Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(751)
Forma i typ
Książki
(744)
Poradniki i przewodniki
(348)
Publikacje fachowe
(21)
Publikacje popularnonaukowe
(19)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Proza
(14)
Audiobooki
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Czasopisma
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje promocyjne
(2)
Nuty
(1)
Dostępność
dostępne
(787)
tylko na miejscu
(188)
wypożyczone
(71)
nieokreślona
(24)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(304)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(33)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(36)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(100)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(125)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(271)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(128)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(63)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Autor
Pustelnik Anastazja
(16)
Gumowska Irena (1912-1991)
(9)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(9)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(8)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(8)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(8)
Szaciłło Karolina (2003- )
(8)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(7)
Reda Anna
(7)
Szaciłło Maciej
(7)
Drukort Magdalena
(6)
Fiedoruk Łukasz (dziennikarz)
(6)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(6)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(6)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Zaremba Marek (dietetyka)
(6)
Zawistowska Zofia
(6)
Bryś Wojciech
(5)
Ciseł Marcin
(5)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(5)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(5)
Pawlikowska Beata (1965- )
(5)
Pyszkowska Kazimiera
(5)
Adamczewski Piotr (1942- )
(4)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(4)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Chodakowska Ewa (1982- )
(4)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(4)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(4)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(4)
Kwapisz Alina (kulinaria)
(4)
Małachowska Małgorzata
(4)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(4)
Rohozińska Ewa (tłumacz)
(4)
Seghi Aleksandra
(4)
Stolińska-Fedorowicz Hanna (dietetyka)
(4)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(4)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(4)
Wolańska Ewa (tłumaczka)
(4)
Żak-Cyran Bożena
(4)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(3)
Baldwin Jan
(3)
Bangert Elisabeth
(3)
Bator Julita (blogerka)
(3)
Brodnicki Pascal (1976-)
(3)
Czarkowska Iwona (1970- )
(3)
Czerni Anna
(3)
Dahl Sophie (1977- )
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Garecka Aniela
(3)
Grillparzer Marion (1961- )
(3)
Groń Stanisław (1960- )
(3)
Guiliano Mireille (1946- )
(3)
Górska Danuta (tłumaczka)
(3)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(3)
Jamie Oliver
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(3)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(3)
Kittler Martina
(3)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(3)
Kurczewska Marta (1977- )
(3)
Kłossowski Tadeusz
(3)
Majewski Janusz (1931-2024)
(3)
Markuza Biruta (kulinaria)
(3)
Moran Michel (1965- )
(3)
Mortka Marcin (1976- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Próchniewicz Dorota (dziennikarka)
(3)
Rozwarzewska Monika (tłumaczka)
(3)
Rzeszutek Urszula (tłumaczka)
(3)
Skarżyńska Katarzyna (tłumaczka)
(3)
Starmach Anna (1987- )
(3)
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Wiewiurka Zenon (ilustrator)
(3)
Woźniak Beata (kulinaria)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Zalewska-Trafisz Halina
(3)
Łyżnik Dariusz (tłumacz)
(3)
Żak Aleksandra (tłumaczka)
(3)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(3)
Adamczewska Barbara
(2)
Adamska Elżbieta
(2)
Anderson Warren R. (1939- )
(2)
Androsiuk Ewa (tłumaczka)
(2)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Bach Konrad
(2)
Banaszkiewicz Adam (tłumacz)
(2)
Bardi Carla
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bikont Piotr (1955-2017)
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bottari Cristina
(2)
Bytnerowicz Barbara
(2)
Bąk Jolanta (1971- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(114)
2010 - 2019
(446)
2000 - 2009
(88)
1990 - 1999
(25)
1980 - 1989
(52)
1970 - 1979
(21)
1960 - 1969
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(387)
1901-2000
(13)
1989-2000
(6)
1945-1989
(5)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(748)
nieznany (0pl)
(1)
Szwecja
(1)
Język
polski
(747)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(14)
9-13 lat
(11)
Rodzice
(3)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Kobieta
(2)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Myśliwi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Psychiatrzy
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(25)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(3)
Literatura niemiecka
(3)
Temat
Zdrowe odżywianie
(126)
Kucharstwo
(46)
Potrawy dietetyczne
(36)
Kuchnia wegetariańska
(32)
Ciasta
(28)
Odżywianie
(25)
Kuchnia polska
(24)
Dietetyka
(23)
Kuchnia włoska
(22)
Rośliny lekarskie
(21)
Ziołolecznictwo
(18)
Leczenie dietą
(15)
Zdrowy styl życia
(15)
Desery
(13)
Dieta oczyszczająca
(13)
Gotowanie
(13)
Kultura stołu
(13)
Surówki i sałatki
(13)
Przetwory owocowo-warzywne
(12)
Boże Narodzenie
(11)
Mięso
(11)
Dieta niskowęglowodanowa
(10)
Kobieta
(10)
Przyprawy
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Dieta odchudzająca
(9)
Koktajle
(9)
Kuchnia francuska
(9)
Warzywa
(9)
Życie codzienne
(9)
Cukrzyca
(8)
Medycyna niekonwencjonalna
(8)
Pieczywo
(8)
Weganizm
(8)
Żywność
(8)
Dieta owocowo-warzywna
(7)
Insulinooporność
(7)
Kuchnia regionalna
(7)
Kuchnia wegańska
(7)
Owoce
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Wegetarianizm
(7)
Zupy
(7)
Celiakia
(6)
Choroba Hashimoto
(6)
Ciąża
(6)
Dzieci
(6)
Kanapki i przekąski
(6)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(6)
Obiad
(6)
Przyjęcia okolicznościowe
(6)
Chleb
(5)
Grzyby
(5)
Jelita
(5)
Kiszenie żywności
(5)
Leczenie
(5)
Makaron
(5)
Napoje
(5)
Odporność
(5)
Post
(5)
Śniadania
(5)
Ajurweda
(4)
Aktywność fizyczna
(4)
Fermentacja
(4)
Gimnastyka
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kawa (napój)
(4)
Kobieta ciężarna
(4)
Metabolizm
(4)
Miód
(4)
Mięso drobiowe
(4)
Mózg
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Ozdoby choinkowe
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Potrawy wielkanocne
(4)
Rośliny jadalne dzikie
(4)
Ryby
(4)
Soki
(4)
Styl życia
(4)
Zielarstwo
(4)
Adaptogeny
(3)
Cholesterol
(3)
Ciasta z owocami
(3)
Cukier
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Dziadkowie i wnuki
(3)
Dziennikarze kulinarni
(3)
Gluten
(3)
Gotowanie na parze
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Higiena
(3)
Hormony
(3)
Jajka (żywność)
(3)
Kasza jaglana
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kosmetyka
(3)
Kuchnia chińska
(3)
Kuchnia grecka
(3)
Temat: czas
2001-
(32)
1901-2000
(14)
1989-2000
(4)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1945-1989
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1-100
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Toskania (Włochy)
(5)
Włochy
(5)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(3)
Mazury
(3)
Chiny
(2)
Dania
(2)
Paryż (Francja)
(2)
Podkarpacie Północne
(2)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(2)
Amerykanie za granicą
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; region autonomiczny)
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaszuby
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Palestyna
(1)
Podlasie
(1)
Portugalia
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Rosja
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Umbria (Włochy)
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
ZSRR
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(11048)
Powieść
(9304)
Dokumenty dźwiękowe
(7856)
Powieść polska
(6719)
Opowiadania i nowele
(6437)
Przepisy kulinarne
(751)
Audiobooki
(6115)
Powieść amerykańska
(5628)
Wiersze
(5530)
Kryminał
(4547)
Biografia
(4151)
Powieść obyczajowa polska
(3408)
Poradnik
(3165)
Opracowanie
(3075)
Wydawnictwa popularne
(2945)
Broszura
(2868)
Powieść angielska
(2710)
Podręcznik akademicki
(2657)
Powieść przygodowa
(2365)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(2214)
Powieść obyczajowa amerykańska
(2201)
Poezja polska
(2125)
Literatura dla dzieci
(1979)
Pamiętniki i wspomnienia
(1871)
Podręcznik
(1831)
Fantastyka
(1798)
Publikacje dla dzieci
(1795)
Antologia
(1774)
Opowiadanie polskie
(1698)
Kasety magnetofonowe
(1687)
Literatura polska
(1684)
Powieść historyczna
(1671)
Literatura dziecięca polska
(1661)
Publikacja bogato ilustrowana
(1628)
Pamiętniki polskie
(1534)
Materiały pomocnicze
(1531)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1467)
Romans
(1437)
Thriller
(1425)
Książki dla małych dzieci
(1379)
Powieść młodzieżowa polska
(1371)
Opowiadanie obyczajowe polskie
(1112)
Powieść psychologiczna
(1109)
Książka obrazkowa
(1079)
Przewodnik turystyczny
(1075)
Publicystyka polska
(1074)
Książka-zabawka
(1041)
Komiks
(1038)
Fantasy
(1008)
Literatura dla młodzieży
(995)
Powieść obyczajowa angielska
(994)
Encyklopedia
(968)
Album
(952)
Powieść francuska
(910)
Poezja dziecięca polska
(888)
Bajki i baśnie
(875)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(809)
Literatura młodzieżowa polska
(778)
Powieść historyczna polska
(739)
Reportaż
(689)
Powieść niemiecka
(680)
Powieść sensacyjna amerykańska
(658)
Saga rodzinna
(654)
Publikacje popularnonaukowe
(639)
Gry i zabawy umysłowe
(623)
Powieść biograficzna
(607)
Dramat polski
(606)
Powieść rosyjska
(581)
Powieść dziecięca polska
(533)
Powieść młodzieżowa angielska
(532)
Powieść fantastyczna amerykańska
(513)
Monografia
(456)
Literatura
(448)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(444)
Ćwiczenia i zadania
(432)
Lektura z opracowaniem
(430)
Publicystyka
(429)
Powieść kryminalna polska
(408)
Wywiad dziennikarski
(405)
Powieść fantastyczna polska
(395)
Powieść obyczajowa francuska
(392)
Science fiction
(382)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(369)
Powieść kryminalna amerykańska
(369)
Reportaż polski
(369)
Powieść grozy
(343)
Horror
(342)
Powieść norweska
(334)
Powieść obyczajowa niemiecka
(328)
Literatura podróżnicza polska
(322)
Fraszki
(321)
Powieść szwedzka
(306)
Powieść kryminalna angielska
(297)
Romans historyczny
(295)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(285)
Praca zbiorowa
(284)
Fotografia polska
(279)
Adaptacja literacka
(275)
Teatr polski
(273)
Powieść dziecięca angielska
(269)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(328)
Medycyna i zdrowie
(128)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Historia
(8)
Biologia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Podróże i turystyka
(6)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(4)
Hobby i czas wolny
(3)
Dom i ogród
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Religia i duchowość
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
751 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zdrowe strączki : oryginalne przepisy na pożywne dania / Maria Banach - Warszawa : Edgard, copyright 2017. - 212, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 581.
Ponad 50 przepisów na wspaniałe pachnące ciasta - dla całej rodziny, przyjaciół i gości - które można z powodzeniem wykonać samodzielnie. Obok receptur klasycznej szarlotki i sernika znajdują się też nowe pomysły. Dla początkujących w pierwszej części książki zawarto opisy wykonania krok po kroku wszystkich rodzajów ciast, wzbogacone 34 fotografiami. [Klub dla Ciebie, 2005]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26601, W-641 (2 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 1176.
75 smakołyków - ziemniaki w sałatkach, z patelni, z piekarnika i z grilla Która odmiana nadaje się na frytki, a która na puree? Czy ziemniaki naprawdę tuczą? Jak przyrządzić szwajcarskie rosti i meksykańską tortillę? Od klasycznych faszerowanych ziemniaków aż po wyszukaną zupę ziemniaczano-serowo-kokosową. Jeśli chcesz wiedzieć, jak właściwie wybrać odmianę ziemniaka i wykorzystać do maksimum jej walory smakowe i zdrowotne, dobrze trafiłeś! Z tą książką przygotujesz między innymi kopytka, pyzy, knedle, zupy, zapiekanki, omlety, gulasze, dania rybne i mięsne. Są tu pomysły na szybki obiad dla rodziny i doskonałe przekąski na przyjęcie. Jeśli interesujesz się kulinarnymi pomysłami z całego świata, zwróć uwagę na przepisy węgierskie, śródziemnomorskie, niemieckie i indyjskie. [www.merlin.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26602, W-641 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny / Carla Bardi)
Nazwa autora na skrzydełku książki. Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania z makaronem. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : fotografie ; 24 cm.
Na grzbiecie tytuł: Lunchbox na każdy dzień 2.
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Nowe przepisy od Malwiny Bereła w książce Lunchbox na każdy dzień. Książka ta zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim. [Znak, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.empik.com, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 238, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji - bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku - naturalnie, zdrowo i smacznie. [www.empik.com, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2016. - 277 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe, ciasta słodkie oraz wytrawne. Ciasto drożdżowe króluje wśród wszystkich ciast z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną cenę składników. W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów na ciasta deserowe i pikantne: placki z owocami, baby, babeczki, drożdżówki, jagodzianki, strucle z twarogiem, bułeczki waniliowe, chałki oraz wypieki w rodzaju pizzy czy placków. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F. 3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1384.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26599, W-641 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu strony tytułowej: KDC - Klub dla Ciebie.
W polskiej, domowej kuchni dominuje kilka sposobów podawania ryb, w niewielkim stopniu uwzględniających specyfikę poszczególnych gatunków, ich walorów smakowych oraz przydatności kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa-Basedowa, chorobę Hashimoto, cukrzycę insulinozależną, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, sarkoidozę, bielactwo. Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu. Trzy kroki prawidłowej diety eliminacyjnej: KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety? Czy warto skonsultować się z dietetykiem? Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać wizyta? KROK 2. EDUKACJA Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć wiedzę przed rozpoczęciem diety? Jak zweryfikować dietetyczne mity? Gdzie szukać wiarygodnych informacji? Własna „baza wiedzy” - dlaczego warto się jej trzymać? KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE Jak prawidłowo przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki? Czy jesteś gotowy na pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę? Jeśli tak, to do dzieła! [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszystkim zdrowie. Tylko osoba w pełni zdrowa może osiągnąć maksimum swoich możliwości. Prawidłowa dieta polega na różnorodności naturalnych produktów spożywczych. Konieczne jest regularne jedzenie i nawadnianie organizmu, dbanie o właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Konieczne jest też docenienie naturalnych źródeł witamin, minerałów i unikanie szkodliwych pokarmów. Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym co jest zdrowe lub nie i wyjaśnia dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą. Znajdziecie w niej wiele przystępnych cenowo, gotowych przepisów na pyszne dania i przekąski, które znakomicie odżywią organizm młodego sportowca. Książka napisana została z myślą o młodych sportowcach, którzy na serio traktują treningi, chcą być w idealnej formie i osiągać coraz lepsze wyniki na zawodach. Jest też skierowana do rodziców, trenerów i nauczycieli wf, by pokazać młodym sportowcom jak powinni dbać o zdrowie i kondycję, wspierać ich upór i konsekwencję na treningach pokazując, że sportowe kalorie, pomogą osiągnąć im wymarzony sukces. [www.dobre-ksiazki.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na energię : zdrowie i siła na wynos / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 202, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni. Biogram: Julita Bator – autorka bestsellerów Zamień chemię na jedzenie (2013), Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy (2014), Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta (2015), Młodziej. Piękniej. Zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę (2017). [www.azymut.pl, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26825, W-641 (2 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Autorka książki "Zamień chemię na jedzenie" przekonuje, że warto zacząć od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one wręcz szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej (!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują nasze zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Na temat sztucznych dodatków do żywności przeprowadzono niewiele rzetelnych badań. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki mają silną alergię na polepszacze smaku i konserwanty, musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat stara się, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Książka "Zamień chemię na jedzenie" to przydatny przewodnik po kuchni, która pachnie tak, jak potrawy zapamiętane z naszego dzieciństwa. Znajdziemy tu porady, jak unikać szkodliwej żywności, ale także - jakich naczyń używać i jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Julita Bator podaje 81 wyśmienitych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność [www.merlin.pl, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: sprawdzone przez mamy.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Autorka książki "Zamień chemię na jedzenie" przekonuje, że warto zacząć od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one wręcz szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej (!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują nasze zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Na temat sztucznych dodatków do żywności przeprowadzono niewiele rzetelnych badań. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki mają silną alergię na polepszacze smaku i konserwanty, musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat stara się, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Książka "Zamień chemię na jedzenie" to przydatny przewodnik po kuchni, która pachnie tak, jak potrawy zapamiętane z naszego dzieciństwa. Znajdziemy tu porady, jak unikać szkodliwej żywności, ale także - jakich naczyń używać i jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Julita Bator podaje 81 wyśmienitych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. [www.merlin.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Na str. tyt. Pokaż się z dobrej kuchni.
Z wielu powodów warto się zainteresować daniami wegeteriańskimi, spróbować i poznać je bliżej ľ są to świeże i pachnące potrawy, a w dodatku odżywcze i pełne smaku. Również ich przyrządzanie jest przyjemnością i przygodą kulinarną. Kuchnia jarska powinna być urozmaicona, kolorowa i dobrze doprawiona. Różnorodność dostępnych na rynku warzyw pozwala na komponowanie niezwykłych potraw, które są pełnowartościowymi posiłkami. Potraw wegetariańskich powinni także spróbować zagorzali mięsożercy ľ lekkie, pachnące, kolorowe i pełne witamin danie z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie. [www.rema.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fragmenty Nowych przygód Mikołajka. T. 1 i 2 w przekł. Barbary Grzegorzewskiej.
Mikołajek i jego koledzy są wielkimi łasuchami - i to wcale nie tylko alcest! A teraz pokazują, że gotowanie może być ogromna frajdą. Szalone szaszłyki, trzypiętrowa kanapka, skaczący popcorn - Przepisy Mikołajka to m,nóstwo smacznych i zabawnych dań dla małych i dużych. Rodzinne gotowanie jest coraz modniejsze, a gotowanie z Mikołajkiem - to gwarancja pysznej zabawy. [www.znak.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- A2146, O/Dz.W.- 64 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To bez wątpienia najbardziej popularne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym. Przepisów na potrawy z ziemniaków jest zaskakująco wiele. A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze te słodkie, czyli bataty, możliwości będą wręcz nieograniczone! Pieczone, smażone, faszerowane, placki, kluski, pierogi, zupy, sałatki, gofry, babeczki, zapiekanki, tarty... uff! Ziemniaczane dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, regionalne lub egzotyczne. Wszystkie są łatwe do przygotowania, wszystkie pyszne! No i ziemniaki maja jeszcze jedna zaletą - są naprawdę tanie. [sklep.fakt.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej