Dieta bezglutenowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(23)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(16)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(20)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(12)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(3)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(4)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Bach Konrad
(2)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(2)
Przyjemska Bożena (naturoterapeutka)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Źródlak Małgorzata
(2)
Bartnicka Anna (nauki medyczne)
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Drews-Raczewska Katarzyna
(1)
Fasano Alessio
(1)
Flaherty Susie
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Habak-Huzior Paulina
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Kaszuba-Dębska Anna (1975- )
(1)
Konińska Grażyna
(1)
Kunachowicz Hanna (techologia żywności)
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Marczewska Anna (dietetyk)
(1)
Nadolna Irena
(1)
Oworuszko Monika (1970- )
(1)
Palewicz Roman (tłumacz)
(1)
Pawlik Marek (fotografia)
(1)
Przygoda Beata
(1)
Rybak Anna (nauki medyczne)
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Schafer Christine
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Stolarczyk Anna (nauki medyczne)
(1)
Strehle Sandra
(1)
Szloser Marta
(1)
Tarkowska Justyna (ilustratorka)
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wencka Barbara (tłumaczka)
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wojtasik Anna (medycyna)
(1)
Łukaszewicz Zuzanna (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(18)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(23)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3751)
Przyjaźń
(2634)
Rodzina
(2283)
II wojna światowa (1939-1945)
(2207)
Miłość
(1982)
Dieta bezglutenowa
(-)
Tajemnica
(1877)
Zwierzęta
(1440)
Relacje międzyludzkie
(1398)
Śledztwo i dochodzenie
(1320)
Dzieci
(1113)
Zabójstwo
(1094)
Pisarze polscy
(1031)
Nastolatki
(984)
Rodzeństwo
(939)
Dziewczęta
(936)
Uczucia
(931)
Magia
(896)
Życie codzienne
(881)
Sekrety rodzinne
(801)
Policjanci
(770)
Psy
(765)
Uczniowie
(750)
Małżeństwo
(749)
Boże Narodzenie
(708)
Żydzi
(687)
Polacy za granicą
(669)
Ludzie a zwierzęta
(646)
Trudne sytuacje życiowe
(628)
Osoby zaginione
(613)
Władcy
(607)
Język polski
(566)
Wybory życiowe
(553)
Wakacje
(552)
Podróże
(550)
Relacja romantyczna
(531)
Koty
(518)
Chłopcy
(492)
Kultura
(483)
Uprowadzenie
(483)
Arystokracja
(478)
Matki i córki
(465)
Przestępczość zorganizowana
(438)
Poszukiwania zaginionych
(424)
Dziadkowie i wnuki
(423)
Polityka międzynarodowa
(415)
Wychowanie w rodzinie
(403)
Prywatni detektywi
(393)
Wsie
(375)
Aktorzy polscy
(374)
Pisarze
(373)
Zakochanie
(370)
Seryjni zabójcy
(367)
Ojcowie i córki
(365)
Zemsta
(358)
Zdrowe odżywianie
(357)
Polityka
(347)
Duchowieństwo katolickie
(346)
Katolicyzm
(346)
Polityka wewnętrzna
(344)
Regionalizm
(341)
Mężczyzna
(340)
Dojrzewanie
(324)
Zabawa
(320)
Lekarze
(314)
Historia
(313)
Wojsko
(308)
Obyczaje i zwyczaje
(305)
Filozofia
(304)
Szlachta
(304)
Samotność
(303)
Samorealizacja
(302)
Pomaganie
(295)
Szkoły
(295)
Walka dobra ze złem
(294)
Ludzie bogaci
(290)
Władza
(286)
Spisek
(285)
Holokaust
(282)
Las
(282)
PRL
(282)
Kradzież
(277)
Powstanie warszawskie (1944)
(277)
Zamki i pałace
(274)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(272)
Zabójstwo seryjne
(268)
Kościół katolicki
(263)
Przyroda
(262)
Poeci polscy
(261)
Wojna
(261)
Ojcowie i synowie
(260)
Źródła historyczne
(258)
Nauka
(256)
Śmierć
(256)
Język polski (przedmiot szkolny)
(254)
Sieroty
(254)
Czarownice i czarownicy
(251)
Zarządzanie
(250)
Humor
(249)
Tematy i motywy
(248)
Krainy i światy fikcyjne
(247)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Poradnik
(9)
Książka kucharska
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książka obrazkowa
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(13)
Medycyna i zdrowie
(9)
23 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) : 200 nowych prostych przepisów / William Davis ; przeł. Roman Palewicz. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, cop. 2015. - 335, [1] strona, [32] strony tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Zdrowie)
W książce kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym, zwłaszcza dla kogoś, kto nie może pozwolić sobie na spędzanie w kuchni całych godzin. Dzięki książce możesz jednak karmić całą rodzinę smacznie i zdrowo, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu. Wypróbuj 200 nowych bezglutenowych przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha raz na zawsze! Każde danie jest pomyślane w ten sposób, by jego przyrządzenie zajęło najwyżej pól godziny, rozstanie z pszenicą nie musi bowiem być czasochłonne. Od sutych dań głównych, poprzez smakowite sosy, aż po wyśmienite desery – szybkie ugotowanie zdrowego posiłku już nigdy nie będzie problemem! [Bukowy Las, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
Kontynuacja bestsellera Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? Jeśli sięgasz po Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy, zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej? dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania: Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej? Czy będę już na diecie do końca życia? A co z poranną kawą z mlekiem? Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii. Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka "Wolni od glutenu" doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie. Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
(Wademecum)
Na okładce: bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez drożdży, bez laktozy.
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania bez glutenu / Maria Goretti Guziak. - Kalisz : Martel, 2018. - 284, [4] strony : ilustracje ; 21 cm.
Pełna nazwa autorki: Maria Goretti Guziak na stronie 10.
To kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele przepisów na zdrowe i łatwe do przy-gotowania potrawy, tym razem pozbawione glutenu, od pieczywa zaczynając, poprzez różne-go rodzaju placki, naleśniki, kluski, pizzę, makarony, na ciastach i ciasteczkach kończąc. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
Prezentujemy najnowszą edycję poradnika dla osób nowo zdiagnozowanych pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa”, przygotowanego i zaktualizowanego przez Grażynę Konińską, Annę Marczewską, Paulinę Sabak-Huzior i Małgorzatę Źródlak. Wydanie dwunastej już edycji naszego poradnika zbiegło się w tym roku z XII Międzynarodowym Dniem Celiakii, dlatego otrzymają go wszyscy uczestnicy pikniku naukowego „Celiakia i dieta bezglutenowa dla małych i dużych”, który odbędzie się z okazji XII MDC 3 czerwca w Warszawie. Nasz informator jest sukcesywnie bezpłatnie wysyłany dziesiątkom lekarzy i dietetyków, którzy stale rozdają go swoim pacjentom. W ten sposób na przestrzeni ostatnich kilku lat przekazaliśmy już kilkadziesiąt tysięcy sztuk poradników – trafiły one do osób świeżo po diagnozie, które zazwyczaj najbardziej potrzebują merytorycznego wsparcia podczas rozpoczynania swojej przygody z dietą bezglutenową. Poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa” zawiera: podstawowe informacje na temat objawów i diagnostyki celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten charakterystykę choroby Dühringa i nietolerancji laktozy wskazówki na temat diety bezglutenowej – jakie produkty są dozwolone, zabronione, a które mogą zawierać gluten, czym się kierować wybierając żywność, jak czytać etykiety, gdzie kupić produkty bezglutenowe, dlaczego ważny jest znak Przekreślonego Kłosa zalecenia dotyczące diety bezglutenowej przy anemii i osteoporozie porady jak bezpiecznie gotować bezglutenowo, jak żywić się poza domem, szczególnie w restauracjach i podczas podróży informacje jak radzić sobie z problemami psychologicznymi w celiakii, jak wspierać chore dziecko wiele praktycznych wskazówek i informacji o tym, jak Stowarzyszenie pomaga osobom na diecie [https://celiakia.pl/nowa-wersja-poradnika-celiakia-i-dieta-bezglutenowa]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A jak nie mięso, to co? : 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa / Dorota Jaworska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2019. - 317, [3] strony : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie! "Proste przepisy ułatwiające zmianę codziennych nawyków żywieniowych. Dzięki tym potrawom nawet nie zauważysz, gdy przestaniesz być mięsożercą. Autorka czerpie inspiracje z najlepszych kuchni świata, tu nie ma mowy o kulinarnej nudzie!" Ewa Wagner, Magazyn „Kuchnia”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu, zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych, wartość odżywczą produktów bezglutenowych, wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych, praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych, aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej. Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo. [www.empik.com, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 203 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Na okładce:przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych.
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko? Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków ? to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?[Ruch Młodej Polski, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Już wkrótce poznacie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów. [https://celiakia.pl/ola-franek-i-gucio-gluten-ksiazka-dla-dzieci-z-celiakia/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niebezpieczne zboża : groźny gluten / Bożena Przyjemska ; konsultacja medyczna: dr nauk medycznych Konrad Bach. - Wydanie 5-zmienione. - Białystok : Vital, 2020. - 272, [8] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie to życie bez glutenu. [Vital, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niebezpieczne zboża : groźny gluten / Bożena Przyjemska ; konsultacja medyczna: dr n. med. Konrad Bach. - Wydanie 4, dodruk. - Białystok : Wydawnictwo Vital, 2024. - 275, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Oznaczenie wydania według strony internetowej wydawcy. W książce na stronie redakcyjnej: wydanie 4. - dodruk.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie bez glutenu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łowcy smaków / Ina Rybarczyk ; [fotografie Marek Pawlik]. - Poznań : Dom WydawniczyRebis, 2017. - 311, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Na okładce podtytuł : roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
Na stronie tytułowej nazwa bloga: tth true taste hunters.
Otwórz okno na kulinarny świat, pełen nowych smaków i zapachów. Świat kuchni roślinnej, bez glutenu i rafinowanego cukru. Kuchni, która zmieni jakość twojego życia i pozwoli cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie pełnią zdrowia. Wyczarowuje się tu burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera ani grama masła. Na deser przyrządzamy ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z... batatów. W kuchni roślinnej nie ma ograniczeń! Jest za to smak pysznej zdrowej wolności. Pokaże ci go Ina Rybarczyk, autorka znanego bloga roślinnego True Taste Hunters. [www.gandalf.com.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój brzuch mówi glutenowi: NIE! Niezależnie od przyczyny, dla której musisz zrezygnować w swojej diecie z produktów zawierających gluten, teraz możesz z powodzeniem zmienić składniki swojej kuchni. Ta książka pomoże rozszyfrować i odnaleźć w sklepie listę „bezpiecznych” składników, z użyciem których upieczesz chrupiący chleb, wyborne ciasta lub ugotujesz pyszne knedle. Nasi eksperci nie tylko dostarczą najlepsze przepisy, ale również obrazowo wyjaśnią, co warto wiedzieć i jak to wykorzystać w praktyce. A nawet jeśli wcale nie musisz się przejmować glutenem, zapraszamy do podróży kulinarnych i odkrywania nowych smaków! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
inwentaryzacja księgozbioru
Książka
W koszyku
(Zdrowie)
Kontynuacja bestsellerowej „Kuchni polskiej bez pszenicy” oraz „Świąt bez pszenicy”. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję! Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy. Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie! Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych Autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i… jedzeniu kwiatów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co je Jan? : i dlaczego nie ciastko? / tekst i ilustracje: Justyna Tarkowska. - [Warszawa] : celiakia.pl, [2020]. - [28] stron : ilustracje ; 18x18 cm.
Rok wydania na podstawie wpływu egzemplarza obowiązkowego do BN.
Opis wg okładki. Okładka wliczona w paginację.
Dziecko z jakąkolwiek dietą eliminacyjną, a taką jest dieta osób z celiakią, już na starcie styka się z kłopotami dwojakiego rodzaju. Pierwszy problem to jakość życia związana z fizycznością: trzeba rozpoznać i nauczyć się żyć z chorobą, pokonać jej ograniczenia. Problem drugi to zrozumienie otoczenia i akceptacja rówieśników. Miejsca zbiorowego żywienia nie zawsze sobie radzą, od wiedzy i dobrej woli począwszy, na organizacji skończywszy. Wreszcie – młody człowiek, który w przedszkolu nie je tego, co wszyscy, budzi rozmaite emocje. Dlaczego nie naleśniki? A jeśli naleśniki, to ze specjalnego pudełka? Czy to grymasy? Przywileje? A może coś strasznego, czego się trzeba obawiać? Powstała więc ta książka, bo, jak mówi autorka „dla wielu małych (i dużych!) celiaków najtrudniejsza bywa – o dziwo – nie sama rezygnacja z glutenu, a konieczność wielokrotnego tłumaczenia swojej choroby bliskim i dalszym osobom”. [http://www.ryms.pl/2020/08/30/co-je-jan-i-dlaczego-nie-ciastko/]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-0/KZ (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 148 przepisów, zdrowa dieta na całe życie.
Najlepiej sprzedający się poradnik o wyjściu z uzależnienia od cukru. Rezygnacja z cukru nie jest dietą. To sposób na życie bez przetworzonej żywności i odżywianie się tym, co mieli na talerzach nasi pradziadkowie przed erą szkodliwych produktów i towarzyszących im chorób. Dzięki bestsellerowej pierwszej książce Rzucam cukier Sarah Wilson pomogła setkom tysięcy ludzi wyjść z nałogu pochłaniania cukru. W 365 dni bez cukru pokazuje, jak już do niego nie wrócić. Sarah doradza, jak: * zyskać młodszy wygląd, niższą wagę i zdrowsze jelita * zwalczyć apetyt na słodkie i radzić sobie z niedoborami, jedząc warzywa, zdrowe tłuszcze i białka * mniej ćwiczyć, ale uzyskiwać lepsze efekty * rzucić cukrowy nałóg bezpiecznie i skutecznie... a nie tylko na chwilę! * jeść w sposób zrównoważony i etyczny w domu i poza domem * gotować i piec bez cukru: desery, ciasta, dania do dziecięcych lunchboxów, proste kolacje, obiady i śniadania. W sumie aż 148 przepisów dla rodzin i singli! 365 dni bez cukru nie tylko uczy, jak pokonać nałóg. To kompletna filozofia odnowy biologicznej, prowadząca do najzdrowszej, najspokojniejszej i najszczęśliwszej wersji siebie. 365 dni bez cukru pokazuje, jak prowadzić prosty, naturalny styl życia, bez odczucia i to jest najważniejsze, że w ten sposób cokolwiek tracisz. The Sydney Morning Herald [Pascal, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Większośc produktów dostępnych współcześnie w sklepach nie należy niestety do najzdrowszych. Konserwanty, sztuczne aromaty, słodziki, wzmacniacze smaku i spulchniacze znajdują się dosłownie wszędzie. Jak się w tym wszystkim połapać? Na szczęście nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, wszyscy wiemy, że zdrowie zaczyna się na talerzu, warto zatem sięgnąć po przepisy, które pomogą nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. "Smakoterapia" to idealna pozycja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Chcesz ograniczyć w swojej diecie produkty przetworzone? Ktoś z Twoich bliskich albo Ty zmagasz się z alergią, która wyklucza wiele składników z pożywienia? Nie masz pomysłu na to, jak przyrządzić coś smacznego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli, któreś z tych pytań dotyczy Ciebie to znak, że "Smakoterapia" musi koniecznie znaleźć się nie na Twojej półce, a najlepiej na kuchennym blacie. Nieważne, czy szukasz przepisu na pożywne śniadanie, sycący obiad, czy lekkie przekąski. Z tą książką z pewnością znajdziesz inspirację na każdy posiłek w ciągu dnia. W “Smakoterapii” znajdziesz przepisy na bazie kaszy jaglanej oraz dania bez glutenu i nabiału. Dzięki niej przygotujesz także przekąski na bazie naturalnych składników i produktów roślinnych, dowiesz się również czego używać zamiast cukru. Pasta z pieczonego buraka, placki gryczane z bananami, sos tzatziki, jogurt wegański, pierogi z jagodami, czy sałatka z burakami to tylko niektóre przepisy, które tu znajdziesz. "Smakoterapia" to propozycja napisana przez mamę, której syn jest alergikiem i która z miłości do dziecka oraz pasji do eksperymentowania w kuchni zebrała swoje receptury w formie książki. Wszystko to na bazie naturalnych składników roślinnych, ograniczając gluten, nabiał i cukier. Dzięki temu zyskasz nie tylko zdrowie, zapobiegniesz infekcjom, ale też będziesz cieszyć się lepszym samopoczuciem. Bez względu na to, czy jesz wszystko, jesteś wegetarianinem lub weganinem, czy cierpisz na jakąkolwiek nietolerancję pokarmową nie musisz się martwić pomysłami na pełnowartościowe danie. Możesz wykorzystać owoce i warzywa występujące w danym sezonie oraz niezastąpione kasze, z których możesz skomponować aromatyczny i zdrowy posiłek. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia 2 jest kontynuacją kultowej Smakoterapii napisanej przez Iwonę Zasuwę. Autorka postanowiła zrewolucjonizować swoje przyzwyczajenia kulinarne ze względu na swoje dziecko i jego liczne alergie. Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne, ostatnio staje się również coraz bardziej popularne, o czym doskonale wie autorka. Skąd jednak czerpać pomysły i inspiracje? Smakoterapia 2 to kolejna dawka ciekawych i inspirujących przepisów na zdrowe, ale przede wszystkim smakowite dania. Bo dania na bazie roślinnej, w zupełności pozbawione dodatku glutenu, nabiału, a przede wszystkim cukru również mogą połechtać podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Przepisy przedstawione w Smakoterapii 2 są proste, z pewnością poradzą sobie z nimi nawet laicy w sztuce kulinarnej. Nie są bardzo pracochłonne, w związku z tym mogą korzystać z nich nawet ci najbardziej zabiegani. Tym razem Iwona Zasuwa skupia się na smakołykach, od których zazwyczaj zaczyna się zmianę trybu odżywiania. Dlatego będzie na słodko, baaardzo słodko, ale przede wszystkim zdrowo, bo przecież słodkości nie zawsze muszą wiązać się z pustymi kaloriami, zbędnymi kilogramami i nadmiarem tłuszczyku. Znajdą się również przepisy oraz porady dla tych, którzy preferują bardziej wytrawne smakołyki. Krótko mówiąc - dla każdego coś pysznego! Autorka w prosty sposób prowadzi czytelnika przez proces zmiany kulinarnych nawyków. Przepisy i porady zostały napisane jasnym, klarownym językiem, dzięki czemu każdy, kto chce przejść na zdrowe jedzenie powinien sięgnąć po Smakoterapię 2. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziecko na diecie bezglutenowej w szkole, na wycieczce, na urodzinach to nowa pozycja edukacyjna Stowarzyszenia. Przekazujemy w niej podstawowe wskazówki i materiały, które mają na celu pomóc im oraz szkole w stworzeniu środowiska przyjaznego dzieciom na diecie bezglutenowej. Dzieci z celiakią powinny uczestniczyć w wycieczkach, zielonych szkołach i wszelkich imprezach w gronie rówieśników bez poczucia inności i dyskryminacji. Naszym dzieciom będzie żyło się lepiej, jeśli otoczenie zrozumie i zaakceptuje ich szczególne potrzeby żywieniowe, traktując je normalnie i nie wykluczając z powodu diety i choroby z żadnych aktywności. Chcemy wesprzeć w tym trudnym zadaniu rodziców i nauczycieli. Nasza książeczka powstała w oparciu o doświadczenia z prowadzenia programu MENU BEZ GLUTENU, a także nasze osobiste doświadczenia jako rodziców dzieci na diecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej