Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Branch
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(6)
Author
Grzebisz Witold
(2)
Balejko Jerzy
(1)
Barłowska Joanna
(1)
Breś Włodzimierz
(1)
Brodziak Aneta
(1)
Florek Mariusz (1968- )
(1)
Kilarski Wincenty Michał (1931- )
(1)
Komosa Andrzej
(1)
Kołakowski Jerzy (1907-1980)
(1)
Król Jolanta
(1)
Kędzierska-Matysek Monika
(1)
Litwińczuk Anna (1952- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Skałecki Piotr
(1)
Year
2010 - 2019
(6)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Studenci uczelni ekonomicznych
(1)
Studenci uczelni rolniczych
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Nawożenie
(2)
Rośliny uprawne
(2)
Konserwacja żywności
(1)
Nawozy
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Rośliny
(1)
Ryba wędzona
(1)
Ryby
(1)
Surowce przemysłu rolno-spożywczego
(1)
Uprawa roślin
(1)
Żywność konserwowa
(1)
Genre/Form
Podręcznik akademicki
(5)
Podręcznik
(1)
Domain
Kulinaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Zarządzanie i marketing
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Książka stanowi kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności. Omówiono w niej technologię wędzenia najważniejszych grup produktów żywnościowych, sposoby otrzymywania dymu wędzarniczego i preparatów wędzarniczych, a także wpływ wędzenia na wartość odżywczą i zdrowotną żywności. Oprócz zagadnień teoretycznych podano w niej wskazówki dotyczące poszczególnych operacji i zabiegów występujących w procesie wędzenia. Przyjęcie formy podręcznikowej, z elementami monografii sprawia, że książka jest użytecznym materiałem dla studentów, magistrantów i doktorantów technologii żywności i żywienia człowieka, jak również dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego. Może być też źródłem wiedzy dla studentów kierunków pokrewnych, takich jak towaroznawstwo i dietetyka, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu nauk o żywności i żywienia oraz dla uczniów techników przemysłu spożywczego. [www.azymut.pl, 2017]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Book
In basket
Wykaz nazw gatunkowych wybranych roślin uprawnych.
Książka "Podstawy nawożenia" jest pierwszym tomem podręcznika "Nawożenie roślin uprawnych". Autor przedstawił w niej wybrane zagadnienia z zakresu nauk podstawowych, związane ze wzrostem, rozwojem i plonowaniem roślin uprawnych. Szczególną uwagę poświęcił mineralnemu żywieniu roślin, uwzględniając objawy nadmiaru i niedoboru poszczególnych składników mineralnych, a także problematyce żyzności gleby. Wyjaśnienie w podręczniku złożonych mechanizmów reakcji uprawianych roślin na czynniki siedliska przygotowuje Czytelnika do podejmowania trafnych decyzji dotyczących tworzenia racjonalnego systemu nawożenia, uwzględniającego bezpieczeństwo środowiska. Książka adresowana jest do rolników, doradców rolniczych, nauczycieli szkół i uczelni rolniczych, a przede wszystkim do studentów uczelni rolniczych. Głównym celem Autora jest przedstawienie Czytelnikowi prawidłowych zasad nawożenia, które powinny zapewnić nie tylko uzyskanie wysokiego plonu, gwarantującego korzystny efekt ekonomiczny, ale także wysoką jakość produkowanych płodów rolnych oraz uwzględniać ochronę środowiska. Dla rolnika w Polsce realizacja wszystkich wymienionych powyżej celów nie jest zadaniem łatwym. Potencjał plonotwórczy użytkowanych odmian jest przeciętnie dwukrotnie większy niż uzyskiwane obecnie wyniki produkcyjne. Taka relacja jednoznacznie wskazuje na niską funkcjonalność dotychczasowych systemów nawożenia roślin uprawnych, co w konsekwencji zagraża opłacalności produkcji i jednocześnie stanowi zagrożenie dla naturalnych ostoi przyrody i środowiska. [www.azymut.pl, 2016]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-631/635 (1 egz.)
Book
In basket
Książka Nawozy i systemy nawożenia jest drugim tomem podręcznika pt. Nawożenie roślin uprawnych. Autor omawia podstawy teoretyczne diagnostyki nawozowej i jed­nocześnie wskazuje na rozwiązania praktyczne w zakresie nawożenia i gospodarki nawozowej w przedsiębiorstwie rolnym. Koncepcje gospodarki materią organiczną i składnikami mineralnymi przedstawia w formie algorytmów, które wraz z zamiesz­czonymi przykładami mają na celu przygotowanie przedsiębiorcy rolnego lub jego doradcy do opracowania zasad gospodarowania, dostosowanych z jednej strony do warunków siedliska, w jakich proces produkcyjny jest prowadzony, a z drugiej - do wymogów ochrony środowiska. Przedstawione zasady opracowywania systemów nawożenia sygnalizują czytelnikowi konieczność przygotowywania planów nawozo­wych na podstawie szczegółowej wiedzy o wielkości zasobów środków produkcji i sposobach określenia ich aktualnego potencjału produkcyjnego. W podręczniku podano również sposoby diagnozy jakościowej i ilościowej czynników ogranicza­jących realizację potencjału plonotwórczego uprawianych odmian. [www.azymut.pl, 2016]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-631/635 (1 egz.)
Book
In basket
Anatomia ryb jest podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykladowców i studentów uczelni rolniczych oraz uniwersytetów, w tym wydziałów biologii, weterynarii i nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody. Książka zawiera opisy anatomiczne gatunków ryb występujących nie tylko w Polsce czy Europie, ale również ryb egzotycznych spoza naszych szerokości geograficznych. Każdy rozdział jest bogato ilustrowany szczegółowymi schematami, rysunkami i zdjęciami mikroskopowymi. [www.empik.com]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-59 (1 egz.)
Book
In basket
To pierwszy w literaturze polskiej podręcznik, który kompleksowo omawia najnowsze zagadnienia teoretyczne związane z nawożeniem gleb i podłoży oraz żywieniem roślin z zachowaniem naturalnych walorów środowiska przyrodniczego. [www.rema.com.pl, 2014]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-631/635 (1 egz.)
Book
In basket
Podręcznik jest kompleksowym opracowaniem łączącym w sposób bardzo trafny, a wręcz interdyscyplinarny: zootechnikę, przetwórstwo i towaroznawstwo, dając pełny obraz konsumentowi, jakie czynniki warunkują jakość surowca, jak technologia wpływa na produkt uzyskany z tego surowca i jak można ocenić końcowy produkt. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i ekonomicznych, w głównej mierze kierunków towaroznawstwo, technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, zootechnika, bezpieczeństwo żywności. Znajdzie on również odbiorców wśród pracowników służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa. W książce zostały omówione wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w Unii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje. [www.azymut.pl, 2018]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-66/69 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again