Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(54)
Forma i typ
Książki
(54)
Poradniki i przewodniki
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(59)
tylko na miejscu
(10)
nieokreślona
(4)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(23)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(3)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(6)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(20)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(9)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(3)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(4)
Adamska Elżbieta
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Gontarska Elżbieta
(2)
Ochman Paweł (kulinaria)
(2)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bąkiewicz Grażyna (1955- )
(1)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czubernatowa Wanda (1937- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Denisiuk Jerzy (1943- )
(1)
Domino Zbigniew (1929-2019)
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hangel Ewa
(1)
Hołub Barbara
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jankowska Dorota (ilustratorka)
(1)
Jasińska Elżbieta (1952- )
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Koper Sławomir (1963- )
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Lasocka Zofia (tłumaczka)
(1)
Lazar Ola
(1)
Lewandowska Eliza (tłumacz)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majewska Anna Klara (1965- )
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Nowicki Artur (ilustrator)
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Płoszajska Jowita (ilustrator)
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rubinstein Nela (1908-2001)
(1)
Sora Marcello
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Stępowski Robert
(1)
Szloser Marta (literatura dziecięca)
(1)
Szurkowski Leszek (1949- )
(1)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014). Kanon kuchni polskiej
(1)
Wawer Tomasz
(1)
Woliński Robert
(1)
Zyśk Anna (blogerka)
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Żyburtowicz Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(29)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(53)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(52)
nieznany (0 p)
(1)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
14-17 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Kuchnia polska
(44)
Kuchnia regionalna
(7)
Kultura stołu
(5)
Kuchnia staropolska
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Polacy za granicą
(2)
Życie codzienne
(2)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Domino, Zbigniew (1929-2019)
(1)
Dominowie (rodzina)
(1)
Etnografia
(1)
Gastronomia
(1)
Gluten
(1)
Gotowanie
(1)
Górale
(1)
Handel niewolnikami
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Insulinooporność
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kasza
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Leczenie
(1)
Makłowicz, Robert (1963-)
(1)
Matki i synowie
(1)
Mieszko I (książę Polski ; ok. 935-992)
(1)
Monety
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoczyńska, Aniela
(1)
Pisarze polscy
(1)
Podróże
(1)
Podróże w czasie
(1)
Polanie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z kaszy i ryżu
(1)
Potrawy z ryb i owoców morza
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyroda
(1)
Radziwiłłowie (ród)
(1)
Religia Słowian
(1)
Rodzina
(1)
Savoir-vivre
(1)
Szlachta
(1)
Tematy i motywy
(1)
Tradycja
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Wielkanoc
(1)
Wysiedlanie
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zesłańcy
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ślub i wesele
(1)
Święta
(1)
Żydzi
(1)
Temat: dzieło
Najnowsza kuchnia warszawska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(7)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
2001-
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1918-1939
(2)
901-1000
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(12)
Białoruś
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Litwa
(1)
Norwegia
(1)
Podhale
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Wielkie Księstwo Litewskie
(1)
Wilno (Litwa ; okolice)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(26)
Książka kucharska
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opracowanie
(3)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Informator
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradnik
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Powieść historyczna
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(26)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
54 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Publkacja Klubu dla Ciebie nr 518.
Dla smakoszy Grecja to idealne miejsce na wakacje, bo to właśnie w greckiej kuchni, jak w soczewce, skupiają się trendy i tradycje kulinarne krajów basenu Morza Śródziemnego - arabskie przyprawy, włoskie makarony, bałkańskie sery i charakterystyczne lokalne wina. A do tego doskonała, naprawdę wyjątkowa oliwa o pięknej barwie i głębokim aromacie. Wszystkich składników aromatycznych Grecy używają z umiarem, pierwszeństwo dając dobrej jakości lokalnym produktom - warzywom, młodemu mięsu czy serom. Co najważniejsze - nam, Polakom, grecka kuchnia bardzo smakuje, a prawie wszystkie greckie dania można z łatwością przygotować w Polsce. Nie wymagają one wielkiej wprawy, dokładnego mierzenia czasu gotowania czy ważenia składników co do grama. Grecy lubią swobodę i niezmiernie rzadko do czegokolwiek podchodzą rygorystycznie. Możemy się czuć w zupełności usprawiedliwieni, jeśli do greckich przepisów - z konieczności czy z wyboru - użyjemy polskich składników: warzyw, serów czy ziół. Zachęcamy do korzystania z przepisów dobrej domowej kuchni greckiej w naszych polskich domach. Przyjemność dla podniebienia gwarantowana. [Klub dla Ciebie, 2005]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 20. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1977. - 798, [2] s., [32] k. tabl. kolor. : il. ; 26 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-5413 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / aut. Stanisław Berger [et al.]. - [Wyd. 25]. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1984. - 798, [2] s., [64] s. : il. ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - Mag.378 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3508 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz.- 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / aut. Stanisław Berger et al. - Wyd. 26. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 - 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 28 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1987. - 751, [1] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podtyt. wg okł.
Ksiażka przeznaczona jest zarówno dla doświadczonych jak i początkujących gospodyń. Zawiera przepisy do wspólnego gotowania po polsku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 148.
Kuchnia włoska ma swoich wielbicieli na całym świecie. Włochy są narodem artystów, toteż na ich domowych stołach pojawiają się prawdziwe dzieła sztuki. Wykwintne dania wymagające drogich i nie zawsze łatwo dostępnych składników można przygotować od czasu do czasu, przy większej okazji, ale nie na co dzień. Włosi preferują potrawy proste i szybkie do przygotowania. Trzeba jednak przyznać, że fantazja i niebywały wprost zmysł praktyczny sprawiają, że nawet najprostsze i najbardziej oszczędne dania włoskiej kuchni są bardzo smaczne. Polska kuchnia ma także wiele do zaoferowania, i to nie tylko Polakom. Dlatego właśnie na stronicach tej książki zamieściliśmy także przepisy na rdzennie polskie dania, które można przyrządzić zarówno we własnym domu, jak i goszcząc za granicą. Większość przepisów łatwo samemu modyfikować, zależnie od tego, co akurat mamy pod ręką, i zgodnie z własną inwencją. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/125612/kuchnia-wlosko-polska-i-polsko-wloska-dla-poczatkujacych]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł .: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27682, MgW-23076 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Neli / Nela Rubinstein ; przełożyła Elżbieta Jasińska. - Wydanie 8. - Warszawa : Muza, 2019. - 365, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: Legendarne przepisy mistrzyni smaku.
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna. Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i litewskie oraz z ich porad i kuchennych tajników. W książce znalazły się jej ulubione potrawy z dzieciństwa, mistrzowskie wypieki, a także najlepsze przepisy zebrane od przyjaciół i zaprzyjaźnionych kucharzy na potrawy z całego świata. "We wszystkim, co robiła, była zawsze wierna sobie i tradycji. I taka jest jej kuchnia." Barbara Młynarska-Ahrens [Muza, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, cop. 2014. - 143 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem "cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy "uniwersalne", chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska [www/domksiazki.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera przepisy na proste dania kuchni polskiej, takie jak krupnik, bigos, pierogi które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czarnecki pisał przed laty: tak mi się bowiem zdawało, żebyś wprzódy skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdziesz apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. [www.gandalf.com.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie". [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Data wyd. wg: www.proszynski.pl.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: nowe przepisy, polskie smaki.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb. Już wkrótce Czytelnicy książek Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce Wydawnictwa WAM podzieli się swoją wielką pasją kulinarną. [www.gandalf.com.pl, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki kuchni polskiej : 165 przepisów. - Warszawa : Prószyński Media, 2011. - 176 stron : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce i stronie tytułowej poprzednia nazwa wydawcy: Prószyński i S-ka.
W publikacji dokonaliśmy wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypominamy znane z dawien dawna dania, uzupełniając je współczesnymi, które dopiero niedawno się u nas zadomowiły.Otrzymujecie Państwo ponad 160 przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek, zup, mięs, ryb, sałatek i ciast. [www.nieprzeczytane.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Książki)
Magda Gessler i górale - to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę - choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych. "Książka ta to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala - wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona »Schroniska smaków« była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry". Magda Gessler [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 254, [2] strony : fotografie, portret ; 25 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Weganon".
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. [Marginesy, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Warszawa : Interpress, 1979. - 327, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10512 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej