152064
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redakcja Anne Payne, Helen Barker ; [tumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki et al.] - Wydanie 1 polskie / red. Jan Chojnacki. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2013. - XII, 323, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia. Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie [www.azymut.pl, 2016]
Availability:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-613 (1 egz.)
Notes:
General note
Na stronie redakcyjnej: ISBN oryginalny: 978-0-443-06786-0.
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Additional physical form available note
Pubikacja dostępna również w formacie elektronicznym.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again