sprawić, że będą zdrowsze, dlaczego nie powinno się demonizować żadnych produktów spożywczych, jak ważne jest regularne podawanie dzieciom nowych potraw - i w jaki sposób to robić, by osiągnąć sukces, czemu pozwalanie dzieciom, by samodzielnie nakładały sobie porcje - i angażowały się w przygotowanie jedzenia - zaszczepia im dobre nawyki, jak pielęgnować szeroko pojęty zdrowy styl życia, który zachęca do utrzymania zdrowej postawy wobec jedzenia i aktywności fizycznej przez całe życie. Pomogą ci w tym wskazówki specjalistów w dziedzinie zdrowia i lekarzy oraz obszerne, praktyczne porady, a także dział z przepisami kulinarnymi. [www.azymut.pl, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję – ale przecież i konieczność –obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię. [Świat Książki, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-910.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64/regał 7, MgC-4772/VIII (2 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej obok wydawcy: litera nova.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nim rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to komplikacja trzech uwielbianych książek: "Gawęda o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęda o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitury czy przygotowaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po litewsku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historię spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera)
Lekcje francuskiego to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego nie jest to przygoda jedynie kulinarna ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli? [www.proszynski.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 913(4) (1 egz.)
Druk ulotny
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10318 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 323/326 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-94(438), MgC-4059 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej apetyczna książka tego sezonu! Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem. Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko. Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej. [www.lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-913(4), MgW-25290 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.2 - 913(4) (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dekoracje potraw i stołów /siostra Maria - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2018]. - 110, [2] strony : fotografie ; 20 cm.
(Kuchenne inspiracje / siostra Maria ; 6/2017)
Pełna nazwa autorki: Maria Goretti Guziak na stronie 3.
Dekoracje potraw i stołów Siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszedni, jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw! [Martel, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okrągły Stół / oprac. Krzysztof Dubński. - Warszawa : Krajowa Agencja Promocyjna, 1999. - 576 s., [44] s. tabl. : fot. (w tym kolor.) ; 28 cm.
6 lutego 1988 r. delegacja zdelegalizowanej w stanie wojennym "Solidarności", z Lechem Wałęsą na czele, witana owacjami tłumu zgromadzonego na Krakowskim Przedmieściu, wkroczyła na dziedziniec Pałacu Namiestnikowskiego. Wewnątrz na szczycie schodów prowadzących do Sali Kolumnowej, w której ustawiono wielki okrągły mebel, stali dwaj jego twórcy: generał Czesław Kiszczak i sekretarz Stanisław Ciosek. W blasku kamer i fleszy minister spraw wewnętrznych wymieniał uścisk dłoni ze swoimi niedawnymi wrogami, zaciekle ściganymi i więzionymi na jego rozkaz. W 1917 r. zbrojny szturm bolszewików na petersburski Pałac Zimowy otworzył epokę burzliwego pochodu komunizmu w świecie. W siedemdziesiąt lat później Okrągły Stół w warszawskim Pałacu Namiestnikowskim zamykał historyczną klamrę. Był sygnałem agonii zmurszałego systemu i impulsem rozpoczynającym globalny upadek komunizmu. [www.poczytaj.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-323 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dawne zastawy stołowe / Teresa Jabłońska. - Warszawa : Sport i Turystyka-Muza, 2008. - 285, [3] s. : il.kolor. ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Autorka, Teresa Jabłońska przez wiele lat była pracownikiem Muzeum Zamoyskich w Kozłówce , gdzie zajmowała się rzemiosłem artystycznym, a szczególnie ceramiką. Książka jest efektem Jej badań i odkryć w tej dziedzinie sztuki. Autorka w barwny sposób przybliża świat przedmiotów, zarówno tych używanych przy okazji wielkich przyjęć, jak i tych skromniejszych, używanych na co dzień. Gawędę o porcelanie, szkle i wyrobach ze srebra okraszają anegdoty, cytaty oraz liczne kolorowe ilustracje. [www.selfer.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 39/Podr. (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 39/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-1244, C-39 (3 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 39 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także stronie 2. i 3. okładki.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. [Wydawnictwo Dwie Siostry, 2020].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-DF (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej