Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(202)
Forma i typ
Książki
(202)
Poradniki i przewodniki
(166)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(166)
tylko na miejscu
(44)
wypożyczone
(25)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(79)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(9)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(34)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(57)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(13)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(12)
Pustelnik Anastazja
(7)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Bardi Carla
(2)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(2)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Machla Dariusz
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Piszczek Anna (pedagożka)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Art Piotr (tłumacz)
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Banach Magdalena
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bottari Cristina
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Comella M. Ángels
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Adam (tłumacz)
(1)
Delicka Żaneta (tłumacz)
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Dobrowolska Agata (graficzka)
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Drzazga Joanna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(1)
Dębska Danuta
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Ellgen Pamela
(1)
Ellison Sheila (psycholog dziecięcy)
(1)
Emmerich Maria (blogerka)
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Francuz Sabina (kulinaria)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Glynn Smith Georgia
(1)
Gojowy Piotr (1959- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Gray Judith Anne (1939- )
(1)
Grazia Mario
(1)
Guerrier Pauline
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hata Lara
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Hyży Karolina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(55)
2010 - 2019
(139)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(171)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(202)
Język
polski
(202)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(6)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Kuchnia wegetariańska
(18)
Ciasta
(17)
Kuchnia polska
(14)
Potrawy dietetyczne
(14)
Desery
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Weganizm
(9)
Kucharstwo
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dieta niskowęglowodanowa
(5)
Gotowanie
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Fermentacja
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Ryby
(3)
Wegetarianizm
(3)
Śniadania
(3)
Chleb
(2)
Cukrzycy
(2)
Dieta
(2)
Dieta pH
(2)
Kasza
(2)
Kasza jaglana
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Owoce
(2)
Pizza
(2)
Pomidory
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Proso
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
Soki
(2)
Słowianie
(2)
Tarta
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Blogerzy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Etnografia
(1)
Gofry
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hamburger
(1)
Jajka (żywność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jęczmień
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Grecja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(201)
Publikacja bogato ilustrowana
(101)
Przepisy kulinarne
(41)
Poradnik
(28)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książka z naklejkami
(2)
Album
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(178)
Medycyna i zdrowie
(20)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kucharstwo
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i urod
(1)
202 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Książka zawiera przepisy na proste dania kuchni polskiej, takie jak krupnik, bigos, pierogi które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czarnecki pisał przed laty: tak mi się bowiem zdawało, żebyś wprzódy skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdziesz apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. [www.gandalf.com.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show.
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa kuchnia : potrawy z warzywami przez cały rok / Henryk Dębski, Danuta Dębska. - Warszawa : Amal-Servis, [2003?]. - 720 stron, [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Kamis)
Smaczne jedzenie to rozkosz dla duszy i radość dla ciała, mówili starożytni Grecy. Złe może być przyczyną wielu chorób. Prawidłowe odżywianie jest źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia. Jadłospis zdrowego człowieka nie powinien opierać się na mięsie i tłuszczach zwierzęcych, zwłaszcza, że w zasięgu naszych rąk znajduje się niedoceniana na ogół grupa produktów, jakimi są owoce i warzywa. Im właśnie poświęcona jest ta książka. [www.taniaksiazka.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta, ciasteczka, ciastka : encyklopedia wypieków : tradycyjne, smaczne i proste / [red. Magdalena Drukort]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, copyright 2016. - 288 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Encyklopedia Wypieków)
Temat
Dziedzina i ujęcie
Uwielbiasz piec ciasta i chcesz rozwinąć swój talent w tej dziedzinie? Ta książka pomoże Ci wspiąć się na wyżyny sztuki cukierniczej. Każdy dział zawiera przepisy na wypieki danego rodzaju –m.in. biszkoptowe i drożdżowe –oraz wskazówki dotyczące ich przygotowania. Ciekawym uzupełnieniem publikacji jest dział z recepturami na Boże Narodzenie. Znajdziesz w nim makowce, pierniki i inne ciasta, dzięki którym święta w Twoim domu będą przepyszne. [Świat Ksiązki, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mąka i woda / Sabina Francuz. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie. Sabina Francuz [znak, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Szybko, smacznie, domowo / Magdalena Grzegorczyk. - Poznań : Firma Księgarska Olesiejuk, Copyright 2016. - 192 strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Autorka od ponad 4 lat prowadzi "Skutecznie.Tv", jeden z najbardziej popularnych kanałów kulinarnych na polskim YouTube oraz "Gotuj.Skutecznie.Tv" – równie popularny blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało jej się zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy fanów, którzy chcą wraz z nią gotować domowy krupnik, piec puszystą drożdżówkę, robić domowy majonez w dwie minuty czy mini pączki w kwadrans. Prywatnie jest szczęśliwą żoną i mamą. Sztukę szybkiego gotowania i prowadzenia domu opanowała do perfekcji. Bardzo ceni czas, który poświęca rodzinie, i potrafi go zaplanować. Teraz swoje sprawdzone kulinarne przepisy na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania odkrywa przed czytelnikami. [www.empik.com, 2107]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Robyn Lawley gotuje / przełożyła Aleksandra Żak. - Białystok : Wydawnictwo Kobiece, 2016. - 199, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Na okł. podtyt.: obłędnie pyszne dania od najpiękniejszej modelki plus size.
Robyn Lawley to międzynarodowej sławy supermodelka, która brała udział w kampaniach H&M i została wybrana twarzą Ralpha Laurena, a oprócz tego jest zdeklarowany łasuchem. Przełamując stereotypy panujące w świecie mody, dumnie prezentuje na zdjęciach ubrania i bieliznę mimo że nosi rozmiar 42. Jej seksowne kształty można było podziwiać m.in. w Glamour, Elle, Marie Claire i Vogue. Jej prawdziwą życiową pasją jest jednak gotowanie. Kiedy nie pozuje właśnie dla Chanel, poszukuje przepisów na niebanalne i rozkosznie pyszne dania z całego świata i przyrządza je dla swoich przyjaciół i rodziny. Zanim wydała pierwsza książkę z autorskimi przepisami, spisywała swoje eksperymenty kulinarne na blogu robynlawleyeats.tumbrl.com, który obserwują tysiące fanów. Zarówno na blogu jak i w kuchni Robyn lub łączyć ze sobą nowoczesną klasykę i fotografie z podróży, a także rodzinne tradycje kulinarne prosto z Sydney, w którym dorastała. Książka Robyn Lawley eats to bogaty zbiór przepisów na kosmopolityczne dania na różne okazje, które przygotuje każdy niezależnie od stopnia zaawansowania w gotowaniu. Jeśli lubisz rozkoszować się jedzeniem i dzielić się nim z innymi to książka dla ciebie. - Przepisy na znane dania, którym nadano nową, rozkoszną formę i smak! - Udany miks kuchni z całego świata, który spotyka się w prostych daniach pieszczących podniebienie! - Obłędnie pyszne potrawy inspirowane kuchnią australijską! [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
103 ciasta Siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Wyd. 3. - Kraków : Wydawnictwo WAM, cop. 2015. - 272 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Wszystkie przepisy z kolorowymi ilustracjami! "Ciasta siostry Anastazji" nie wymagają rekomendacji. Marysieńka, Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur mistrzyni, a olśnisz domowników i gości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jedne ciasta są zwyczajne, inne luksusowe, łatwe do wykonania lub wymagające wprawnej ręki. Wszystkie smakują wyśmienicie i zawsze się udają. Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. W 2008 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
143 przysmaki siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Wyd. 2. - Kraków : Wydawnictwo WAM, cop. 2015. - 336 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Znakomite kulinarne pomysły siostry Anastazji na różne okazje rodzinne, świąteczne, a nawet... zaręczyny! Cielęcina w kurkach, pierożki ołpińskie, kukutki makowe czy jesienny sernik, to tylko niektóre z propozycji dla miłośników dobrego jedzenia. Skorzystaj z nich, a przygotujesz wyśmienite przysmaki. [www.empik.com, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bestsellerowa "Ulica Czereśniowa" w nowej - kulinarnej - odsłonie! W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw - i mnóstwo innych pyszności. Dwiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! [www.gandalf.com.pl, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Dania i potrawy z ziemniaków Siostry Marii" to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z ziemniaków, od opiekanych kartofelków zaczynając, poprzez uwielbiane przez dzieci frytki, kopytka, różnego rodzaju kluseczki, placki ziemniaczane, na zapiekankach i sałatkach kończąc. [www.empik.com, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Książka zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin. Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – Angielka, która swoje prawdziwe powołanie odnalazła w Paryżu. Absolwentka słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu, prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, w swojej maleńkiej kuchni udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków jest naprawdę nieskomplikowane i dostępne w każdych warunkach. [https://dobreksiazki.pl/mala-paryska-kuchnia-rachel-khoo,p89799]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po Małej paryskiej kuchni Rachel Khoo przygotowała dla wielbicieli sztuki kulinarnej Moją małą francuską kuchnię, w której dodaje odrobinę nowoczesności klasycznym przepisom ze wszystkich regionów Francji. Dzięki książkom kucharskim bezpretensjonalnej i uroczej Rachel Khoo oraz jej programom emitowanym przez BBC, wykwintna kuchnia francuska znalazła się w zasięgu każdego kucharza amatora, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzi i w jak dużej kuchni przyrządza swoje dania. [Albatros, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastronomia molekularna / Łukasz Konik. - Kraków : Pressto - Studio Editorial, 2016. - 126, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Dziedzina i ujęcie
"Jako jeden z prekursorów kuchni molekularnej w polskiej gastronomii, oddaję w Państwa ręce książkę, która jest wynikiem kilkuletniego doświadczenia w tej dziedzinie. Starając się „odczarować” mit, iż jest to kuchnia niedostępna na co dzień, przedstawiam bogato ilustrowany zbiór przepisów kulinarnych zawierający szczegóły dotyczące nie tylko składników i sposobów przygotowania potraw, ale również urządzeń niezbędnych do ich wykonania. Dlatego też książkę tę dedykuję nie tylko branży gastronomicznej, ale także tym wszystkim, którzy poszukują nowych smaków, dla których gotowanie to niekończąca się przygoda.” Łukasz Konik O AUTORZE: Łukasz Konik to kreatywny szef kuchni, umiejętnie łączący najnowsze trendy i techniki kulinarne z tradycją. Znany jest ze swoich zamiłowań do kuchni molekularnej, tradycyjnej kuchni polskiej oraz produktów regionalnych. Obecnie zmienia oblicze polskiej kuchni uzdrowiskowej oraz żywienia w szpitalach rehabilitacyjnych. Absolwent Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu, doświadczenie zawodowe zdobywał w uznanych hotelach i restauracjach w Polsce i zagranicą. Od 2009 roku członek elitarnego grona Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Obecnie Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Na swoich pokazach oraz warsztatach „Kulinarna Awangarda” popularyzuje kuchnię molekularną i przybliża uczestnikom jej tajniki. Współpracuje z czasopismami i portalami gastronomicznymi oraz telewizją publiczną i komercyjną. Współtworzy cykl programów „Galopem do Kuchni – Łukasz Konik zaprasza”, który powstał w ramach kampanii społecznej „Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli”. [platon.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla Dzieci)
Okładka wliczona w paginację.
Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym Knedelkowie: Cecylce Knedelek oraz gąsce Walerii, a także o ich przyjaciołach: pani Ludmile – miłośniczce starych książek, która piecze przepyszne ciasteczka oraz torciki, panu Alojzym – kolekcjonerze śrubek i nakrętek, potrafiącym zrobić coś z niczego i naprawić prawie wszystko, Joasi – dziewczynce umiejącej uszyć gałgankowego konika i zrobić na szydełku szalik, Antku – konstruktorze dziwnych machin, uwielbiającym zamieniać się w naukowca, Luci i Lusi – bliźniaczkach mieszkających w pokoju w paski, lubiących gotować przepyszne pomidorówki: zimową i letnią, oraz kotce Bazylii i psie Tymianku. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okł. i na grzb. : Dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego.
Książka ta powstała w celu przekazania osobom stosującym żywienie optymalne, a także tym, którzy zamierzają podjąć ten model żywienia, szerokiego zestawu przepisów kulinarnych, zgodnych z opracowaną przez dra Kwaśniewskiego i propagowaną od wielu lat dietą optymalną. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia tajska / [tłumaczenie Natalia Mętrak]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2013. - 47, [1] strona : iustracje kolorowe ; 24 cm
(Szybko & Smacznie)
OPIS Ponad 100 wspaniałych przepisów. Krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami. Proste opisy gwarantujące doskonały rezultat. Inspirujące zdjęcia pobudzające apetyt.[https://www.wydawnictwoolesiejuk.pl/katalog/369081/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dla miłośników dobrej kuchni i kulinarnych podróży. Znalazło się w niej ponad 50 sprawdzonych przepisów na tradycyjne oraz bardziej wyszukane potrawy kuchni indyjskiej: curry na różne sposoby, kurczak tandoori, samosa, pakora, tikka oraz wiele innych. Atutem książki jest nowoczesna szata graficzna i doskonałe, niezwykle barwne fotografie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem. Część 2 / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2016. - 228, [12] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Na okł.: Szybkie i zdrowe dania do pracy.
"Jedz i pracuj…" to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdą się: proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy, przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja), menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie, listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi), menu inspirowane smakami światowych kuchni. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
750 tradycyjnych polskich potraw / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, copyright 2015. - 320 stron : fotografie ; 29 cm.
(Kanon kuchni polskiej / Hanna Szymanderska)
750 tradycyjnych polskich potraw. "750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami. Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych. [Multico, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej