Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(16)
Forma i typ
Książki
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(11)
dostępne
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Sumińska Dorota (1957- )
(2)
Adamczak Marek (nauki rolnicze)
(1)
Andrzejewski Przemysław (kulturoznawca)
(1)
Baade Fritz (1893-1974)
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Barłowska Joanna
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Brodziak Aneta
(1)
Chmielewski Heliodor (1911-1981)
(1)
Dunn Elizabeth C. (1968- )
(1)
Dzikowski Piotr
(1)
Florek Mariusz (1968- )
(1)
Grochowska Ewa (tłumaczka)
(1)
Groszkowski Janusz
(1)
Jakubczyk Tadeusz (1926-1990)
(1)
Jędrychowski Lucjan
(1)
Kosior Filip (1992- )
(1)
Kowalczyk Roman (technologia żywności)
(1)
Kowalewska-Piontas Jadwiga
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia rolna)
(1)
Król Jolanta
(1)
Kędzierska-Matysek Monika
(1)
Leman Jacek
(1)
Lenart Andrzej
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937-2011)
(1)
Litwińczuk Anna (1952- )
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Matyszewska Ewa
(1)
Merz Bronisława
(1)
Olszewski Adam
(1)
Oort Maarten van
(1)
Ost David (1955- )
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Pawlak Renata (pisarka)
(1)
Pałacha Zbigniew
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Reps Arnold
(1)
Sadura Przemysław (1977- )
(1)
Sałek Anna Teresa (technologia żywności)
(1)
Skałecki Piotr
(1)
Twardowski Tomasz (1949- )
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Wzorek Wiesław
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(15)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy przemysłu spożywczego
(1)
Studenci uczelni ekonomicznych
(1)
Studenci uczelni rolniczych
(1)
Temat
Przemysł rolno-spożywczy
(16)
Żywność
(4)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Prawa zwierząt
(2)
Rolnictwo
(2)
Technologia żywności
(2)
Alima-Gerber (Rzeszów)
(1)
Alkohol
(1)
Automatyzacja
(1)
Biotechnologia
(1)
Destylacja
(1)
Energetyka
(1)
Enzymy
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Handel międzynarodowy
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Konkurencyjność
(1)
Kontrola jakości
(1)
Machowski, Eugeniusz (1934-1996)
(1)
Nadużywanie alkoholu
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Oświata
(1)
Polityka międzynarodowa
(1)
Praca
(1)
Prognozy
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przemysł
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny
(1)
Rynek pracy
(1)
Rynek produktów rolnych
(1)
Surowce przemysłu rolno-spożywczego
(1)
Technologia
(1)
Transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
Wódka
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Znęcanie się nad zwierzętami
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Kraje socjalistyczne
(1)
Polska (część zachodnia)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(4)
Esej
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Encyklopedia
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
16 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 62 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Automatyzacja przemysłu spożywczego / [redaktor prowadzący: Ewa Matyszewska]. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 135, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe) ; 21 cm.
(Casebook)
Stona tytułowa, okładka: Studia przypadków prezentujące wybrane problemy z firm rozwiązane na podstawie rzeczywistych danych.
Jedyne na rynku opracowanie, w którym na konkretnych przykładach z polskiego i zagranicznego rynku przedstawione są usprawnienia w przemyśle spożywczym, pozwalające na zmniejszenie kosztów, a także zwiększenie efektywności produkcji. Książka napisana przez praktyków, którzy na co dzień doradzają oraz wdrażają w przedsiębiorstwach rozwiązania usprawniające produkcję. W publikacji szczegółowo opisano liczne studia przypadków z przeprowadzonych wdrożeń, co pozwoli czytelnikom na skorzystanie ze sprawdzonych w praktyce rozwiązań. Poradnik ma wielowymiarowy charakter. Pokazuje usprawnienia w branży spożywczej na różnych etapach produkcji – od przygotowania produktów, przez ich przetwarzanie, po paletyzację. Swoimi doświadczeniami w zakresie automatyzacji i robotyzacji podzieliły się takie firmy, jak np.: Kärcher, ASTOR, Mitsubishi, SCHUNK czy Stäubli. Z książki dowiemy się także, jakie efekty w różnych przedsiębiorstwach przynosi stosowanie urządzeń takich firm jak: OMRON, FANUC, KUKA. Idealnym uzupełnieniem publikacji są wywiady z przedstawicielami firm, które zdecydowały się na wprowadzenie swoich zakładów w XXI wiek. Opowiadają oni o problemach, które mieli przed zastosowaniem automatyzacji, podejmowanych decyzjach i tym, jak wygląda ich nowa rzeczywistość po wprowadzonych zmianach. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik jest kompleksowym opracowaniem łączącym w sposób bardzo trafny, a wręcz interdyscyplinarny: zootechnikę, przetwórstwo i towaroznawstwo, dając pełny obraz konsumentowi, jakie czynniki warunkują jakość surowca, jak technologia wpływa na produkt uzyskany z tego surowca i jak można ocenić końcowy produkt. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i ekonomicznych, w głównej mierze kierunków towaroznawstwo, technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, zootechnika, bezpieczeństwo żywności. Znajdzie on również odbiorców wśród pracowników służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, którzy z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa. W książce zostały omówione wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w Unii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zarządzanie jakością jest bardzo obszernym i złożonym zagadnieniem. Obejmuje wszystkie sfery przedsiębiorstw. Ogólne standardy zarządzania jakością są uniwersalne, jednak sposób ich wdrażania i funkcjonowania zależy od specyfiki branży, a także wielkości oraz struktury firmy. Książka jest przeznaczona dla studentów kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na przedmioty: analiza i ocena jakości żywności, organizacja i ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym. [www.merlin.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronie przytytułowej.
Na stronie tytułowej, okładce i grzbiecie także: "Wydawnictwo WNT".
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności. Podręcznik Biotechnologia żywności jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie przedsiębiorstwa stoją wobec olbrzymiego wyzwania, jakim jest proces unowocześniania, konsolidacji, a przede wszystkim podnoszenia wydajności tak, aby mogły sprostać zagranicznej konkurencji, gdy zmniejszy się nasza przewaga w dziedzinie kosztów pracy i surowców. Celem publikacji jest zidentyfikowanie i zbadanie czynników, które kształtują aktywność innowacyjną w grupie producentów artykułów spożywczych i napojów w zachodniej Polsce. Książka zainteresuje menedżerów przedsiębiorstw omawianej branży. [www.profit.24.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym. Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Brak informacji o dostępności: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów. Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem „przetwórstwa żywności”. [ksiegarnianaukowa.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów. To w jakości autorka upatruje głównego sposobu wzmacniania konkurencyjności ekologicznych gospodarstw rolnych. Dlatego też praca szeroko ujmuje problematykę jakości żywności. [www.gandalf.com.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Wódka [Dokument dźwiękowy] : krótka historia kultowego trunku / Przemysław Andrzejewski, Renata Pawlak. - [Piaseczno] : Heraclon International. Storybox.pl, [2024]. - 1 płyta audio (CD) (2 godz. 42 min) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Czas trwania: 2 godz. 42 min
Dzieje jednego z najpopularniejszych alkoholi, który wpisał się w historię wielu narodów oraz zostawił trwały ślad w języku, folklorze, kulturze i obyczajach. Zastanawiasz się, kto i kiedy wpadł na pomysł procesu destylacji? Dlaczego początkowo substancje uzyskiwane w wyniku destylacji sprzedawano w aptekach? Skąd wzięły się słowa „gorzałka” i „okowita”? Czemu informacje na temat procesu destylacji zapisywano szyfrem? Jaki wpływ na rezultaty bitewnych zmagań miała wódka? A może chciałbyś dowiedzieć się, którzy politycy nie wylewali za kołnierz? W jakich epokach artyści nie potrafili obyć się bez kieliszka i dla kogo wódka była muzą, a dla kogo demonem? Niniejszy audiobook nie tylko odpowiada na te pytania, ale również przybliża drogę, jaką pokonywała wódka, zanim z laboratoriów i aptek trafiła na biesiadne stoły. Liczne anegdoty na ten temat sprawiają, że publikacji słucha się z zapartym tchem. [https://platon.com.pl/pl/cd-mp3-wodka-krotka-historia-kultowego-trunku/produkt-]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM - 9 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. [wydawnictwoliterackie.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 63 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Dość [Dokument dźwiękowy] / Dorota Sumińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2020. - 1 płyta CD (2 godz. 45 min) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Czas trwania: 2 godz. 45 min.
Dość! – krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. [https://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/5319/Dosc---audiobook---Dorota-Suminska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM - 5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna ; 26)
Autorka zatrudniła w się w fabryce Alima-Gerber, gdzie z bliska obserwowała pracowników sprywatyzowanego przedsiębiorstwa w Rzeszowie. W książce opisuje, jak zmieniały się ich koncepcje własnej tożsamości, wizje miejsca w zmieniającej się rzeczywistości ekonomicznej i społecznej. Dunn pokazuje konsekwencje swoistej „inżynierii dusz” przeprowadzonej na mieszkańcach krajów postkomunistycznych po to, by ich system wartości współgrał z wprowadzanym tam neoliberalnym modelem gospodarki. [wydawnictwokrytykapolityzna.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej