152064
Książka
W koszyku
Książka omawia: Ľcele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; Ľfizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; Ľpotrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; Ľskładniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; Ľnormy żywieniowe i planowanie żywienia; Ľocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: Ľzdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, Ľwłaściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, Ľnauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. [ksiegarnia.pwn.pl]
Status dostępności:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-6174/I (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej