Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(9)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(2)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(9)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Autor
Dmochowska-Górska Janina
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Bielecka Zuzanna (kucharstwo)
(1)
Borczak Małgorzata
(1)
Brzozowska-Bączkiewicz Barbara
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Denny Roz (1949- )
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Fedak Alina
(1)
Fedak Paulina
(1)
Gwiaździński Tadeusz
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Karlik Andrzej
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944)
(1)
Konopacka Aniela Maria (tłumaczka)
(1)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Kołakowska Marta (przedszkolanka)
(1)
Krawczyk Marta (blogerka)
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Matys Jowita (tłumaczka)
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
Małecki Paweł
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Oetker August (1862-1918)
(1)
Podgórska Anna (pedagog)
(1)
Ramsay Gordon (1966- )
(1)
Skarżyńska Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Smith Georgia Glynn
(1)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(1)
Szczepańska Anna
(1)
Tinslay Petrina
(1)
Wachowicz Ewa (1970- )
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(25)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Desery
(25)
Ciasta
(12)
Kanapki i przekąski
(3)
Napoje
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Obiad
(2)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(2)
Śniadania
(2)
Chleb
(1)
Gotowanie
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Odżywianie
(1)
Olej z oliwek
(1)
Owoce
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pomidory
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Ryby
(1)
Słodycze
(1)
Weganizm
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zupy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Książka kucharska
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Poradnik
(4)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(13)
Medycyna i zdrowie
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis ; 4)
Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to różnego rodzaju zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, faszerowane warzywa i sałatki oraz zakąski na gorąco: grzanki, tosty, babeczki i kiełbaski. W drugim dziale znalazły się przepisy na wszelkiego rodzaju desery: surówki i sałatki owocowe, koktajle, kremy, suflety, słodkości z mleka i śmietany oraz kasz i mąki, a także czekoladki, krówki czy marcepan. Ostatni dział składa się z przepisów na różne napoje i napitki: mrożone herbaty smakowe, napoje z maślanki, syropy i lemoniady owocowe, ale także napoje gorące: wyśmienite herbaty i kawy oraz koktajle z alkoholem, ajerkoniaki, piwa, poncze, wina i nalewki. Zebrane przepisy w łatwy sposób pozwalają przygotować małe przyjęcie. Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że goście chętnie sięgną po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki. Bonusowo zamieściliśmy porady, dzięki którym zorganizowanie przyjęcia będzie jeszcze łatwiejsze. Kolejny tom, jaki planujemy wydawać w tej serii to : „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni”. [www.empik.com, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
W naszej książce namawiamy do robienia domowych słodyczy, które składają się ze zdrowych komponentów i dzięki temu nie zawierają pustych kalorii. Zdrowe słodycze przygotowujemy przede wszystkim ze świeżych owoców, orzechów i ziaren, na bazie chudych jogurtów lub mleka roślinnego, z dodatkiem miodu. [Zwierciadło, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Krok po Kroku)
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu. To w niej ze zwykłych składników powstają nadzwyczajne smakołyki. Dzieci lubią pomagać w gotowaniu i chętnie jadają potrawy, w których przygotowaniu uczestniczyły. "Mały kuchcik" i "Mały cukiernik" to seria książek kucharskich dla dzieci. Każda z nich zawiera 10 sprawdzonych przepisów na łatwe do przyrządzenia i lubiane przez dzieci potrawy. Ich przygotowanie wymaga ścisłej współpracy dzieci i dorosłych – a to dobra okazja do wspólnego spędzenia czasu. Tekturowe podstawki oraz spirale ułatwiają korzystanie z książek podczas gotowania – można je postawić na kuchennym blacie i na bieżąco sprawdzać przepis. Na fotografiach zostały pokazane poszczególne etapy przyrządzania potraw. W "Małym kuchciku" znalazły się m.in. przepisy na: domową pizzę, francuskie zawijańce, pesto i kaszotto, a w "Małym cukierniku" na: maślane serduszka, marchewkowe babeczki, deser bezowy i domowe lody. [Wydawnictwo Aksjomat, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Book Cook)
Kuchnia śródziemnomorska to kwintesencja zdrowia i smaku. Dzięki oliwie, oliwkom i morskim rybom dostarcza zalecanych przez dietetyków nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Królują w niej świeże warzywa, znakomite sery i jogurty oraz aromatyczne zioła, jak bazylia, oregano czy rozmaryn. Przysmaki, z których słynie region Morza Śródziemnego, są proste w wykonaniu – wiele z nich podbiło cały świat, jak pizza, spaghetti, sałatka grecka. Coraz większą popularnością cieszą się także hummusy i dania na bazie kasz kuskus i bulgur – charakterystyczne dla krajów Afryki Północnej.Ta książka jest jak wspomnienie słonecznych wakacji w Grecji, Włoch czy Hiszpanii. Przypomni wam smak greckich specjałów: musaki, gyrosu i tzatziki, włoskich deserów: panna cotty i tiramisu, hiszpańskiej paelli i gazpacho. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(The Amazing World of Gumball)
Na okładce: 41 pysznych dań!
Opis według okładki.
Książka kulinarna dla miłośników zabawnego Gumballa. Znajdziemy w niej aż 40 przepisów na dania, które dzieci mogą przygotować samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców, w tym pomysły na śniadania, obiady, kolacje i desery. W każdym wydaniu także porady „ABC” gotowania. [Edipresse Polska, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej to przyjazny poradnik rodzica oparty na skandynawskim modelu zapobiegania otyłości. To zarazem prosty i zgodny z prawami natury system żywienia umożliwiający powrót do zdrowych nawyków, takich jak picie wody, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a nawet planowanie zakupów czy posiłków. Książka opiera się na doświadczeniach dwóch mam – Beaty Dąbrowskiej, która od lat współpracuje z dr Ewą Dąbrowską, oraz Marty Kołakowskiej, przedszkolanki, która prowadzi zajęcia kulinarne z dziećmi.[WAM, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej