Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(13)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(4)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(2)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Autor
Banach Kamil
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Booth Michael
(1)
Houlbert Angelique
(1)
Kolbusz Wiesław (1959- )
(1)
Kołodziej Katarzyna (manager restauracji)
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Marczuk Anna (tLumacz)
(1)
Matela Leszek (1955- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Młynarski Zbigniew (żywienie)
(1)
Nowakowska Magdalena (historia)
(1)
Paruszewski Sławomir (tłumacz)
(1)
Popek-Banach Agnieszka
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena (tłumaczka)
(1)
Sanfilippo Diane
(1)
Souccar Thierry (1955- )
(1)
Wierzba Paulina (pedagog)
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Zaraska Marta (dziennikarka)
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zawadowska-Kittel Elżbieta (1953- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(12)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Zwyczaje żywieniowe
(13)
Zdrowe odżywianie
(4)
Cukier
(2)
Kucharstwo
(2)
Kultura stołu
(2)
Słowianie
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Bioenergetyka
(1)
Booth, Michael
(1)
Dietetyka
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Historia starożytna
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Komunizm
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miejsca mocy
(1)
Mięso
(1)
Normy żywienia
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odtruwanie
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
PRL
(1)
Religia Słowian
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Smak
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Władza państwowa
(1)
Zamienniki spożywcze
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Japonia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Relacja z podróży
(2)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Monografia
(1)
Publikacja bogaato ilustrowana
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Kulinaria
(6)
Historia
(5)
Medycyna i zdrowie
(3)
Podróże i turystyka
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jedz dobrze i nie tyj : Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Warsaw Apartments Sadyba Wilanów, copyright 2020. - 132 strony : ilustracje ; 24 cm.
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia. Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości. Zbigniew Młynarski Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków. Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†) [https://dobreksiazki.pl/jedz-dobrze-i-nie-tyj-mlynarski-zbigniew-kolodziejczyk-katarzyna,p637]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba ; ilustracje Agnieszka Popek-Banach i Kamil Banach. - Poznań : Wydawnictwo Albus, copyright 2010. - 87, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Ludzie jedzą wszystko, co ma nogi oprócz stołu. Wszystko co pełza, oprócz czołgu. Wszystko, co lata, oprócz samolotu oraz wszystko co pływa oprócz łodzi podwodnej. [Albus, 2010]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Detoks w 8 tygodni oraz: 108 bezcukrowych przepisów.
Przecież cukier jest naturalny! – To prawda. Zupełnie jak ropa naftowa. I arszenik. Współcześnie pochłaniamy ponad kilogram cukru tygodniowo! Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a skokami wagi, huśtawkami nastroju, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. TO NIE OD TŁUSZCZU TYJEMY, TYLKO OD CUKRU! Książka Rzucam cukier wykorzystuje doświadczenie Sary, żeby pomóc ci: · pokonać cukrowy nałóg dzięki sprawdzonemu 8-tygodniowemu programowi odwykowemu; · zwalczyć pokusy i napady głodu poprzez stosowanie skutecznych i prostych sztuczek; · schudnąć i wypięknieć; · gotować bezcukrowo, podając przepisy na 108 deserów, ciast, czekolad, przysmaków dla dzieci, przekąsek i potraw oczyszczających. Rzucam cukier to przewodnik, z którym dokopiesz niezdrowym przyzwyczajeniom, zrzucisz kilogramy i poczujesz się zdrowa i szczęśliwa. [Pascal, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, "mięsną łamigłówkę", wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek. Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.[www.taniaksiazka.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/6118 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak możesz uchronić się przed chorobami autoimmunologicznymi i chorobami układu krążenia? Dlaczego cukier powoduje insulinooporność i stany zapalne? Czy nadmiar cukru w diecie może prowadzić do powstawania cukrzycy, a nawet depresji? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce. Poznasz proponowany przez Autorkę detoks cukrowy – prosty i skuteczny program oparty na zdrowej diecie eliminującej cukier w codziennych posiłkach. Dzięki niemu w znaczący sposób poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie. Zauważysz spadek wagi, a także poprawę kondycji skóry i włosów. Oprócz tego polepszysz jakość swojego snu oraz odczujesz przypływ energii każdego dnia. Skuteczny detoks cukrowy dla twojego zdrowia! [https://platon.com.pl/pl/skuteczny-detoks-cukrowy/produkt-1133545138]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znudzony dietami cud? Co roku następuje wysyp nowych „najskuteczniejszych” diet, programów odchudzania i tabletek, które spalają tłuszcz. Jednak zwykle kończy się to pieniędzmi wyrzuconymi w błoto, efektem jojo a w skrajnych przypadkach niedożywieniem i poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Jak więc wybrać najlepszy sposób odżywiania? Nie daj się kaloriom i chorobom! Z pomocą przychodzi niniejsza publikacja – znajdziesz tutaj program odżywiania zgodny z tym jak działają nasze organizmy, czyli w jaki sposób trawimy i przyswajamy poszczególne składniki odżywcze. Dowiesz się jaki wpływ na Twoje zdrowie ma wysoko przetworzona żywność, gluten i węglowodany złożone. W pełni zrozumiesz indeks glikemiczny i dlaczego równie ważna jest gęstość odżywcza. Nauczysz się samodzielnie planować jadłospis dla siebie i swojej rodziny oraz dobierać odpowiednie składniki. Dzięki temu odzyskasz zdrowie, zaczniesz przeciwdziałać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a przy okazji stracisz zbędne kilogramy. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.[www.platon.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F1.W- 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Słowiańskie korzenie [Dokument dźwiękowy] : odkryj tradycje przodków / Leszek Matela. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl ; [Katowice] : Wydawnictwo Kos, [2021]. - 1 płyta audio CD (4 godz. 55 min) : digital, stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 4 godz. 55 min.
Tajemnicza wiedza i rytuały słowiańskich przodków przejawiają się nie tylko w obyczajach Polaków, ale także we współczesnej mentalności. Sięganie do naszych korzeni pomaga zrozumieć, jak nadal jesteśmy głęboko związani z dawnymi czasami. SŁOWIAŃSKIE KORZENIE to przewodnik po tradycjach Słowian. Książka stanowi przystępne dla wszystkich wprowadzenie w świat naszych przodków, w ich życie codzienne, idee duchowe oraz niezwykłą wiedzę dotyczącą wykorzystania energii przyrody i jej mocy leczniczych. Możemy dowiedzieć się m.in., na czym polegała ich zdrowa dieta, jak potrafili podładowywać się od drzew i poprawiać klimat promieniowań w domach, jakie stosowali zioła i kadzidła. Sposoby życia w harmonii z naturą, które wypracowali, przydadzą się nam na co dzień w XXI w. Autor opisuje także, jak można samodzielnie zbadać i odkryć słowiańskie miejsca mocy. [Heraclon International, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM - 9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi - a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, 2021. - 189, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
"Źródła cytatów" na stronie 189.
„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swojego świata. Miejsca dla niego niezwykle ważne, których spoiwem jest ck Europa. Wraz z autorem przemierzamy kraje wielonarodowościowej monarchii habsburskiej. To nie jest jednak zwykła podróż – Makłowcz zatrzymuje się w miejscach, które bardzo rzadko pojawiają się w przewodnikach. Nie znajdziemy tu długich opisów zabytków, autor pisze przede wszystkim o ludziach i jedzeniu. Przywołuje często świat już nieistniający, próbuje go wskrzesić, bo dobrze wie, że pamięć potrafi przetrwać w smakach i zapachach. Nieważne czy spacerujemy po Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy Sarajewie – w jakiś przedziwny sposób Makłowicz zawsze wie, gdzie ma się udać, gdzie zapukać, jakie drzwi otworzyć. Może to lata praktyki, a może to opiekuńczy duch cesarza Franciszka Józefa I czuwa nad naszym autorem. „Café Museum” jest też wielką adoracją różnorodności – narodowej, językowej, kulturowej czy wreszcie kulinarnej. Makłowicz udawania, że właśnie tam, gdzie mieszają się narodowości, języki, kultury i smaki człowiek może czuć się naprawdę szczęśliwy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 24 cm.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [PIW, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-94(438).083 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 429, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem. Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną. [www.empik.com, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie 2, zmienione. - Warszawa: PWN, 2021. - 294, [2] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 21 cm.
„Historia polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. C-39/regał 5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej