Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(4)
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Houlbert Angelique
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor (1949- )
(1)
Marczuk Anna (tLumacz)
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Schreyer Krzysztof (tłumacz)
(1)
Souccar Thierry (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Pracownicy działów kontroli jakości firm branży spożywczej
(1)
Studenci towaroznawstwa
(1)
Studenci uczelni rolniczych i przyrodniczyc
(1)
Studenci uczelni technicznych
(1)
Studenci zarządzania i inżynierii produkcji uczelni ekonomicznych
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Odżywianie
(4)
Norma żywienia
(3)
Normy żywienia
(3)
Dietetyka
(2)
Ciało ludzkie
(1)
Fizykochemiczne metody badawcze
(1)
Kontrola marketingowa
(1)
Kontrola żywności
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Medycyna
(1)
Sportowcy
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Zaburzenia układu pokarmowego
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Podręcznik akademicki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka omawia: Ľcele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; Ľfizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; Ľpotrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; Ľskładniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; Ľnormy żywieniowe i planowanie żywienia; Ľocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: Ľzdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, Ľwłaściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, Ľnauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. [ksiegarnia.pwn.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.[www.platon.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znudzony dietami cud? Co roku następuje wysyp nowych „najskuteczniejszych” diet, programów odchudzania i tabletek, które spalają tłuszcz. Jednak zwykle kończy się to pieniędzmi wyrzuconymi w błoto, efektem jojo a w skrajnych przypadkach niedożywieniem i poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Jak więc wybrać najlepszy sposób odżywiania? Nie daj się kaloriom i chorobom! Z pomocą przychodzi niniejsza publikacja – znajdziesz tutaj program odżywiania zgodny z tym jak działają nasze organizmy, czyli w jaki sposób trawimy i przyswajamy poszczególne składniki odżywcze. Dowiesz się jaki wpływ na Twoje zdrowie ma wysoko przetworzona żywność, gluten i węglowodany złożone. W pełni zrozumiesz indeks glikemiczny i dlaczego równie ważna jest gęstość odżywcza. Nauczysz się samodzielnie planować jadłospis dla siebie i swojej rodziny oraz dobierać odpowiednie składniki. Dzięki temu odzyskasz zdrowie, zaczniesz przeciwdziałać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a przy okazji stracisz zbędne kilogramy. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Profesor AGH Wiktor Kubiński z zespołem naukowców przedstawia kolejną książkę z towaroznawstwa i badania towarów - tym razem praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych. Obecna książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich towarów spożywczych, jak np.: -mięso, podroby i przetwory, -drób, jaja i przetwory, -tłuszcze roślinne i zwierzęce -warzywa i owoce czy -przetwory zbożowe. Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale również do praktyków - technologów, specjalistów ds. kontroli jakości itd. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej