Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(61)
Forma i typ
Książki
(61)
Poradniki i przewodniki
(33)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(62)
tylko na miejscu
(17)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(34)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(3)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(14)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(16)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Autor
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Maciesowicz Zofia
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cosson Audrey
(1)
Cuthbert Pippa
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Duży Małgorzata
(1)
Duży Norbert
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Garecka Aniela
(1)
Garnier Virginie
(1)
Gasik Anna
(1)
Godlewska Anna (1971- )
(1)
Gontarska Elżbieta
(1)
Graimes Nicola
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Hever Julieanna
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Just Nicole
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Klimek Marek (fotografia)
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kozińska Dorota (1964- )
(1)
Kozłowska Martyna (tłumaczka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mikos Jarosław (tłumacz)
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piotrowiakowa Wanda
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pytlowany Marcin
(1)
Riis René
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Siemaszko Ewa
(1)
Skibicka Emilia
(1)
Sobczak Maia (blogerka)
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Stopa Marcin (tłumacz)
(1)
Stuart Tristram (1977- )
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Szaciłło Karolina (2003- )
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wieszczeczyńska Ewa (tłumacz)
(1)
Wilson Lindsay Cameron
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wróbel Monika
(1)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(1)
Łyszkowski Stanisław Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(59)
Szwecja
(1)
Język
polski
(60)
nieznany (1 0)
(1)
Temat
Kobieta
(3456)
Przyjaźń
(2330)
II wojna światowa (1939-1945)
(2080)
Rodzina
(2050)
Miłość
(1841)
Kuchnia wegetariańska
(-)
Tajemnica
(1668)
Zwierzęta
(1346)
Relacje międzyludzkie
(1281)
Śledztwo i dochodzenie
(1215)
Dzieci
(1035)
Pisarze polscy
(1010)
Zabójstwo
(999)
Nastolatki
(898)
Rodzeństwo
(850)
Uczucia
(848)
Dziewczęta
(835)
Magia
(835)
Życie codzienne
(775)
Psy
(711)
Sekrety rodzinne
(695)
Uczniowie
(695)
Małżeństwo
(688)
Policjanci
(678)
Boże Narodzenie
(660)
Żydzi
(652)
Polacy za granicą
(644)
Ludzie a zwierzęta
(593)
Język polski
(561)
Władcy
(555)
Osoby zaginione
(541)
Trudne sytuacje życiowe
(541)
Wakacje
(496)
Relacja romantyczna
(480)
Wybory życiowe
(466)
Podróże
(462)
Koty
(458)
Kultura
(445)
Uprowadzenie
(437)
Chłopcy
(434)
Matki i córki
(417)
Arystokracja
(413)
Polityka międzynarodowa
(406)
Przestępczość zorganizowana
(404)
Wychowanie w rodzinie
(395)
Dziadkowie i wnuki
(378)
Poszukiwania zaginionych
(374)
Aktorzy polscy
(368)
Prywatni detektywi
(346)
Zdrowe odżywianie
(343)
Zakochanie
(341)
Katolicyzm
(338)
Dziennikarze
(336)
Wsie
(329)
Pisarze
(328)
Ojcowie i córki
(327)
Polityka wewnętrzna
(326)
Duchowieństwo katolickie
(322)
Polityka
(322)
Zemsta
(319)
Regionalizm
(317)
Seryjni zabójcy
(314)
Filozofia
(303)
Mężczyzna
(301)
Wojsko
(299)
Samorealizacja
(291)
Dojrzewanie
(289)
Lekarze
(286)
Zabawa
(283)
Samotność
(270)
Holokaust
(269)
Szkoły
(269)
Szlachta
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Historia
(265)
Zamki i pałace
(265)
Powstanie warszawskie (1944)
(263)
Pomaganie
(259)
Walka dobra ze złem
(257)
Władza
(257)
Źródła historyczne
(256)
Obyczaje i zwyczaje
(254)
PRL
(253)
Kościół katolicki
(252)
Kradzież
(251)
Przyroda
(251)
Ludzie bogaci
(249)
Spisek
(249)
Zabójstwo seryjne
(248)
Zarządzanie
(245)
Nauka
(244)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Wojna
(243)
Las
(242)
Poeci polscy
(240)
Psychologia
(240)
Śmierć
(240)
Tematy i motywy
(235)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(233)
Czarownice i czarownicy
(226)
Temat: miejsce
Chiny
(2)
Grecja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(32)
Książka kucharska
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Poradnik
(9)
Książki
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(31)
Medycyna i zdrowie
(3)
Filozofia i etyka
(1)
Historia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł .: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27682, MgW-23076 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Na str. tyt. Pokaż się z dobrej kuchni.
Z wielu powodów warto się zainteresować daniami wegeteriańskimi, spróbować i poznać je bliżej ľ są to świeże i pachnące potrawy, a w dodatku odżywcze i pełne smaku. Również ich przyrządzanie jest przyjemnością i przygodą kulinarną. Kuchnia jarska powinna być urozmaicona, kolorowa i dobrze doprawiona. Różnorodność dostępnych na rynku warzyw pozwala na komponowanie niezwykłych potraw, które są pełnowartościowymi posiłkami. Potraw wegetariańskich powinni także spróbować zagorzali mięsożercy ľ lekkie, pachnące, kolorowe i pełne witamin danie z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie. [www.rema.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wyjątkowa książka wprowadza całą rodzinę – w przypadku dzieci już od najwcześniejszego dzieciństwa – w najatrakcyjniejszą i najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji. To propozycja dla wegetarian, a także dla każdego, kto chce ubogacić swoją dietę mięsną. W książce tej znajdziemy: • duży wybór przepisów na potrawy wegetariańskie, • jasne i ciekawe informacje dotyczące podstawowych składników diety, takich jak owoce, warzywa, rośliny liściaste, zboża, rośliny strączkowe, bakalie, algi, jajka i nabiał; • potrawy dobrane do poszczególnych etapów rozwoju dziecka; • zabawne dania do przyrządzania razem z dziećmi, • przewodnik po codziennym jadłospisie. Odbiorcy – wegetarianie i wszyscy, którzy chcą ubogacić swoją dietę o potrawy wegetariańskie. – rodzice, nauczyciele i opiekunowie przygotowujący posiłki z dziećmi; wreszcie profesjonaliści, tacy jak dietetycy czy restauratorzy. Dlaczego warto nabyć tę książkę – to kopalnia pomysłów na potrawy wegetariańskie i zbiór ciekawych informacji dotyczących zdrowej diety. – promuje dietę warzywną i zdrowy tryb życia. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Media Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalnie. 2 / Agnieszka Cegielska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2018. - 231, [17] stron : fotografie ; 22 cm.
Kolejna książka Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia. Z wiedzą i pasją zachęca w nim wszystkich, by właściwie się odżywiali i w swoim życiu korzystali ze skarbów natury. Jak sobie pomóc przy przeziębieniu? Co pomoże się zrelaksować? Które owoce i warzywa są źródłem cennych dla organizmu i łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów? – na te i inne pytania znajdzie odpowiedź każdy, kto pragnie żyć zdrowo i naturalnie. [www.empikc.om]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okł. wliczona w paginację.
Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na zupy, pizze, tarty i risotta We Wprowadzeniu dowiemy się, jakie warzywa są niezbędne w kuchni wegetarianina, by jego dieta była pełnowartościowa, po czym poddaje pomysły, co najlepiej przygotować. W książce znajdują się przepisy na: -pieczone warzywa -jednodaniowe obiady -zapiekanki [www.swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.4/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 1321.
Poznaj świat od strony kuchni! Owoce i warzywa zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały. Dieta oparta na warzywach, ziarnach zbóż i roślinach strączkowych ułatwia panowanie nad waga ciała, ponieważ warzywa, dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek, nie dostarczając zbyt wielu kalorii. Autorki zebrały smakowite przepisy z całego świata na sałatki jarzynowe, pieczone i gotowane potrawy z warzyw. A do tego smakowite sosy! [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
5 przemian w kuchni i w życiu : radość gotowania + kosmetyki domowej roboty / Ewa Dobek. - Łódź : JK, 2010. - 308 [4] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
To książka skierowana do tych osób, które chcą spojrzeć inaczej na odżywianie i poszerzyć kuchenne perspektywy, ukazująca prawdziwą radość gotowania, bo gotowanie to proces radosny i twórczy! Autorka od wielu lat prowadzi warsztaty z gotowania i podstaw medycyny chińskiej. W książce proste i zdrowe przepisy na potrawy na każdą porę roku oraz na kosmetyki własnej roboty. W książce poza przepisami i zdjęciami potraw garść teorii i szczypta poezji. książka ku radości! Radości gotowania! Zawiera 30 kolorowych wkładek. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25883, W-641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je. Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania. Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Rośliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć. Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć. [merlin.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-5382, C-641.56-056.84 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jarska kuchnia siostry Anieli /Aniela Garecka. - Wydanie 2. - Kraków : Salwator, 2013. - 150 stron ; 19 cm.
(Klasztorne Specjały Siostry Anieli ; 2)
Zbiór przepisów na potrawy jarskie, praktyczne rady. Zawiera przepisy na sałatki ; surówki ; przekąski ; przetwory. [Wydawnictwo Salwator].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-28915 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolorowa kuchnia roślinna : uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu / Magdalena Gembacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2016. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 29 cm.
W pięknie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje do zdrowego odżywia się. Książka składa się z 3 rozdziałów: I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywiania II Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potraw III Część Przepisy Wśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się. Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałami Smarowidła do chleba - pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem Sałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinami Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką. W swoich przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania.„Kolorowa kuchnia roślinna” to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców.Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele zmian w naszym codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania.Gorąco zachęcam do przeczytania tej części. Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”. [www.bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 223 strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co zrobić z marchewki? Jak przygotować buraka? Czy gruszka dobrze smakuje z serem? Ta książka to prawdziwa kopalnia przepisów z warzyw, owoców, ziół i kwiatów. Przepisów na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania oraz podpowiedzi, które pomogą ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną. Proponujemy dania na pasztety warzywne, potrawki, zupy oraz warzywa faszerowane. Oczywiście w takiej książce nie może zabraknąć sałatek. To jest duży i pyszny dział. Dla wielbicieli słodkości przygotowaliśmy specjalnie desery skomponowane z warzyw lub owoców. Autorzy polecają dania na śniadania, obiady i kolacje. Każdy przepis ma podaną wartość kaloryczną, liczbę porcji oraz zawartość cholesterolu, białka i tłuszczu. [xlm.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.4/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie przekąski, zupy, mięsa, ciasta, desery... Smaczne, że aż palce lizać! Nasza książka jest przeznaczona zarówno dla doświadczonych gospodyń, jak też dla tych początkujących. zapraszamy do wspólnego gotowania po polsku i życzymy smacznego! [Arti, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: - nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, - poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, - zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, - w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie. Przekonaj się, że kuchnia wegetariańska to nie tylko strączkowe zastępniki mięsa: przetestuj przepisy na pyszne dania, bez konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa w codziennej diecie. Rozsmakuj się w grzankach z kalafiorem, chińskich pierożkach z imbirem lub czerwonym barszczu zabielanym jogurtem o smaku pomarańczowym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej