Turystyka kulinarna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(4)
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Booth Michael
(1)
Dyrda Grażyna (nauki ekonomiczne)
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Kukuła Tomasz
(1)
Niedźwiedź Grzegorz (tłumacz)
(1)
Orłowski Dominik (1978- )
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena (tłumaczka)
(1)
Scarso Slawka G. (1977- )
(1)
Squadrilli Luciana
(1)
Szpara Krzysztof
(1)
Wielgus Dominik
(1)
Woźniczko Magdalena
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Kobieta
(3525)
Przyjaźń
(2381)
II wojna światowa (1939-1945)
(2110)
Rodzina
(2101)
Miłość
(1856)
Turystyka kulinarna
(-)
Tajemnica
(1699)
Zwierzęta
(1359)
Relacje międzyludzkie
(1307)
Śledztwo i dochodzenie
(1243)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1020)
Pisarze polscy
(1008)
Nastolatki
(916)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(857)
Dziewczęta
(855)
Magia
(846)
Życie codzienne
(793)
Psy
(720)
Sekrety rodzinne
(718)
Uczniowie
(709)
Małżeństwo
(700)
Policjanci
(697)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(646)
Ludzie a zwierzęta
(601)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(556)
Osoby zaginione
(554)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(482)
Koty
(469)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(451)
Kultura
(446)
Chłopcy
(444)
Arystokracja
(433)
Matki i córki
(423)
Polityka międzynarodowa
(411)
Przestępczość zorganizowana
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(387)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(341)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(336)
Wsie
(335)
Zemsta
(332)
Polityka
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(295)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(289)
Lekarze
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(262)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(258)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Wojna
(247)
Śmierć
(246)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Sieroty
(234)
Wychowanie
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Europa Środkowo-Wschodnia
(2)
Województwo małopolskie (1999- )
(2)
Japonia
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Polska
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Relacja z podróży
(2)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Monografia
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi - a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
PRZYKŁADY DZIAŁAŃ NA OBSZARACH WIEJSKICH UKIERUNKOWANYCH NA WZMOCNIENIE POTENCJAŁU TURYSTYCZNEGO: Projekt "Karpaty łączą" ; Szkolenia dla przedstawicieli branży turystycznej organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ; Zagrody edukacyjne ; TURYSTYKA KULINARNA NA OBSZARACH WIEJSKICH: Turystyka na obszarach wiejskich, turystyka wiejska, agroturystyka ; Wykorzystanie potencjału terenów wiejskich do rozwoju turystyki kulinarnej ; Turystyka kulinarna - terminologia oraz motywy podróżowania ; Specyfika turystyki kulinarnej ; Dziedzictwo kulinarne istotnym elementem turystyki kulturowej ; Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego ; GOSPODARSTWA PSZCZELARSKIE ATRAKCJĄ TURYSTYCZNĄ ORAZ ELEMENTEM EDUKACJI: Zagrożenia dla rodzin pszczelich i środowiska ; Niekonwencjonalne metody leczenia produktami pszczelimi - apiterapia ; Apiturystyka ; Pszczelarstwo w województwach podkarpackim i małopolskim ; Turystyka kulinarna oraz szlaki turystyczne w Polsce związane z miodem ; Koncepcja "Podkarpackiego Szlaku Miodowego" ; W Nadleśnictwie Rymanów powstaje "Las pszczelarski" ; Wybrane imprezy związane z pszczelarstwem w Polsce ; Pszczoły w mieście - ule w parkach i na dachach budynków ; Jakość miodu od "miejskich pszczół" ; Walory zdrowotne miodu i produktów pszczelich ; ROLA WLADZ I ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ ORAZ SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH W ROZWOJU TURYSTYKI WIEJSKIEJ: Turystyka wiejska w zadaniach samorządu terytorialnego ; Regionalne i lokalne organizacje stymulujące rozwój turystyki wiejskiej ; Aktywność administracji samorządowej w kreacji innowacyjnych obszarowych produktów turystycznych ; Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystycznej przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich ; Przedsiębiorczość turystyczna mieszkańców obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego ; Działalność Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego jako przykład współpracy samorządów gminnych ukierunkowanej na stymulowanie rozwoju lokalnej przestrzeni turystycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Oddajemy w Państwa ręce publikację, która stanowi owoc współpracy 6 lokalnych grup działania obejmujących 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski. Współpraca związana była z realizacją projektu pod nazwą: "Turystyczny Szlak Dobrego Smaku - zwiedzaj, smakuj, wracaj". W ramach projektu powstał niniejszy album obejmujący ponad 200 najważniejszych zasobów, skatalogowanych w sekcjach: Poznaj, Spróbuj, Ugotuj," [fragment książki, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, 2021. - 189, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
"Źródła cytatów" na stronie 189.
„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swojego świata. Miejsca dla niego niezwykle ważne, których spoiwem jest ck Europa. Wraz z autorem przemierzamy kraje wielonarodowościowej monarchii habsburskiej. To nie jest jednak zwykła podróż – Makłowcz zatrzymuje się w miejscach, które bardzo rzadko pojawiają się w przewodnikach. Nie znajdziemy tu długich opisów zabytków, autor pisze przede wszystkim o ludziach i jedzeniu. Przywołuje często świat już nieistniający, próbuje go wskrzesić, bo dobrze wie, że pamięć potrafi przetrwać w smakach i zapachach. Nieważne czy spacerujemy po Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy Sarajewie – w jakiś przedziwny sposób Makłowicz zawsze wie, gdzie ma się udać, gdzie zapukać, jakie drzwi otworzyć. Może to lata praktyki, a może to opiekuńczy duch cesarza Franciszka Józefa I czuwa nad naszym autorem. „Café Museum” jest też wielką adoracją różnorodności – narodowej, językowej, kulturowej czy wreszcie kulinarnej. Makłowicz udawania, że właśnie tam, gdzie mieszają się narodowości, języki, kultury i smaki człowiek może czuć się naprawdę szczęśliwy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Café Museum [Dokument dźwiękowy] / Robert Makłowicz. - Wołowiec : Czarne, 2010. - 1 płyta CD (4 godz. 25 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 25 min.
"Sybaryta Makłowicz opisuje podróż dookoła świata swych marzeń. Właściwie jest to opowieść o tęsknocie, niespełnialnej, bo to tęsknota za światem, który nie wróci, a zarazem za światem nigdy, siłą rzeczy, bezpośrednio niezaznanym, krajem wspomnień cudzych, więc mitycznym. Pokonując niezliczone przejścia graniczne, Makłowicz przekonuje nas żarliwie, że podróżuje wciąż po tej samej c.k. Europie. Szuka owej mitycznej jedności, ciesząc się jednocześnie wszelkimi przejawami odrębności kulturowej w każdej wielonarodowej wspólnocie. Na koniec zaś swej podróży wiodącej krętymi drogami, poznawszy wielu nowych przyjaciół, zakosztowawszy najsmakowitszych potraw i trunków, znajdzie swój nowy, prawdziwy, realny raj na ziemi - Dalmację". Piotr Bikont [merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM - 9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest kompleksowym przewodnikiem, pełnym danych, grafik i kolorowych zdjęć, ułatwiającym pogłębianie wiedzy na temat wszystkich aspektów dotyczących marketingu odnoszącego się do jedzenia i gastronomii: analiza rynku produktów regionalnych i gastronomii, narzędzia, które można wykorzystać do informowania o gastronomii w Internecie, organizacja wydarzeń kulinarnych, opowieści o tych, którym się udało i dlaczego. "Zarówno w naszym kraju, jak i za granicą, Made in Italy jest symbolem jakości i smaku. Powszechnie rozpoznajemy włoskie produkty, wykorzystujemy włoskie przepisy oraz znamy ich restauracje. »Marketing smaku« jest książką, która w przystępny sposób przedstawia, jak oni to robią. Slawka G. Scarso i Luciana Squadrilla prezentują efekty swoich studiów i licznych doświadczeń praktycznych związanych z zastosowaniem współczesnych koncepcji i narzędzi marketingowych do wszelkich aktywności związanych ze sprzedażą produktów żywnościowych (tych regionalnych i ogólnokrajowych), działalnością gastronomiczną i turystyką kulinarną. Jest tu mowa nie tylko o marketingu tradycyjnym, ale też o działaniach marketingowych w Internecie oraz organizacji wydarzeń kulinarnych (eventów). Treści prezentowane w książce ilustrowane są bardzo licznymi przykładami praktycznymi, które prezentują działania marketingowe, jakie podejmują włoscy producenci i restauratorzy w XXI wieku." dr hab. Witold Kowal, prof. UE Dyrektor Instytutu Marketingu Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-339.13 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segmentów turystyki, w ostatnich latach rozwija się dynamicznie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych osób w innych krajach czy regionach, próbując charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijająca się gastronomia, zapewniająca mieszkańcom i turystom możliwość konsumpcji tradycyjnych posiłków, często również w autentycznej oprawie. Wyjątkowa i oryginalna oferta gastronomiczna może wspomagać rozwój miejscowości pozbawionych walorów przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in. istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską j jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej. Książka jest przeznaczona dla osób poszukujących doznań smakowych i pragnących poszerzyć swoją wiedzę o dziedzictwie kulinarnym kraju, regionu czy miejscowości. Z pewnością powinni z niej korzystać studenci na kierunkach: turystyka i rekreacja, żywienie człowieka i ocena żywności, gastronomia i hotelarstwo, kulturoznawstwo, etnografia, a także słuchacze studiów podyplomowych i uczniów szkół turystyczno-hotelarsko-gastronomicznych. Może też być przydatna dla osób profesjonalnie zajmujących się organizacją turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz pracowników urzędów administracji rządowej i samorządowej właściwych w sprawach rolnictwa, kultury, turystyki i promocji żywności. [talizman.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338.48 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej