Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(7)
Form of Work
Książki
(6)
Proza
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Author
Bąkiewicz Grażyna (1955- )
(3)
Bąkiewicz Grażyna (1955- ). Ale historia
(3)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Nowicki Artur (ilustrator)
(2)
Krasna-Korycińska Małgorzata
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Więckowski Maciej (1982- )
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
Młodzież
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(3)
Subject
Kuchnia słowiańska
(7)
Handel niewolnikami
(3)
Leczenie
(3)
Mieszko I (książę Polski ; ok. 935-992)
(3)
Monety
(3)
Podróże w czasie
(3)
Polanie
(3)
Religia Słowian
(3)
Słowianie
(3)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Odżywianie
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wikingowie
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Subject: time
2001-
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Polska
(3)
Genre/Form
Powieść historyczna
(3)
Książka kucharska
(2)
Opracowanie
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
7 results Filter
Book
In basket
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. [www.gandalf.com.pl, 2015]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
There are copies available to loan: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Book
In basket
Słowianie i wikingowie przy stole / Małgorzata Krasna-Korycińska. - Wyd. 2 poszerz. - Szczecin : Triglav, 2015. - 112 s. : il. ; 25 cm.
"...stół ich nigdy nie jest pusty, nigdy bez nakrycia (...) Stół zawsze tam jest pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia, a po zebraniu jednego zastawia się co innego" wyraźnie dziwił w XII wieku się Herbord opisując ówczesnych Pomorzan. Wskazał on na cechę charakterystyczną dla Słowian - tak, lubimy jeść! "...nakrycia przykrywa się czystą chustą w oczekiwaniu na biesiadnika. O jakiejkolwiek porze chcą się posilić, obojętnie, goście czy domownicy, znajdują wszystko przygotowane na stole" kontynuuje benedyktyn, który w zachwycił się obfitością słowiańskiej ziemi ociekającej miodem i mlekiem, z morzem i rzekami pełnymi ryb, borami wszelakiego zwierza, gdzie ziemia rodzi rozmaitość zboża, jarzyn i owoców. [www.triglac.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-39 (1 egz.)
Book
In basket
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [Hanami, 2024]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-39/regał 6 (1 egz.)
Book
In basket
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.[www.platon.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
There are copies available to loan: sygn. F1.W- 64 (1 egz.)
Book
In basket
Mieszko, ty wikingu! / Grażyna Bąkiewicz ; ilustracje Artur Nowicki. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2015. - 219, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
(Ale historia.../ Grażyna Bąkiewicz ; 1)
Nazywam się Aleks i mam dwanaście lat. Moim największym problemem jest to, że nie trafiam tam, gdzie powinienem. Rozumiecie, nie te drzwi, nie ta ulica, nie ten czas. Mój tata jest recykloserem i zajmuje się badaniem, do czego służą rzeczy znalezione w czasoprzestrzeni. Jeśli nie wiecie, o czym mówię, znaczy, że żyjecie trochę dawniej niż ja. Pewnie jesteście z pokolenia moich dziadków i myślicie, że podróże w czasie nie są możliwe. Otóż są... Aleks, Słoniu, Witek, Ola, Gruby i Zuzka przenoszą się do roku 990. Mają sprawdzić, czy Mieszko był wikingiem. Dziwne? Wcale nie! W niedalekiej przyszłości nauka historii wygląda zupełnie inaczej? Szczególnie gdy nauczycielem jest pan Cebula. Bogato ilustrowana seria `Ale historia...` z humorem przekazuje fakty historyczne i ciekawostki. Z pierwszej części, przybliżającej czasy panowania Mieszka I, dowiecie się między innymi, jak wydostać się z łap handlarzy niewolników, do kogo udać się po zatruciu wodą z rzeki, dlaczego żona Mieszka nie chciała jeść, jak Polanie wysyłali sobie esemesy i wielu innych rzeczy. [www.gandalf.com.pl, 2015]
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. MgM-3964, M-III/H (2 egz.)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
There are copies available to loan: sygn. O/Dz.W.- II/Op (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Copies are only available in the library: sygn. O/Dz.Cz.-82-1/-9 (1 egz.)
Book
In basket
Mieszko, ty wikingu! / Grażyna Bąkiewicz ; ilustrował Artur Nowicki. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2022. - 219, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
(Ale historia.../ Grażyna Bąkiewicz ; 1)
Nazywam się Aleks i mam dwanaście lat. Moim największym problemem jest to, że nie trafiam tam, gdzie powinienem. Rozumiecie, nie te drzwi, nie ta ulica, nie ten czas. Mój tata jest recykloserem i zajmuje się badaniem, do czego służą rzeczy znalezione w czasoprzestrzeni. Jeśli nie wiecie, o czym mówię, znaczy, że żyjecie trochę dawniej niż ja. Pewnie jesteście z pokolenia moich dziadków i myślicie, że podróże w czasie nie są możliwe. Otóż są… Aleks, Słoniu, Witek, Ola, Gruby i Zuzka przenoszą się do roku 990. Mają sprawdzić, czy Mieszko był wikingiem. Dziwne? Wcale nie! W niedalekiej przyszłości nauka historii wygląda zupełnie inaczej… Szczególnie gdy nauczycielem jest pan Cebula. Bogato ilustrowana seria „Ale historia…” z humorem przekazuje fakty historyczne i ciekawostki. Z pierwszej części, przybliżającej czasy panowania Mieszka I, dowiecie się między innymi, jak wydostać się z łap handlarzy niewolników, do kogo udać się po zatruciu wodą z rzeki, dlaczego żona Mieszka nie chciała jeść, jak Polanie wysyłali sobie esemesy i wielu innych rzeczy. [Nasza Księgarnia, 2022]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
There are copies available to loan: sygn. F.3 - III/H (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Mieszko, ty wikingu! [Dokument dźwiękowy] / Grażyna Bąkiewicz. - [Piaseczno] : Heraclon International-Storybox.pl ; [Warszawa] : Nasza Księgarnia, [2018]. - 1 płyta CD (3 godziny 20 minut) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
(Ale historia... / Grażyna Bąkiewicz ; 1)
Czas trwania: 3 godziny 20 minut.
Nazywam się Aleks i mam dwanaście lat. Moim największym problemem jest to, że nie trafiam tam, gdzie powinienem. Rozumiecie, nie te drzwi, nie ta ulica, nie ten czas. Mój tata jest recykloserem i zajmuje się badaniem, do czego służą rzeczy znalezione w czasoprzestrzeni. Jeśli nie wiecie, o czym mówię, znaczy, że żyjecie trochę dawniej niż ja. Pewnie jesteście z pokolenia moich dziadków i myślicie, że podróże w czasie nie są możliwe. Otóż są… Aleks, Słoniu, Witek, Ola, Gruby i Zuzka przenoszą się do roku 990. Mają sprawdzić, czy Mieszko był wikingiem. Dziwne? Wcale nie! W niedalekiej przyszłości nauka historii wygląda zupełnie inaczej… Szczególnie gdy nauczycielem jest pan Cebula. Seria „Ale historia…” z humorem przekazuje fakty historyczne i ciekawostki. Z pierwszej części, przybliżającej czasy panowania Mieszka I, dowiecie się między innymi, jak wydostać się z łap handlarzy niewolników, do kogo udać się po zatruciu wodą z rzeki, dlaczego żona Mieszka nie chciała jeść, jak Polanie wysyłali sobie esemesy i wielu innych rzeczy. Wydanie tradycyjne jest bogato i dowcipnie ilustrowane przez Artura Nowickiego. Ilustracje i komiksy nie zostały pominięte w audiobooku: Maciej Więckowski, artysta innego medium, zinterpretował je dla słuchaczy używając słów i intonacji, a także dużej dawki inwencji i talentu. Był to pierwszy taki projekt zrealizowany w studiu nagrań Stroyboxu, więc z niepokojem czekaliśmy na decyzję autorki: publikować, czy schować w najgłębszych zakamarkach dysku…? No i doczekaliśmy się: Jest super. A już sposób przedstawienia komiksów to mistrzostwo. Bardzo mi się podoba. Grażyna Bąkiewicz Czyta Maciej Więckowski [www.azymut.pl, 2018]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. KM - III/H (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again