151897
Book
In basket
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi - od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków - od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu - omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społecznogospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności. Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki. [www.empik.com, 2015]
Availability:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-39 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 211-213. Indeksy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again