Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Autor
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Gensler-Buraczyńska Anna (1987- )
(1)
Krauss Hanna
(1)
Mazurek Maria (1987-)
(1)
Paruszewski Sławomir (tłumacz)
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Wierzchowski Marcin (ilustrator)
(1)
Zaraska Marta (dziennikarka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Trawienie (fizjologia)
(4)
Odżywianie
(3)
Układ pokarmowy
(2)
Anatomia człowieka
(1)
Brzuch
(1)
Dietetyka
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Kał
(1)
Masa ciała
(1)
Mięso
(1)
Smak
(1)
Zamienniki spożywcze
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Broszura
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom. [www.empik.com, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kupie siła! Przed Alicją stoi nietypowe zadanie – musi rozwiązać zagadkę i dowiedzieć się, JAK DZIAŁA LUDZKIE CIAŁO. Okazuje się, że to nie takie proste, bo w trakcie śledztwa pojawia się coraz więcej pytań! Dlaczego w brzuchu burczy? Jak długie są jelita i ile flaczków mieści się w naszym brzuchu? Skąd kupa wie, kiedy ma wyjść, i czemu brzydko pachnie? Popularny prof. Mikołaj Spodaryk – ulubieniec dzieci, wybitny pediatra, który dla najmłodszych postanowił sobie wytatuować na ręce świnkę Peppę, a po szpitalnych korytarzach chodzi w przebraniu Pokemona – razem z bohaterką Alicją bierze pod lupę układ trawienny człowieka. PORADA DLA RODZICÓW: przeczytajcie tę książkę z dzieckiem i razem rozwikłajcie zagadkę układu trawiennego! „Wspaniała, mądra i niezwykle potrzebna książka, nie tylko dla dzieci. Czytając, sam się co chwila dziwiłem, że nie wiem taaaakich rzeczy. Polecam i życzę... smacznego”. Artur Barciś „Brzuchy małe, średnie i duże… a co w środku? Jak wyglądają żołądki różnych stworzeń? Co zęby mają wspólnego z jelitami? Nie czerwieńcie się na słowo «kupa», bo kupę robi każdy, nawet Sherlock Holmes! Dobrze wiedzieć, co, kiedy i jak jeść, żeby lepiej rozumieć, co dzieje się z naszym organizmem – od pierwszego kęsa pożywienia aż do kupy”. Anna Jankowska, Aktywne czytanie „Czy próbowaliście kiedyś zamienić się w bułkę, pleśniowy serek lub zupę pomidorową babci? No dobrze, to nie jest mądry pomysł. Ale ten, aby wskoczyć ich tropem do własnego przewodu pokarmowego, wydaje mi się interesujący. Z pełnym przekonaniem zapraszam Was zatem w absolutnie fascynującą podróż z mądrym przewodnikiem, jakby to powiedziała Alicja, po Waszych własnych flaczkach!” Katarzyna Stoparczyk – dziennikarka, Mistrzyni Mowy Polskiej, autorka książek i kultowej audycji "Dzieci wiedzą lepiej". Przeczytaj także inne bestsellerowe książki o przygodach Alicji: Sen Alicji, czyli jak działa mózg Alicja w krainie przyszłości, czyli jak działa sztuczna inteligencja Uczucia Alicji, czyli jak lepiej poznać siebie [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5045828/brzuch-alicji-czyli-kupa-prawdy-o-trawieniu]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-61 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, "mięsną łamigłówkę", wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek. Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.[www.taniaksiazka.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/6118 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mniam! : co w brzuchu burczy / Anna Czerwińska-Rydel ; ilustracje Anna Gensler. - Poznań : Papilon, copyright 2023. - [28] stron : ilustracje ; 31 cm.
Opis według okładki.
Na okładce: Wiem i ja : wszystko o brzuchu.
Ile to jest kęs? Jak to się dzieje, że połykamy jedzenie? Co dzieje się w żołądku? Czy to dobrze, że w jelitach mieszkają bakterie? Po co robimy kupę? Wszystko o tym, co dzieje się z JEDZENIEM w naszym ORGANIZMIE! Wiek przedszkolny to czas w życiu dziecka, w którym kształtują się przyzwyczajenia mające wpływ na jego późniejsze życie. Maluch uczy się odpowiedzialności za swoje zdrowie i nabywa nawyków żywieniowych. Dzięki książce zajrzy w głąb jamy ustnej i przełyku, obejrzy żołądek, przekona się, jak długie są jelita. Dowie się, co dzieje się z każdym kęsem, który zjadamy i jak ważne jest zdrowe odżywianie. Książka w przyjazny, prosty sposób wyjaśnia pojęcia, takie jak: sok żołądkowy, enzymy, wyrostek robaczkowy. [Publicat, 2023].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej