Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(37)
Forma i typ
Książki
(36)
Poradniki i przewodniki
(20)
Publikacje naukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(31)
tylko na miejscu
(16)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(14)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(5)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(5)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(7)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(13)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(4)
Autor
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(6)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(6)
Żywina Joanna (tłumaczka)
(4)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(3)
Oślizło Ryszard (tłumacz)
(3)
Tessmer Kimberly A. (dietetyczka)
(3)
Androsiuk Ewa (tłumaczka)
(2)
Czekański Marek (1948- )
(2)
Floriańczyk Barbara (tłumaczka)
(2)
Johnson Nathanael
(2)
Lutz Kim
(2)
Pollan Michael (1955- )
(2)
Składanowska Kinga (tłumaczka)
(2)
Arnot Bob (medycyna)
(1)
Baldelomar Raquel
(1)
Bogdan Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Friedman Daju Suzanne (1968-2014)
(1)
Graimes Nicola
(1)
Greeven Amely
(1)
Hamilton Alissa
(1)
Hayek Salma
(1)
Helms Eric
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hyman Mark (1959- )
(1)
Isokauppila Tero
(1)
Jacoby Richard P
(1)
Kaufman Raun K. (1973- )
(1)
Kilis Monika (tłumaczka)
(1)
Kunkel Erin
(1)
Kynes Sandra (1950- )
(1)
Linek Sabine (1959- )
(1)
Lorenc Maciej (1985- )
(1)
Lymbery Philip
(1)
Markiewicz Kinga (tłumaczka)
(1)
Murray Michael T
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Pedersen Stephanie (dziennikarz)
(1)
Piotrowska Karolina (psycholog)
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Pękała Rafał (tłumacz)
(1)
Rhéaume-Bleue Kate
(1)
Saul Richard (medycyna)
(1)
Saulsbury Camilla V. (1970- )
(1)
Shetreat-Klein Maya
(1)
Shockey Christopher
(1)
Shockey Kirsten K
(1)
Silberman Steve
(1)
Stephenson-Meere Margaret
(1)
Straubinger Hermann (1956- )
(1)
Suchecki Mateusz
(1)
Szelichowska-Kiziniewicz Marta (1969- )
(1)
Uliano Sophie
(1)
Wormer Eberhard J. (1951- )
(1)
Woźniak Łukasz (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(37)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Przynależność kulturowa Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(8)
Kiszenie żywności
(4)
Fermentacja
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Dzieci
(2)
Jelita
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Świadomość ekologiczna
(2)
Adaptogeny
(1)
Alergeny
(1)
Autyzm
(1)
Bajkoterapia
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Ciąża
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Grzyby
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Jelito a mikrobiologia
(1)
Kapusta kiszona
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Krew
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kwasy
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Melachinon
(1)
Miasta
(1)
Mięso
(1)
Mleko
(1)
Nasiona
(1)
Nowotwór
(1)
Owies
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Psychologia
(1)
Pszenica orkisz
(1)
Rak (choroba)
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Rozwój fizyczny dziecka
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
Smoothies
(1)
Soki
(1)
Sorgo
(1)
Tarczyca
(1)
Teffa
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Witaminy
(1)
Wpływ na zdrowie ludzi
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Zakwaszenie organizmu
(1)
Zboże
(1)
Zen
(1)
Zespół ADHD
(1)
Zespół Aspergera
(1)
Zgaga
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zootechnika
(1)
Zwierzęta
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Gatunek
Poradnik
(20)
Przepisy kulinarne
(13)
Książka kucharska
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Esej
(1)
Opowiadania i nowele psychologiczne
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż amerykański
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(16)
Kulinaria
(10)
Biologia
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Psychologia
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zen dla każdego, czyli z rakiem da się żyć. Ta książka to doskonały i wdzięczny towarzysz każdego kto walczy z nowotworem. Autorka w przejrzysty, humorystyczny i praktyczny sposób udziela bezcennych wskazówek na to, aby osiągnąć spokój ducha, wspomóc ciało oraz zachować zdrowy umysł nawet podczas choroby. Porusza różne problemy – od straty włosów, bóli i zaparć, poprzez poczucie osamotnienia i rezygnacji. Szuka rozwiązań, które sprawią, że znów zaczniesz się uśmiechać i uwierzysz, że największa i najbardziej uzdrawiająca moc tkwi w tobie samym. Z książki dowiesz się jak: zbudować zdrową rutynę, która oderwie cię od negatywnych myśli rozpocząć praktykę medytacji, która pozwoli ci się wyciszyć oraz uzyskać spokój ducha słuchać siebie i własnych potrzeb, aby rozpoznawać rzeczy, które najlepiej wspierają twoje leczenie oraz dobre kontakty z otoczeniem odnaleźć w sobie siłę i radość życia Wiele niesamowitych rzeczy może się wydarzyć, kiedy stoimy na krawędzi. Zen to sztuka doświadczenia każdej chwili w głębokiej harmonii. Odnajdź swoje wewnętrzne światło oraz siłę, która pozwoli ci odzyskać utracony spokój. [www.illuminatio.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: - nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, - poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, - zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, - w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie. Przekonaj się, że kuchnia wegetariańska to nie tylko strączkowe zastępniki mięsa: przetestuj przepisy na pyszne dania, bez konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa w codziennej diecie. Rozsmakuj się w grzankach z kalafiorem, chińskich pierożkach z imbirem lub czerwonym barszczu zabielanym jogurtem o smaku pomarańczowym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. W przewodniku znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała. [www.illuminatio.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezwykła książka, która próbuje odpowiedzieć na pytanie, czy rozwijające się technologia jest korzystna dla człowieka w takim stopniu, co owoce natury. Publikacja sprawdza między innymi, czy naturalny poród w domu może być ryzykowny dla rodzącej lub dziecka, czy uprawa ekologicznych warzyw jest możliwa, a także, czy szczepionki mogą zagrażać życiu dzieci. [www.illuminatio.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 502/504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! [Illuminatio, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dowiedz się, jak uprawiać i używać ziół dla poprawy zdrowia i urody Zioła to bogactwo natury o wspaniałych zastosowaniach zdrowotnych i kulinarnych, które jest w zasięgu ręki. Z tą książką poznasz najpopularniejsze i łatwe w uprawie zioła, które pomogą pozbyć się uciążliwych dolegliwości i polepszyć stan zdrowia. Ziołowy ogród zawiera wiele praktycznych i pomocnych wskazówek dotyczących ziół, począwszy od selekcji roślin, poprzez zbiory, aż do sposobów ich przechowania w celu sporządzenia różnego rodzaju lekarstw i przypraw. Jeśli masz problemy ze snem, spróbuj filiżanki rozluźniającej herbaty z tymiankiem, dodaj słodko?ostrego posmaku do pieczonych potraw za pomocy ziołowego masła z kolendrą lub ulżyj sobie w bólach mięśni i stawów, używając rozgrzewającego olejku do masażu z rozmarynem. Dzięki tej pięknie ilustrowanej książce : poznasz szczegółowe opisy i zastosowania ziół, dowiesz się, jak stworzyć ziołowe mikstury z ziół i olejków aromatycznych dla zdrowia i urody, stworzysz osobistą ziołową apteczkę. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku, pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. "Farmageddon” jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków zwierząt, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego - pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach - obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-636/639 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Superfoods)
Druga książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Tym razem dowiemy się wszystkiego o najzdrowszej roślinie świata, która nie ma właściwości alergizujących, czyli kokosie. Na niemal 200 stronach znajdziemy wszystkie informacje niezbędne do tego, aby włączyć produkty pochodzące z kokosa do swojej diety i cieszyć się jego wyjątkowym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Oprócz informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających oraz ponad 70 przepisów na przepyszne dania z kokosa, które mogą spożywać również osoby uczulone na gluten. Znajdziesz tu m.in.: cenne informacje o wszystkich formach, w jakich możesz spożywać kokosa i produktach, które są z niego pozyskiwane, wyjątkowe przepisy na smaczne dania z odżywczego orzecha kokosowego: od koktajli, smoothies, sałatek, poprzez przekąski, dania obiadowe, aż po słodkości na bazie kokosa, zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o antyalergicznych, odmładzających, antybakteryjnych i dodających energii właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w produktach kokosowych, świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Częste mycie skraca życie? Okazuje się, że w tym starym porzekadle jest ziarno prawdy. Co się dzieje, kiedy neurolog dziecięca próbuje odkryć prawdę o tym, jak jedzenie, którym karmi swoje dziecko wpływa na jego rozwój i astmę? Po pierwsze, bardzo brudzi sobie ręce. Nie tylko szokującym faktami o wyjałowionej z witamin i dobrych bakterii żywności, ale dosłownie - wyciągając codziennie z przydomowych grządek brudne marchewki, rzodkiewki, sałatę i pietruszkę. Kiedy dr Maya Shetreat-Klein odkrywa, że ostatnie zmiany w hodowli przetwórstwa spożywczego szkodzą mikrobom żyjącym w ciele dziecka i wpływają na ich układ odpornościowy oraz mózg, przyczyniając się do przewlekłych chorób, zaczyna wdrażać swój własny plan leczenia syna, używając świeżej żywności prosto z gleby. Z zachwytem obserwując ustępujące objawy astmy, postanawia podzielić się nowo zdobytą wiedzą o „brudnych” warzywach i owocach z innymi. „Zdrowy brud” to nie tylko zapis tej heroicznej walki o zdrowie syna i historia odkrywania nowych faktów o jakości żywności, ale przede wszystkim genialny poradnik, który powinien przeczytać każdy rodzic. Autorka udziela praktycznych porad na magazynowanie żywości leczniczej (od warzyw po czekoladę), oraz wskazówki dotyczące czytania etykiet. Ta książka stanowi wzór dla wszystkich rodzin, które chcą żyć w pełni zdrowia. [www.bonito.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fermentacja - gorący trend kulinarny, który podbił podniebienia kulinarnych maniaków i odkrywców niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentowanie aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy metod konserwowania żywności oraz wyposażania kuchni. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami - dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przełomowa książka, która podważa tradycyjne postrzeganie autyzmu i ukazuje szersze spojrzenie oferujące zrozumienie i społeczną akceptację ludzi, którzy myślą inaczej Czym jest autyzm? Niepełnosprawnością towarzyszącą choremu przez całe życie czy naturalnie występującą w świecie formą perspektywy poznawczej przypominającą geniusz? Obie odpowiedzi są poprawne, choć nie do końca wyczerpują tę kwestię. Przyszłość naszego społeczeństwa zależy od jej zrozumienia. Steve Silberman, dziennikarz „Wire” odkrywa tajemniczą historię autyzmu oraz rzuca nowe światło na to, co słynni naukowcy usiłowali stłumić w zarodku, ukazując przy tym niezwykły potencjał osób dotkniętych autyzmem. Odwołując się do badań pionierów w dziedzinie autyzmu, jak i do przewrotnej konceptu różnorodności neurologicznej, teoria zaginionego plemienia głosi, autyzm, dysleksja czy ADHD nie są bynajmniej nieprawidłowościami. To po prostu efekt naturalnych wariacji w genomie człowieka. Książka, która zredefiniuje ludzkie zrozumienie historii, znaczenia, funkcji oraz wpływu różnorodności neurologicznej na świat człowieka. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oto wyjątkowy poradnik, dzięki któremu - korzystając z intuicji - nawiążesz bliską więź ze swoim dzieckiem od pierwszych dni jego życia. Książka opisuje fazy rozwoju zachowań dziecka począwszy od okresu prenatalnego do momentu rozwoju świadomości. Poznanie kolejnych etapów sprawi, że zrozumiesz swoją pociechę i polepszysz kontakt z nią. Autorka przedstawia nie tylko fizyczne aspekty rozwoju twojej pociechy, ale skupia się także na emocjach i duchowości, którą dziecko kształtuje w sobie od pierwszych dni życia. Jeśli będziesz patrzeć na dziecko w sposób holistyczny, z łatwością odkryjesz, co się z nim dzieje, a także będziesz w stanie: rozpoznać typowe zachowania dziecka na każdym z etapów rozwoju; wdrażać skuteczne sposoby opieki i pielęgnacji małego dziecka; wykształcić wzorce snu dziecka; odpowiednio karmić i uspokajać dziecko; rozpoznać zmęczenie u dziecka i rodzaje jego płaczu; wydobyć duchowy potencjał swojego dziecka; wykształcić wspólne zachowania i zasady, które ułatwią wam wspólne życie. Wykorzystaj intuicję do nawiązania bliskości ze swoją pociechą! [Vivante, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-159.92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
To kompletne i wyczerpujące kompendium, które każdy diabetyk i jego bliscy powinni posiadać w swojej biblioteczce. Zawarte w nim informacje są niezbędne, by zrozumieć istotę problemu cukrzycy typu 2 i poprawić jakość życia. Cukrzyca typu 2 to trzecia książka z serii Leczenie Odżywianiem dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer, która oferuje: najnowsze doniesienia medyczne dotyczące choroby oraz uproszczone ich omówienie; interaktywne narzędzia, które pozwalają nauczyć się kontrolować poziom cukru we krwi, by poczuć przypływ energii i wzmocnić organizm; przewodnik po zakupach oraz optymalny jadłospis diabetyka z łatwymi do planowania posiłkami, które pomogą rozpocząć życie bez objawów cukrzycy. Książka wskazuje 10 produktów, których należy unikać, i 10 produktów, które należy włączyć do diety cukrzyka, by poczuć się lepiej. Wzbogaca także czytelnika o wiedzę dotyczącą m.in. insulinooporności, stanu przedcukrzycowego, różnic pomiędzy cukrzycą typu 1 a cukrzycą typu 2, cukrzycy ciężarnych, badania A1C, komplikacji związanych z chorobą czy niezbędnych do wykonania badaniach i metodach leczenia. [www.livro.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Na okładce: Plan żywieniowy, dzięki któremu zapobiegniesz i pozbędziesz się zaparć, zapalenia uchyłków, wrzodów i innych problemów trawiennych.
Przełomowa książka, która pomaga raz na zawsze pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Oto druga publikacja z serii "Leczenie odżywianiem" dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Zawiera ona wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz publikacji, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do "Zdrowych jelit". Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. Z tą książką poznasz: najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia, przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu, kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit, łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej. Odkryj najprostszy i najskuteczniejszy sposób na walkę z dolegliwościami żołądkowymi! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przejdź na zieloną stronę mocy i podejmij 30-dniowe wyzwanie na smuklejsze ciało stworzone przez czołową ekspertkę w dziedzinie zdrowia i urody Sophie Uliano odkrywa sekrety diety, która nie tylko skutecznie zwalcza kilogramy, ale jest też bezpieczna dla naszej planety. Okazuje się, że jedzenie lokalnej, organicznej żywności wcale nie musi być kosztowne, a zdrowy posiłek może być przygotowany w mniej niż pół godziny. Dieta zielonej bogini opiera się wyłącznie na zielonych produktach, które stanowią podstawę trzech planów dietetycznych zawartych w książce: jasnozielonego, zielonego i ciemnozielonego. Każdy z nich oferuje utratę zbędnych kilogramów i wywiera pozytywne skutki dla natury. Im bardziej zielony plan wybierzesz, tym większe zaangażowanie w ochronę środowiska. Dzięki stosowaniu diety zielonej bogini pozbędziesz się kilogramów, wyrzucisz z jadłospisu przetworzone artykuły spożywcze oraz przekonasz się, że zdrowe i ekologiczne życie jest znacznie prostsze, niż się wydaje. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak rozpoznać i leczyć hashimoto? Czujesz się opuchnięta, nie możesz schudnąć lub dopada cię huśtawka nastrojów? To może być choroba Hashimoto. Coraz więcej kobiet zmaga się z chorobami tarczycy, które często bywają nieprawidłowo zdiagnozowane. Dr Eberhard J. Wormer pokazuje, jak w porę rozpoznać zaburzenia pracy tarczycy, zastosować odpowiednią terapię i bezpiecznie pozbyć się nieprzyjemnych symptomów. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że kawa może być jednym z najzdrowszych posiłków w ciągu dnia? To nie żart! Wystarczy, że wybierzesz kawę odpowiedniej jakości oraz przygotujesz ją trzymając się prostych zasad. Bob Arnot, autor Kawy dla zdrowia, też kocha ten napój i postanowił przebadać jego działanie tak dokładnie, jak to tylko możliwe. W efekcie powstała kompletna analiza czarnego złota – kawy, a także nowatorska rewolucyjna dieta kawowa. Sprawdź, jak wykorzystywać zdrowotne walory kawy oraz zapobiegać negatywnym skutkom jej picia, a przy okazji wydłużyć swoje życie! Z książki dowiesz się, jak: - dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu; - zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy; - intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie; - komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju - schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę. Dołącz do kawowej rewolucji i żyj dłużej pijąc swój ulubiony napój! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4875315/kawa-dla-zdrowia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy ultranowoczesny, rewelacyjny i nasycony przepięknymi zdjęciami poradnik o najnowszym trendzie picia soków i smoothies! Znajdziesz w nim wszystko to, czego nie przeczytasz w żadnej innej książce: przepisy na najlepsze soki i smoothies, dzięki którym zrewitalizujesz i zregenerujesz ciało i umysł, oczyścisz organizm i ustrzeżesz się przed chorobami cywilizacyjnymi; unikalne porady dotyczące tego, jak przygotować pożywny napój, który dostarczy Ci porządnej dawki energii na cały dzień; przydatne instrukcje o tym, jak kupować i przechowywać najzdrowsze i najwartościowsze owoce i warzywa; nieocenione wskazówki Salmy Hayek, Blake Lively, Marty Stewart i innych celebrytów, którzy pokochali tę książkę od pierwszego wejrzenia. A dlaczego to właśnie soki i smoothies powinniśmy pić? Z prostego powodu - one nie tylko podnoszą poziom energii, poprawiają wygląd cery, odmładzają i rozjaśniają umysł, ale także usprawniają pracę wszystkich układów w organizmie, stanowiąc niesamowicie skuteczne lekarstwo na wiele męczących dolegliwości oraz efektywne remedium na trwałą utratę zbędnej wagi. Poza tym są ultralekkie i bajecznie proste w wykonaniu. Opisany program picia soków opiera się na 3-fazowej formule, łącznie obejmującej około 9 tygodni. Faza pierwsza polega na piciu 2-3 soków lub smoothies tygodniowo, faza druga - już 5, trzecia zaś - co najmniej 7. Zawartość procentowa zielonych warzyw liściastych w przyrządzanych napojach powinna wynieść w poszczególnych fazach odpowiednio 30%, 50% i na końcu 90%. [www.merlin.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka odsłaniająca tajemnice paradoksu wapnia oraz niezbędnej nam do zdrowia i życia niedocenianej witaminy K2. Tłumacząc w wielkim skrócie: paradoks wapnia polega na tym, że jednocześnie występować może jego niedobór w układzie kostnym oraz nadmiar w tętnicach. Kombinacja ta leży u podstaw dwóch głównych problemów zdrowotnych naszych czasów - osteoporozy i choroby wieńcowej. Witamina K2 kieruje wapń do kości, by wzmocnił ich gęstość mineralną i walczył ze złamaniami. Jednocześnie zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zwapnień w naczyniach krwionośnych, a nawet je usuwa. Bez witaminy K2, organizm nie potrafi kierować wapnia do kości. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W twoich jelitach żyją miliardy dobrych bakterii, które bezustannie rozmawiają z systemem odpornościowym. Jeśli zadbasz o nie, będą się mnożyć, rosnąć i bronić cię przed złymi bakteriami, które wywołują nietolerancje, alergie i inne problemy jelitowe. Dowiedz się, jak zapewnić przyjaznym mikrobom komfort i poczuj się zdrowo! W tej książce znajdziesz niezbędne do tego odpowiedzi na kluczowe dla zdrowia twoich jelit pytania: – jakie pokarmy lubią dobre bakterie; – czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć; – jak intensywny sport wpływa na pracę jelit; – czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita; – co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych; – jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu. Pobudź swoje życie wewnętrzne do zdrowia! __ O autorze Dr Marie-Andrée Auquier – doktor medycyny ogólnej, homeopatka i akupunkturzystka. Na co dzień wykłada w Akademii Sofrologii w Paryżu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej