Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(36)
Forma i typ
Książki
(35)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
tylko na miejscu
(13)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(17)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(7)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(7)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(12)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(2)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Blumenthal Heston (1966- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bury Magdalena
(1)
Butturini Paula (dziennikarka)
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chojnowski Karol (tłumacz)
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Gierchatowski Rafał
(1)
Granville Adam (poradnictwo)
(1)
Grudzińska Zofia (tłumaczka)
(1)
Gruszecka Karolina
(1)
Holland Sławomir (1958- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kleszcz Ewa (tłumaczka)
(1)
Korniluk Taisa
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Król Marek (1965- )
(1)
Kłodecki Mateusz (tłumacz)
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lewandowski Henryk Jan (1945-2021)
(1)
Ley Amadeusz
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska Dorota (1956 -)
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mojkowska Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Moriyama Naomi (1947- )
(1)
Morka Ewa (tłumaczka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Neel Douglas E. (1954- )
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Plewiński Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pugh Joel A. (1949- )
(1)
Ružinskaâ Tat'âna
(1)
Siemaszkiewicz Wit
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena (tłumaczka)
(1)
Turnau Grzegorz (1967- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(19)
2000 - 2009
(8)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(34)
nieznany (18p)
(1)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(34)
nieznany (0 p)
(1)
nieznany (p)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kultura stołu
(35)
Kucharstwo
(8)
Kuchnia polska
(5)
Jedzenie (czynność)
(4)
Żywność
(3)
Gastronomia
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Savoir-vivre
(2)
Tematy i motywy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Amerykanie za granicą
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Butturini, Paula
(1)
Chorzy
(1)
Dzieci
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gierchatowski, Rafał (pisarz)
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kultura
(1)
Makaron
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Moda męska
(1)
Mężczyzna
(1)
Odżywianie
(1)
Osoby sparaliżowane
(1)
Owoce
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Pisarze polscy
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Post
(1)
Praca
(1)
Przyprawy
(1)
Psychologia
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Sportowcy polscy
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Stres pourazowy
(1)
Symbolika
(1)
Szlachta
(1)
Tenisiści stołowi polscy
(1)
Władcy
(1)
Władza państwowa
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zmysły
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(5)
1501-1600
(4)
1601-1700
(4)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1918-1939
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Japonia
(2)
Włochy
(2)
Świat
(2)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(1)
Palestyna
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Opracowanie
(10)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradnik
(2)
Szkice literackie francuskie
(2)
Audiobooki
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedia
(1)
Fotografia polska
(1)
Kasety magnetofonowe
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura polska
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Historia
(6)
Kulinaria
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
36 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Japonii / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami, 2006. - 173 strony : ilustracje ; 20 cm.
Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów [Hanami, [2006]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Krwawa historia smaku / Piotr Adamczewski. - Warszawa : Nowy Świat, 2006. - 127 s., [16] s. tabl. kolor. : il. ; 21 cm.
(Adamczewscy.pl : tylko sprawdzone przepisy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Warszawa : Sport i Turystyka-Muza, 2010. - 355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-1233, C-39 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1124.
Aż 350 tradycyjnych przepisów kuchni rosyjskiej* pyszne przekąski ? wśród nich ogórki faszerowane z grzybami* doskonałe dania rybne ? m.in. karp zasmażany z pomidorami* coś dla łasuchów ? miodowe krążki i bułeczki z agrestemKulinarna tradycja w najlepszym wydaniu! Rosyjskie arcydzieła mogą już wkrótce zagościć na Twoim stole. Przygotuj słynne rosyjskie bliny ? ziemniaczane, z kaszy manny, z dżemem, z kapustą, na zakwasie... Jeśli jesteś wegetarianinem, zwróć uwagę na dziesiątki dań, którymi wyznawcy prawosławia raczą się podczas postów. Są tu pierogi z dynią, kabaczki po rosyjsku, kotlety z selera i grzybów, ryby w sosie, w galarecie i zapiekane. Jeśli lubisz potrawy mięsne, również się nie zawiedziesz ? skosztuj kurczaka z suszonymi śliwkami lub zapiekanego w śmietanie. Poznaj też bogactwo wschodnich zup ? jest wśród nich nawet zupa jagodowa! ? i ciast z paschą pistacjową na czele." [www.nakanapie.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25885, W-641 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Na polskim stole : przepisy i tradycje szlacheckie / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2005. - 397, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Publikacja klubu Świat Książki nr 5376.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25879, W-641 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-2237 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 39 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zadziwiające życie owoców : od ananasa do truskawki / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, cop. 2018. - 299, [1] strona, [32] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
"Zadziwiające życie owoców" to książka o roli owoców w dziejach ludzi, a zarazem opracowanie, które podważa niektóre ustalenia historyczne. Skoro Amerykę odkryto w 1492 roku, to skąd półtora tysiąca lat wcześniej wzięły się liczne wizerunki ananasów w Italii? Autor rozprawia się nie tylko z faktami z tej „poważnej” historii świata, ale posiłkując się odkryciami archeologicznymi i cytatami z literatury, wyjaśnia zawiłe losy owoców. Z tej książki dowiesz się więc między innymi: co jadają aniołowie? czy złote jabłka Hesperyd to rzeczywiście jabłka? co ma wspólnego migdał z konfetti ? który owoc naprawdę skusił biblijną Ewę? czy na placu Pigalle istotnie są najlepsze kasztany? jakie owoce kryły się pod nazwą "sutków mamki"? [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-631/635 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
Kaseta
W koszyku
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień ľ ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. [www.cartablanca.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM -I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zofia Nasierowska - mistrzyni fotografii i gotowania napisała tę książkę z myślą o tych, którzy zapraszając do domu gości na obiad lub kolację nie mają pomysłu na oryginalne, a czasami nawet jakiekolwiek menu. Proponuje Państwu zestawy wykwintnych, ale też codziennych potraw, dokładnie omawiając sposób ich przygotowania. Każdy zestaw dań rozpoczyna się fantastycznym komentarzem Janusza Majewskiego, który zabawnie i ciekawie, a niekiedy z przymrużeniem oka opowiada o historii tych potraw, a także o dawnych spotkaniach z przyjaciółmi i biesiadach do białego rana na Żoliborzu i Mazurach. [www.merlin.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.4/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-930.85 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od chili do wanilii : historia roślin apetycznych / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, cop. 2016. - 394 strony : ilustracje ; 22 cm.
Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy”? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. również, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-25841 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lama Lenka, Piesek Janek, Kotka Zuzia i Byczek Franek umówili się na wspólne gotowanie. Każdy bohater ma swoje upodobania i przyzwyczajenia przy stole. Przygotowywanie i jedzenie posiłku wzbudziło w nich mnóstwo emocji! Książka pokazuje, jak budować u dziecka dobre nawyki żywieniowe i jak zachęcić je do jedzenia bez wmuszania czy namawiania. To również wskazówka dla dzieci i rodziców, jak pozytywnie się komunikować, aby uniknąć niepotrzebnych spięć przy stole. Przygody Lamy Lenki i jej przyjaciół zachęcają do wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia ich w przyjaznej atmosferze. [Wydawnictwo Tuli Mama Tuli Tata, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-667 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi - od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych. W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków - od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu - omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społecznogospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności. Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. [www.rm.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 8121.
Paula Butturini i John Tagliabue, amerykańscy dziennikarze włoskiego pochodzenia, koniec lat 80. spędzili w Polsce, Czechosłowacji i Rumunii. Ona została pobita w Pradze podczas Aksamitnej Rewolucji, on został postrzelony w Bukareszcie, przygotowując materiał o upadku Ceausescu. Przeżył, lecz popadł w ciężką depresję. Paula wywiozła wówczas Johna do Rzymu, gdzie leczyła go czułością i... dobrym jedzeniem - z pozytywnym skutkiem. Wzruszająca opowieść o wydobywaniu z rozpaczy, miłości, kuchni i kojącej atmosferze Włoch. [www.swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej