Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(54)
Forma i typ
Książki
(54)
Poradniki i przewodniki
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(60)
tylko na miejscu
(10)
nieokreślona
(4)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(23)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(3)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(6)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(20)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(9)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(3)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(4)
Adamska Elżbieta
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Gontarska Elżbieta
(2)
Ochman Paweł (kulinaria)
(2)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bąkiewicz Grażyna (1955- )
(1)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czubernatowa Wanda (1937- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Denisiuk Jerzy (1943- )
(1)
Domino Zbigniew (1929-2019)
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hangel Ewa
(1)
Hołub Barbara
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jankowska Dorota (ilustratorka)
(1)
Jasińska Elżbieta (1952- )
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Lasocka Zofia (tłumaczka)
(1)
Lazar Ola
(1)
Lewandowska Eliza (tłumacz)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majewska Anna Klara (1965- )
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Nowicki Artur (ilustrator)
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Płoszajska Jowita (ilustrator)
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rubinstein Nela (1908-2001)
(1)
Sora Marcello
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Stępowski Robert
(1)
Szloser Marta (literatura dziecięca)
(1)
Szurkowski Leszek (1949- )
(1)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014). Kanon kuchni polskiej
(1)
Wawer Tomasz
(1)
Woliński Robert
(1)
Zyśk Anna (blogerka)
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Żyburtowicz Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(54)
Język
polski
(53)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
14-17 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Kuchnia polska
(44)
Kuchnia regionalna
(7)
Kultura stołu
(5)
Kuchnia staropolska
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Polacy za granicą
(2)
Życie codzienne
(2)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Domino, Zbigniew (1929-2019)
(1)
Dominowie (rodzina)
(1)
Etnografia
(1)
Gastronomia
(1)
Gluten
(1)
Gotowanie
(1)
Górale
(1)
Handel niewolnikami
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Insulinooporność
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kasza
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Leczenie
(1)
Makłowicz, Robert (1963-)
(1)
Matki i synowie
(1)
Mieszko I (książę Polski ; ok. 935-992)
(1)
Monety
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoczyńska, Aniela
(1)
Pisarze polscy
(1)
Podróże
(1)
Podróże w czasie
(1)
Polanie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z kaszy i ryżu
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyroda
(1)
Radziwiłłowie (ród)
(1)
Religia Słowian
(1)
Rodzina
(1)
Savoir-vivre
(1)
Szlachta
(1)
Tematy i motywy
(1)
Tradycja
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Wielkanoc
(1)
Wysiedlanie
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zesłańcy
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ślub i wesele
(1)
Święta
(1)
Żydzi
(1)
Temat: dzieło
Najnowsza kuchnia warszawska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(7)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1918-1939
(2)
901-1000
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(12)
Białoruś
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Litwa
(1)
Norwegia
(1)
Podhale
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Wielkie Księstwo Litewskie
(1)
Wilno (Litwa ; okolice)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opracowanie
(3)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Informator
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradnik
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Powieść historyczna
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(26)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
54 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Warszawa : Interpress, 1979. - 327, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10512 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Złota kuchnia polska / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 479 stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.Wiele wariantów tradycyjnych dań.Nowe pomysły przywiezione z podróży po Chinach, Włoszech, Francji, Grecji, Chorwacji...Regionalne polskie przepisy na pyszne potrawy.Porady praktyczne usprawniające pracę.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przjemnością. [Olesiejuk, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stulecie Winnych : notes kulinarny : 70 przepisów / Ałbena Grabowska, Magdalena Chorębała. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2019. - 222, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii oraz wspaniałych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ałbena Grabowska Pisarka, lekarz neurolog-epileptolog. Matka trójki dzieci, która nie wyobraża sobie życia bez pisania. Wydała między innymi kryminał Ostatnia chowa klucz, powieści: Coraz mniej olśnień, Lady M., trzytomową sagę Stulecie Winnych oraz trylogię Alicja w krainie czasów (Wydawnictwo Zwierciadło). W 2015 wyróżniona nagrodą „Pióro“ na Festiwalu Literatury Kobiet za 1 część sagi Stulecie winnych – ci, którzy przeżyli. [platon.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
189 przepisów siostry Marii / [aut. siostra Maria Goretti]. - Kalisz : Martel, [2015]. - 336 s. : il. kolor. ; 22 cm
(Siostra Maria)
189 Przepisów Siostry Marii to znakomite pomysły na typowo świąteczne dania i wypieki, tradycyjne potrawy na przyjęcia w rodzinnym gronie, okresy Adwentu, Wielkiego Postu i karnawału. Książka ta jest skarbnicą wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książeczka zawiera sprawdzone przepisy wszystkich tradycyjnych potraw, które powinny się znaleźć na każdym wielkanocnym stole, ale także proponuje, w formie dyskursu, alternatywną koncepcję kulinarną dla osób, które boją się, nie chcą albo nie wolno im utyć. Są też w niej propozycje menu śniadania wielkanocnego, świątecznego obiadu i uroczystej kolacji. Książeczki tej nie napisali kucharze ani gastronomowie (ani tym bardziej gastrolodzy) - napisali ją ludzie, którzy lubią jeść dobre rzeczy. Wszystkie potrawy tu opisane jedliśmy wielokrotnie i zawsze nam bardzo smakowały. Gotowały nam je i piekły nasze prababki, babki, matki i ciotki, co biorąc pod uwagę wiek starszego współautora, oznacza, że wszystko to było testowane grubo ponad 70 lat. Natomiast podane tu przepisy są absolutnie sprawdzone i stosowane przez nas w praktyce. Życzymy przyjemności w kuchni, udanych wyników i aplauzu przy stole. Wesołego Alleluja! [www.proszynski.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
750 tradycyjnych polskich potraw / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, copyright 2015. - 320 stron : fotografie ; 29 cm.
(Kanon kuchni polskiej / Hanna Szymanderska)
750 tradycyjnych polskich potraw. "750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami. Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych. [Multico, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa kuchnia. - Konin : Wydawnictwo Ibis, 2019. - 312 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Dziedzina i ujęcie
Kuchnia polska jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór potraw z tego skarbca oraz (czasami) niewielkie modyfikacje przepisów – zapewnią nam dietę zdrową, niezbyt drogą, a jednocześnie smaczną i urozmaiconą. Znajdziemy w niej receptury wegetariańskie, wegańskie, a także te dobre dla cukrzyków czy bezglutenowców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zimowe gotowanie / Marta Szydłowska. - Bielsko-Biała : Dragon, 2010. - 112 stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na stronie tytułowej: Pokaż się z dobrej kuchni.
Każda z pór roku determinuje styl naszego odżywiania. Wiosną staramy się oczyścić organizm, latem chcemy jeść lekko, jesienią spowalniamy nieco rytm, by zgromadzić odpowiednią porcję energii na zimę. Już starożytni poszukiwali recept, jak najlepiej przygotować się do tej grożącej chłodem i przeziębieniami pory. My także, dzięki odpowiednio przyrządzonym posiłkom, możemy sprawić, by był to czas pełen zdrowia i smaku.Książka prezentuje przepisy na dania rozgrzewające i wzmacniające organizm. Ważną rolę w zimowym jadłospisie zajmują zupy – stąd kilka pomysłów na to, jak je przyrządzić, by zachować wszystkie elementy odżywcze składników. Monotonię zimową warto urozmaicać dodatkami – zamieszczone w książce przepisy na sosy sprawią, że dania mięsne, rybne i warzywne zyskają nową oprawę i smak. Warto zadbać także o dzienne racje witamin, które z pewnością uzupełnią sałatki z warzyw dostępnych nawet zimą.Na chłodne wieczory zaś najlepsze są napoje rozgrzewające... kubek herbaty cynamonowej z pewnością uprzyjemni ten czas. [Dragon, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na polskim stole : przepisy i tradycje szlacheckie / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2005. - 397, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Publikacja klubu Świat Książki nr 5376.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25879, W-641 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-2237 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 39 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: "Jedynka Polskie Radio".
To wyjątkowa publikacja, skierowana zarówno do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając różne regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale często nie bardzo nawet wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej również listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”, jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki temu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń – w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciag ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie przekąski, zupy, mięsa, ciasta, desery... Smaczne, że aż palce lizać! Nasza książka jest przeznaczona zarówno dla doświadczonych gospodyń, jak też dla tych początkujących. zapraszamy do wspólnego gotowania po polsku i życzymy smacznego! [Arti, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2014. - 528 stron : fotografie ; 27 cm.
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. Będzie doskonałym prezentem dla każdej pani domu. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Comfort food po polsku / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2022. - 252, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem, odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina, nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo, dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne. Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wydanie 3 poprawione. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2012. - 355, [5] stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana. [Muza, 2012]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka poświęcona kuchni Żydów polskich. Nie ma jednak charakteru dokumentalno-wspomnieniowego, nie jest antologią starych przepisów. Balbina Przepiórko jest postacią fikcyjną, kryje się za nią Piotr Bikont, znany z rozmaitych książek kulinarnych oraz publikacji w prasie (m.in. „Gazeta Wyborcza”, „Przekrój”, „Wprost”, „Newsweek”), który kreśli własną wizję kuchni żydowskiej, dostosowaną do wymogów i gustów współczesności. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie kocha jeść : nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami / Robert Sowa. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2011. - 222, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Życie kocha jeść to zbiór autorskich przepisów Roberta Sowy. Tym razem ceniony mistrz kulinarny stworzył dania z użyciem regionalnych produktów. Ryby z polskich jezior i rzek, dziczyzna, owoce lasu, rosliny, które można zebrać na naszych łąkach, grzyby, znakomite polskie sery - w nowoczesnej., lekkiej i zdrowej odsłonie. Prócz tego - garść informacji o rodzimych specjałach. Czyli regionalny alfabet Roberta Sowy. [www.zwierciadlo.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. [www.rm.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej