Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Autor
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Krasna-Korycińska Małgorzata
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (ilustratorka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Odżywianie
(3)
Aprowizacja wojenna
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polowa
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kwatermistrzostwo
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
Słowianie
(1)
Wikingowie
(1)
Wojsko
(1)
Żołnierze
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
Gatunek
Książka obrazkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Słowianie i wikingowie przy stole / Małgorzata Krasna-Korycińska. - Wyd. 2 poszerz. - Szczecin : Triglav, 2015. - 112 s. : il. ; 25 cm.
"...stół ich nigdy nie jest pusty, nigdy bez nakrycia (...) Stół zawsze tam jest pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia, a po zebraniu jednego zastawia się co innego" wyraźnie dziwił w XII wieku się Herbord opisując ówczesnych Pomorzan. Wskazał on na cechę charakterystyczną dla Słowian - tak, lubimy jeść! "...nakrycia przykrywa się czystą chustą w oczekiwaniu na biesiadnika. O jakiejkolwiek porze chcą się posilić, obojętnie, goście czy domownicy, znajdują wszystko przygotowane na stole" kontynuuje benedyktyn, który w zachwycił się obfitością słowiańskiej ziemi ociekającej miodem i mlekiem, z morzem i rzekami pełnymi ryb, borami wszelakiego zwierza, gdzie ziemia rodzi rozmaitość zboża, jarzyn i owoców. [www.triglac.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje Ola Woldańska-Płocińska]. - Poznań : Publicat, 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Na okładce: I love slow food.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [Publicat, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.[https://platon.com.pl/pl/historia-kuchni-polowej--na-kulinarnym-zapleczu-armii-swiata---od-starozytnosci-do-wspolczesnosci/produkt-1153423357]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-355/359 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-355/359/regał 9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej