Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(203)
Forma i typ
Książki
(203)
Poradniki i przewodniki
(167)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(172)
tylko na miejscu
(43)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(79)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(9)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(35)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(57)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(13)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(12)
Pustelnik Anastazja
(7)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Bardi Carla
(2)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(2)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Machla Dariusz
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Piszczek Anna (pedagożka)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Art Piotr (tłumacz)
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Banach Magdalena
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bottari Cristina
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Comella M. Ángels
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Adam (tłumacz)
(1)
Danielson Lisa
(1)
Delicka Żaneta (tłumacz)
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Dobrowolska Agata (graficzka)
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Drzazga Joanna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(1)
Dębska Danuta
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Ellgen Pamela
(1)
Ellison Sheila (psycholog dziecięcy)
(1)
Emmerich Maria (blogerka)
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Francuz Sabina (kulinaria)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Glynn Smith Georgia
(1)
Gojowy Piotr (1959- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Gray Judith Anne (1939- )
(1)
Grazia Mario
(1)
Guerrier Pauline
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hata Lara
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(56)
2010 - 2019
(139)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(173)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(203)
Język
polski
(203)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(6)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Kuchnia wegetariańska
(19)
Ciasta
(17)
Kuchnia polska
(14)
Potrawy dietetyczne
(14)
Desery
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Weganizm
(9)
Kucharstwo
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Gotowanie
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Fermentacja
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Ryby
(3)
Wegetarianizm
(3)
Śniadania
(3)
Chleb
(2)
Cukrzycy
(2)
Dieta
(2)
Dieta pH
(2)
Kasza
(2)
Kasza jaglana
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Owoce
(2)
Pizza
(2)
Pomidory
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Proso
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
Soki
(2)
Słowianie
(2)
Tarta
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Blogerzy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Etnografia
(1)
Gofry
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hamburger
(1)
Jajka (żywność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jęczmień
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Grecja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(202)
Publikacja bogato ilustrowana
(101)
Przepisy kulinarne
(41)
Poradnik
(28)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książka z naklejkami
(2)
Album
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(180)
Medycyna i zdrowie
(20)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
203 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj mi Przepis. Ciasta i ciasteczka ; 1)
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
To książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować wyśmienite wypieki. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leniwy pieróg czyli Wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko) / Agata Dobrowolska. - Kraków : Wydawnictwo Bona, copyright 2017. - 79, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Publikacja powstała na bazie pracy magisterskiej zrealizowanej w Pracowni Projektowania Graficznego na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu.
Lubisz kuchnię polską? A może dopiero ją odkrywasz? "Leniwy Pieróg, czyli wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko!)" to zbiór 46 smacznych i łatwych do wykonania przepisów kulinarnych - wariacji na temat typowo polskich dań. Znajdziecie tu zarówno przepis na mazurka jak i... kiszenie ogórków :) A to wszystko w towarzystwie pięknych ilustracji autorstwa Agaty Dobrowolskiej. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : wielka księga przepisów / Agnieszka Górska ; ilustrowała Marianna Oklejak. - Warszawa : Demart, 2017. - 240, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają, że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. W książce tej znajdziemy też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre’u. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa, które leczą : przepisy na zdrowie i odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 279 stron : fotografie ; 24 cm.
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw? Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych? Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle. [RM, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. [www.gandalf.com.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Na okładce: Naturalne probiotyki!
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych przetworów z warzyw i owoców, a także przepisy na pasty i sosy! Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z domowymi przetworami – gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać! Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą zakochasz się w domowych przetworach. Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby: ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony czy marynowany bakłażan azjatycki. Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów. Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów. Jennifer MacKenzie specjalizuje się w ekonomii gospodarstwa domowego i pisze książki. Ma piętnastoletnie doświadczenie w tworzeniu, testowaniu i doskonaleniu przepisów kulinarnych. Od kilku lat występuje również w roli sędziego podczas konkursów na najlepsze wyroby konserwowane. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W słoiku przetwory przez cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2017. - 240 stron : fotografie ; 25 cm.
W tej książce otwieram przed czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz „Spiżarnia pełna niesamowicie kolorowych i pełnych smaku słoików, sezonowe składniki i tradycyj­ne sposoby ich konserwowania - taki obraz wyłania się z tej książki. To kompletny zbiór przepisów na domowe przetwory - zawiera zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne kuchenne »przydasie«. Autorka udowadnia, że kocha zamykać smak w słoiku". Laura Osęka psycholog, psychodietetyk, recenzent książek kulinarnych „Cieszę się, że mogłam poszperać w Kasinej spiżarni i kredensie - to jak wizyta w krainie czarów. Złote mirabelki, tymiankowe morele, dębowe ogórki kiszone czy dżem z papryki to tylko kilka cudów, które można z tą książką przygotować samodzielnie!". Anna Włodarczyk autorka książek i bloga Strawberriesfrompoland.pl „W czasach, gdy wszystko możemy kupić gotowe, zunifikowane i bezduszne, autorka podpowiada, jak łatwo stworzyć arcydzieło w słoiku: indywidualne, doskonałe, pełne słońca i emocji, którym moż­na się podzielić z najbliższymi i które na długo trwa we wspomnieniu smaku". Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka książek kulinarnych i błoga Pinkcake.blox.pl [/www.empik.com/w-sloiku-marciniewicz-kasia,p1137205351,ksiazka-p?]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: klucz do młodości, zdrowia i wymarzonej sylwetki.
W Polsce, gdzie z powodu klimatu klasyczny koktajlowy detoks nie zawsze może być stosowany, ponieważ koktajle wyziębiają organizm, zupy są idealnym rozwiązaniem. W zależności od pory roku możemy jeść zupy ogrzewające albo chłodzące przygotowywane z sezonowych produktów. Zupy w menu stają się naturalnym detoksem, czyli oczyszczaniem organizmu z toksyn przez cały rok, a nie tylko okresową dietą. Zupy nie tylko doskonale wpisują się w polską tradycję, ale i odpowiadają współczesnym wyzwaniom: można je przygotować wcześniej i szybko odgrzać. Warto też pamiętać, że zupy można przyrządzić praktycznie z każdego warzywa - są tanim, nieskomplikowanym i bardzo wartościowym posiłkiem. W książce znajdują się propozycje zup oczyszczających na 4 pory roku (wraz z podstawowymi przepisami) i innych zalecanych posiłków sezonowych oraz gotowy siedmiodniowy program detoksykacji. [www.empik.com, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niski indeks glikemiczny : 28 dni na talerzu / autor: Joanna Zielewska. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2022. - 160 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: gotowe menu, proste przepisy, zaprogramuj metabolizm na nowo.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są między innymi zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie, złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc oparta na posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Choć jest to dieta lecznicza, można nazwać ją najzdrowszym trendem w odżywianiu, dobrym dla każdego. Pomaga w powrocie do zdrowia i chroni przed wieloma przewlekłymi schorzeniami. Książka „Niski indeks glikemiczny. 28 dni na talerzu” zawiera jadłospis na 4 tygodnie i podpowiada, jak samodzielnie układać posiłki, by czuć się lepiej i poprawić wyniki badań. [Ringier Axel Springer, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe; 22 cm.
Na okładce: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, razem z dzieckiem możecie cieszyć się smacznymi posiłkami na każdym etapie rozszerzania diety. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pełnia Smaków)
„CasaMia” to radosna książka kucharska napisana przez pewną mamę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni włoskiej znajdziecie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których czas płynie powoli, a przy pogawędkach można wymieniać się pomysłami na najciekawsze smaki. [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi. [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. w-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta ketogeniczna nie tylko dla mięsożerców? Tak! Poznaj aż 100 prostych keto przepisów na dania bez mięsa! Wegańskie curry kokosowe, zapiekanka z tofu i fasolką szparagową, dyniowe muffinki, keto sernik, naleśniki z masłem migdałowym. To tylko kilka keto dań, które będziesz kosztował. Autorka, dietetyczka i trenerka fitness, odkryje przed tobą zasady wegetariańskiej diety ketogenicznej, a także udzieli ci wielu prostych wskazówek dotyczących wprowadzenia organizmu w stan ketozy. 14-dniowy plan posiłków oraz listy zakupów pozwolą ci łatwo przeprowadzić keto adaptację. Jak szybko schudnąć? Jak zlikwidować stany zapalne i mgłę mózgową? Odpowiedzią jest wegetariańska dieta ketogeniczna! Dieta keto bez mięsa – spróbuj, zakochaj się i chudnij! [https://platon.com.pl/pl/keto-dla-wegetarian-schudnij-i-popraw-zdrowie-dzieki-roslinnej-diecie-ketogenicznej/produkt-1046972725]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne dania dla aktywnych / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2018. - 62, [2] strony : 20 cm.
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia. Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych. Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów potraw. Dowiesz się też o zasadach przyrządzania sałatek, smoothies, przekąsek, wypieków bezglutenowych czy niskokalorycznych obiadów. [https://www.swiatksiazki.pl/pyszne-obiady-dla-aktywnych-6377845-ksiazka.html]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka jest adresowana nie tylko do miłośników kokosa, ale i osób dbających o zdrowie. W każdym z 450 przepisów Autor dodaje jakiś element kokosa, czyli olej, mleczko, wodę czy mąkę, komponując potrawę tak, aby była nie tylko smaczna, ale również posiadała właściwości lecznicze. Korzystając z przepisów dr. Fife z łatwością wprowadzisz do swojej diety olej kokosowy, który zyskał miano najzdrowszego oleju i jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu, poprawy pamięci i gęstości kości. Dania z mąką kokosową dostarczą do twojego organizmu dużo błonnika. Wpłynie to na uregulowanie procesów trawiennych i unormowanie wagi ciała. Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu, może stanowić niezwykle ważny składnik w przygotowywaniu posiłków dla osób z jego nietolerancją. W książce znajdziesz również wiele zastosowań śmietanki i wody kokosowej. Dostarczą one niezbędnych minerałów i witamin. Wiele przepisów, zawartych w tej publikacji zostało opracowanych w pełni przez Autora, jak np. babeczki serowe czy zupa serowa z wołowiną, więc są one oryginalne i można je znaleźć tylko tutaj. Niektóre natomiast są wariacjami popularnych niekokosowych dań, jak np. kurczak a'la król z dodatkiem mleka kokosowego, które znakomicie podkreśla smak potrawy. Oczywiście książka nie byłaby kompletna bez klasycznych deserów, takich jak, ciasto z kremem kokosowym, placki, tarty czy batony kokosowe. Książka zawiera dania główne, przystawki, przekąski, desery i odżywcze napoje. Wiele spośród nich to dania wegetariańskie. Wszystkie zostały starannie przetestowane przez Autora. Gotuj z „Doktorem Kokosem”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 223 strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania i potrawy z ryb siostry Marii / [Maria Goretti]. - Kalisz : Martel, [2018]. - 285, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Nazwa autora na stronie 8.
Dania i potrawy z ryb Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na łatwe do przygotowania potrawy z ryb i owoców morza, od zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju pasty, tatary i sałatki, na rybach duszonych, pieczonych i smażonych kończąc. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [Martel, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pieczywo siostry Marii / siostra Maria. - Kalisz : Martel, [2018]. - 299 stron : fotografie ; 21 cm.
Pełna nazwa autorki: Maria Goretti Guziak na stronie 10.
Pieczywo Siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele przepisów na doskonałe bułki, bułeczki i chleby. Dodatkowo zamieszczone są w niej przepisy na pieczywo bezglutenowe. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie wypieki zawsze się udadzą. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rodzinne i uroczyste obiady siostry Marii / [Maria Goretti Guziak]. - Kalisz : Martel, [2018]. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Kuchenne inspiracje siostry Marii / 1/2017)
Nazwa autora na stronie 10.
Rodzinne i uroczyste obiady Siostry Marii to kolejna z serii książka zawierająca wiele sprawdzonych i łatwych do przygotowania przepisów. Zostały one tak ułożone, by tworzyć gotowe zestawy obiadowe. Dzięki temu łatwiej będzie można zaplanować menu na rodzinny obiad. Zestawy są bardzo różnorodne: od jarskich, poprzez rybne, na klasycznych mięsnych kończąc. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej