148338
Book
In basket
Kuchnia podlaska / [wybór i oprac. Łukasz Fiedoruk]. - Bielsko-Biała : Dragon, cop. 2012. - 48 s. il. kolor. ; 21 cm.
(Dobra Kuchnia)
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian wiele śladów. Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków. [www.merlin.pl]
Availability:
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-641 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
There are copies available to loan: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
There are copies available to loan: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okł. i str. tyt. : Pokaż się z dobrej strony.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again