Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. Będzie doskonałym prezentem dla każdej pani domu. [www.taniaksiazka.pl]
Wielkanoc to dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. Za oknami wiosna, przyroda budzi się do życia, a w nas wstępuje radość i nadzieja. To czas spędzany z rodziną, wspólnego sprzątania mieszkań i szykowania potraw. Ta wyjątkowa książka zawiera: § zwyczaje wielkanocne – opis zarówno kościelnych jak i ludowych obyczajów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, troska o tradycję i wyjaśnienie znaczenia symboli, § dekoracje wielkanocne: przykłady jak możemy przystroić nasze stoły z okazji świąt, § ozdoby, przy przygotowaniu których bawić się może cała rodzina a podczas świąt będą cieszyć nasze oczy i pomogą stworzyć wyjątkową atmosferę. przepisy na świąteczne potrawy – zbiór receptur, dzięki którym nasze dania będą smakować wyjątkowo: wielkanocne jajka, szynki, pieczenie i baby pokazane na wiele sposobów: co roku możemy zaskoczyć rodzinę czymś zupełnie nowym. [www.empik.com, 2019]
Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. [www.znak.com.pl]
Sztuka rysowania to nieoceniona pomoc zarówno dla początkujących twórców, jak i dla tych, którzy pierwsze artystyczne próby mają już za sobą, ale chcą rozwijać swój warsztat. Autor wprowadza w tajniki rysowania, podpowiada, jak zorganizować stanowisko pracy i jakie przybory wybrać, a następnie, zaczynając od najprostszych przykładów, pokazuje krok po kroku drogę od szkicu do gotowego dzieła. Dzięki bogatemu zestawowi ćwiczeń, rysowanie roślin, zwierząt, portretów, postaci w ruchu, pejzaży i martwej natury zamienia się w fascynującą artystyczną przygodę.[www.publicat.pl]
Co łączy Tadż Mahal i nasz kręgosłup? Wieżę Eiffla i krew? Sól w posiłkach i uliczne lampy, których światło prowadzi nas do domu? Odpowiedź: wapń, żelazo i sód – każde z nich jest pierwiastkiem. Ta książka dostarcza niezbędnych informacji na temat każdego ze 118 znanych obecnie pierwiastków. Niektóre z nich, jak węgiel, tlen czy glin (w technice nazywany aluminium), są powszechnie znane; inne, jak gadolin czy tellur – znacznie mniej. Oprócz podstawowych wiadomości na temat poszczególnych pierwiastków, ich wykorzystania i tworzonych przez nie związków chemicznych, znajdziemy tu także fascynujące historie dotyczące ich odkrycia. Poznamy genezę układu okresowego zwanego tablicą Mendelejewa oraz wyjaśnienie struktury atomów – cegiełek tworzących wszystko, co nas otacza. Niezrównany przewodnik po świecie nauki. Rzetelne źródło wiedzy, łatwej do przyswojenia i ubarwionej ciekawostkami. [www.azymut.pl, 2016]
Na okładce: Zawiera 30 łatwych i zdrowych przepisów.
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. NAUKA: Poznaj główne przyczyny, a także pięć najważniejszych oznak stanów zapalnych. STYL ŻYCIA: Dowiedz się, w jaki sposób zła jakość snu, nadmierny stres i toksyny obniżają odporność organizmu, a także jak zmienić nawyki, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. ODŻYWIANIE: Zrezygnuj z produktów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Wprowadź dietę bogatą w składniki zwalczające zapalenie. PRZEPISY: Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnik
Bogato ilustrowany, praktyczny poradnik zawiera wszelkie informacje dotyczące gry w szachy: najważniejsze techniki i klasyczne posunięcia mistrzów szachowych, kombinacje, poświęcenia oraz struktury bierek.[www.empik.com]
Praktyczny podręcznik do nauki kaligrafii przeznaczony zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wielbicieli pięknego pisania. Poradnik omawia między innymi: podstawowe materiały i narzędzia do kaligrafowania i iluminowania (rodzaje papieru, pióra, stalówki, pędzle, atramenty, gwasze), techniki pisania i rysowania liter wraz ze wskazówkami dotyczącymi przyborów, przygotowania papieru, rozplanowania arkusza czy odległości między literami, ponad 50 różnych krojów pisma wraz z ilustracjami prezentującymi kolejne etapy pracy krok po kroku. Dzięki tej książce z łatwością poznasz tajniki liternictwa, a karty ćwiczeń pozwolą przejść od teorii do praktyki. [Publicat, 2020]
W pięknie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje do zdrowego odżywia się. Książka składa się z 3 rozdziałów: I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywiania II Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potraw III Część Przepisy Wśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się. Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałami Smarowidła do chleba - pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem Sałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinami Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką. W swoich przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania.„Kolorowa kuchnia roślinna” to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców.Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele zmian w naszym codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania.Gorąco zachęcam do przeczytania tej części. Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”. [www.bonito.pl]
System edukacji zapadł się pod ciężarem własnych, nierealnych założeń i z tej zapaści raczej długo się nie podniesie. A Twoje dziecko spędza lub spędzi średnio dwanaście lat w szkole, która nie stwarza wystarczających warunków do jego pełnego i wartościowego rozwoju. Co powinieneś, rodzicu, zrobić w tej sytuacji? Uciekać czy walczyć? Ani jedno, ani drugie. Po prostu udziel swemu dziecku mądrego, adekwatnego wsparcia, które poprawi, a nie jeszcze bardziej naruszy jego dobrostan. Twoim głównym narzędziem powinna być uważność na dziecko i idąca za nią prawdziwa, głęboka relacja. Przyda Ci się też kilka technik i sposobów, aby Twoje zaangażowanie przynosiło odpowiednie rezultaty. I właśnie o tym jest ta książka. [Publicat, 2023].
Domowe własnoręcznie przygotowywane posiłki są niezmiernie ważne dla rozwoju dziecka. Wprowadzając do diety malucha wysokowartościowe produkty, wykształcimy prawidłowe nawyki żywieniowe, które będą mu towarzyszyć przez resztę życia. Poradnik Najlepsze na świecie domowe jedzenie dla dzieci zawiera przepisy na proste i zdrowe posiłki dostosowane do kolejnych etapów rozwoju malucha - od 7. do 24. miesiąca życia. Smak proponowanych potraw zachwyci nawet niejadka. Są wśród nich zarówno błyskawiczne piure, takie jak zdrowy przecier borówkowo-gruszkowy czy piure śliwkowe, jak i bardziej "wyrafinowane" dania, np. słodki omlet z jabłkiem lub soczewica zapiekana z serem, które przyrządza się w kilka minut. [www.empik.com, 2015]
Na okładce: Bestseller : najlepsza na świecie seria o rysowaniu.
Wypróbuj pastele. Są niezwykłe. Choć praca z nimi przypomina technikę rysunkową, efekt, jaki osiągniesz, jest prawdziwie malarski. Dzięki nim stworzysz urzekające wizerunki ludzi i zwierząt, nastrojowe pejzaże czy zachwycające niuansami kolorystycznymi martwe natury. W zwięzłym wprowadzeniu zapoznasz się z materiałami i narzędziami. Dowiesz się, jak przenieść motyw na kartkę, w jaki sposób mieszać kolory czy jak określać wartości tonalne. Dopełnieniem jest rozdział poświęcony pastelom olejnym. Wykonując ćwiczenia w kolejnych rozdziałach stworzysz prawdziwe dzieła sztuki. Pomogą w tym proste, ale szczegółowe wskazówki, dzięki którym krok po kroku nauczysz się najważniejszych zasad malowania pastelami. Malarstwo pastelowe pozwala na łączenie różnych technik twórczych, dlatego jest atrakcyjne zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych artystów.[www.lubimyczytac.pl]
Rynek suplementów diety rośnie w ekspresowym tempie. Producenci prześcigają się w opracowywaniu coraz to nowszych receptur, obiecując cudowne efekty działania kolejnych preparatów. Poradnik pomoże ci odnaleźć się w tym chaosie, dając praktyczną wiedzę popartą aktualnymi badaniami.[www.platon.com.pl]
W tej książce otwieram przed czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" Kasia Marciniewicz „Spiżarnia pełna niesamowicie kolorowych i pełnych smaku słoików, sezonowe składniki i tradycyjne sposoby ich konserwowania - taki obraz wyłania się z tej książki. To kompletny zbiór przepisów na domowe przetwory - zawiera zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne kuchenne »przydasie«. Autorka udowadnia, że kocha zamykać smak w słoiku". Laura Osęka psycholog, psychodietetyk, recenzent książek kulinarnych „Cieszę się, że mogłam poszperać w Kasinej spiżarni i kredensie - to jak wizyta w krainie czarów. Złote mirabelki, tymiankowe morele, dębowe ogórki kiszone czy dżem z papryki to tylko kilka cudów, które można z tą książką przygotować samodzielnie!". Anna Włodarczyk autorka książek i bloga Strawberriesfrompoland.pl „W czasach, gdy wszystko możemy kupić gotowe, zunifikowane i bezduszne, autorka podpowiada, jak łatwo stworzyć arcydzieło w słoiku: indywidualne, doskonałe, pełne słońca i emocji, którym można się podzielić z najbliższymi i które na długo trwa we wspomnieniu smaku". Małgorzata Kalemba-Drożdż autorka książek kulinarnych i błoga Pinkcake.blox.pl [/www.empik.com/w-sloiku-marciniewicz-kasia,p1137205351,ksiazka-p?]
Książka powstała na podstawie popularnej audycji radiowej prowadzonej przez dr hab. Katarzynę Kłosińską - językoznawczynię pracującą w Instytucie Języka Polskiego Uniwersytetu Warszawskiego, sekretarza Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN. Za współtwórców Co w mowie piszczy mogą się uważać słuchacze radiowej Trójki, którzy do autorki pisali w sprawach językowych. To poruszane przez nich kwestie stały się punktem wyjścia do rozważań o zawiłościach polszczyzny i jej najnowszych tendencjach. Panuje opinia, że język polski jest trudny. Obcokrajowcy nie mają łatwo, kiedy zaczynają się nim posługiwać. A i nas samych coraz częściej ogarniają wątpliwości, czy słusznie używamy takiej a nie innej formy wyrazu, wyrażenia lub zwrotu. Dostaliśmy naklejkę z logo firmy czy z logiem firmy? Wysyłamy SMS (a może SMS-a?) na numer czy pod numer telefonu? Dzieci chodzą na sanki z tatą czy z tatem? Dlaczego niektóre połączenia wyrazowe (np. pójść na piechotę, dwoje bliźniąt) uznajemy za poprawne, a inne (np. najbardziej optymalny, geneza powstania, efekt końcowy) traktujemy jako błąd? A gdy zastanawiamy się nad dziejami słów i związków wyrazowych, okazuje się, że wiele z nich kryje opowieści o dawnych zwyczajach czy odmiennym od dzisiejszego postrzeganiu świata. [www.empik.com]
Makrama w nowoczesnej odsłonie zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wielbicieli rękodzieła. Wśród różnorodnych propozycji między innymi kwietniki, dekoracje ścienne, bieżniki i maty oraz biżuteria. W poradniku znajdziesz: informacje na temat wyboru sznurka i innych materiałów instrukcje wykonywania różnych typów węzłów i technik wiązania, które zaprezentowano na przejrzystych ilustracjach oraz fotografiach 24 sznurkowe projekty zestawione w 12 par. W każdej parze jeden wzór opracowano z myślą o osobach początkujących, drugi - bardziej zaawansowanych. Wśród różnorodnych propozycji są m.in. kwietniki, dekoracje ścienne, łuk dekoracyjny czy biżuteria. Przy każdym projekcie zamieszczono listę niezbędnych materiałów, użytych węzłów i technik oraz szczegółowy instruktaż krok po kroku z poglądowymi zdjęciami ukazującymi kolejne etapy pracy. [Publicat, 2021].
Jeśli fascynują cię mityczne i baśniowe stworzenia – smoki, syreny, cyklopi, gobliny czy wróżki – i masz ochotę przelać swoją pasję na papier, sięgnij po ten poradnik. Jest polecany zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych. Krok po kroku uczy konstruowania figur, budowy bryły postaci, cieniowania, łączenia wzorów. Omawia przy tym ogólne zasady tworzenia ilustracji i podaje przydatne wskazówki. Solidną bazę teoretyczną uzupełniania krótka wycieczka w świat rysunku cyfrowego.[www.empik.com]
Niezwykle praktyczna, starannie opracowana i dobrze zilustrowana, a w niej m.in.: wędkarstwo spinningowe, spławikowe, gruntowe i muchowe, niezbędny sprzęt, techniki łowienia, charakterystyka poszczególnych typów łowisk, popularne gatunki ryb: okresy żerowania i miejsca występowania. [www.empik.com]
Kuchnia antyrakowa” pomoże ci w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii. W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą ci wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę. W drugiej – ponad 150 przepisów na pożywne potrawy i przekąski na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia) i po jego zakończeniu (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę). Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein. Dzięki książce „Kuchnia antyrakowa”: • poradzisz sobie z problemami typowymi dla choroby nowotworowej: zmianą wagi ciała, zmniejszonym apetytem, problemami z odczuwaniem smaku i przełykaniem • wypróbujesz i ugotujesz nowe potrawy, co może mieć duże znaczenie terapeutyczne, ponieważ zdrowe jedzenie w przyjaznej atmosferze to jeden z niezwykle istotnych elementów mających wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną • nie będziesz się zastanawiać co możesz jeść a czego unikać, bo przepisy zostały przeanalizowane przez specjalistę w dziedzinie onkologii