Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(7)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(2)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(2)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Anderson Ed
(1)
Bardi Carla
(1)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(1)
Bojrakowska-Przeniosło Agnieszka
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Joachim David
(1)
Kłodecki Mateusz (tłumacz)
(1)
Malina Dorota (tłumaczka)
(1)
Rozwarzewska Monika (tłumaczka)
(1)
Trédez Emmanuel (1967- )
(1)
Vetri Marc
(1)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(1)
Wright Jeni (1947)
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Makaron
(8)
Kucharstwo
(2)
Kluski
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Mąka
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Rękodzieło
(1)
Zdobnictwo
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Opracowanie
(2)
Broszura
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny / Carla Bardi)
Nazwa autora na skrzydełku książki. Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania z makaronem. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makaronowe ozdoby i dekoracje / Agnieszka Bojrakowska-Przeniosło. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2012. - 70 s. : il. kolor. ; 26 cm.
Do zrobienia makaronowego motylka potrzebne będą: cavatelli, dwie duże i dwie średnie muszelki prążkowane, dwa drobne kolanka, klej i złoty sprej. Prawda, że niewiele? Z tego włoskiego przysmaku powstaną postaci ? lalka, baletnica, rusałka, dama z parasolką przypominająca kobietę na obrazie Moneta. Z makaronu możesz też zrobić małe zoo ? żyrafę, zająca, lwa. Makaronowe gwiazdki w kształcie płatków śniegu, łańcuchy ze spiralek i kokardek będą wspaniałą ozdobą choinkową. A samodzielnie zrobiony prezent w postaci bogato wysadzanej muszelkami szkatułki, stylowego świecznika czy kwiatów z rurek z pewnością mile zaskoczy każdego. [www.merlin.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-74 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 - 74/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makaron można przygotować na wiele sposobów - szybko i z korzyścią dla zdrowia. Makaron to klasyka każdej kuchnio. Dzięki naszej książce nie zabraknie Wam pomysłów czy to na szybką kolację po całym dniu pracy, czy na nieco bardziej treściwy, weekendowy obiad z przyjaciółmi. W inspirującym zbiorze przepisów zaczerpniętych z "BBC Good Food Magazine", które już w trakcie czytania kuszą podniebienie swą finezją, znajdziecie tak wspaniałe dania, jak makaron z wędzonym łososiem i szparagami, zapiekanka z rigatoni i kiełbasą czy pikantne paszteciki krewetkowe z makaronem. Są tu i delikatne, poprawiające samopoczucie potrawy, i pikantne, smakowite dania orientalne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst również na wyklejkach.
Żadne danie w historii nie ma tak wielu wariantów, kolorów, kształtów, smaków i konsystencji jak zwykły makaron. Przygotuj samodzielnie aksamitne farfalle lub cieniutkie jak jedwab ravioli. Zaskocz znajomych, podając czarny jak węgiel makaron z atramentem kałamarnic lub orzechowe gnocchi z grzybowym ragoût. Marc Vetri, utalentowany mistrz włoskiej kuchni, zdobywca „kulinarnego Oscara”, czyli nagrody Fundacji im. Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni, pokaże ci, jak własnymi rękami zrobić makaron pachnący toskańską trattorią. Bazując na ogromnym doświadczeniu, dzieli się swoją historią, radami, technikami i ponad setką przepisów. Tajniki wyrabiania ponad trzydziestu różnych typów ciasta i całej gamy makaronów smakowych. Przepisy na wspaniałe makarony nadziewane i pieczone oraz idealnie skomponowane sosy Inspirujące eksperymenty z różnymi rodzajami mąki Zostań mistrzem makaronu w swojej kuchni. [Znak, 2021].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania i potrawy z makaronem siostry Marii / Maria Goretti Guziak. - Kalisz : Martel, [2018]. - 285 stron : fotografie ; 21 cm.
"Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich makaronowych daniach kończąc. [Martel, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Makarony siostry Salomei / S. Salomea Łowicka FDC. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2017. - 222, [10] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Wydaje się, że o makaronach wiemy wszystko, każdy przecież od czasu do czasu robi spaghetti, penne czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach więcej niż Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea zgłębiała tajniki gotowania i przygotowywania makaronów. Okazuje się bowiem, że choć dania z makaronem są szybkie, smaczne i pożywne, to aby wydobyć z nich to, co najcenniejsze, trzeba trzymać się pewnych żelaznych zasad. Dziś Siostra Salomea przekazuje je Państwu. Podpowiada, jaki makaron wybrać, jak go dobrze przygotować, jaki sos do niego przyrządzić. Mięsny, rybny, warzywny? Pikantny a może na słodko np. z suszonymi śliwkami? Możliwości są setki. Makaron nie jest nudny. Dajmy zaskoczyć się bogactwem jego smaków. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
(Wiem, Co Jem!)
Okładka wliczona w paginację.
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. [Harper Collins Polska, 2023].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-63 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2dz-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kulinarna podróż przez wieki.
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej