Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(116)
Forma i typ
Książki
(111)
Poradniki i przewodniki
(31)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Poradniki przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(82)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(38)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(5)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(11)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(18)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(17)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(50)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(8)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Zawistowska Zofia
(5)
Krygier Tomasz
(4)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(4)
Bardadyn Marek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Kokoszko Maciej (1962- )
(3)
Axe Josh (dietetyk)
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Białas Wojciech (tłumacz)
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Galloway Jeff (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Józefowicz-Pacuła Joanna (tłumaczka)
(2)
Kaczorowska Maria (tłumaczka)
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(2)
Prałat Marek (aktor)
(2)
Szostak Wiktor Bogdan (1933- )
(2)
Trybulska Aneta (tłumaczka)
(2)
Waltermyer Christine
(2)
Wyrick Jason (1973- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Allison Simon P
(1)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Robert M. (medycyna)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bajerska-Jarzębowska Joanna
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Sa'eed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Berger Amy
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biernat Monika (nauki medyczne)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Broadhurst Leigh C
(1)
Brudny Marta
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Budkiewicz Tomasz
(1)
Bętkowska Teresa (1946- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska Katarzyna
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Celejowa Irena (1917-2024)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chace Daniella
(1)
Cher (1946- )
(1)
Chojnacki Jan (1948- )
(1)
Chomik Anna
(1)
Chyliński Marek (1960- )
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichopek Katarzyna (1982-)
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Cryan John F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Cybulska Barbara. (1939-)
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dinan Ted
(1)
Dispenza Joseph
(1)
Dorfman Kelly
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dutkiewicz Mieczysław (tłumacz)
(1)
Dwojewska Iwona
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Efiong Liz
(1)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Flisak Jerzy (1930-2008)
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gajda Robert (żywienie człowieka)
(1)
Gałęcka Mirosława (medycyna)
(1)
Gerhard Ingrid (ginekolog)
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Golak Mariusz (dziennikarz)
(1)
Goldacre Ben
(1)
Goncerzewicz Maria (1917-2020)
(1)
Gromny Iga
(1)
Gruszczyńska Anna (poradnictwo)
(1)
Guzik Anna (1976- )
(1)
Haas Robert (1948- )
(1)
Hagman Bette
(1)
Hennig-Kruk Marta (1993- )
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Holford Patrick
(1)
Ignyś Iwona
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Jagusiak Krzysztof (1985- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(63)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(47)
1901-2000
(2)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(113)
nieznany (p)
(2)
Język
polski
(111)
nieznany (0 p)
(2)
nieznany (1 0)
(1)
nieznany (ol)
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Dietetycy
(2)
Chorzy
(1)
Kobieta
(1)
Pielęgniarki
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Uczniowie
(1)
Temat
Dietetyka
(112)
Zdrowe odżywianie
(34)
Odżywianie
(21)
Potrawy dietetyczne
(7)
Nowotwór
(6)
Żywność
(6)
Otyłość
(5)
Choroby wątroby
(4)
Cukrzyca
(4)
Higiena
(4)
Jelita
(4)
Rak (choroba)
(4)
Sportowcy
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Żywienie chorych
(4)
Cholesterol
(3)
Choroby ludzi
(3)
Mózg
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Biegi
(2)
Celiakia
(2)
Choroba Alzheimera
(2)
Choroby dziecięce
(2)
Choroby serca
(2)
Chorzy na celiakię
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena kobiety
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Leczenie wspomagające
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Medycyna
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Metabolizm
(2)
Odchudzanie
(2)
Owoce
(2)
Post
(2)
Suplementy diety
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Uzależnienie (nałóg)
(2)
Warzywa
(2)
Witaminy
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Autyzm
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby układu trawiennego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drogi żółciowe
(1)
Dziecko chore
(1)
Długowieczność
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Galloway, Jeff (1945- )
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta
(1)
Kobiety
(1)
Koktajle
(1)
Kolagen
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kwaśniewski, Jan (1937-2019)
(1)
Kłamstwo
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietetyczne
(1)
Macierzyństwo
(1)
Masa ciała
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mięso
(1)
Mięśniaki macicy
(1)
Motywacja
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Napary roślinne
(1)
Niemowlę
(1)
Temat: czas
101-200
(2)
201-300
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(33)
Przepisy kulinarne
(25)
Wydawnictwa popularne
(25)
Podręcznik
(11)
Podręcznik akademicki
(7)
Dokumenty dźwiękowe
(5)
Opracowanie
(5)
Kasety magnetofonowe
(3)
Książka kucharska
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Monografia
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Synteza
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(18)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
116 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-3233 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Byzantina Lodziensia ; 28)
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu. Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
POTRAWY LECZĄ... ... albo szkodzą. Pożywienie bywa lekiem, ale może być także trucizną. To co jemy i jak przyrządzamy posiłki w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a nawet, jak dowiedziono, na sprawność ciała i umysłu, na nastrój, a więc również na życie zawodowe i osobiste. Gusty i upodobania dietetyczne kształtuje tradycja. Jemy to, do czego przywykliśmy od dzieciństwa i w taki sposób, w jaki nas uczono, niechętnie przyjmując nowe potrawy i z trudem zmieniając zwyczaje żywieniowe. Niestety, nasza polska tradycja kulinarna raczej zdrowiu nie sprzyja - jadamy na ogół dużo tłuszczu, zbyt często pojawiają się na naszych stołach potrawy smażone i pieczone, zaś mało jest surówek, warzyw i owoców. Zwyczaje żywieniowe są wręcz obezwładniające. Pamiętam pewnego pacjenta oddziału kardiologicznego, o nadmiernie obfitych kształtach, leczonego na zawał mięśnia sercowego. Podawano mu lekko strawne posiłki w skromnych porcjach, by go nieco odchudzić i w ten sposób zmniejszyć obciążenie chorego serca. Na nic, bo troskliwa żona, zresztą na jego wyraźne żądanie, przynosiła mu z domu, wbrew zaleceniom lekarza, kotlety schabowe i pieczone kaczki, w przekonaniu, że jest to najlepszy sposób na odzyskiwanie sił i zdrowia. Właściwa dieta zapobiega wielu chorobom, również nowotworowym, a także pomaga leczyć już występujące. Leczenie dietetyczne, w przypadku wielu schorzeń, uchodzi za równorzędne z chirurgicznym, farmakologicznym, a bywa, że udaje się uniknąć, dzięki właściwej diecie, innych przykrych terapii. W książce tej zamieściliśmy najważniejsze zasady dietetyczne i przykładowe przepisy kulinarne polecane w chorobach wymagających szczególnej diety. Opracowała je wiceprezes Z. G. Polskiego Towarzystwa Dietetyki mgr Helena Ciborowska - dietetyczka dyplomowana. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: Ľ omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych Ľ aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami Ľ omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613, MgC-2822 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27623 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MgC-4784, MgC-4784/a (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek [et al.]. - Wyd. 1, dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] s. : il. ; 24 cm.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką. [www.merlin.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Ta dieta naprawdę działa. Katarzyna Bosacka opisuje dzień po dniu i tydzień po tygodniu swoją walkę o wymarzoną sylwetkę.
Znana dziennikarka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. O swojej walce z nadprogramowymi kilogramami systematycznie opowiadała w programie "Dzień Dobry TVN". Pożegnanie z pulpetem nie przyszło łatwo. Kasia musiała się nieźle namęczyć, by osiągnąć upragnioną wagę. Jak jej się to udało? Poprzez zdrowe, mądre odchudzanie, dietę opartą na ogólnodostepnych i tanich produktach oraz rozsądne ćwiczenia. Jeśli należysz do osób, którym kilogramy wymknęły się spod kontroli, dzięki książce "Żegnaj, pulpecie" dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć. [www.merln.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy odchudzające : sezonowy detoks / Magdalena Makarowska. - Łódź : Wydawnictwo JK, 2016. - 224 strony : ilustracje ; 21 cm.
Czy wiesz, że dieta oparta na zupach to idealny sposób, żeby zyskać solidną dawkę energii, tracąc jednocześnie kilka centymetrów w pasie? Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową, dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga, zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć. A co najlepsze, na efekty zupowej diety nie trzeba czekać długo. Tylko miesiąc wystarczy, by poczuć się cudownie w nowej skórze. Przepisy są ułożone tak, by każdy tydzień diety, będącej ucztą dla podniebienia, spełnił jednocześnie ważną funkcję: * I tydzień – detoks – usuwanie toksyn z organizmu * II tydzień – spalanie – przyspieszanie metabolizmu * III tydzień – oczyszczanie – usprawnienie perystaltyki jelit * IV tydzień – odżywianie – zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów [JK, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę. Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto? Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 61/Podr. (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613, MgC-3994 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F.2 Cz. - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-26600 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Coraz więcej dzieci cierpi z powodu alergii, biegunek, wysypek i innych schorzeń, które wydają się być czymś powszechnym i nieuniknionym. Choć niewielu rodziców zdaje sobie z tego sprawę, sami są odpowiedzialni za powstawanie tych dolegliwości. Dr Dorfman postanowiła otworzyć oczy ludziom na całym świecie i wskazać, w jaki sposób mogą uczynić swoje dzieci szczęśliwymi i zdrowymi. Co więcej, podpowiedziała, jak to zrobić bez wydania choćby złotówki na leki. W swojej książce ujawnia związki między żywieniem, a chronicznymi dolegliwościami wieku dziecięcego. Jednocześnie proponuje rodzicom proste i skuteczne rozwiązania, których potrzebują, by pomóc pociechom zdrowo się rozwijać. Ukazuje znaczenie cynku w diecie i proponuje sposoby na uniknięcie problemów wynikających z nietolerancji glutenu i kazeiny. Podpowiada, jak leczyć zaburzenia snu melatoniną, nadpobudliwość magnezem, a niepokój olejem rybnym. Będziesz także mógł skorzystać z łatwego w zastosowaniu programu żywieniowego, dzięki któremu zoptymalizujesz dietę swoich pociech. Od teraz unikniesz faszerowania dzieci antybiotykami i innymi niezdrowymi środkami. Dr Kelly Dorfman specjalizuje się w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych poprzez odżywianie. Prowadzi wykłady na temat diety oraz jest autorką wielu artykułów na temat zdrowia i rozwoju dzieci. Teraz pragnie pomóc niezliczonym polskim rodzinom. Niech Twoje dziecko je na zdrowie! [www.rema.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26905, W-613/615 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1188.
Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym. Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych. [www.merlin.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641, MgW-25840 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na początku był głód / Marek Konarzewski. - Wyd. 2. rozsz. i uaktualnione. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2015. - 235, [5] s. ; 21 cm.
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27903 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Wyd. 1 pod tyt. : Żywienie dietetyczne w chorobach wątroby.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-22060, MgW-22061, MgW-27902 (3 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-22989 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej