Biernat Jadwiga (1944- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(4)
dostępne
(1)
Placówka
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(3)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(793)
Kowalska Dorota
(664)
Zarawska Patrycja (1970- )
(519)
Biernat Jadwiga (1944- )
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(410)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(330)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(328)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(321)
Siemianowski Roch (1950- )
(310)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(303)
Popławska Anna (literatura)
(295)
Christie Agatha (1890-1976)
(290)
Steel Danielle (1947- )
(287)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(284)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(282)
Roberts Nora (1950- )
(281)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(266)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Drewnowski Jacek (1974- )
(253)
Prus Bolesław (1847-1912)
(247)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(239)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(220)
Zimnicka Iwona (1963- )
(216)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(213)
King Stephen (1947- )
(206)
Ławnicki Lucjan (ilustrator)
(205)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(203)
Webb Holly (1976- )
(203)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(190)
Szulc Andrzej (1967-)
(187)
Jasieński Ksawery (1931- )
(186)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(183)
Szekspir William (1564-1616)
(181)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(179)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(178)
Rzehak Wojciech (1967- )
(178)
Domańska Joanna (1970- )
(177)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(173)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(172)
Tuwim Julian (1894-1953)
(171)
Beaumont Émilie (1948- )
(169)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(167)
Mazan Maciejka (tłumaczka)
(166)
Gawryluk Barbara (1957- )
(163)
Jachowicz Stanisław
(159)
Górski Wojciech (1971- )
(157)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(155)
Cieślik Donata (lektorka)
(153)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(153)
Kraśko Jan (1954- )
(151)
Williams Sophy (1965- )
(151)
Dobrzańska-Gadowska Anna (tłumaczka)
(150)
Mortka Marcin (1976- )
(150)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(149)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(148)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(148)
Szal Marek (ilustrator)
(148)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(147)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(146)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(145)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(144)
Sandemo Margit (1924-2018)
(144)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(143)
Ochab Janusz (1971- )
(141)
Lech Justyna
(138)
Wyrwas-Wiśniewska Monika (tłumaczka)
(137)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(136)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(134)
Mróz Remigiusz (1987- )
(132)
Teleszyński Leszek (1947- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Supeł Barbara (literatura dla dzieci)
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(129)
Siewior-Kuś Alina (tłumaczka)
(129)
Słomczyński Maciej (1920-1998)
(129)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(128)
Zadura Janusz (1968- )
(128)
Fabisińska Liliana (1971- )
(127)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(127)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(126)
Kiss Jacek (lektor)
(126)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(126)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(125)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(124)
Widmark Martin (1961- )
(124)
Marciniakówna Anna (tłumaczka)
(123)
Onichimowska Anna (1952- )
(123)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(123)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Cukrzyca
(1)
Farmacja
(1)
Odżywianie
(1)
Toksykologia
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Świat trucizn / Jadwiga Biernat. - Wrocław : Astrum, 1999. - 179 s. ; 21 cm.
(Zdrowe Życie)
Od zarania dziejów człowiek był otoczony trującymi roślinami i jadowitymi zwierzętami. Początkowo świat trucizn ograniczał się do naturalnych, ale w miarę rozwoju cywilizacyjnego zaczęły pojawiać się inne zagrożenia toksykologiczne: leki, substancje uszlachetniające smak i kolor produktów roślinnych i zwierzęcych - barwniki, emulgatory, stabilizatory, szkodliwe metale, opakowania z tworzyw sztucznych, detergenty, radiologiczne skażenia żywności. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele substancji toksycznych pojawia się w naszym codziennym życiu. Oddajemy do waszych rąk "Świat trucizn", który jest przeglądem substancji trujących - naturalnych i syntetycznych - aby przybliżyć część zagrożeń zdrowia i życia, jakich sobie często nie uświadamiamy. W książce tej znajdziecie też odpowiedzi na pytania: czym jest trucizna, jak działa w organizmie człowieka, jak udzielać pierwszej pomocy, jakie używki powodują przyzwyczajenie, jakie substancje toksyczne znajdują się w lekach i żywności. "Świat trucizn" polecamy przede wszystkim tym, którzy pragną zdrowo się odżywiać, a także każdemu, kto chciałby dowiedzieć się czegoś więcej o truciznach i ich działaniu. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : Astrum, 2001. - 443 strony : tablice ; 21 cm.
(Kreatywność)
Na okładce podtytuł: prawidłowe odżywianie - profilaktyka, właściwa dieta - leczenie.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Czy zastanawiasz się głębiej nad znaczeniem tego, co jesz i jak jesz? Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywności i żywienia. Dowiesz się z niej, co tak naprawdę jesz (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są Ci niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na Twoje zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznasz się z przykładami diet zalecanych w terapii różnych schorzeń. Odkryjesz również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywności i żywieniu zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów. [www.ksiegarniainternetowa.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W wyniku postępu, jaki dokonał się w medycynie oraz nauce o żywieniu ludzi zdrowych i chorych, naukowcy doszli do przekonania, że zasady żywienia w cukrzycy nie muszą być aż tak rygorystyczne, jak opisywano to dawniej. Żywienie osoby chorej na cukrzycę podlega takim samym zasadom, jak racjonalny sposób żywienia ludzi zdrowych i nie wymaga oddzielnego przygotowywania posiłków. Spełnia ono bowiem wszystkie zalecenia prawidłowego żywienia, a przez to stwarza możliwość długiego życia w zdrowiu dla wszystkich członków rodziny. Jest tylko jeden ważny element - zarówno w żywieniu ludzi zdrowych, jak i chorych na cukrzycę potrzebna jest wiedza o sposobie odżywiania człowieka oraz ciągłe jej stosowanie. Mamy nadzieję, że niniejszy poradnik skłoni wszystkich zainteresowanych do pogłębienia wiedzy na temat tej choroby i pomoże każdej osobie znaleźć odpowiednią drogę w codziennym życiu z cukrzycą. Pragnę serdecznie podziękować za inspirację do napisania tej książki mojemu Tacie, który przez kilkanaście lat zmagania się z cukrzycą, przeszedł z większym lub mniejszym powodzeniem przez kolejne etapy jej leczenia. [www.gandalf.com.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku? Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo? Czy wiesz, że soki owocowe, zwłaszcza sok grejpfrutowy, mogą wpływać na efekt działania leku? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w tej książce. Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków. Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom. [www. azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej