Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Autor
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Fürst Werner
(1)
Grazia Mario
(1)
Grimpe Elke
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Mosingiewicz Joanna
(1)
Peschke Elizabeth
(1)
Ratajczyk Anna (tłumaczka)
(1)
Rosomm-Grolms Marion
(1)
Schuler Konrad
(1)
Tawska Ilona
(1)
Villa Mariagrazia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Szkoły zawodowe
(1)
Technikum
(1)
Temat
Jajka (żywność)
(4)
Kucharstwo
(2)
Potrawy z jaj
(2)
Ciasta
(1)
Gastronomia
(1)
Gotowanie
(1)
Owoce
(1)
Produkty mleczne
(1)
Zboże
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Książka kucharska
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Okładka w kształcie jajka.
Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały, aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli, aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku, lekko porowata powierzchnia. Cienka, lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą, księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne, a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze, niedrogie, idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne, różnorodne i lekkostrawne. Smażone, gotowane na twardo i miękko, w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane „w koszulkach”, w skorupce lub miseczce? Jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek, jak i wystawne przyjęcie, i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw, jak m.in. makarony, placki, tarty warzywne, omlety, naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów, dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy, creme patissiere, zabajone, lody, musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka, początkowo pawie, które mają smak nieco słodszy od innych.[...] Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu, nie tylko ze względu na ich „domowe” konotacje, ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności. [ze wstępu].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znajdziesz tu takie zagadnienia jak: owoce-podziało owoców, charakterystyka wartości odżywczej, receptury, mleko i produkty mleczne-zastosowanie gastronomiczne, zakup i przechowywnanie,jaja-zastosowanie, zakup, przechowywanie, receptury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-640 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27673, MgW-10459 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z jaj / Joanna Mosingiewicz. - Wydanie 4. - Warszawa : Watra 1974. - 119, [1] strona : ilustracje, tablice ; 20 cm.
Książka zawiera przepisy na potrawy i napoje, których podstawowym składnikiem są jaja. W części pierwszej, informacyjnej, znajdują się wiadomości o jajach jako produkcie spożywczym, ich właściwościach, budowie i wartościach biologicznych. Wyjaśniono także zjawisko zachodzące podczas obróbki mechanicznej i cieplnej jaj oraz zasady stosowania jaj w racjonalnym odżywianiu. W części drugiej zgromadzono w poszczególnych tematycznych rozdziałach przepisy na potrawy z jaj. Są one tak redagowane, żeby mogły z nich korzystać osoby nie mające przygotowania ani wprawy w dziedzinie sztuki kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej