Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(129)
Forma i typ
Książki
(128)
Poradniki i przewodniki
(42)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Publikacje naukowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Proza
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(79)
dostępne
(70)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(5)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(8)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(13)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(12)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(72)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(6)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Gumowska Irena (1912-1991)
(4)
Berger Stanisław (1923- )
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Brytek-Matera Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fairburn Christopher G
(2)
Guiliano Mireille (1946- )
(2)
Górska Danuta (tłumaczka)
(2)
Mizera Justyna
(2)
Strehle Sandra
(2)
Woynarowska Barbara (1940- )
(2)
Zaremba Marek (dietetyka)
(2)
Żak-Cyran Bożena
(2)
Abey Katie
(1)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Ames Bruce N. (1928- )
(1)
Andruszko Robert (tłumacz)
(1)
Aurich Harald
(1)
Babij Konrad
(1)
Bach Konrad
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Banasiak Elżbieta (1948- )
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barker Helen M
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bazańska Marta
(1)
Beck Judith S
(1)
Best Regina
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Blau Melinda (1943- )
(1)
Blaylock Russell L
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Budzicka Ewa (tłumaczka)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Carper Jean
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chmurzyńska-Rutkowska Dagmara
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chrzanowska Danuta (?-1994)
(1)
Chądzyńska Agnieszka
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Cieślak Piotr (tłumacz)
(1)
Cios Stanisław (1957- )
(1)
Contento Isobel R
(1)
Craggs-Hinton Christine
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Davis Anna (1971- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Depa Joanna
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Doyle William (1942- )
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dubiski Stanisław (1929-2020)
(1)
Duve Karen (1961- )
(1)
Dziewońska Dorota (1964- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawkowski Ireneusz
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata (literatura dziecięca)
(1)
Giełczyńska-Jonika Agata (literatura dziecięca). Edukacyjne baśnie dla przedszkolaków
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Gottlieb Bill (1953- )
(1)
Greenblatt James
(1)
Gröber Uwe (1964- )
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Guzowska-Dąbrowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Gąsowska Anna (tłumaczka)
(1)
Hart Jolene (pisarka)
(1)
Heidböhmer Ellen (1963- )
(1)
Hoffer Abram (1917-2009)
(1)
Hogg Tracy (1960-2004)
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jakóbik Anna
(1)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jasińska-Jastrun Ewa (1972- )
(1)
Jasiński Aleksander (ilustrator)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(78)
2000 - 2009
(15)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(6)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(73)
1901-2000
(6)
1989-2000
(5)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(126)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(126)
nieznany (1 0)
(1)
angielski
(1)
nieznany (p)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
6-8 lat
(7)
Dzieci
(7)
0-5 lat
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Rodzice
(3)
Studenci
(3)
9-13 lat
(2)
Dietetycy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Pediatrzy
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(3506)
Przyjaźń
(2374)
II wojna światowa (1939-1945)
(2104)
Rodzina
(2093)
Miłość
(1853)
Odżywianie
(-)
Tajemnica
(1693)
Zwierzęta
(1358)
Relacje międzyludzkie
(1304)
Śledztwo i dochodzenie
(1240)
Dzieci
(1044)
Zabójstwo
(1015)
Pisarze polscy
(1010)
Nastolatki
(912)
Rodzeństwo
(862)
Uczucia
(855)
Dziewczęta
(850)
Magia
(842)
Życie codzienne
(790)
Psy
(716)
Sekrety rodzinne
(715)
Uczniowie
(708)
Małżeństwo
(698)
Policjanci
(693)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(647)
Ludzie a zwierzęta
(599)
Władcy
(562)
Język polski
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(554)
Osoby zaginione
(551)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(481)
Koty
(468)
Podróże
(466)
Uprowadzenie
(448)
Kultura
(446)
Chłopcy
(443)
Arystokracja
(432)
Matki i córki
(421)
Polityka międzynarodowa
(410)
Przestępczość zorganizowana
(410)
Wychowanie w rodzinie
(395)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Poszukiwania zaginionych
(384)
Aktorzy polscy
(369)
Prywatni detektywi
(357)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(340)
Katolicyzm
(339)
Ojcowie i córki
(338)
Pisarze
(334)
Wsie
(333)
Polityka
(328)
Zemsta
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(323)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Samorealizacja
(294)
Dojrzewanie
(291)
Lekarze
(288)
Zabawa
(288)
Szlachta
(281)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Samotność
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(271)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(262)
Władza
(262)
Walka dobra ze złem
(260)
PRL
(259)
Źródła historyczne
(257)
Ludzie bogaci
(256)
Przyroda
(254)
Kradzież
(253)
Spisek
(253)
Kościół katolicki
(252)
Zabójstwo seryjne
(251)
Wojna
(247)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Śmierć
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(235)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(231)
Temat: czas
2001-
(4)
101-200
(3)
401-500
(3)
501-600
(3)
1101-1200
(2)
1901-2000
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
601-700
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-0
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Japonia
(1)
Gatunek
Poradnik
(35)
Przepisy kulinarne
(25)
Podręcznik
(11)
Opracowanie
(10)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik akademicki
(8)
Monografia
(4)
Opowiadania i nowele
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Książka kucharska
(2)
Książka obrazkowa
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Słownik języka polskiego
(2)
Słownik terminologiczny
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Audiobooki
(1)
Broszura
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Fantastyka
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Pamiętniki i wspomnienia niemieckie
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradnik dla rodziców
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść humorystyczna angielska
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prace popularne
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Synteza
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(49)
Kulinaria
(24)
Psychologia
(6)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Biologia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Historia
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
129 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wszystkie zwierzęta jedzą w zabawny sposób. Więc cokolwiek jesz dzisiaj ... powiedz nam, jak to zrobić? Uwaga! Ważny komunikat dla każdego rodzica, który kiedykolwiek zmagał się z tym, żeby jego dzieci coś zjadły: ta zabawna książka jest dla CIEBIE! Rodzice i dzieci będą chichotać razem, gdy znajdą swoje ulubione zwierzęta zajadające… wszystko. Zapraszamy do wyboru ulubionego jedzenia i tego, jak lubicie je jeść na ilustracjach, wypełnionych zwierzętami jedzące banany, zupy, kanapki, kiełbaski, lody, warzywa, spaghetti i nie tylko. Z zabawnymi oświadczeniami i okrzykami w dymkach. [www.publicat.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. M-I/N (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów.[PWN]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnego procesu starzenia się nie można zatrzymać, ale można przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się organizmu i skóry. Choć regularne wykonywanie ćwiczeń może wydawać się czymś zniechęcającym, to jak wskazują badania, dzięki nim możemy odwrócić proces starzenia się o 20 lat. Nigdy też nie jest za późno, aby zacząć. [www.poczytaj.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Wyd. 2. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2015. - 116 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Nałóg jedzenia" to pierwsze profesjonalne i kompleksowe opracowanie na temat najbardziej rozpowszechnionego obecnie nałogu, jakim jest uzależnienie od jedzenia. Czy odruchowe sięganie po ulubione przysmaki w celu poprawy samopoczucia, słabość do słodyczy, problemy z kontrolowaniem kaloryczności spożywanych posiłków, rozwijająca się nadwaga i otyłość, to jedynie rezultaty zwykłych błędów żywieniowych lub chwilowego pogorszenia nastroju, czy...nałóg jedzenia? Dowiedz się jak rozpoznać i pokonać najbardziej podstępne uzależnienie, z którego istnienia większość nałogowców w ogóle nie zdaje sobie sprawy. Odzyskaj pełną kontrolę nad swoim apetytem i przekonaj się jak niewiele potrzebujesz, aby znów cieszyć się doskonałym samopoczuciem, młodzieńczą energią i idealną sylwetką. Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach Kody młodości (REBIS 2006), Odchudzanie weekendowe (REBIS 2007), Odchudzająca książka kucharska (Rebis 2008), przedstawia niezwykle prostą i skuteczną kurację odwykową, dzięki której jedzenie przestanie działać, jak narkotyk. Rebis, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dr Beck. Myślenie wyszczuplające nie jest kolejnym spisem potraw dozwolonych i zakazanych, instruktażem ćwiczeń fizycznych ani zbiorem tabel z kaloriami. Zamiast tego proponuje nowy sposób myślenia o odżywianiu. To zupełnie naturalne, że w czasie stosowania diety zdarzają się niepowodzenia - kluczem do sukcesu jest umiejętność przetrwania tych trudności. Sześciotygodniowy kurs opracowany przez Judith Beck przeprowadza krok po kroku przez techniki radzenia sobie z głodem, zachciankami, stresem i oszukiwaniem samego siebie. Ten efektywny program psychologiczny, wykorzystujący metody terapii kognitywnej, oparty jest na dwudziestoletnim doświadczeniu autorki. Badania statystyczne wykazały, że niemal wszystkie osoby stosujące się do jego zasad nie tylko uniknęły efektu jo-jo, ale także sukcesywnie zbliżały się do upragnionej sylwetki. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor udowadnia, że odpowiednie ilości zdrowych produktów, witamin i minerałów, a także właściwie dobranych suplementów diety znacząco zwiększają szanse pacjenta na pełne wyzdrowienie. To w żywienmiu kryje się bowiem klucz do skutecznego pokonania choroby. Dzięki właściwemu jadłospisowi można również zminimalizować trudności, z jakimi zmagają się chorzy na raka, takie jak uczucie zmęczenia, wypadanie włosów i chudnięcie czy problemy z trawieniem. Ksiązka zawiera porady jak wzmocnić układ immunologiczny, zachować siłę i witalność, zminimalizować efekty uboczne chemioterapii i radioterapii, wzmocnic korzyści płynące z konwencjonalnego programu leczenia. [www.studioastropsychologii.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Psychodietetyka" to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami, metody leczenia otyłości, metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Recenzowana praca zasługuje na polecenie czytelnikom interesującym się problematyką z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia. Przede wszystkim jej wielką zaletą jest to, że podejmuje ważne zagadnienie społeczne, jakim są zachowania żywieniowe młodzieży, będące w centrum zainteresowania zarówno teoretyków, jak i praktyków z różnych dziedzin. Pod tym względem autorka wykazała wiele starań, aby przedstawić je w formie zrozumiałej nie tylko dla teoretyków zajmujących się na co dzień tą problematyką, ale również praktyków, jak np. wychowawców i rodziców młodzieży zagrożonej otyłością i innymi schorzeniami. Dodatkowo swoje rozważania teoretyczne zilustrowała przykładami wziętymi z literatury przedmiotu, co ułatwia czytelnikowi znalezienie elementów wspólnych pomiędzy płaszczyzną teoretyczną i aplikacyjną. Warto też zaznaczyć, że recenzowana praca ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa polskiego problematyką dotyczącą kondycji fizycznej dzieci i młodzieży, której znaczny odsetek przejawia symptomy nadwagi i otyłości. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawniła potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki. W związku z tym należałoby opracować odrębną strategię edukacyjną oddziałującą nie tylko na zachowania młodzieży, ale przede wszystkim na sferę postaw, wartości i norm regulujących zdrowe odżywianie się. Skuteczność tej strategii wymaga ściślejszej współpracy pomiędzy instytucjami edukacyjnymi i służby zdrowia oraz wsparcia ze strony mediów i samorządów lokalnych. Tylko wówczas można skutecznie i trwale przyczynić się do poprawy stanu zdrowia dzieci i młodzieży, a w konsekwencji - do podniesienia funkcjonowania psychospołecznego oraz odnoszenia sukcesów w różnych dziedzinach życia. [ww.merlin.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest naszym najważniejszym narządem, siedzibą naszego Ja, naszej inteligencji i osobowości. Nic w naszym życiu nie jest tak ważne i niezbędne jak prawidłowo działający mózg. Od jego funkcjonowania zależy nasz sukces życiowy i zadowolenie z życia. Książka opisuje wyniki najnowszych badań nie tylko nad znanymi od dawna środkami wpływającymi na pracę mózgu, jak kofeina i cukier, ale także nad takimi, które stały się przedmiotem zainteresowania dopiero niedawno, np. fosfatydyloseryna i substancje zawarte w liściach miłorzębu (Gingko biloba). Autorka rozpatruje problem wpływu witamin na regulację samopoczucia i poprawę poznawczych funkcji mózgu. Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby przystąpić do poprawy fizjologii naszego mózgu, zwiększenia jego wydajności i kontynuowania optymalnych czynności intelektualnych i emocjonalnych. Ta książka mówi nam, jak i dlaczego musimy zacząć od zaraz! [www.gandalf.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znajdziecie w niej soczyście kolorowe, ciekawe podejście do kwestii edukacji żywieniowej dzieci, a co za tym idzie - także ich rodziców. Podoba mi się prostota jej formy, a także to, że uwzględnia zabawę jedzeniem i odpowiednie dobieranie produktów. Dziecko na pewno chętniej zje posiłek, jeśli samo go przygotuje. Zabawa i edukacja w jednym - bardzo dobry pomysł! Ja od zawsze lubiłem gotować i taka książka pomagałaby mi w rozwijaniu moich pasj
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P.Dz. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Noworodek, niemowlak, wiek dziecięcy.
Kiedy dziecko pojawia się na świecie, rodzic chce stać się specjalistą w niemal każdej dziedzinie. Decyzje w sprawie zdrowia dziecka są zawsze stresujące. Jak chronić malucha przed chorobami i jak rozpoznać ich objawy? Jak właściwie pielęgnować małego człowieka od pierwszych dni życia? Skąd czerpać wiadomości? W sieci krąży wiele mitów i szkodliwych porad. Na pomoc przychodzi lekarka, specjalistka pediatrii, prywatnie mama trójki maluchów, Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska, znana jako Mama Pediatra, która w swojej książce dzieli się z rodzicami wiedzą i doświadczeniem, unikając trudnej medycznej terminologii. Jak dbać o zdrowie noworodka i niemowlaka, a jak starszego dziecka? Jakie są pierwsze objawy chorób i jak sobie z nimi radzić? Odporność – jak jej nie popsuć, czyli obalamy mity. Co powinno niepokoić, a co jest normą? Szczepienia – jakie podjąć decyzje? Najczęstsze nieświadome błędy rodziców - jak ich uniknąć? Kiedy leczyć się w domu, a kiedy niezbędna jest konsultacja lekarska? Jak udzielić dziecku pierwszej pomocy? Wątpliwości jest znacznie więcej. Wybierz się w podróż po pediatrycznych zaleceniach wspólnie z mamą i lekarką. Tematów wam nie zabraknie. To niezbędnik każdego świadomego i zaangażowanego rodzica.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Be Active Dietetyka &Fitness)
Opis wg okł., 3 cz. bestsellera gotuj z nami.
Na okł.: Dania na dowolną porę dnia i okazje: smaczne, efektowne i zdrowe ; Dla każdego coś dobrego! potrawy wefetariańskie, mięsne i z owocami morza.
Uwielbiasz woń przypraw wydobywającą się z każdego posiłku? Uważasz, że zioła mogą nadać całkiem nowego charakteru przygotowanej przez Ciebie potrawie? Jakkolwiek brzmi Twoja odpowiedź, to musisz wiedzieć, że "Kuchnia pełna ziół" to aromatyczny zakątek, do którego musisz się udać. Nieważne, czy szukasz kulinarnych inspiracji, czy jesteś kuchennym laikiem warto spróbować receptur, którymi zaskoczysz nie tylko swoje podniebienie, ale także Twoich bliskich i znajomych. Od teraz żadne danie nie będzie nudne, bowiem z dodatkiem ziół wydobędziesz z niego obłędny smak, a przy tym dzięki ich naturalnym właściwościom przygotujesz zdrowe posiłki. "Kuchnia pełna ziół" to kuchnia, której bogactwo tkwi w zielonych, świeżych i aromatycznych roślinach. Z książki dowiesz się, jak stworzyć niepowtarzalne kompozycje smaków i podarować sobie dawkę zdrowia na talerzu pełnym cennych składników odżywczych. Autorzy zadbali by receptury nie ograniczały się wyłącznie do pomysłów na obiad, bo w książce możesz znaleźć również przepisy na śniadania, przekąski i desery. Bez znaczenia, czy jesteś wegetarianinem, czy wielbicielem owoców morza. Każdy z nich opatrzony jest w informację o wartości energetycznej, jak i odżywczej, dlatego łatwo będzie dopasować posiłki do diety. Ich przygotowanie z całą pewnością nie przysporzy Ci problemów, ponieważ przepisy wzbogacone są w ilustracje, a każdy etap opisany jest przejrzyście tak, że przyjemność sprawi Ci nie tylko konsumowanie posiłków, ale również ich wykonanie. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redakcja Anne Payne, Helen Barker ; [tumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki et al.] - Wydanie 1 polskie / red. Jan Chojnacki. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2013. - XII, 323, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Na stronie redakcyjnej: ISBN oryginalny: 978-0-443-06786-0.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia. Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-23048 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-1691 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajemy do rąk Czytelników pierwszy w Polsce podręcznik edukacji żywieniowej. Książka Isobel Contento to kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi. W podręczniku omówiono: • najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; • procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; • zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. „Edukacja żywieniowa” to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców. Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, oraz nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla zmniejszania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, że edukatorzy żywieniowi mają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: Anoreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne, zaburzenia obrazu własnego ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-22384 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 616 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera. - Warszawa : Difin, copyright 2017. - 258 stron : ilustracje, rysunki ; 24 cm.
(Engram)
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-159.94 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej