Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(202)
Forma i typ
Książki
(202)
Poradniki i przewodniki
(166)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(166)
tylko na miejscu
(44)
wypożyczone
(25)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(79)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(9)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(34)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(57)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(13)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(12)
Pustelnik Anastazja
(7)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Bardi Carla
(2)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(2)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Machla Dariusz
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Piszczek Anna (pedagożka)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Art Piotr (tłumacz)
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Banach Magdalena
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bottari Cristina
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Comella M. Ángels
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Adam (tłumacz)
(1)
Delicka Żaneta (tłumacz)
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Dobrowolska Agata (graficzka)
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Drzazga Joanna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(1)
Dębska Danuta
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Ellgen Pamela
(1)
Ellison Sheila (psycholog dziecięcy)
(1)
Emmerich Maria (blogerka)
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Francuz Sabina (kulinaria)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Glynn Smith Georgia
(1)
Gojowy Piotr (1959- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Gray Judith Anne (1939- )
(1)
Grazia Mario
(1)
Guerrier Pauline
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hata Lara
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Hyży Karolina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(55)
2010 - 2019
(139)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(171)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(201)
Szwecja
(1)
Język
polski
(202)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(6)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Kuchnia wegetariańska
(18)
Ciasta
(17)
Kuchnia polska
(14)
Potrawy dietetyczne
(14)
Desery
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Weganizm
(9)
Kucharstwo
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dieta niskowęglowodanowa
(5)
Gotowanie
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Fermentacja
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Ryby
(3)
Wegetarianizm
(3)
Śniadania
(3)
Chleb
(2)
Cukrzycy
(2)
Dieta
(2)
Dieta pH
(2)
Kasza
(2)
Kasza jaglana
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Owoce
(2)
Pizza
(2)
Pomidory
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Proso
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
Soki
(2)
Słowianie
(2)
Tarta
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Blogerzy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Etnografia
(1)
Gofry
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hamburger
(1)
Jajka (żywność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jęczmień
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Grecja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(201)
Publikacja bogato ilustrowana
(101)
Przepisy kulinarne
(41)
Poradnik
(28)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książka z naklejkami
(2)
Album
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(178)
Medycyna i zdrowie
(20)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kucharstwo
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i urod
(1)
202 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bestsellerowa "Ulica Czereśniowa" w nowej - kulinarnej - odsłonie! W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw - i mnóstwo innych pyszności. Dwiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! [www.gandalf.com.pl, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z ziemniaków, od opiekanych kartofelków zaczynając, poprzez uwielbiane przez dzieci frytki, kopytka, różnego rodzaju kluseczki, placki ziemniaczane, na zapiekankach i sałatkach kończąc. [www.empik.com, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Książka zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach. [https://dobreksiazki.pl/mala-paryska-kuchnia-rachel-khoo,p89799]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po Małej paryskiej kuchni Rachel Khoo przygotowała dla wielbicieli sztuki kulinarnej Moją małą francuską kuchnię, w której dodaje odrobinę nowoczesności klasycznym przepisom ze wszystkich regionów Francji. Dzięki książkom kucharskim bezpretensjonalnej i uroczej Rachel Khoo oraz jej programom emitowanym przez BBC, wykwintna kuchnia francuska znalazła się w zasięgu każdego kucharza amatora, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzi i w jak dużej kuchni przyrządza swoje dania. [Albatros, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastronomia molekularna / Łukasz Konik. - Kraków : Pressto - Studio Editorial, 2016. - 126, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Dziedzina i ujęcie
"Jako jeden z prekursorów kuchni molekularnej w polskiej gastronomii, oddaję w Państwa ręce książkę, która jest wynikiem kilkuletniego doświadczenia w tej dziedzinie. Starając się „odczarować” mit, iż jest to kuchnia niedostępna na co dzień, przedstawiam bogato ilustrowany zbiór przepisów kulinarnych zawierający szczegóły dotyczące nie tylko składników i sposobów przygotowania potraw, ale również urządzeń niezbędnych do ich wykonania. Dlatego też książkę tę dedykuję nie tylko branży gastronomicznej, ale także tym wszystkim, którzy poszukują nowych smaków, dla których gotowanie to niekończąca się przygoda.” Łukasz Konik O AUTORZE: Łukasz Konik to kreatywny szef kuchni, umiejętnie łączący najnowsze trendy i techniki kulinarne z tradycją. Znany jest ze swoich zamiłowań do kuchni molekularnej, tradycyjnej kuchni polskiej oraz produktów regionalnych. Obecnie zmienia oblicze polskiej kuchni uzdrowiskowej oraz żywienia w szpitalach rehabilitacyjnych. Absolwent Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu, doświadczenie zawodowe zdobywał w uznanych hotelach i restauracjach w Polsce i zagranicą. Od 2009 roku członek elitarnego grona Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Obecnie Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Na swoich pokazach oraz warsztatach „Kulinarna Awangarda” popularyzuje kuchnię molekularną i przybliża uczestnikom jej tajniki. Współpracuje z czasopismami i portalami gastronomicznymi oraz telewizją publiczną i komercyjną. Współtworzy cykl programów „Galopem do Kuchni – Łukasz Konik zaprasza”, który powstał w ramach kampanii społecznej „Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli”. [platon.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla Dzieci)
Okładka wliczona w paginację.
Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym Knedelkowie: Cecylce Knedelek oraz gąsce Walerii, a także o ich przyjaciołach: pani Ludmile – miłośniczce starych książek, która piecze przepyszne ciasteczka oraz torciki, panu Alojzym – kolekcjonerze śrubek i nakrętek, potrafiącym zrobić coś z niczego i naprawić prawie wszystko, Joasi – dziewczynce umiejącej uszyć gałgankowego konika i zrobić na szydełku szalik, Antku – konstruktorze dziwnych machin, uwielbiającym zamieniać się w naukowca, Luci i Lusi – bliźniaczkach mieszkających w pokoju w paski, lubiących gotować przepyszne pomidorówki: zimową i letnią, oraz kotce Bazylii i psie Tymianku. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okł. i na grzb. : Dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego.
Książka ta powstała w celu przekazania osobom stosującym żywienie optymalne, a także tym, którzy zamierzają podjąć ten model żywienia, szerokiego zestawu przepisów kulinarnych, zgodnych z opracowaną przez dra Kwaśniewskiego i propagowaną od wielu lat dietą optymalną. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia tajska / [tłumaczenie Natalia Mętrak]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2013. - 47, [1] strona : iustracje kolorowe ; 24 cm
(Szybko & Smacznie)
OPIS Ponad 100 wspaniałych przepisów. Krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami. Proste opisy gwarantujące doskonały rezultat. Inspirujące zdjęcia pobudzające apetyt.[https://www.wydawnictwoolesiejuk.pl/katalog/369081/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dla miłośników dobrej kuchni i kulinarnych podróży. Znalazło się w niej ponad 50 sprawdzonych przepisów na tradycyjne oraz bardziej wyszukane potrawy kuchni indyjskiej: curry na różne sposoby, kurczak tandoori, samosa, pakora, tikka oraz wiele innych. Atutem książki jest nowoczesna szata graficzna i doskonałe, niezwykle barwne fotografie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem. Część 2 / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2016. - 228, [12] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Na okł.: Szybkie i zdrowe dania do pracy.
"Jedz i pracuj…" to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdą się: proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy, przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja), menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie, listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi), menu inspirowane smakami światowych kuchni. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
750 tradycyjnych polskich potraw / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, copyright 2015. - 320 stron : fotografie ; 29 cm.
(Kanon kuchni polskiej / Hanna Szymanderska)
750 tradycyjnych polskich potraw. "750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami. Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych. [Multico, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegańska : przepisy na posiłki kuchni wegańskiej / [zdjęcia i przepisy Cinzia Trenchi ; przekład Jadwiga Smulko]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, copyright 2016. - 158, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 27 cm.
Nazwa autora na stronie 2. Na okładce podtytuł: przepisy na zdrowe życie.
Obecnie powszechnie przyjmuje się, że dieta oparta na zbożach, owocach i warzywach strączkowych to przepustka do zdrowia i witalności. Zważywszy na ograniczony wpływ tego rodzaju diety na środowisko, jest to niemalże wybór nieunikniony. Filozofia czy korzyści zdrowotne? Weganizm łączy obie te cechy, o ile tylko ma się świadomość zarówno związanych z nim korzyści jak i komplikacji. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A to tylko... 1 garnek / przekład Jacek Żuławnik. - Bath : Parragon Books, copyright 2009. - 176 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Jeżeli uwielbiasz gotować i nienawidzisz zmywać, A to tylko...1 garnek! Jest książką akurat dla ciebie. Przyrządzanie opisanych w niej potraw nie wymaga wielkiego wysiłku, a możliwości przygotowania każdej w jednym garnku sprawia, że gotowanie staje się relaksem.Dzisiaj, mając olbrzymie możliwości wyboru garnków i patelni, możesz bez końca modyfikować nasze przepisy, tak by powiększyć swoje menu.Ostre, smażone chińskie potrawy, curry, pachnący ryż, dania z makaronu, wypieki, mięso duszone, a to tylko...1 garnek! Przekonaj się, jak łatwo gotować smakowite dania, korzystając z tego pięknie ilustrowanego, pełnego prostych przepisów poradnika. [Books, 2009]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj mi Przepis. Ciasta i ciasteczka ; 1)
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
To książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować wyśmienite wypieki. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leniwy pieróg czyli Wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Publikacja powstała na bazie pracy magisterskiej zrealizowanej w Pracowni Projektowania Graficznego na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? "Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)" to zbiór 46 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : wielka księga przepisów / Agnieszka Górska ; ilustrowała Marianna Oklejak. - Warszawa : Demart, 2017. - 240, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają, że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. W książce tej znajdziemy też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre’u. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa, które leczą : przepisy na zdrowie i odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 279 stron : fotografie ; 24 cm.
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw? Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych? Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle. [RM, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. [www.gandalf.com.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Na okładce: Naturalne probiotyki!
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych przetworów z warzyw i owoców, a także przepisy na pasty i sosy! Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z domowymi przetworami – gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać! Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą zakochasz się w domowych przetworach. Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby: ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony czy marynowany bakłażan azjatycki. Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów. Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów. Jennifer MacKenzie specjalizuje się w ekonomii gospodarstwa domowego i pisze książki. Ma piętnastoletnie doświadczenie w tworzeniu, testowaniu i doskonaleniu przepisów kulinarnych. Od kilku lat występuje również w roli sędziego podczas konkursów na najlepsze wyroby konserwowane. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej