Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(87)
Forma i typ
Książki
(85)
Poradniki i przewodniki
(11)
Proza
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Albumy i książki artystyczne
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Poezja
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
tylko na miejscu
(44)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(15)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(10)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(7)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(16)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(8)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(33)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(7)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Autor
Rembiszewski Jan Maciej (1938- )
(5)
Kowalska Krystyna (1915-1994)
(4)
Rolik Halina
(4)
Rudnicki Andrzej Józef (1914-1973)
(4)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(3)
Frank Stanislav (1930-2008)
(3)
Towpik Janusz (1934-1981)
(3)
Chrzanowski Zbigniew (1924- )
(2)
François Bill (fizyk)
(2)
Grudniewski Czesław
(2)
Jakubowski Henryk (1936- )
(2)
Lewczuk Jerzy
(2)
Napp Daniel (1974- )
(2)
Prusińska Maja
(2)
Ring Jerzy
(2)
Stromenger Zuzanna (1925-2011)
(2)
Szymanderska Urszula (tłumaczka)
(2)
Veit Klaus (1961- )
(2)
Antychowicz Jerzy (1939-2018)
(1)
Babińska Magdalena (ilustratorka)
(1)
Balejko Jerzy
(1)
Bartel Ryszard (1934-2020)
(1)
Bartosik Joanna
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Bieńkowska-Wasiluk Małgorzata
(1)
Boniface William (1963-)
(1)
Brehm Alfred Edmund (1829-1884)
(1)
Brehm Alfred Edmund (1829-1884). Życie zwierząt
(1)
Brylińska Maria (1932- )
(1)
Błaszak Czesław (1942-2021)
(1)
Cieśla Hanna (tłumaczka)
(1)
Cihar Jiří
(1)
Cios Stanisław (1957- )
(1)
Cooke Fred
(1)
Dawes John A
(1)
DePrisco Dorothea
(1)
Dingle Henry
(1)
Dojlidko Wiesław (ilustrator)
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dąbrowska Iwona
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Fischer Torsten
(1)
Frączek Agnieszka (1969- )
(1)
Frączek Agnieszka (1969- ). Legendy polskie
(1)
Gaj-Piotrowski Wilhelm (1924-2017)
(1)
Gensler-Buraczyńska Anna (1987- )
(1)
Gevry Claudine
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata (literatura dziecięca)
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata (literatura dziecięca). Opowiadania do nauki czytania
(1)
Ginter Michał (geologia)
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Grabowska Joanna (biologia)
(1)
Grabowski Michał (biologia)
(1)
Grabowski Michał (zoolog)
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Górny Mieczysław (1929-2005)
(1)
Holčik Juraj
(1)
Hutchinson Stephen
(1)
Jakubowska Magdalena (ilustratorka)
(1)
Janota Elżbieta
(1)
Janota Elżbieta (1953- )
(1)
Jaskuła Radomir
(1)
Karnas Leszek (tłumacz)
(1)
Kasprzak Dariusz
(1)
Kielan Marzenna
(1)
Kilarski Wincenty Michał (1931- )
(1)
Kiuru Iwona (tłumaczka)
(1)
Knotek Jaromír (1949- )
(1)
Knotek Libuše
(1)
Korwin-Kossakowski Michał
(1)
Kołakowski Jerzy (1907-1980)
(1)
Kołodziej Katarzyna (1975- )
(1)
Krall Hanna (1937- )
(1)
Kusznierz Jan
(1)
Kwaśniewicz Krzysztof
(1)
Litwińczuk Anna (1952- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Liziniewicz Jacek
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Marciniak Adam (ilustrator)
(1)
McKay George
(1)
Meissner Elżbieta
(1)
Melotto Sergio
(1)
Mihálik Josef
(1)
Mucha Wojciech (1983- )
(1)
Nawrot Radosław (tłumacz)
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Opuszyński Karol
(1)
Paladino Jerzy
(1)
Parker Steve (1952- )
(1)
Paruzel Andrzej
(1)
Parvela Timo (1964- )
(1)
Paszkiewicz Anna (1979- )
(1)
Petrovickí Ivan
(1)
Piednoir Christian
(1)
Piednoir Marie-Paule
(1)
Pitkänen Pasi
(1)
Pokryszko Beata M
(1)
Pot'omkìna Olena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(13)
1980 - 1989
(13)
1970 - 1979
(7)
1960 - 1969
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(34)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(87)
Ukraina
(1)
Język
polski
(85)
nieznany (po)
(1)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(12)
0-5 lat
(9)
6-8 lat
(8)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Litearura ukraińska
(1)
Literatura fińska
(1)
Temat
Ryby
(63)
Akwarium
(14)
Ryby słodkowodne
(12)
Wędkarstwo
(10)
Płazy
(5)
Gady
(4)
Potrawy z ryb i owoców morza
(4)
Zwierzęta morskie
(4)
Ekologia
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Morza
(3)
Zachowanie się zwierząt
(3)
Akwarystyka
(2)
Borsuk
(2)
Kościół pw. Zwiastowania NMP (Rozwadów)
(2)
Niedźwiedzie
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Pan Brumm (postać fikcyjna)
(2)
Pomoc
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Przyjaźń
(2)
Ryba
(2)
Zwierzęta
(2)
Andrzejewska, Krystyna (1936- )
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Bauman, Zygmunt (1925-2017)
(1)
Bezkręgowce
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Chimczak, Eugeniusz (1921-2012)
(1)
Desery
(1)
Drób
(1)
Frydrych, Władysława (1929- )
(1)
Graff, Alicja (1917-2005)
(1)
Graff, Kazimierz (1917-2012)
(1)
Głowacka-Maksymiuk, Urszula (1929- )
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Humer, Adam (1917-2001)
(1)
Kalas, Janina (1933- )
(1)
Kapucyni
(1)
Kiepura, Jadwiga (1939- )
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosakowska, Janina (1937- )
(1)
Kosior, Janina (1941- )
(1)
Krzyżanowski, Wacław (1923-2014)
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kultura
(1)
Kędziora, Jerzy (1925- )
(1)
Leszkowicz, Wiktor (1918-2017)
(1)
Lipień
(1)
Majchrzak, Teresa (1941- )
(1)
Marzenia
(1)
Matki i córki
(1)
Matki i synowie
(1)
Michnik, Stefan (1929-2021)
(1)
Mimikra i mimetyzm
(1)
Mięso
(1)
Mleko
(1)
Morel, Salomon (1919-2005)
(1)
Mońko, Ryszard
(1)
Mroz, Małgorzata (1942- )
(1)
Nauka liczenia
(1)
Odżywianie
(1)
Olej z oliwek
(1)
Opozycja polska nielegalna
(1)
PRL
(1)
Paleontologia
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Poczucie własnej wartości
(1)
Podworska, Lidia (1930- )
(1)
Podziemie polityczne i zbrojne (1944-1956)
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy z drobiu
(1)
Produkty pszczele
(1)
Prokuratorzy
(1)
Przetwórstwo rybne
(1)
Prześladowania polityczne
(1)
Przyroda
(1)
Ptaki
(1)
Ptaki wodne
(1)
Ptasiński, Jan (1921- )
(1)
Rodzina
(1)
Romaszewska, Zofia (1940- )
(1)
Rośliny wodne
(1)
Ryba wędzona
(1)
Ryba, Hieronim (1844-1905)
(1)
Ryba, Hieronim (1850-1927)
(1)
Ryba, Jadwiga (1934- )
(1)
Ryba, Marian (1919- )
(1)
Ryby morskie
(1)
Ryby łososiowate
(1)
Ryby żyworodne
(1)
Skubiszewska Teresa (1941- )
(1)
Skóry (surowiec)
(1)
Sosnowska, Wanda (1949- )
(1)
Spełnianie życzeń
(1)
Ssaki
(1)
Statki
(1)
Styrna-Mamoń, Helena (1938- )
(1)
Temat: dzieło
Wiadomości Wędkarskie
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Norwegia
(1)
Rozwadów (Stalowa Wola ; część miasta)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie, pow. stalowowolski, gm. Stalowa Wola)
(1)
Służew (Warszawa ; część miasta)
(1)
Gatunek
Atlas zwierząt
(11)
Encyklopedia
(8)
Poradnik
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Wydawnictwa popularne
(7)
Książka kucharska
(6)
Opowiadania i nowele
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Broszura
(4)
Opracowanie
(4)
Podręcznik akademicki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Atlas ichtiologiczny
(3)
Biografia
(3)
Książka-zabawka
(3)
Książki dla małych dzieci
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Podręcznik
(2)
Wiersze
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Atlas anatomiczny zwierząt
(1)
Audiobooki
(1)
Bajki i baśnie
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Esej
(1)
Fotografia polska
(1)
Legendy i podania
(1)
Literatura
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(1)
Sztuka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(7)
Biologia
(5)
Historia
(3)
Hobby i czas wolny
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
87 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Historia na wspak. Tym razem to złota rybka wypowie trzy życzenia. Jakie? Tego tu nie zdradzimy. Pytanie, czy my – czy mali, czy duzi – możemy je spełnić? Na początku historii poznajemy podwodny świat jeziora, które może być każdym, oraz jego mieszkańców. Poznajemy ich przy śniadaniu, kiedy plotkują i cieszą się ciepłym porankiem. Wydawałoby się, że ich życie toczy się całkiem zwyczajnie, lecz szybko okazuje się, że w wodzie zachodzą zmiany. Nie dalej jak tydzień temu pewien karp cierpiał z powodu niestrawności po zjedzeniu czerwonej, plastikowej słomki… I to nie jest odosobniony wypadek pod wodą. Ludzie zupełnie zapomnieli o tym, że ten świat nie należy tylko do nich, i powinni się o niego troszczyć – konstatują ryby. Książka może być wspaniałym pretekstem do rozmowy – w domu lub w szkole – na temat tego, w jaki sposób warto kształtować nasze myślenie o otaczającej nas przyrodzie i jak na co dzień możemy zapobiegać zanieczyszczeniu środowiska. Pobudza wyobraźnię, uczy empatii dla natury oraz jej elementów, nawet tych najmniejszych. [Wydawnictwo Widnokrąg, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-I/N (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Adventures of Max the Minnow / written by William Boniface ; Illustrated by Don Sullivav. - First Edition. - Denver : Accord Publishing LTD., 1997. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Ruchome Oczy)
Na okładce ruchome oczy.
A small fish sets off to become the biggest fish of all, only to learn to appreciate himself as he is. Mała ryba wyrusza, aby stać się największą ze wszystkich ryb, aby nauczyć się doceniać siebie taką, jaka jest. [Accord Publishing LTD, 1997]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-lit. w oryg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dla ludzi ciekawych świata, miłośników zwierząt. 544 strony znakomicie uporządkowanej wiedzy oraz wspaniałych, szczegółowych ilustracji w formie tablic encyklopedycznych. Prezentacja gatunków zwierząt zamieszkujących wszystkie kontynenty. Bogaty materiał ilustracyjny, grafiki oraz tekst zostały przygotowane przez międzynarodowy zespół specjalistów. Książka jest podzielona na sześć części, a każda z nich przedstawia odrębną grupę: ssaki, ptaki, gady, płazy, ryby oraz bezkręgowce. Każdą z nich omówiono najpierw ogólnie, a następnie, w kolejnych rozdziałach, szczegółowo zgodnie z porządkiem: rzędy, rodziny i gatunki. Galeria ponad 2000 ilustracji wsparta jest setkami diagramów, map zasięgów występowania oraz zdjęć. Osobno omówione zostały nietypowe i intrygujące aspekty życia zwierząt. W pierwszej części autorzy wyjaśniają, jak klasyfikuje się zwierzęta oraz opisują środowiska ich występowania. Druga część to prezentacja i opis poszczególnych grup zwierząt. Każda z nich została scharakteryzowana pod kątem pochodzenia i budowy, trybu życia, rozmnażania. Ilustracje niezwykle realistycznie oddają wygląd zwierząt, a opisy dopełniają obrazu: cechy charakterystyczne, mapa z zaznaczonym obszarem występowania, waga, wzrost, tryb życia itp. Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści, a na końcu słowniczek oraz alfabetyczny indeks ułatwiający wyszukiwanie. [Publicat, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Book Cook)
Kuchnia śródziemnomorska to kwintesencja zdrowia i smaku. Dzięki oliwie, oliwkom i morskim rybom dostarcza zalecanych przez dietetyków nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Królują w niej świeże warzywa, znakomite sery i jogurty oraz aromatyczne zioła, jak bazylia, oregano czy rozmaryn. Przysmaki, z których słynie region Morza Śródziemnego, są proste w wykonaniu – wiele z nich podbiło cały świat, jak pizza, spaghetti, sałatka grecka. Coraz większą popularnością cieszą się także hummusy i dania na bazie kasz kuskus i bulgur – charakterystyczne dla krajów Afryki Północnej.Ta książka jest jak wspomnienie słonecznych wakacji w Grecji, Włoch czy Hiszpanii. Przypomni wam smak greckich specjałów: musaki, gyrosu i tzatziki, włoskich deserów: panna cotty i tiramisu, hiszpańskiej paelli i gazpacho. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Duże Litery)
(Opowiadania do nauki czytania / Agata Giełczyńska)
Na ryby… Wędka, spokój, nic się nie dzieje. O, nie tym razem! Tę wyprawę Kamil zapamięta na długo! Nic dziwnego – nie co dzień łowi się rybki spełniające życzenia. Czy chłopiec dobrze wykorzysta daną mu szansę? To trzeba przeczytać! Ciekawa historia, piękne ilustracje i duże litery to doskonała propozycja dla tych, którzy ćwiczą umiejętność czytania. [Wydawnictwo Aksjomat, 2021].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/Ncz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje akwarium / Klaus Veit ; [tłumaczenie Urszula Szymanderska]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2015. - 134, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
W poradniku tym podpowiadamy Ci, jak założyć swoje pierwsze akwarium; jak je ogrzewać, naświetlać, jak filtrować wodę i jakie wybrać podłoże. Doradzimy, jak utrzymać właściwe parametry wody i kiedy wpuścić pierwsze rybki. Poznasz także najodpowiedniejsze do akwarium gatunki roślin i ryb. Opisujemy charakterystyczne zachowania tych zwierząt (w tym godowe i terytorialne) i warunki, które należy im zapewnić. Omawiamy choroby najczęściej atakujące ryby i sposoby zapobiegania im. Z książki dowiesz się, czym i jak często karmić swoich podopiecznych, jak o nich dbać i... dochować się narybku. [www.znak.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje akwarium / Klaus Veit ; [tłumaczenie Urszula Szymanderska]. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2018. - 134, [2] strony : ilustracje, fotografie, portret ; 24 cm.
Najmniejsza ryba na świecie żyje w rzekach Sumatry - dorosły osobnik mierzy ok. 7,9 mm! Niektóre gatunki błędnikowców budują na powierzchni wody tzw. gniazdo pieniste, złożone z oblepionych śluzem pęcherzyków powietrza. Pyszczaki, zwane również gębaczami, opiekują się swoim potomstwem, przetrzymując larwy lub młode rybki w pysku. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy Cię w podróż po fascynującym podwodnym świecie.Możesz mieć go na wyciągnięcie ręki! W poradniku tym podpowiadamy Ci, jak założyć swoje pierwsze akwarium; jak je ogrzewać, naświetlać, jak filtrować wodę i jakie wybrać podłoże. Doradzimy, jak utrzymać właściwe parametry wody i kiedy wpuścić pierwsze rybki. Poznasz także najodpowiedniejsze do akwarium gatunki roślin i ryb. Opisujemy charakterystyczne zachowania tych zwierząt (w tym godowe i terytorialne) i warunki, które należy im zapewnić. Omawiamy choroby najczęściej atakujące ryby i sposoby zapobiegania im. Z książki dowiesz się, czym i jak często karmić swoich podopiecznych, jak o nich dbać i... dochować się narybku. [www.gandalf.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik akademicki, opracowany przez zespól autorów specjalizują­cych się w zakresie oceny surowców zwierzęcych, jest przeznaczony w głównej mierze dla studentów kierunków zootechnicznego, towaroznawstwa, technologii żywności i żywienia człowieka. Może być również przydatny dla służb zootech­nicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, które z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi lub ich przetwórstwem Książka nasza zawiera 11 podstawowych rozdziałów, w których omówiono wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele i wełnę, a kończąc na skórach. Podręcznik tego typu, tzn. omawiający najważniejsze surowce zwierzęce, opracowany pod redakcją nieżyjącego już prof. Piotra Znanieckiego, został wydany przez PWRiL prawie przed 20 laty, tj. w 1986 roku. W tym czasie w Polsce i na świecie zaszły ogromne zmiany, także w nauce i rolnictwie. Dotyczą one głównie technologii produkcji, metod i systemów oceny jakości surowców i artykułów żywnościowych, ale nade wszystko ustawodawstwa. W nowym podręczniku staraliśmy się przedstawić nowe, wykorzystywane obecnie metody oceny jakości surowców i produktów zwierzęcych oraz zamieścić akty prawne regulujące produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego, a obowiązujące w Polsce po l maja 2004 r. Zdajemy sobie sprawę, że ze względu na ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić wszystkich zagadnień. Zamieszczona na końcu każdego rozdziału bibliografia powinna jednak umożliwić Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i uzupełniającej, dostarczając więcej wiadomości na temat interesujących go problemów. Zamieszczone w podręczniku prezentacje kilku firm związanych z przetwór­stwem surowców zwierzęcych dotyczą zakładów współpracujących z Akademią Rolniczą w Lublinie, głównie z zespołem Katedry Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych. [www.matras.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności. Omówiono w niej technologię wędzenia najważniejszych grup produktów żywnościowych, sposoby otrzymywania dymu wędzarniczego i preparatów wędzarniczych, a także wpływ wędzenia na wartość odżywczą i zdrowotną żywności. Oprócz zagadnień teoretycznych podano w niej wskazówki dotyczące poszczególnych operacji i zabiegów występujących w procesie wędzenia. Przyjęcie formy podręcznikowej, z elementami monografii sprawia, że książka jest użytecznym materiałem dla studentów, magistrantów i doktorantów technologii żywności i żywienia człowieka, jak również dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego. Może być też źródłem wiedzy dla studentów kierunków pokrewnych, takich jak towaroznawstwo i dietetyka, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu nauk o żywności i żywienia oraz dla uczniów techników przemysłu spożywczego. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
lTym razem sięgamy po „Dania mięsne i rybne”. Leczo, gulasz, paprykarz, rolmopsy, zrazy, pulpety, krokiety, gołąbki, szaszłyki i różnego rodzaju sosy: pieczarkowy, chrzanowy czy myśliwski, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone przez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy mieć je zawsze pod ręką. Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po wyśmienite dania obiadowe. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania. Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników. Zgodnie z przyjętą konwencją serii, książka oprócz przepisów zawiera notes na własne zapiski kulinarne. Wszystko po to, żeby zebrane receptury mieć w jednym miejscu i móc zawsze łatwo po nie sięgać. [swiat.ksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zwariowane przygody Pana Brumma. 2 / Daniel Napp ; [tłumaczenie Elżbieta Zarych]. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2018. - 36, [4] strony : ilustracje ; 28 cm.
Oznaczenie części cyklu na okładce.
Nie znacie jeszcze Pana Brumma? Chooo-inka! Najwyższy czas nadrobić zaległości, bo Pana Brumma wciąż i wciąż spotykają nowe przygody, za którymi ciężko nadążyć! Zwariowane przygody Pana Brumma, to zbiór kilkunastu historyjek z życia sympatycznego Misia, Borsuka i Kaszalota. [www.gandalf.com.pl, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-I/N (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smutek ryb / Hanna Krall. - Warszawa : Dowody na Istnienie-Fundacja Instytutu Reportażu, 2020. - 94, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
(Stehlík)
Książka zawiera zbiór wywiadów Hanny Krall wydawanych w latach 1983-1984 w miesięczniku "Wiadomości Wędkarskie".
Ta strona nie jest dla wędkarza. Wędkarz wędkuje i nie ma czasu na czytanie żadnych stron. Ta strona jest dla żony. Mąż wędkuje, a żona sobie czyta” – tak Hanna Krall zainaugurowała rubrykę Smutek ryb w miesięczniku „Wiadomości Wędkarskie”. Był rok 1983, a pismo dla wędkarzy postanowiło pomóc uznanej reporterce – bezrobotnej w stanie wojennym. Tam Krall mogła publikować bez weryfikacji, bo w końcu trudno pisać wywrotowe treści, pisząc o rybach. A jednak… W cyklu rozmów Hanny Krall o rybach nie przeczytamy ani o przynętach, ani o wędkach, ani o podbierakach. Dowiemy się za to z rozmowy z profesorem Henrykiem Samsonowiczem o rybach w Średniowieczu („Szczuka, czyli szczupak, okoń, karp, to były w dwunastym, trzynastym wieku najpopularniejsze przezwiska i wyzwiska”). Historyczka sztuki Agnieszka Morawińska opowiedziała o rybach w sztuce („Rybacy musieli po prostu być »na wyposażeniu« rokokowego ogrodu jak łabędzie albo bażanty”). Profesor Jerzy Szacki – o rybach w myśli społecznej („W historii ryby spotkanie ryby z człowiekiem jest epizodem niespecjalnie długim”). Doktor Hanna Kirchner – o rybach u Nałkowskiej („Pisarka pokazuje rybę zawsze na granicy między uprzedmiotowieniem i życiem”). Pisarz Jerzy Putrament wyjawił, że wędkując, doświadczył spotkania z diabłem („Widziała pani kiedy oczy węgorza? A oczy diabła? A chce pani oczy diabła zobaczyć? To niech się pani przyjrzy oczom starego węgorza”), astrolog Marek Burski opisał ludzi spod znaku Ryb („Rzadko awansują, dyrektorów-Ryb jest niewielu”), a o samym łowieniu opowiedziała harcmistrzyni Jolanta Chełstowska („Mówią nawet, że mam fart. Być może ryby są mi wdzięczne za mój pozbawiony pychy stosunek do nich i pozwalają w nagrodę się łapać”). Między wersami tych, zdawałoby się, niepozornych rozmów o rybach możemy dostrzec odniesienia do sytuacji w Polsce lat osiemdziesiątych. I albo tak wiele żon czytało Smutek ryb, albo jednak i wędkarze skusili się na lekturę tej rubryki, w każdym razie Hanna Krall została wyróżniona w plebiscycie czytelników na ulubionego autora „Wiadomości Wędkarskich”. Teksty te nigdy nie były wydane razem w formie książkowej. Cztery z nich ukazały się w jubileuszowej książce Krall (Dowody na Istnienie 2015). Więc w rybach jest smutek: w literaturze, malarstwie, w życiu, w obyczajach. Je się ryby w poście, jedzie się na ryby, żeby uciec od całego świata. Nie chciałabym, żebyście sądzili… byście sądziły, że ze stroniczki niniejszej będzie się sączyć chandra i smutek. Wprost przeciwnie. To na rybach właśnie, nad wodą, kiedy oddala się codzienna krzątanina i jest taka cisza, że słychać nareszcie własne myśli – wtedy dopiero dociera do człowieka pewność, że nie ma nic lepszego pod słońcem niż fakt, że się pod słońcem żyje. (fragment) [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zwariowane przygody pana Brumma. 1 / Daniel Napp ; [tłumaczenie Elżbieta Zarych]. - Kraków : Bona, copyrigt 2017. - 39, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
Oznaczenie części na okładce.
Nie znacie jeszcze Pana Brumma? Chooo-inka! Najwyższy czas nadrobić zaległości, bo Pana Brumma wciąż i wciąż spotykają nowe przygody, za którymi ciężko nadążyć! Zwariowane przygody Pana Brumma, to zbiór kilkunastu historyjek z życia sympatycznego Misia, Borsuka i Kaszalota. A już niedługo ukażą się część 2 i 3, bądźcie czujni! [www.gandalf.com.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-I/N (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie przekąski, zupy, mięsa, ciasta, desery... Smaczne, że aż palce lizać! Nasza książka jest przeznaczona zarówno dla doświadczonych gospodyń, jak też dla tych początkujących. zapraszamy do wspólnego gotowania po polsku i życzymy smacznego! [Arti, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste danie, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. To świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni! [https://platon.com.pl/pl/kuchnia-towarzyska-i-uczuciowa/produkt-778252867]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 3. - Kraków : Otwarte, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, portrety ; 25 cm
Na okładce: Nowe wydanie bestsellera.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! Z miłością Agnieszka [https://platon.com.pl/pl/smak-zycia/produkt-1017184111]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gaj - Piotrowski Wilhelm: O. Hieronim Ryba kapucyn. Budowniczy kościołów w rejonie Rozwadowa 1850 - 1895 - 1927. W 75 rocznicę poświęcenia fary w Rozwadowie i przeniesienia parafii z kalsztoru Kapucynów 1907 - 16 VII - 1982. Rzym 1982.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-Reg.STW (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 2/Reg. (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-Reg.STW (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929/Reg. (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje spotkania z bestiami / Tadeusz Płużański. - Warszawa : Wydawnictwo 2 Kolory, 2014. - 206 stron : ilustracje ; 21 cm.
"Moje Spotkania z Bestiami" to trzecia odsłona reporterskiego śledztwa Tadeusza Płużańskiego nad zbrodniami dokonanymi na Polakach przez komunistycznych oprawców. Autor bestsellerowej książki "Bestie", wyróżnionej w 2012 roku przez kapitułę nagrody literackiej im. Józefa Mackiewicza, tym razem opisuje bezpośrednie "konfrontacje" z tytułowymi "Bestiami". Tadeusz Płużański urósł do miana największego w Polsce tropiciela komunistycznych zbrodniarzy, którzy nigdy nie ponieśli kary za swe haniebne czyny. [2 kolory, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-34 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Patronat Honorowy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.
Drodzy Czytelnicy projekt „Matki Niepokornych”, powstał z potrzeby powrotu do trudnych, a zarazem pięknych, dla wielu młodych ludzi, lat 80-tych ub. wieku, lat, kiedy aktywne włączenie się w walkę z komunistycznym totalitaryzmem uważali oni za swój obowiązek. Na kim się wzorowali? Skąd czerpali siły i determinację? W odpowiedzi na to pytanie pojawiają się Matki. To One zaraziły ich polskością i patriotyzmem. To One, przeżywając strach o przyszłość, a często życie swoich najbliższych w chwilach najważniejszej próby mówiły „idź”. To One niejednokrotnie o działaniach swoich córek i synów dowiadywały się, gdy ci byli już całkowicie „zanurzeni” w robocie konspiracyjnej, a czasem dopiero wówczas, gdy dostała ich w swoje łapy bezpieka. To One, tak jak ich matki i babki, uważały, że ze złem należy walczyć nawet z poświęceniem życia. Kilka lat wcześniej nim dziewczęta i chłopcy, o których mówimy w tej książce, poszli ”w bój bez broni”, jedna z matek pisała do syna internowanego w Białołęce. Synku Mój Kochany! W trudnych czasach w jakich żyjemy serca matek muszą być zahartowane jak stal, a równocześnie zachować całą siłę miłości i wiary. [...] Tym matkom, często bezimiennym bohaterkom polskich losów, ten projekt dedykujemy Wojciech Starzyński Prezes Zarządu Fundacji „Rodzice Szkole” [Fragment z książki, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-94(438).083 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-929 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F1.Cz- Reg. (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz.-929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej